Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voertuig rijdt in op vol terras in Münster

  •  
07-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
1201719385_8f75e93eff_b

© cc-foto: Pixelated/Jim

De bericht wordt aangevuld.
Een voertuig is vanmiddag in het Duitse Münster ingereden op een groep mensen. Volgens het Duitse blad Der Spiegel zijn daarbij tenminste twee doden en twintig gewonden gevallen. Zes personen zijn in kritieke toestand. De autoriteiten gaan uit van een aanslag. De bestuurder van de bus zou zichzelf na zijn daad om het leven hebben gebracht.
Het busje zou op een terras zijn ingereden van Grosser Kiepenkerl, een bekend restaurant in de Duitse stad. De politie gaat ervan uit dat er niet meerdere daders zijn en dat het gevaar geweken is, maar roept inwoners desalniettemin op om weg te blijven uit het centrum zodat hulpverleners hun werk kunnen doen. Er is een grote politiemacht op de been.
Update 19.30 uur: De verdachte zou een 38-jarige Duitser zijn met een verleden van psychische problemen, dat meldt de politie. Zijn huis wordt momenteel doorzocht. Volgens Duitse media is er geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een terroristisch motief.
Update 21.30 uur: De dader, Jens R. banden met de extreemrechtse scene hebben gehad. Volgens de politie zijn er bij de huiszoeking echter geen bewijzen aangetroffen dat hij zelf extreemrechts zou zijn.
Update 22.20 uur: Een Nederlandse vrouw is gewond geraakt bij de gebeurtenissen in Münster. Haar verwondingen zijn niet levensbedreigend, maar ze ligt wel in het ziekenhuis, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
Eind 2016 werd er in Duitsland een aanslag gepleegd met een voertuig. Anis Amri reed toen in op bezoekers van de kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. De aanslag werd geclaimd door terreurorganisatie IS. Amri wist te ontkomen maar werd later alsnog herkend door de politie en in het vuurgevecht dat daarop ontstond doodgeschoten.
Cc-foto: pickselated/ Jim
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*9 apr. 2018 - 7:50

Dag Richard555 (hieronder). Lijkt mij meer een geval in dit geval van een zeer geweldadige actie van een zeer verwarde lonewolf (die zelf was al bekend bij de politie in Münster), net zoals Karst T. toen in Apeldoorn en ook die verwarde jongeman toen in Alpen aan den Rijn. De damschreeuwer toen in Amsterdam bij de 4 mei Nationale Dodenherdenking lijkt ook zo'n iemand (gelukkig was er toen geen dode gevallen tijden de grote chaos na zijn verschrikkelijke actie). Een fijne dag verder.

1 Reactie
Richard555
Richard5559 apr. 2018 - 10:55

Dat zou kunnen maar rechts is er altijd als de kippen bij om over terrorisme te gillen. Ook in die gevallen dat er sprake was van een lonewolf met een ander geloof of wanneer er sprake is van een ongeluk zoals de man die onwel was geworden bij het CS Amsterdam. Deze dader in Munster had blijkbaar wel contacten met rechtse kringen. Voor de slachtoffers maakt het helaas niets uit welke gek om welke reden dan ook dit soort daden pleegt.

Bernie2
Bernie28 apr. 2018 - 6:27

Natuurlijk was dit een terroristische aanslag Appi. Zoals VS-drones pure terreur uitoefenen en complete families in Irak en Afghanistan opblazen, Israël terreur uitoefent op Palestijnen en er dood en verderf zaait. Laten we het begrip 'terreur' vooral niet exclusief aan islamitische moordenaars (als IS) koppelen die denken namens namens hun religie vrouwen en kinderen en andere burgers af te slachten. Daarmee geef je hen teveel eer. Als een zieke geest moedwillig op groepen mensen inrijdt met als oogmerk zoveel mogelijk van hen te doden is dat terreur. Moord, angst, vernielingen etc. Altijd en ongeacht de achtergrond. Niets meer en zeker niets minder.

3 Reacties
bako2
bako28 apr. 2018 - 8:00

@Bernie 8 april 2018 at 08:27 Natuurlijk was dit een terroristische aanslag Appi. Vooralsnog is die theorie kaltgestelt door het BKA. Maar misschien heb jij inside info?

Bernie2
Bernie28 apr. 2018 - 9:02

Het gaat om de duiding van het begrip 'terreur' Bako. In mijn optiek is dat zoals ik het in mijn bijdrage beschrijf. In mijn optiek wordt 'terreur' te snel gelinkt aan IS en andere moordenaars wat natuurlijk grote onzin is. Hoe de Duitsers daarover denken is hun zaak. Ik nuanceer graag.

