Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aantal megastallen in tien jaar tijd verdubbeld

  •  
29-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3024 keer bekeken
  •  
ANP-450757792

Het aantal megastallen in Nederland is sinds 2017 met een kwart toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Wageningen University & Research (WUR). Ten opzichte van 2010 is het aantal zelfs verdubbeld. De intensieve veehouderij is verantwoordelijk voor een fikse uitstoot van metalen, stikstof en ammoniak, wat naast milieuschade ook leidt tot allerhande luchtwegproblemen en ook kanker bij mensen. Kleinschaligere boeren worden door de intensieve veeteelt verdrongen.

In 2021 stonden er 999 megastallen in Nederland. De helft daarvan gevuld met melkkoeien, iets meer dan een kwart met zeugen. Stichting Wakker Dier becijferde dat bijna de helft van alle zeugen in het land in een megastal staan. Terwijl de grootschalige veehouders als paddenstoelen uit de grond schoten, kelderde het totaal aantal boerenbedrijven de afgelopen vijf jaar juist met 14,7 procent. 

In gesprek met NRC blijkt dat de WUR en Wakker Dier beide anders tegen de toename van de megastallen aankijken. Volgens WUR-onderzoeker Jaap van Os is het probleem vooral economisch. Door het groeiende aantal milieumaatregelen, moeten de boeren groeien om de bijbehorende kosten te kunnen opbrengen. Volgens hem duwt ‘het hele systeem de sector richting schaalvergroting’. Hij wijst erop dat het aantal dieren niet toeneemt, evenmin als de hoeveelheid stikstof. De totale hoeveel uitgestoten stikstof is de laatste jaren niet veranderd, het wordt wel minder verspreid. 

Anne Hilhorst van Wakker Dier ziet dat anders: ‘Bij megastallen zijn de dieren ontzettend geconcentreerd. Zo’n grote stal vlak naast een natuurgebied heeft dus meer negatieve impact dan een aantal kleinere bedrijven die verspreid door het land staan.’ Naast de schadelijke gevolgen voor milieu en omgeving, is ook het risico op stalbranden en ziekte-uitbraken. Wakker Dier pleit dan ook voor een verbod op megastallen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

Gimli1955
Gimli19552 jul. 2022 - 12:44

Inwoners aantal 1992 : 15.18 miljoen Inwoners aantal 2002 : 16.15 miljoen Inwoners aantal 2012 : 16.75 miljoen Inwoners aantal 2022 : 17.60 miljoen Inwoners aantal 1922 : 6.98 miljoen Wat heeft de regeringen gedaan aan de groei in 100 jaar? Zeker de laatste 30 jaar is het geboortecijfer lager dan het sterfte cijfer. Die toename moet gevoed, gehuisvest en maakt onderdeel uit van de samenleving, geïntegreerd of niet. Het zal vast fout zijn om daar diepgaande en terechte vragen over te stellen, ik zie alleen erg weinig antwoorden van de overheid, wel veel herrie en ontwijkingen. Vergelijkbaar met het stikstof probleem? Ik denk, gezien het feit dat ze ook een stikstof voetprint hebben, van wel.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde3 jul. 2022 - 13:15

Gimli, de toename wordt onder andere veroorzaakt door het lange leven van de babyboomers. Maar het is ook bekend dat er tegen 2070 vanzelf een einde aan de groei komt. Dan zijn de effecten van de babyboom weg. Niet alleen zijn zij zelf overleden maar ook het exponentiële grote aantal kinderen dat zij op de wereld zetten. Toch moeten we ons afvragen of krimp iets is waar we op zitten te wachten. Ik werkte begin jaren 80 bij de Provinciale Planologische Dienst en deed onderzoek naar de sociaal-demografische gevolgen van krimp in Friesland, lang voordat er sprake van was. We wisten dat het er aan kwam: jongeren die weg trokken, werkgelegenheid die zou afnemen, kortom er zou een sterke centralisatie van publieksvoorzieningen plaats vinden. Denk aan scholen, ziekenhuizen, openbaar vervoer etc. 15 jaar geleden werden de geschetste scenario's werkelijkheid. En geloof me, niemand staat te juichen bij de sociaal economische gevolgen van krimp. Als we dit over pakweg 25 jaar in heel Nederland krijgen dan betekent dit het einde van het leven dat we kennen. Enorme wachtlijsten in de zorg, verschraling van het onderwijs en de infrastructuur, daling van het inkomen, dorpen die leeg staan etc. De voorzieningen waar aan we nu zo gewend zijn zullen er alleen nog zijn in de grote steden in het westen. Dus kijk uit wat je wenst.

