Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aantal boerenlandvogels neemt fors af

  •  
26-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grutto_300.jpg
Snelste daler is de patrijs met maar liefst 66 procent
Het aantal boerenlandvogels is de afgelopen twintig jaar fors gedaald. Dat blijkt uit een Europees onderzoek waarbij 145 vogels in 25 landen zijn gemonitord. De snelste daler is de patrijs. Het aantal nam met maar liefst 66 procent af.
De grootste oorzaak voor de achteruitgang is de intensieve landbouw. Vogels kunnen niet goed in dergelijke gebieden leven. Daarom roept Vogelbescherming Nederland op boeren te stimuleren om ervoor te zorgen dat vogels beter in hun gebied kunnen (over-)leven. De Vogelbescherming hoopt dat het nieuwe Europese landbouwbeleid, waar in oktober voorstellen voor zullen komen, ook ingaat op natuurvriendelijke methoden voor landbouw:
Het gaat niet om een keuze maken tussen het produceren van voedsel en natuurbescherming. We zijn ervan overtuigd dat beiden hand in hand kunnen gaan.”
Vogel het uit: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

TimdeBoer
TimdeBoer26 aug. 2011 - 9:57

Is het ironie dat juist de natuurbescherrmingsclubs ervoor gezorgd hebben dat de landbouwsector zo achteruitgegaan is?

MichelReiziger
MichelReiziger26 aug. 2011 - 9:57

Ze zijn ook zo verdraaid lekker die (boeren)landvogels, pure en eerlijke smaak...en 100% biologisch.

TOMAAT2
TOMAAT226 aug. 2011 - 9:57

Ondertussen hebben we meer dan 100 andere "species" erbij. Mooi toch? Klimaat = 30-50 jaar. Nederland wordt verrijkt met nieuwe beesten en planten, mooi toch?

Joaquim
Joaquim26 aug. 2011 - 9:57

Het is voor boeren gewoon niet te doen om veel aandacht aan weidevogels te schenken. Dat komt omdat we als samenleving de laatste decennia hebben besloten dat we meer en meer werk eisen van boeren voor minder en minder geld. Als we extra's van boeren zouden willen zoals milieubeheer, dan zouden we ze eerst eens voor hun eten moeten gaan betalen. Dat is de tragedie van de steeds verder opschalende landbouw: eten is door overproductie en marktwerking niets meer waard. Een boer heeft enkel tijd voor uitbreiding en opschaling omdat ze anders failliet gaan. En juist dat is wat de prijzen drukt.

JoopSchouten
JoopSchouten26 aug. 2011 - 9:57

Boerenmelk verdringt 'boerenlandvogels'. Boerenmensen zij conservatief. 'Men' gaan uit van hun eigedomsrecht omdat zij 'productie maken' (...) en denken dat dit 'voordeel' oplevert. Helaas heeft dit domme idee heeft er (mede) voor gezorgd dat alles in de natuur verromeld en dus verkloot is. Dan wil ik het nog even niet hebben over de eerste onder mensen die oorlog om land. Dat waren namelijk boeren

lancelot2
lancelot226 aug. 2011 - 9:57

Onderzoekje hier onderzoekje daar................. Men de o.a. de Milieuclubjes, EU zoeken gewoon een middel om de boeren de nek om te draaien. Want het vele land wat onder beheer van de boeren is, moet anders worden ingericht. De natuur MOET terug, land word onder water gezet en wat al niet meer. Die gasten denken allemaal dat de boontjes word gemaakt in de fabriek, en als je zo kortzichtig en dom bent hoor je niet op die posten te zitten. Want wat is een land zonder boeren..........

jaapvos
jaapvos26 aug. 2011 - 9:57

De 'betogen'/reactie's op dit gegeven laten zien hoe weinig mensen nog snappen of moet ik zeggen WILLEN snappen van de natuur ! Natuur is in deze tijd een linkse 'parasieten-hobby' en er kan niet denigrerend genoeg over gesproken worden door velen van ons. Maar helaas voor hun hebben wij de natuur nodig want we maken er zelf deel vanuit & zijn eraan onderhevig (helaas ook voor de gelovigen onder ons !). Kijk maar eens wat er allemaal op je tafel staat als je aan het eten bent of kijk eens in je koelkast !! Ik vind het ook tekenend dat er van alles wordt gebruld (liefst weer negatief of in de trend dat het allemaal wel meevalt !?) over dit onderwerp zonder dat men echt weet heeft van de materie !? Als je het eigenlijk niet interesseerd houdt dan ajb je mond & ga je eigen ding doen whatever that mat be ??! Vele reactie's zijn inhoudelijk echt te dom om uberhaupt op in te gaan & helaas hebben we nu ook een regering die zo'n houding heeft jegens dit onderwerp & toch moeten die beleid maken over dit onderwerp !?? Zullen we natuurorganisaties eens beleid laten maken over de beurzen, waar we het zogenaamd 'van moeten hebben' allemaal & dat soort standaard gebla, bla, bla, bla....

