Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aantal onterechte detenties 'extreem veel voor een beschaafd land'

  •  
18-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-18-om-14.22.46
De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) heeft zijn zorgen geuit over een toename van het aantal mensen die onterecht zijn vastgezet of onnodige juridische kosten hebben moeten maken en als gevolg daarvan een schadevergoeding krijgen. De voorzitter van de NVSA noemt het aantal ‘extreem veel voor een beschaafd land’
In 2015 ontvingen 17.600 ex-verdachten een financiële compensatie, 3.300 meer dan het jaar daarvoor. Dat meldt de Volkskrant. Ten opzichte van 2004 is er zelfs sprake van een verviervoudiging. In 2015 werd bijna 28 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd.
Volgens de voorzitter van de NVSA, Geertjan van Oosten, zet de Nederlandse politie verdachten sneller vast dan in veel andere landen, omdat het ‘de makkelijke weg’ is. ‘Je kunt iemand eenvoudig ondervragen, en natuurlijk ook een tikje onder druk zetten.’ Volgens Van Oosten is het andere landen gebruikelijker om mensen in soortgelijke situaties gewoon te vragen om voor verhoor naar het bureau te komen, ‘zonder ze meteen van hun vrijheid te beroven’.
Van Oosten zegt niet uit te sluiten dat de politie in toenemende mate verdachten onterecht vastzet, vanwege de maatschappelijke druk om strenger op te treden. ‘Dit zou heel goed het gevolg kunnen zijn van goedkope retoriek.’ De NVSA kan echter niet meer doen dan aandacht vragen voor de vele onterechte arrestaties, onder meer door consequent schadevergoedingen te eisen. ‘Als de bedragen blijven stijgen gaat de politie wellicht zorgvuldiger optreden.’

Meer over:

leven, nieuws, justitie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.