Greendutch
Greendutch1 jul. 2022 - 2:10

een algemene regel om al het vee van af 1 april verplicht buiten -het zijn tenslotte dieren, de meeste dieren leven buiten - met evt. extra eigen gekweekt voer, maakt ook dat wij allemaal mee kunnen controleren dat het dieren goed gaat. en bedrijven niet te groot worden . 800 varkens ---- nooit bij elkaar in de wei gezien. 1100 schapen of geiten .... ook niet. 500 koeien? 5000 kippen, U, ooit? "Kleinschaligere boeren worden door de intensieve veeteelt verdrongen.” waarom waren dan zo veel boeren in protest overal in het land? waarom horen we in de media alleen boeren met 100 koeien? ik raad iedereen Mediastorm “ van Human, aan van zaterdag jl om te kijken

Martin van der Linde
Martin van der Linde30 jun. 2022 - 10:18

De discussie tussen WUR en Wakker Dier gaat over de concentratie van boerenbedrijven. Minder maar grotere bedrijven met netto evenveel dieren en uitstoot. Inderdaad ingegeven door economische motieven en in de buurt van natuur niet gewenst. Oplossing is geen vergunningen te geven voor dit soort bedrijven. Helaas gebeurde dat wel. Plaatselijke politieke belangen die prevaleren boven het algemene belang. Het feodalisme bestaat nog steeds op het platteland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2022 - 7:40

Zijn het de boeren niet zelf die steeds voor innovatie kiezen, zodat ze kunnen uitbreiden en/of kunnen blijven bestaan? Ik zou willen dat mensen eens terugkeken in de tijd. Ook nu roepen ze weer om innovatie, verder hebben ze zelf vele maatregelen ondermijnd, en daar blijf ik bij. Het lijkt wel of dat dit hier gewist wordt. Ze kiezen de partijen die daaraan toegeven en altijd de boeren zullen 'ondersteunen' t.b.v. politieke macht.

4 Reacties
Gimli1955
Gimli195530 jun. 2022 - 8:51

We willen als maatschappij toch ok niet terug naar het pre PC tijdperk zonder Facebook en smartphones. Dat heeft vooruitgang van een maatschappij. Die innovaties heeft bij de boeren al geleid tot een stikstof vermindering van 65% in een bepaalde tijd. Wat heeft de industrie geleverd? Alleen een verdere verhoging van de uitstoot. Wat velen vergeten is dat de klimaat verandering en de opwarming veel meer invloed zal hebben op de natuur dan de boeren ooit hebben gehad. Gisteren was er een item over de rijst teelt in Italië, mijn advies is als je van risotto houdt, sla dan wat in. De oogst dit jaar mislukt. Wij krijgen een klimaat als Bordeaux en het Noordelijke Middellandse zee gebied zal Sahel worden, en dat is als gaande. Daardoor zal teruggaan naar de jaren '70 met de natuur onmogelijk zijn, de flora en fauna zal in de toekomst sterk veranderen. Ongeacht of de boeren blijven of weggesaneerd worden. Zelfs wanneer Nederland voorbij Utrecht begint en alle industrie en bevolking verdwenen is, zal de natuur zich niet herstellen in de natuur van de jaren '70.

vdbemt
vdbemt30 jun. 2022 - 10:29

@Gimli. Dit is veelzeggend: "Wat velen vergeten is dat de klimaat verandering en de opwarming veel meer invloed zal hebben op de natuur dan de boeren ooit hebben gehad" We zitten in de situatie dat een kabinet Rutte, na 12 jaar negeren, eindelijk eens maatregelen neemt om de oorzaak van klimaatverandering en opwarming aan te pakken. Het grootste aandeel van die oorzaak is de landbouw/veeteelt. Lees nu je eigen commentaar nog eens terug.

omaoeverloos
omaoeverloos30 jun. 2022 - 10:46

"We zitten in de situatie dat een kabinet Rutte, na 12 jaar negeren, eindelijk eens maatregelen neemt om de oorzaak van klimaatverandering en opwarming aan te pakken." Ja, de kolencetrales mogen weer op 100% draaien en fossiele brandstoffen als gas en olie worden met accijnsverlagingen gesubsidieerd.

