Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aansporingen van een ouwe lul

  •  
03-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
2295378417_dff5a30cbb_o

© Cc-foto: The Naked Ape

'Wat een ouwe lullentaal, wat een neerbuigendheid, wat een geheven vingertje, wat een aansporingen aan de leerlingen om goed hun best te doen en eerst eens wat te leren voordat zij eisen stellen'
De laatste dagen komt pater Geers OFM mij regelmatig voor de geest, een dikke vijftig jaar geleden rector van het Sint Franciscuscollege te Rotterdam, afdeling gymnasium. Het zal ergens in 1966 zijn geweest dat hij zich tijdens zijn wiskundeles ineens tot mijn klasgenoot Hans Nagelkerke wendde. ¨Nagelkerke¨, zei hij met zijn slepende stem: ¨Hier heb je vijftig cent. Ga straks eerst maar eens naar de kapper.¨ Tot onze verbijstering viste hij inderdaad twee kwartjes uit zijn pij die hij bij Nagelkerke op de bank legde. Daarna zette hij de les voort. Over logaritmes of zo.
Klootjesvolk Deze herinneringen hangen samen met de manier waarop dezer dagen door menige columnist, ook van jeugdige leeftijd, de klimaatstakers op het middelbaar onderwijs worden aangesproken, van GeenStijl-scribenten tot Elma Draijer in de Volkskrant. Wat een ouwe lullentaal, wat een neerbuigendheid, wat een geheven vingertje, wat een aansporingen aan de leerlingen om goed hun best te doen en eerst eens wat te leren voordat zij eisen stellen. De jaren zestig zijn weer terug. Het klootjesvolk is aan het woord.
Ik weet wat ouwe lullentaal is want ik heb het destijds zelf meegemaakt. Bovendien hoop ik dit jaar zeventig te worden. Ik ben zelf een ouwe lul en ik ken de gevaren: dat je geest verschrompelt. Ik bedoel niet dat ik jong van hart ben gebleven of zo. God zij dank niet. En met de generatie die nu tegen de verwaarlozing van het klimaatprobleem protesteert, heb ik niets te maken gezien het feit dat zij kinderen zijn van de eenentwintigste eeuw en ik een relict uit de éérste helft van de twintigste.
Ik ben niet jong. Ik ben een ouwe vent. Maar ik streef er wel naar om de geest soepel te houden. En ik hang niet de wijsneus uit tegen zeventienjarigen die om zich heen kijken en de wereld zien met al zijn kansen en bedreigingen.
Gebroken geweertje Dat oudemannetjesgelul waarmee zij worden geconfronteerd, vloeit uit de computers van dertig- veertig- en vijftigjarigen die zich aan de rechterzijde van het politieke spectrum bevinden. Zij hebben de jaren zestig niet meegemaakt. Zij hebben nooit te horen gekregen van allerlei oude lieden dat zij niet alleen idealist waren maar ook realist en dat zij voor de oorlog ook met een gebroken geweertje op hun revers liepen en dat we niet droog waren achter de oren en nergens van wisten. Dat het onze taak was om te léren, niet om te protestéren. Dat hebben die eikels en die tuthola’s niet meegemaakt, kind als zij waren in de jaren zeventig, tachtig en negentig. En nu – in de kracht van hun leven – begint hun geest te verschrompelen, worden ze neerbuigend en belerend.
Daar zal het wel door komen.
Laat je niet belerend toespreken, scholieren. Doe wat je hart je ingeeft. Ga, waarheen de liefde en het gevoel je drijven. Neem dat aan van een oude lul.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Stientje2
Stientje25 feb. 2019 - 21:39