lancelot2
lancelot226 aug. 2011 - 9:57

Nou aan de andere kant krijgen we ook meer. Kijk hier http://nos.nl/tekst/267963-hoog-aantal-teken-gevangen-dit-jaar.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosnieuws+%28NOS+Teletekst%29

[verwijderd]
[verwijderd]26 aug. 2011 - 9:57

Helemaal waar. Korhoenders zijn er bijna niet meer( helaas) Patrijzen idd ernstig minder. Grutto's dit jaar ook minder. Wulpen zijn bijna weg. Kieviten daarentegen hier weer véél meer. Boerenzwaluwen ook. Maar het gekste: de fazantenpopulatie gaat ernstig achteruit. Gelukkig heb ik in een van mijn schuren nog een Kerkuilenpaar, elk jaar weer, en in mijn bos een paartje steenuiltjes. Kortom, ik woon in de rimboe.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger26 aug. 2011 - 9:57

Ik woon ook in de rimboe, althans volgens mijn buren die onze tuin helemaal niks vinden. Wat mij opvalt is dat het aantal roofvogels (en ik ben nog niet eens een vogelgek) wat ik hier zie sterk te lijken zijn toegenomen.

addystoker
addystoker26 aug. 2011 - 9:57

Schaalvergroting in de landbouw brengt ons als Nederland niets, als je voor groot gaat leg je het toch altijd af tegen landen met meer ruimte. Schaal vergroting heeft geen toekomst in Nederland, en is niet goed voor milieu en gezondheid. Geen Mega stallen dus. Biologische landbouw moet normaal en gangbaar zijn, naar mijn mening. Dat heeft de toekomst

1 Reactie
hdijk
hdijk26 aug. 2011 - 9:57

Als iedereen zou overschakelen naar biologisch, is er geen ruimte meer voor échte natuurgebieden. Als de opbrengsten verder oplopen, heb je minder land nodig en dat kan worden toegevoegd aan het natuurareaal. We moeten niet vergeten dat de soorten uit het artikel waar het zo slecht mee gaat, in eerste instantie - tijdens de opkomst van landbouw - ernstig zijn toegenomen.

[verwijderd]
[verwijderd]26 aug. 2011 - 9:57

Even wat anders......terwijl ik hier zit wordt het buiten gitzwart, het knalt en dondert aan alle kanten en het hoost uit de lucht. Zelfs ik vind dit eng. Dóódeng!! Dit is een wolkbreuk. De regen valt zo massaal dat er geen tien meter zicht is. De weg staat blank. Ons erf ook. Bliksem en donder te zelfder tijd. Gatsamme!! Dit is echt eng! Recht boven ons hoofd.

5 Reacties
GijsUtrecht
GijsUtrecht26 aug. 2011 - 9:57

Je maakt wat mee in Drenthe.

Jaantje2
Jaantje226 aug. 2011 - 9:57

Nou, dat kl.... weer is dan nu ook hier aangekomen. Gelukkig woon ik niet zo buiten als jij. Toitoi.

Zjenny
Zjenny26 aug. 2011 - 9:57

Het was hier 1 uurtje eerder maar kort. Niet zo heftig. EEN lange grommende donderbarrage...

Dewik2011
Dewik201126 aug. 2011 - 9:57

Eng hoor. Dat zijn "extreme weather events due to anthropogenic climate change". Vroeger noemden we dat "regen".

Dewik2011
Dewik201126 aug. 2011 - 9:57

ik begrijp er helemaal niets van. Boerenlandvogels kunnen niet tegen landbouw ?? Waarom zijn het dan boerenlandvogels? Dit zijn dus vogels die niet zonder de mens kunnen leven. Vogels...ga eens terug naar de natuur ...het bos of zo !!