Gimli1955
Gimli19551 jul. 2022 - 7:32

@vdbemt De stikstof aanpak is gericht tegen de boeren en voor de natuur, dat heeft helemaal niets te maken met de opwarming van de aarde, dat is een ander gas koolstofdioxide wat daar voor zorgt. Het is natuurlijk simpel om alles eenzijdig op 1 grote hoop te gooien, maar zo werken feiten niet. Rutte probeert heel eenzijdig de problemen op het bordje van de boeren neer te leggen, exact dezelfde manier van de gaswinning schade, de "fraudeurs" bij het Toeslagschandaal, de slachtoffers van de Q-koort en Chroom 6. Het is zijn modus operandi. Hij of zijn ministers kiezen een kleine groep, waar alle schuld neergelegd kan worden zonder al te veel aandacht in de media en met veel bombarie wordt de werkelijkheid gemanipuleerd. Er zijn maar enkele politici opgewassen tegen dit systeem, echter de burger ziet ze vaan wel als integer onderdeel van de controlerende macht. vb. Omtzigt bij het Toeslagschandaal en nu Vd Plas bij de boeren. Bij de gaswinning was er geen icoon om de strijd aan te gaan, en daarom heeft het nog 40 jaar geduurd voordat het eindelijk geland is. Bij Covid zijn de long Covid slachtoffers ook lang onzichtbaar gemaakt, maar nu het onrecht niet meer te ontwijken is, komt het boven tafel. Zowel bij de Chroom 6 en de Q-koorts ook geen icoon als voorbeeld, met de navenante aanpak van het onrecht. Niet ingaan op mijn argumenten, is juist ingaan op mijn argumenten en dan met een ontwijkende opmerking komen is voorspelbaar.

Stanny666
Stanny66630 jun. 2022 - 6:53

Vergeet niet, v.w.b. de veehouderij is het overgrote deel voor de export. Dus is het alleen een verdienmodel ten koste van dier en millieu.

4 Reacties
Gimli1955
Gimli195530 jun. 2022 - 7:51

Dat geldt in dezelfde mate voor de industrie en daar hoor ik niemand over. Ik woon redelijk op het platteland en dat is een stuk beter voor mijn gezondheid dan wonen naast Tata Steel en Chemours. Dat is een verdienmodel ten koste van de bewoners rondom de fabrieken, je mag zelf bepalen wat gezonder is. Al zeggen de rapporten genoeg over de schade van Tata Steel en Chemours en hun legale lozingen, goedgekeurd door dezelfde regering die nu de verdeel en heers tactiek speelt en er altijd mensen de onzin blijven herhalen.

KM2
KM230 jun. 2022 - 8:12

En ondertussen is het rundvlees wat men in Nederland eet voor het grootste gedeelte afkomstig uit Duitsland, Polen, Ierland en Argentinië. Aan een rund zit veel meer dan alleen biefstuk Stanny, dat we in nederland biefstuk eten en de rest verkopen aan het buitenland is onze eigen schuld. Er zitten maar 2 kogelbiefstukjes (samen 300-400 gram) aan een rund van 600 kg. Daarnaast telt de biefstuk ook als export al het dier, afkomstig uit Nederland uitgebeend word in Duitsland en vervolgens vanuit Duitsland weer in de supermarkt komt. Jouw "export argument" is uiteindelijk een drogreden van jewelste.

vdbemt
vdbemt30 jun. 2022 - 10:36

@KM2 "En ondertussen is het rundvlees wat men in Nederland eet voor het grootste gedeelte afkomstig uit Duitsland, Polen, Ierland en Argentinië.". En het grootste deel van ONS vlees gaat het land uit. Als ze daar nou eens mee stopten. Als ieder land nou eens haar eigen vlees zelf opat. Wat zou dat een enorme vervuiling minder opleveren. Het is tevens totale onzin om te beweren dat, als Nederland stopt met export, de wereld in problemen zou komen.