Nou Han, zo'n oude lul ben je toch nog niet? Dat is pas als je de 100 bent gepasseerd! Tenminste...…., dat willen de wetenschappers toch? En kijk eens naar de laatste alinea van jouw betoog. Is dat dan niet belerend door een oude lul? Lijkt dat niet een beetje op de zelfde argumentatie wat het klootjesvolk in haar column naar voren brengt? Maar goed, we zitten hier in een opinie programma van Joop. Dat betekent......discussie! Leuk, ben ik dol op. Dat zou natuurlijk ook leuk zijn met die jeugdige activisten én die oude lullen. Maar, dan wel zo dat beide partijen op een wat geamuseerde manier naar elkaar willen luisteren, maar niet proberen je gelijk te halen! Dat is dan geen discussie meer, en lopen die zelfde activisten graag een straatje om met nog even een harde schreeuw na..……...OUWE LUL. Ik vind het prachtig wat die scholieren doen, maar dat is MIJN mening. Daar hoeft een ander het niet mee eens te zijn. Als tiener was ik lid van de HJG (Humanistische Jongeren Gemeenschap). Dáár heb ik leren discussiëren, om open te staan voor een andermans mening. Een prachtige leerschool. Heb daar meer kennis op gedaan, dan wat ik heb geleerd op school. Als het goed is, en je geïnteresseerd bent, hebben wij ouwe lullen veel bagage in huis. Mogelijk een rijkdom voor alles wat jong is. Jij bent een Historicus. Prachtig om jouw kennis en ideeën te delen met wie dan ook! Ik lees je reacties graag, net zoals van de andere reageerders. Jong en oud, we moeten niet zo bang zijn voor elkaar, als het maar op een Humane manier gaat.

OlavM
OlavM4 feb. 2019 - 19:04

[Dat oudemannetjesgelul waarmee zij worden geconfronteerd, vloeit uit de computers van dertig- veertig- en vijftigjarigen die zich aan de rechterzijde van het politieke spectrum bevinden.] Exact! Minister Wiebes: ”De beste klimaatbijdrage is naar school gaan”. Platter kan je niet reageren. En het is onzin dat kinderen “misbruikt” worden. Alsof die niet zélf kunnen nadenken! Goed dat er weer een generatie is die niet alles voor zoete koek slikt, en iets wil DOEN. Als het moet burgerlijk ongehoorzaam. Dit geeft hoop voor de toekomst.

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2019 - 13:41

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
frankie48
frankie485 feb. 2019 - 9:43

Beste Raoul, Waarom, als een overheid een bedrijf als Mac Donalds op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid kan wijzen, dan kunnen en mogen leerlingen dat toch ook van hun overheid verwachten bij andere vervuilende bedrijven!

Joop den Uil
Joop den Uil4 feb. 2019 - 12:06

toch zie ik wel een (groot ) verschil tussen toen en nu: ipv originele, kunstzinnige en individues is het weggeleden naar apathie, beinvloedbaar jaloers en agressief. kan er ook niet anders van maken (generalistisch )

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper4 feb. 2019 - 17:53

Gesproken als een échte ouwe lul.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 feb. 2019 - 17:25

Nick de jaren 60 beginnen mythische proporties aan de nemen. Te veel eer vrees ik.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 feb. 2019 - 17:36

te niet de

Bluesboy
Bluesboy4 feb. 2019 - 9:04

Jaren geleden zong de jeugd toch allemaal,mijn Opa mijn Opa in heel Europa is er niemand zoals hij,in heel heel Europa niemand zoals hij,mijn ouwe Opa niemand zoals hij! Verder een heel heel goede morgen toegewenst Han????.

Sam V
Sam V4 feb. 2019 - 8:06

Scholieren zijn pubers. Die willen zich afzetten tegen de vorige generaties. Ga ze vooral geen gelijk geven. Houden ze ermee op. Hoe meer tegengas ze krijgen, hoe meer ze hiermee door willen gaan. Dus ophouden met spijbelen. Dat is slecht voor je toekomst. Ga leren, een echt vak bij voorkeur waarbij je kan bijdragen aan innovatieve oplossingen tegen de klimaatproblematiek. O ja, vooral ook je iPhone houden en blijven vliegen naar verre oorden. Goed voor je algemene ontwikkeling en wereldbeeld.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin4 feb. 2019 - 13:21

