Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Aanslagen vliegveld Brussel hadden vermeden kunnen worden'

  •  
30-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-30-om-21.00.21
De aanslagen op vliegveld Zaventem in Brussel op 22 maart hadden vermeden kunnen en moeten worden.
Dat zegt de luchthavenpolitie van vliegveld Zaventem in een open brief over de veiligheidssituatie en werkomstandigheden op het vliegveld. De brief is vernietigend over het veiligheidsbeleid van het vliegveld. Al in de opening wordt dat meer dan duidelijk:
"Deze brief is een uiting van frustratie van eerstelijns politiemensen om het gevoerde wanbeleid, een noodkreet voor de beveiliging van een internationale luchthaven zoals voorgeschreven zou moeten zijn anno 2016."
In een brief uit de politie vernietigende kritiek op de leiding van de luchthaven en spreekt het korps schande van het feit dat de luchthaven het commerciële belang boven dat van de reizigers heeft gesteld.
Een van de punten in de brief zou de ‘onwerkbare en onprofessionele situatie’ zijn omdat het vliegveld voor iedereen toegankelijk is en er geen controle is van bagage en reizigers. Dit zogenaamde ‘open luchthavenbeleid’ kan niet meer, zo luidt de conclusie van het politiekorps.
De brief gaat verder met beschuldigingen: daklozen zouden het risico op ziektes vergroten en de hygiëne op het vliegveld in gevaar brengen en medewerkers van bijvoorbeeld de bagageafdeling zouden een crimineel verleden hebben. Beveiliging loopt met verouderde en onbetrouwbare uzi’s en rijdt in verroeste dienstauto’s, kortom: het is een puinzooi.
"Dat deze individuen anno 2016 kunnen en mogen blijven werken op extreem veiligheidsgevoelige plaatsen in en rond de luchthaven is hallucinant."
De open brief eindigt als volgt:
"Een laks en onpersoonlijk management van onze eenheid leidde tot een gelaten werksfeer in de hele dienst Politiezorg. Het valse veiligheidsgevoel op de luchthaven was een publiek geheim. Met de beelden van de aanslagen in ons geheugen gegrift, en met een groot groepsgevoel, hopen wij dat bovenstaande feiten eindelijk erkend, verbeterd, en continu opgevolgd worden. Wij, als Politiezorg, instaand voor de beveiliging van de Nationale Luchthaven Zaventem, dringen daarom ten sterkste aan op onderstaand punten. Zo niet, gaan wij op de rem staan."
Zo niet, gaan wij op de rem staan.
Lees de volledige brief hier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.