Joop

Aantal Britse kinderen in ziekenhuizen met ernstige gevolgen corona verdrievoudigd

  •  
05-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
BRITAIN - HEALTH - VIRUS

© Great Ormond Street children's hospital is pictured in London on March 10, 2020. Great Ormond Street announced on Tuesday that it had cancelled surgery on any children with serious heart prob

The Guardian meldt dat het aantal kinderen dat in het ziekenhuis belandt na besmetting met het coronavirus sterk toeneemt. Het gaat daarbij om verschijnselen die eerst werden toegeschreven aan de zeldzame Kawasaki-ziekte maar blijken te behoren bij een nieuwe ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Er belanden inmiddels meer dan 100 kinderen per week op de intensive care met de kenmerkende verschijnselen: huiduitslag, hoge koorts, gevaarlijk lage bloeddruk, problemen met de ingewanden en in de ernstigste gevallen symptomen die lijken op toxische shock. In enkele gevallen was er zelfs sprake van een beroerte. Er zouden twee kinderen aan de gevolgen zijn overleden, sinds het begin van de pandemie.
De ziekte openbaart zich soms pas weken na besmetting. Opvallend is dat driekwart van de patiëntjes een Afro-Caribische of Aziatische achtergrond heeft. Zij zouden vijf tot zes keer vatbaarder zijn dan kinderen met een Europese etnische achtergrond. Vier van de vijf kinderen die getroffen werden door de ziekte waren tot dan toe gezond. Volgens onderzoeker Liz Whittaker wordt een genetisch verband niet uitgesloten maar is het ook goed mogelijk dat de armoede, bijbehorende slechtere leefomstandigheden en arbeid die gepaard gaat met blootstelling aan het virus, de voornaamste oorzaken voor de ziekte vormen. Er wordt aangedrongen op snel, uitgebreider onderzoek naar de kinderziekte.
Het Paediatric inflammatory multi-system syndrome (PIMS), zoals de ziekte wordt genoemd, treedt op bij naar schatting 1 op de 5000 kinderen en openbaart zich gemiddeld een maand na de besmetting. Het is daarbij niet noodzakelijk dat ze verschijnselen van besmetting met corona vertonen. De ziekte komt ook voor onder zogeheten asymptomatische besmettingsgevallen. De Britse krant meldt dat er sinds begin januari dagelijks zo’n 12 tot 15 kinderen slachtoffer worden van de ziekte. De ziekte komt iets meer voor bij jongens dan meisjes en de gemiddelde leeftijd van de patiëntjes is elf jaar.
Specialisten denken dat de ziekte niet besmettelijker is geworden, in verhouding tot het totaal aantal corona-besmettingen, maar constateren wel een sterke toename in het aantal ziekenhuisopnames, het gros in de gebieden waar de Britse variant van het virus het hardst heeft toegeslagen.
Een Canadese discussie over PIMMS:
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2021 - 1:18

Het artiekel in de Guardian zegt dat de kinderen met PIMS na Covid die opgenomen worden, in verhouding is met de algemene besmettingsgraad in de bevolking. Meer virus = meer kinderen met PIMS. Verder gaat het over welke kinderen PIMS krijgen. Dat zijn over het algemeen gezonde kinderen besmet met COVID, met een hoger gehalte uit de Azische en Afro gemeenschappen.

Starter2
Starter25 feb. 2021 - 20:40

Diabetes is een enorm probleem binnen de "black and minority ethnic" groep in de UK. Daar heeft dit alles mee te maken.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2021 - 0:56

Er is helemaal niks over diabetes in deze kinderen met PIMS groep. Dus je roept maar wat.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 feb. 2021 - 11:01

Mijn gevoel zegt ook dat er een verband is tussen (eventueel nog latent) metabool syndroom (waarbij de diabetes zich nog niet gemanifesteerd hoeft te hebben, en dat zeer zeker niet alleen diabetes omvat) en een ernstiger beloop van Covid-19. Er wordt wel degelijk onderzoek naar gedaan (natuurlijk), maar naar mijn beste weten is er nog geen eenduidig bewijs omtrent de etiologie en pathogenese. Wel zeker is: de prevalentie van metabool syndroom hangt samen met leefomstandigheden en leefstijl. Onder sociaal economisch slechter gesitueerden komt het vaker voor, maar ook hindoestaanse roots zijn een risicofactor. Bijkomend probleem is dat gezond, volwaardig voedsel duurder is dan hoogbewerkte troep. De daaruit voortvloeiende gezondheidsschade is een grotere epidemie dan Covid-19, dat weet ik wel zeker.

