Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Aanslag op politica uit vreemdelingenhaat

  •  
17-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
keulen300.jpg
Kandidaat-burgemeester Henriette Reker neergestoken in Keulen, aanvaller riep 'dat het zo niet langer kan met de vluchtelingen' ... Verdachte heeft neonazi-verleden
In Keulen is burgemeesterskandidaat Henriette Reker zaterdag met een mes aangevallen en zwaargewond geraakt. Reker is buiten levensgevaar. Vier omstanders liepen verwondingen op toen zij probeerden de aanvaller te overmeesteren. De dader pleegde de aanslag omdat hij het niet eens is met het vluchtelingenbeleid in Duitsland. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt op een persconferentie.
De dader is volgens de autoriteiten een man van 44 jaar, die al jaren werkloos is en een uitkering ontvangt. Hij claimt alleen te hebben gehandeld en al twintig jaar politiek actief te zijn. De man richtte zich bewust op de burgemeesterskandidaat ‘vanwege de verantwoordelijkheid die zij draagt voor de opvang van vluchtelingen’. Reker is wethouder in Keulen en de opvang van vluchtelingen zit in haar portefeuille.
De politica was vandaag op een weekmarkt campagne aan het voeren voor de burgemeestersverkiezingen van morgen toen de dader op haar afliep en haar diverse malen in de nek stak. Haar toestand is stabiel, maar zorgelijk. Ze is inmiddels meerdere keren geopereerd. De man had twee messen bij zich en riep volgens omstanders: “Ik doe dit voor jullie allemaal.” 
Update zondag 19:00:
De verdachte is lang actief geweest in neonazi-kringen , waaronder bij een extremistische partij die in de jaren negentig betrokken was bij het in brand steken van asielzoekerscentra.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (76)

tano1
tano117 okt. 2015 - 17:42

Mijn mede leven voor haar en iedereen...eigenlijk. Dat mevrouw Nederlandse roots heeft speelt ook mee denk ik.

Meta Foor
Meta Foor17 okt. 2015 - 17:42

zal door de politici wel weer afgedaan worden als een ''incident''; niets om zorgen over te maken

Armagaddon
Armagaddon17 okt. 2015 - 17:42

>>> Weerzinwekkend, diep treurige, tragische gang van zaken,waarbij een mens die zich voor de demacratie en de maatschappij zich inzette.. >>> Tegelijkertijd een gevoel van empathie en medelijden voor een tragisch psychisch wanhopig mens, mogelijk ook een scherp calcalculerende psychopaat, die de wanhoop wil ontvluchten, door zich als psychiatrisch patiënt voor te doen en voor gratis kost, inwoning en zorg opteert....wie weet en zal het zeggen....tragische wanhoop.. >>>In dit kader is het ook gepast om humane medemenselijkheid te tonen, voor de meeste wanhopige tragische vluchtelingen, die besloten hebben alles te verlaten voor vrijheid en toekomst van hun kinderen..

GwenH1
GwenH117 okt. 2015 - 17:42

War gehakt worden vallen spaanders. Beterschap dan maar?

Chopper2
Chopper217 okt. 2015 - 17:42

Verschrikkelijk. Er is geen enkel excuus te verzinnen voor geweld. We bestrijden elkaar met het woord, met de discussie. En via het stemhokje en referenda. Dit is barbarij, totale afstomping. Wie deze weg kiest heeft verloren. Is moreel failliet.

Haastig
Haastig17 okt. 2015 - 17:42

Wat lopen er toch een idioten rond, hoe haal je het toch in je hoofd om iemand neer te steken....

Freeman2
Freeman217 okt. 2015 - 17:42

Oftewel "het mes kwam van rechts".

Sardar2
Sardar217 okt. 2015 - 17:42

Het aanslag op Henriette Reker is niet anders dan acties en dreigingen die ook de aanhang van Wilders in Nederland plegen in de laatste weken. Dat in Nederland het nog niet tot gewonden en doden is gekomen ligt in alertheid hier. In de essentie zijn de extreemrechts en rechtspopulisten tot hetzelfde conclusie gekomen, in Duitsland en Nederland; de overheid aan te vallen en direct hef in eigen hand nemen. Ik verwacht in Duitsland geschikte antwoord op extreem rechts, maar vooral op populistische onderbuik die het bestaande democratie ondermijnen en elkaar geschikte gronden gunnen om zich te uiten. In Nederland men moet nog ergere verwachten, waar nota bene de regerende partij vorige week met de argumenten kwam die de rechtspopulisten in zijn schaduw achterliet.