KM2
KM230 jun. 2022 - 15:28

"Als ieder land nou eens haar eigen vlees zelf opat. Wat zou dat een enorme vervuiling minder opleveren." Asjeblieft, geheel mee eens. Maar dat gaat niet gebeuren vrees ik. Nog nooit, werkelijk waar, nooit een ossentong in de supermarkt gezien. Ik krijg ze gratis van mijn b(oe)(uu)rman die zo nu en dan een rund laat slachten. Idem met lever, zwezerik, long of kalfshersens, bijna geen Nederlander eet het meer. "Het is tevens totale onzin om te beweren dat, als Nederland stopt met export, de wereld in problemen zou komen." Dat zijn niet mijn woorden en is ook niet onderdeel van mijn filosofie over voeding. Ik ben van mening dat de voeding die je in een bepaald deel/regio van de wereld kan vinden afgestemd is op het leven in die regio.

Gimli1955
Gimli195530 jun. 2022 - 6:16

De aanpak is niet gericht tegen de mega stallen, anders zou dat wel in de plannen staan. De megastallen hebben relatief weinig grond en zijn onbruikbaar voor woningbouw. Juist de grond van de kleiner bedrijven is bruikbaar voor woningbouw. De natuurorganisaties wijzen naar de intensieve veehouderij, terwijl Rutte de grond van de kleinere boeren nodig heeft voor de uitbreiding van de woningbouw. Denk aan de plannen voor Stroe, die een dag na de demonstratie bekend werden. 25.000 nieuwe woningen in een dorp met 6000 inwoners. Er is een dubbele agenda in de politiek, en daar zijn de boeren het slachtoffer van. Gezien de aanpak van de schandalen en affaires hoef je niet een ruimhartige vergoeding te verwachten van deze regering. Ik heb het tweede verhoor over de gaswinning gezien, daar zat een boer die de boerderij na 400 jaar in de familie te hebben gehad, vermorzeld is door de bureaucratie van de hardvochtige overheid. Dat was 1 voorbeeld van de 37.000 beschadigde huizen in Groningen, dat was stuitend en dat zal ook gebeuren met de onteigende boeren. De overheid is corrupt, hardvochtig en is niet meer voor de slachtoffers van hun beleid. Bezint eer ge begint. Verwacht niet dat deze regering iets gaat doen tegen de megastallen, dat gebeurt ook niet bij de vervuilende industrie als Tata Steel en Chemours. Ook zal er niets gebeuren met de luchtvaart, anders had dat al lang gekund door de uitstoot boven de 900 meter mee te tellen.

6 Reacties
Volrin
Volrin30 jun. 2022 - 7:46

"De aanpak is niet gericht tegen de mega stallen, anders zou dat wel in de plannen staan. De megastallen hebben relatief weinig grond en zijn onbruikbaar voor woningbouw. Juist de grond van de kleiner bedrijven is bruikbaar voor woningbouw." Je bent hier al eens op gecorrigeerd. Het gaat niet om grond om huizen te bouwen. Het gaat om de stikstofuitstoot en het zijn juist megastallen die de meeste uitstoot veroorzaken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2022 - 7:49

Gimli 1955 Het is wel degelijk gericht tegen de megastallen, die eindeloos hebben kunnen uitbreiden en steeds meer hebben kunnen vervuilen omdat ze niet meer gekoppeld waren aan de grootte en het bezit van land dat ze in beheer hadden. Als je die koppeling loslaat kunnen die megastallen in feite eindeloos uitbreiden terwijl ze enorm veel mest produceren en stikstof en fosfaat produceren. Daarnaast is er op grote schaal mestfraude gepleegd toen er regels kwamen. Nu roepen ze weer om innovatie. Ze vinden van alles uit waarvan de uitkomst niet is van wat zij beweerden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2022 - 8:01