Grozny
Grozny5 feb. 2021 - 18:08

"Er belanden inmiddels meer dan 100 kinderen per week op de intensive care met de kenmerkende verschijnselen: huiduitslag, hoge koorts, gevaarlijk lage bloeddruk, problemen met de ingewanden en in de ernstigste gevallen symptomen die lijken op toxische shock." Waar kan je dit vinden in het artikel? "with hospitals understood to have been admitting up to 100 young people a week during the second wave" Up to 100 is niet meer dan 100 en young people is ook niet kinderen. young people is over het algemeen < 24 jaar. "De Britse krant meldt dat er sinds begin januari dagelijks zo’n 12 tot 15 kinderen slachtoffer worden van de ziekte. " Klopt denk ik ook niet? als 1 op de 5000 de ziekte krijgen en je ziet 15 kinderen per dag die er slachtoffer van worden dan heb je 15 * 5000 geinfecteerde kinderen nodig per dag. In dit artikel worden veel dingen aan elkaar geknoopt die het artikel in de guardian niet aan elkaar knoopt.

1 Reactie
LBNB
LBNB5 feb. 2021 - 21:40

Ach het maakt bang voor corona en dat is wat veel journalisten willen.

Jozias2
Jozias25 feb. 2021 - 15:11

Dit is dus een mooi voorbeeld van etnische profilering waar voordelen aan kleven. Voor diegene die eerder roepen dat etnische profilering in alle gevallen verkeerd zou zijn.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens5 feb. 2021 - 20:20

@ Jozias Jij schrijft: Voor diegene die eerder roepen dat etnische profilering in alle gevallen verkeerd zou zijn. Ook hier is etnische profilering fout. In dit geval zou het betekenen dat niet Afro-Caribische of Aziatische kinderen de diagnose wellicht niet zouden krijgen terwijl ze wel besmet zijn. Er zit echt nooit een positieve of nuttige kant aan extreem rechts gedachtegoed.

Jozias2
Jozias25 feb. 2021 - 23:56

Nee Daan, Door etnische profilering kun je kijken naar de reden waarom bevolkingsgroepen met een bepaalde etniciteit slachtoffer worden. Hierdoor kun je meer leren over de werking van het virus. Waar uiteindelijk iedereen van profiteert. Daarnaast kun je bevolkingsgroepen uit risicogroepen indien noodzakelijk beter in de gate houden. Net zoals vrouwen boven de 50 gescreend worden op borstkanker terwijl ook vrouwen onder de 50 dat ook kunnen krijgen. Of is dat leeftijdsdiscriminatie en ook extreem rechts?

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2021 - 1:24

"In dit geval zou het betekenen dat niet Afro-Caribische of Aziatische kinderen de diagnose wellicht niet zouden krijgen terwijl ze wel besmet zijn." De diagnose PIMS? Zou kunnen toch? Mischien is COVID in niet Afro of Azische kinderen niet zo vaak ernstig genoeg om tot PIMS te leiden. Bijvoorbeeld door relatief te weinig vitamine D waardoor COVID in meer gevallen een ernstiger stadium kan bereiken.

Ced11215
Ced112156 feb. 2021 - 11:34

Het ligt er maar net aan wie er etnisch profileert. Het kan goed uitpakken, maar dit levert altijd problemen op, want het is gewoon wachten op een etnocentrische populistische gek die de gegevens misbruikt voor eigen gewin.