Richard555
Richard5558 apr. 2018 - 14:13

Gezien zijn contacten met extreemrechts lijkt mij de conclusie dat het geen terreur was onjuist. Een labiele figuur kun je makkelijk opjutten om gekke dingen te doen en zelf buiten schot te blijven. Dat doen de "toppers" van IS ook. Zelf decadent door het leven maar huurlingen gebruiken voor aanslagen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 apr. 2018 - 20:47

Was het nou wel of geen terroristische aanslag?

3 Reacties
MomentInFocus2
MomentInFocus27 apr. 2018 - 21:54

Wat prefeleert u?

EricDonkaew
EricDonkaew8 apr. 2018 - 9:38

Officieel niet, want er was geen politiek motief.

Appi Mohamud
Appi Mohamud8 apr. 2018 - 13:26

Eric. Bij het ontbreken aan motief noemen we maar geen terrorisme of lijkt het u beter af te wachten tot er een reële bewijs zijn om het motief aan te kunnen duiden?

Eric Minnens
Eric Minnens7 apr. 2018 - 20:01

Effe tot tien tellen, jongens, voordat we reaguren. We weten nog niks. Ondertussen heb ik even opgezocht wat Kiepenkerl betekent. Geen duidelijke vertaling. Het was een soort marskramer, hij liep met een grote korf op zijn rug, verkocht spullen, bemiddelde tussen stad en platteland, bezorgde ook brieven, staat nu als standbeeld op het plein voor het café-restaurant.

Marcus A.2
Marcus A.27 apr. 2018 - 17:16

Let op mijn woorden: dit heeft wederom NIETS met de Islam te maken. Het is waarschijnlijk gewoon weer een verward persoon geweest, die tot zoiets walgelijks in staat is.

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen7 apr. 2018 - 22:30

Of een rechtse extremist.

Piet de Geus
Piet de Geus8 apr. 2018 - 1:23

"Let op mijn woorden: dit heeft wederom NIETS met de Islam te maken." Je hebt helemaal gelijk. Dat zal je niet vaak overkomen.

Zandb
Zandb8 apr. 2018 - 6:14

Marcus Ik ben bang dat u dat sarcastisch bedoelt en wanneer dat zo is, dan explodeert het gelijk dat u blijkt te hebben in uw gezicht. Verder vind ik het een vreemd idee, waarom we "verwarde personen", die dan 'normale dingen' zouden doen, verward zouden noemen.

bako2
bako28 apr. 2018 - 8:02

@Marcus A. 7 april 2018 at 19:16 Ik kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat je hoopt dat het een islamitisch gerelateerde aanslag is.

Sonic2
Sonic28 apr. 2018 - 9:14

De rechts radicalen op Twitter en FB en ook u moeten zich kapot schamen. Echt heel erg diep schamen. Toen de aanslag was geweest, ging het hun niet over de levens van de slachtoffers, maar ging het om de vraag of het een islamitische aanslag was. Daar gaat het tegenwoordig om. Het gaat (radicaal) rechts niet om de slachtoffers, maar om hun eigen "gelijk" te halen. Ten koste van dus alles.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen7 apr. 2018 - 16:36

Precies een jaar na Stockholm. Het gaat maar door.

3 Reacties
Zandb
Zandb8 apr. 2018 - 6:10

En waar mag dat "het" dan precies naar verwijzen?

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen8 apr. 2018 - 16:48

Zandb 8 april 2018 at 08:10 En waar mag dat “het” dan precies naar verwijzen? Zandb, ik raad je aan in het vervolg het artikel te lezen voordat je een reactie plaatst. "Het" slaat op aanslagen op onschuldige burgers.

Zandb
Zandb9 apr. 2018 - 6:15

Jeff Dit is geen aanslag als in Stockholm. Dus vandaar dat ik nieuwsgierig was naar wat u precies bedoelt. Maar ik gaf u te veel krediet. Ik raad u dan ook niets aan.

Nick Johnsen
Nick Johnsen7 apr. 2018 - 15:35

Ben benieuwd welk sujet dit op zijn geweten heeft.

ruma ankka
ruma ankka7 apr. 2018 - 15:29

Wedden dat de Russen hier achter zitten? Nee, serieus, ik heb werkelijk geen flauw idee. Misschien was het een zelfrijdend voertuig met falende software. Of de bestuurder had falende software, kan ook.

2 Reacties
Zandb
Zandb8 apr. 2018 - 6:09

Nee, ruma. Het blijkt, dat er 'gewoon' sprake is, van een menselijk drama. Nee, serieus.......

ruma ankka
ruma ankka8 apr. 2018 - 7:53

Klopt Gerrit, het schijnt ‘gewoon’ iemand met psychische problemen geweest te zijn.