In archief NRC staat de naam van de wetenschapper aan Wageningen Universiteit die dit alles begin jaren 70 al heeft voorspeld en onderzocht, letterlijk wat er ging/ zou gaan gebeuren en de ellende waarin wij nu zitten en waarom. Zijn naam was Henkens, genoemd in Archiefstukken artikel NRC uit die tijd. Henkens was van halverwege de jaren zestig tot zijn pensionering in 1985 hoofd van het Consulentschap voor Bodem- en Bemestingsaangelegenheden in Wageningen, een functie die er onder meer uit bestond Haagse beleidsambtenaren zo snel mogelijk in te lichten over resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Je zou ervan versteld gaan hoe nauwkeurig die uitkomst zat en exact voorspelde wat zou gebeuren en waarom dat zou gaan gebeuren. En dit hemelsbreed, wat betreft de boeren, de luchtvervuiling, de watervervuiling door de bodemverontreiniging door stikstof en fosfaat. Door het steeds op die huizenbouw te gooien kun jij blijven weigeren het werkelijke probleem te zien dienaangaande. Je verlegt nl. de werkelijke problemen, oorzaken en gevolgen voor mens en natuur.

Gimli1955
Gimli195530 jun. 2022 - 8:05

@Thomas Dream on, Thomas. Je woorden worden weersproken door de plannen van Stroe, die een dag na de demonstratie heel kort zichtbaar waren. 25.000 woningen in een dorp met 6000 inwoners, voorspelbaar ver weg van de Randstad. Zodat de schade aan het dorp onzichtbaar is voor de politici in den Haag. Je reactie bestaat uit meer dan de helft gekopieerde tekst van mij, en ik mis de onderbouwing van je correctie. De politiek en het huidige neoliberale systeem heeft altijd een dubbele agenda. Dat blijkt iedere keer weer met een nieuw schandaal en affaire. De lijst wordt langer en langer en de aanhangers nog blinder dan ze al waren. Kun je me 1 inhoudelijke reden geven, waarom ik en met mij velen, Rutte zou moeten vertrouwen? Daar is aantoonbaar geen enkele reden voor, hij liegt en bedriegt, repareert doelbewust de schade niet in het Toeslagschandaal, zwarte lijsten, gaswinning, Q-koorts, Chroom 6, en vast nog een paar nog niet ontdekte. Ik blijf het herhalen, we leven in een autocratisch geleide samenleving zonder alternatief en geen perspectief voor de burgers en de slachtoffers van het destructieve systeem. Met de aanpak stikstof uitstoot wordt helemaal niets opgelost, zelfs wanneer alle mensen uit Nederland weg zijn, alle industrie en er niemand meer woont, wanneer de kust voorbij Utrecht ligt, dan nog zal de natuur niet herstellen. Om de simpele reden dat dit kabinet geen rekening houdt met de opwarming van de aarde, waardoor de natuur zo wie zo fundamenteel veranderd.

Gimli1955
Gimli195530 jun. 2022 - 8:15

Door de opwarming van de aarde ontstaat er een wijziging van de natuur en zullen sommige flora en fauna verdwijnen en andere ontstaan. Terug naar 1990 zal niet mogelijk zijn door de verhoging van 1.5 gr die nu al realiteit is. De 2.0 gr zal zelfs er positief zijn als uitgangspunt in 2050, Nederland krijgt het biotoop zoals rond Bordeaux, terwijl daar de rand van de Sahel zal liggen. Het Noordelijke Middellandse zee gebied wordt al steeds droger met hoge temperaturen. Gisteren was te zien dat de rijstvelden in Italië mislukken. Mijn advies is, haal een voorraad binnen van Risotto rijst als je ervan houdt. Ik heb het gedaan. Veranderingen is van alle tijden en proberen het oude vast te houden, werd tot voor kort al ouderwets en nostalgisch gehouden. Terwijl dat precies is was jij en vele aanhangers doen. Niemand wil terug naar de pre PC tijdperk of het pre smartphone tijdperk, want dat heet vooruitgang, maar de natuur moet wel terug naar de 70er jaren.

FreddyvD
FreddyvD30 jun. 2022 - 8:47

@Thomas Eshuis, ik zal je nog een keer corrigeren, het gaat wel om de stikstofuitstoot. De vermindering is namelijk nodig om een vergunning te krijgen voor woningbouw, niet voor het verbeteren van het klimaat.