Heubacher
Heubacher5 feb. 2021 - 14:21

Dat artikel in The Guardian staat zo stampensvol met woordkeuzes en zinsconstructies die onduidelijk houden wat nou precies waar over gaat, ik kan er geen touw aan vastknopen. De redactie alhier heeft aan al die subtiliteit geen boodschap en vertaalt bijvoorbeeld 'up to 100' kinderen (90-100? 60-100? 0-100?) vrolijk met 'meer dan honderd'. Een cijfer dat in het bronmateriaal trouwens opeens lijkt te gaan over de tweede golf, of dat in ieder geval niet lekker strookt met de inschatting dat 12 tot 15 kinderen per dag ziek werden in januari. Dat cijfer moet dus hoog uitvallen, 100% daarvan moet dan naar het ziekenhuis gaan en 100% dáárvan moet dan zelfs op de intensive care belanden om de 'meer dan honderd' per week te halen. Dat laatste ook: waar staat nou precies hoeveel van deze kinderen nou echt op de intensive care belanden? De eerste keer dat het genoemd wordt, "leaving them in intensive care", klinkt als 'iedereen' maar kan ook opgevat worden als 'we weten niet precies hoeveel maar het gebeurt wel'. Later staat: "Most children with PIMS have been taken to one of the NHS’s network of 23 hospitals with a PICU", maar daar kun je ook niets mee als je niet weet waar de rest dan heen ging. En als je naar een ziekenhuis met intensive care gaat, ga je ook niet per se naar de intensive care. Het kan bijna geen toeval zijn dat je het als journalist keer op keer op keer zo omschrijft dat het nog alle kanten op kan. Kortom: ik denk dat meneer Campbell en mevrouw Bannock het zelf ook allemaal niet weten.

WeesGeenKees
WeesGeenKees5 feb. 2021 - 14:08

Er is trouwens nog een onderschat corona-fenomeen dat in dit artikel heel mooi 'Brain Fog' wordt genoemd - https://www.henryford.com/blog/2020/12/covid-and-brain-fog - want als ik naar mijzelf kijk herken ik dit absoluut. De afgelopen weken heb ik naast heftige spierpijn, darmklachten, extreem maagzuur ook geheugenverlies maar dan in een vorm die ik nog nooit meegemaakt heb. Als ik bv. naar de Rabobank in Katwijk aan Zee moest rijden dan wist ik absoluut geen beeld in mijn hoofd te maken hoe er naartoe moest rijden maar als ik ging rijden dan wist ik wel precies hoe ik er naartoe moest rijden. En dit is maar 1 voorbeeld van de vele en het gekke is dat het vooral dit soort simpele dingen zijn.

1 Reactie
Daniel Blank
Daniel Blank5 feb. 2021 - 15:19

Je moet ook thuisblijven in deze pandemie en niet naar de Rabobank rijden.

Winterdepressie
Winterdepressie5 feb. 2021 - 13:24

Nou, tot zover het idee : "Het virus discrimineert niet!".

2 Reacties
Dehnus
Dehnus5 feb. 2021 - 14:40

Ik denk eerder dat het met armoede te maken heeft hoor, want Covid houdt nogal huis in de armere regionen van het VK. Die kunnen namelijk minder afstand houden.

Daniel Blank
Daniel Blank5 feb. 2021 - 15:19

Het discrimineert al de hele tijd. Het discrimineert tussen mannen en vrouwen, het discrimineert tussen hoog en laag bmi, het discrimineert op leeftijd

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 feb. 2021 - 12:13

Dr Liz Whittaker, the PIMS spokesperson for the Royal College of Paediatrics and Child Health, said: “It remains rare, and we don’t think parents should worry, as it is far more likely not to affect their child than to affect them. The numbers are low and [PIMS] would not be a reason to keep schools from opening. The median age [of onset] is nine years. We would not close playgrounds.”

Oki Doki
Oki Doki5 feb. 2021 - 11:39

Het zou me niets verbazen als het aan een te laag vitamine d gehalte in het bloed ligt. In ieder geval zijn mensen van Afrikaanse komaf veel meer vitamine d nodig dan Europese mensen. Deze mensen van Afrikaanse komaf die in het noorden wonen krijgen in ieder geval niet genoeg zonlicht. Vitamine d supplementen zijn dan de enige oplossing. Vitamine d is de zonlichtvitamine en daar kun je beter geen tekort van hebben.