@ Sam V. (09:06u) - wat een rare inzending is dat. 1) in je eerste alinea interpreteer je de acties van scholieren geheel naar eigen inzicht. Omdat hun handelen bij het gegeven onderwerp niet goed liggen bij Sam V. heten de demonstraties hier: afzetten tegen de vorige generaties. Volgens Sam V. dan, psycholoog zonder brevet. Dat deze jongeren wel eens oprecht zouden kunnen menen wat zij zeggen, en dat hun zorgen geen hormoongedreven opstandigheid zijn, dat gaat het bevattingvermogen van expert Sam V. te boven. 2) Zelfbenoemd studieadviseur Sam V. komt vervolgens met aanbevelingen inzake de toekomstige opleidingen van deze jeugdigen. Het woord 'innovatief' mag uiteraard niet ontbreken, bij het thema: 'oplossingen tegen (sic) de klimaatproblematiek'. Alsof er uit de toverdoos van de technologie nog vele remedies tegen de opwarming van de aarde kunnen komen, binnen de korte tijd die nog rest om in te grijpen (dat is niet zo). 3) Wonderlijk genoeg is Sam V. ook nog eens helderziende, een ware clairvoyant. Want hij weet al van het telefoongedrag en de vakantiegewoontes van de scholieren om wie hij zoveel lijkt te geven. Terwijl hij ze niet persoonlijk kent. Nee werkelijk, ik sta paf van de vele kundigheden die Sam V. hier demonstreert.

Sam V
Sam V4 feb. 2019 - 14:30

Ik sta paf van het begrijpend vermogen op een stuk tekst. In de eerste alinea geef ik een algemeen geaccepteerde mening over pubers. Volgens sommige wetenschappelijk aangetoond. In de volgende twee alinea”s zeg ik dus een aantal zaken die ervoor zorgen dat het gedrag beschreven in de eerste alinea, leidt tot de uitkomst die vd Horst beoogd met zijn stuk. Alleen vanuit een andere invalshoek. Of wellicht was het gewoon sarcasme mijnerzijds. Kies maar.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 feb. 2019 - 7:23

Een fraaie cri de coeur. Edoch een welgemeend advies: strooi kwistig met jargon, modekreten en buzzwords. Daarvan raken die vroegoude kinderen op rechts - zie hoe die hun handen dichtknijpen, altijd en overal, tevreden als ze zijn met zichzelf - van de kook en onder de indruk. Een vage allusie naar Hitler wil trouwens ook wel 's helpen, en een snufje blanke, superieure Europese cultuur, uiteraard en vanzelfsprekend. Kortom: lieg, daar houden ze van. Verder: blowing in de the wind.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 feb. 2019 - 7:31

minus de laatste 'de'

theepot2
theepot24 feb. 2019 - 6:26

Een verhaal met een hoog romantisch gehalte, wat uiteindelijk ingehaald zal worden door de tijd, zoals de meeste van ons overkomen is inderdaad. Net als dat liedje van stef Bos. Voor de liefhebbers van kunst.. https://www.youtube.com/watch?v=ugZUtCVkIaU

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2019 - 5:07

Zeer herkenbaar! De cirkel is weer rond. Dat heb je met dat 'langharig werkschuw tuig' , gaan daar een beetje lopen spijbelen i.p.v. te leren! Ze zijn nog niet eens 'droog achter de oren'!

GMatth52
GMatth523 feb. 2019 - 22:34

Goed betoog van Han van der Horst. Ik onderschrijf het volledig. De betweters van GeenStijl en de Volkskrant, en minister Wiebes zelf. waarderen het kennelijk niet, dat de jongeren van de huidige generatie zich betrokken voelen bij zaken als de klimaatproblematiek, en daarvoor ook de straat op gaan. Deze jongeren kijken verder dan eventuele kicks bij het eerstvolgende avondje stappen of muziekfestival. Zij zijn bekommerd om de toekomst van deze planeet. Dit weerspreekt tegelijk de misplaatste opmerkingen van het Tweede Kamerlid T. Baudet over 'linkse leraren' in het voortgezet onderwijs. Deze scholieren denken zelf na. En ze passen het 'stakingswapen' toe, om een signaal af te geven. Klasse.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus4 feb. 2019 - 1:19