Mokker
Mokker29 jun. 2022 - 21:40

Dat zou een heel wat logischere en gerichtere maatregel zijn dan alle boeren (inclusief biologische boeren) over een kam te scheren.

1 Reactie
Contra-mine
Contra-mine30 jun. 2022 - 9:56

Ik merk dat een groot deel van de Nederlandse bevolking de boer over één kam scheert, inderdaad.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine29 jun. 2022 - 20:59

‘Bij megastallen zijn de dieren ontzettend geconcentreerd. Zo’n grote stal vlak naast een natuurgebied heeft dus meer negatieve impact dan een aantal kleinere bedrijven die verspreid door het land staan.’ Eh, van ammoniak slaat 'slechts' 30% binnen 20km neer, en het is in Nederland al onmogelijk 999 megastallen 20km uit elkaar te zetten. Dus deze megastallen overlappen al enorm qua stikstof. Deze megastallen in kleinere stallen splitsen maakt gewoon niets uit omdat zelfs ammoniak best wel een eindje met de wind meewaait.

Frans Akkermans
Frans Akkermans29 jun. 2022 - 20:21

Kleinschaligheid en goedkoop voedsel en voedselzekerheid gaan niet samen. Biologische landbouw is net zo onderhevig aan economische wetten als de gangbare.

1 Reactie
r v b
r v b30 jun. 2022 - 6:45

in tegenstelling tot natuurwetten zijn economische wetten kunstmatig, en kunnen gewijzigd worden.

Jozias2
Jozias229 jun. 2022 - 20:18

Als de marges van de boeren enorm onder druk staan door de grote supermarktketens en inkoop organisaties en als er grote investeringen nodig zijn om te kunnen voldoen aan steeds strengere regelgeving dan zijn megastallen het gevolg. Je kunt dus wel boos zijn op de megastallen maar zorg er ook voor dat kleinschalige boeren bedrijven ook lonend kunnen zijn. Dat gaat ten koste van de opslagen in de keten maar ook de consument moet veel meer gaan betalen voor een stukje vlees en een pak melk etc. Probeer al die producten biologisch te krijgen ivm dat prijsniveau. Maar dan niet klagen dat alles duurder wordt.

2 Reacties
Volrin
Volrin30 jun. 2022 - 7:47

Boeren krijgen al enorm veel subsidies. Hoe zie je dat voor je dat we kleinschalige bedrijven meer lonend gaan maken?

Gimli1955
Gimli195530 jun. 2022 - 8:30

@Thomas DE prijzen zijn nu kunstmatig laag door de subsidies die de EU en Nederland geeft, daarnaast pakken de supermarkt de grote winsten voor de aandeelhouders en investeerders. Pak die discrepantie aan en de boer kan lonend werken. Het zal een combinatie moeten zijn, het evenwicht is al lang uit het systeem verwijderd en daar plukt de natuur de schade van. Zo lang de aandacht van de agrarische industrie is gericht op schaalvergroting om rendabel te zijn en blijven en de winsten gemaximaliseerd moeten zijn om de schulden economie te laten groeien, komt er geen verbetering. Het financiële systeem, incluis het politieke systeem is niet meer levensvatbaar. Het werkt niet meer voor de burger. Iedereen blijft hangen op de details, en verliest het zicht op de grote lijnen. Maatregelen lossen de gevolgen van een vastlopend systeem niet meer op, de effectiviteit neemt af en het blijft ad hoc beleid. Dan volgen nog meer lapmiddelen en dat leidt dan tot de bekende schandalen en affaires. Iedereen kijkt naar de politiek en die mist visie. Ze zijn onderdeel van het falende systeem, en zullen dat systeem niet verlaten. De puinhoop wordt groter, tot er iets optreedt als nu met de boeren. Het is de bekende druppel en emmer principe en dat ontdekt zowel het systeem als de boeren dat de geest uit de fles is. Je ziet het begin van een hoop ellende, die de overheid gedurende lange tijd onder de pet heeft weten houden, maar deze onvrede was te verwachten en is ook voorspeld. Ook door mij

Ben  Liberaal
Ben Liberaal29 jun. 2022 - 19:31

Wilders dus de komende Minister van Landbouw in combinatie met VP .