1 Reactie
Salama.
Salama.5 feb. 2021 - 16:45

Er wordt inderdaad geadviseerd om vitamine D preparaten te nemen om de weerbaarheid tegen covid te verhogen. Blijkbaar is daar een verband tussen.

vdbemt
vdbemt5 feb. 2021 - 11:17

Wat zal ik nou eens zeggen om mijn onwil om dat te geloven een zogenaamd argument te geven. MMMmmm. Wacht. Ik weet er een: Great Brittain is een eiland.

Tom7
Tom75 feb. 2021 - 11:00

Voor wie ééns gesproken heeft met een huisarts of met iemand die contact onderzoek voor de GGD doet, die weet dat de besmettingen bij de laatste golf hoofdzakelijk onder jongeren plaats vond. Ook zal men je kunnen vertellen dat de eerste vaccinatie, het besmettelijk zijn niet stopt en dat Covid19 nog toe kan slaan, met ziek zijn als gevolg. Mensen die vragen of ze de Engelse variant hebben, kunnen daar geen antwoord op krijgen van het Contact onderzoek, dit omdat ze het antwoord niet voorradig hebben. Fijne dag nog.

5 Reacties
Jozias2
Jozias25 feb. 2021 - 15:08

Op het coronadashbord kun je prima de leeftijdsgroepen zien waar de meeste besmettingen hebben plaatsgevonden. Al maanden staat de groep 50-59 daarin bovenaan.

vdbemt
vdbemt5 feb. 2021 - 18:52

@Jozias. Dat klopt. Maar dat betekent niet dat de jongeren niet op dat lijstje staan.

Jozias2
Jozias25 feb. 2021 - 19:27

@vd bemt Uiteraard staan er ook jongeren op. Maar niet hoofdzakelijk. Jongeren zijn zelfs beperkt vertegenwoordigd. De suggestie is dus niet juist

Tom7
Tom76 feb. 2021 - 5:24

@ Beste Jozias Mooi voor je dat het Corona Dashbord, in dit geval een instrument (Dashbord) van de Overheid, jou nu nog steeds houvast (reductie) geeft. Fijne dag nog.

Jozias2
Jozias26 feb. 2021 - 20:37

Beste trom. Ik vertrouw inderdaad liever op het Corona dashboard van de overheid dan op jouw ‘fact Free ‘ onderbuik. Als jij betrouwbaar en verifieerbaar bewijs prima: deel het! en zolang dat niet het geval is is het stemmingmakerij

Jerry Bidet
Jerry Bidet5 feb. 2021 - 10:20

''Uit angst voor de Britse variant, aanscherping van maatregelen'' -Het kabinet- ''De scholen gaan open, ondanks dat blijkt dat kinderen andere besmetten en er zelf hevig ziek van kunnen worden'' -Ook het kabinet-

1 Reactie
Jozias2
Jozias25 feb. 2021 - 11:56

https://www.telegraaf.nl/nieuws/219611733/kinderartsen-slaan-alarm-ongezonde-kinderen-worden-steeds-dikker-in-coronatijd En thuiszittende kinderen leid tot overgewicht en verhoogde kans op diabetes, hart en vaatziekten maar dan bij een veel grotere groep. Dat is ook het alternatief. Een complex probleem kun je niet eenzijdig benaderen.

JanB2
JanB25 feb. 2021 - 10:13

En dan gaan maandag hier de lager scholen weer open.

4 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet5 feb. 2021 - 10:47

Lager scholen? Is dat een Britse opleiding tot Bier-expert?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -5 feb. 2021 - 11:50

''lager'' ?

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 feb. 2021 - 12:21

Ik dacht dat ze rapporten uit het buitenland meenamen bij het RIVM!

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 feb. 2021 - 12:24

Doodeng als je weet wat toxische shock is!