"Deze jongeren kijken verder dan eventuele kicks bij het eerstvolgende avondje stappen of muziekfestival." Die scholieren zijn nog te jong om een kroeg binnen te mogen. Zullen we dus eerst maar even wachten tot ze zich een brommer of een auto menen te moeten permitteren en kijken hoe ze dan tegen de klimaatkosten aankijken? Ik herinner me nog dat er parallel aan de verkiezingen scholierenverkiezingen werden gehouden. Daar kwam altijd een stevige linkse meerderheid uit. Tegen de tijd dat ze daadwerkelijk mochten stemmen was daar niets meer van over. Reken je dus vooral niet rijk op basis van wat kinderen doen die nog geen enkele verantwoordelijkheid hebben en vooral ook nog geen vaste lasten en dergelijke. Tegen de tijd dat het hen geld gaat kosten slaan ze vaak om als een blad aan een boom. En jij zit met een kater omdat je er meer van had verwacht.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 13:47

Dat zie je inderdaad regelmatig: dan zijn ze nog niet droog achter de oren en dan beginnen ze al over de pensioenfondsen, net als Piet.

Piet de Geus
Piet de Geus4 feb. 2019 - 15:30

"beginnen ze al over de pensioenfondsen, net als Piet" Je laat je weer eens kennen als een wel erg domme trol: ik heb helemaal niets met welk pensioenfonds dan ook te maken maar regel mijn eigen zaken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 feb. 2019 - 19:06

Het is niet zo gecompliceerd. Als de scholieren in het geweer komen voor een links doel volgen ze hun hart. Als ze voor een rechtse zaak in het geweer komen zijn ze gemanipuleerd.

6 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 2:19

Voor welke rechtse zaak zouden ze in het geweer moeten komen? Belastingverlaging?

martijn4
martijn44 feb. 2019 - 4:47

Vertrouw nooit iemand boven de 30 was een gevleugelde uitspraak van de hippies.

Krek
Krek4 feb. 2019 - 9:49

Ik hoor nog geen scholier roepen van "oh, als spijbelen geen goed idee is, dan houden we de demonstraties toch op zaterdag!" Wekt toch wel wat de indruk dat de idealen sneuvelen zodra er een persoonlijk offer gevraagd wordt, hetzij in vrije tijd, hetzij in luxe goederen.

Anoniempje5
Anoniempje54 feb. 2019 - 10:18

@HM; Inderdaad, u had het laatst echt moeten zien. Regenachtige zaterdag op het malieveld, want alleen dan krijgen ze respect van hun rechtse helden uiteraard. Hele veld vol met kinderen, ongeveer 95% jongetjes in maatpak en de meisjes keurig in mantelpakje. Stonden ze daar te demonstreren tegen het niet afschaffen van de dividend belasting en de veel te lage salarissen en bonussen bij de banken. De week erop weer en toen ook tegen het redden van drenkelingen. Echt het was zo schattig.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 feb. 2019 - 16:04

HM van der Meulen Dat weet ik niet, voorspellen is moeilijk. Maar volksmenners zijn niet uitgestorven en die zijn van het soort 'wie de jeugd heeft heeft de toekomst'. Ik ben er niet gerust op. (https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/16/rellen-bij-brusselse-mars-tegen-marrakesh-a3060828)

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 18:15

O, dat soort rechtse zaken: we gaan de straat op om van de regering te eisen dat ze vluchtelingen niet langer gewoon laten verzuipen, maar om ze gelijk aan de grens af te schieten, zodat ze het wel uit hun hoofd zullen laten om te komen. Ja, dat is natuurlijk wel een interressante optie om immigratie te ontmoedigen. Kunnen we er niet vast en videospelletje van maken, zodat de kids kunnen oefenen hoe je dat aanpakt met drones? Zo maak je ze misschien wel enthousiast.

Karingin
Karingin3 feb. 2019 - 18:15

Hahaha...goed gezegd Han!

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 feb. 2019 - 18:06

Jacques Brel - Les bourgeois - https://www.youtube.com/watch?v=dCHi5apc1lQ

Hovango
Hovango3 feb. 2019 - 17:33

Ik zou dat graag geschreven hebben. Maar ik zat bij de jezuiten, in Delft.

Tom Meijer
Tom Meijer3 feb. 2019 - 16:04

Een bijdrage van mijn hart, maar ja, ik ben dan ook een nog oudere lul.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer3 feb. 2019 - 18:51

van = naar