TonNoort
TonNoort17 okt. 2015 - 17:42

Het valt me op hoeveel mensen hier zeggen dat het te verwachten was. Met andere woorden: eigen schuld. Volgens diegenen vraagt iedereen die bezig is dit probleem op te lossen erom neergestoken te worden. Het slechtste zou zijn als we nu toe gaan geven aan dit soort uitspraken. Want dan krijgt geweld en domheid zijn gelijk. Ik zou zeggen gooi nog verder open die grenzen, laat de mensen sidderen van angst en elkaar afmaken. Dat zou een mooi display van beschaving zijn. De beschaving die we zo hoog achten en ten koste van alles willen beschermen tegen vluchtelingen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 okt. 2015 - 17:42

Stel je voor dat we vluchtelingen toelaten die onze democratie niet respecteren, dat kunnen we niet hebben, zal de dader hebben gedacht...

1 Reactie
Sardar2
Sardar217 okt. 2015 - 17:42

Wat een laffe en volksvreemde politici en bestuur hebben we die als laatste die vluchtelingen toelaten. Zal de dader hebben gedacht…

Mark Gh
Mark Gh17 okt. 2015 - 17:42

Absoluut schandalig. Dit soort terrorisme moet keihard worden aangepakt. Reker was een van de zeldzame politici die besefte dat er een grens was aan het aantal vluchtelingen dat een stad, een staat, een land of een continent aan kan. Dat maakt het niet minder erg of erger - maar wel extra zonde dat zij nu enige tijd (minstens) is uitgeschakeld.

1 Reactie
panterarosso65
panterarosso6517 okt. 2015 - 17:42

tja een links extremist dood fortuyn, extreem links bestaat nog een moslim dood vang gogh de islam is er nog steeds beide gevallen mede omdat men zicih realiseerde dat wat de 1 doet niet op het conto van allen kan komen benieuwd hoe lang het duurt voor men steld dat wie kritiek heeft op het asielbeleid mede dader is

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2015 - 17:42

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Sardar2
Sardar217 okt. 2015 - 17:42

‘Waar wanhoop bij mensen die zich niet gehoord voelen al niet toe kan leiden...’ En als gehoord hebben? Die hebben we in 1940 meegemaakt!

Lozerech
Lozerech17 okt. 2015 - 17:42

Het is geen wanhoop, het is afgunst.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst117 okt. 2015 - 17:42

Het is lang geleden dat iemand het opnam voor Mohammed B. en de moordenaars van CharlieHebdo. Maar nu is er dan een opgestaan. Dat ben jij.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar17 okt. 2015 - 17:42

Wat een polemiek weer! Hoort u wel wat u zegt?

zweistein
zweistein17 okt. 2015 - 17:42

Het is geen vreemdelingenhaat, maar haat tegen politici die het land weggeven. Daar kunnen die vreemdelingen ook niets aan doen.

3 Reacties
Sardar2
Sardar217 okt. 2015 - 17:42

Zeg maar onderbuik...

Lozerech
Lozerech17 okt. 2015 - 17:42

Fijn dat je de aanslag even goedpraat.

StevenBouwman
StevenBouwman17 okt. 2015 - 17:42

De zoveelste keer dat "Albert Einstein" een terroristische actie goedpraat. Zou je alsjeblieft de naam van Albert Einstein niet willen vervuilen met jouw onzin? Alvast bedankt.

SuziQ
SuziQ17 okt. 2015 - 17:42

Mijn oprechte medeleven met haar. Men zegt zich zorgen te maken omdat een stroom moslims binnenkomen als vluvhteling. Men dient beter te kijken naar de mentaliteit en cultuur van de diegenen die je binnenhaalt. Allerbelangrijkste is wel,eerbied voor de grondwet. Ik bedoel men moet er volstrekt van bwust zijn, in een rechtstaat, dat je niet aanslagen pleegt op ongewapende mensen , omdat men zich benadeeld voelt, of voelt dat zijn haar rechten worden geschonden. Dus EERBIED voor de grondwet, eigenrichting is taboe. Er zijn meer moslims in Nederland, de Turken zijn ruim een half eeuw in Nederland. Zij plegen geen aanslagen als ze zich verongelijkt voelen of buitengesloten. Dus het is niet het moslim zijn,maar de mentaliteit of men begrijpt wat democratie is, dat er democratische wegen zijn om je klacht kenbaar te maken,ipv lukraak de medemensen aanvallen omdat je onrecht voelt. Daarom is niet de religie van belang in mijn opinie, maar meer de mentaliteit, wat de vluchtelingen vinden van eigenrichting. We leven wel in een rechtsstaat en geen Wilde Westen. Hoe die selectie plaats kan vinden is moelijk, mischien met psychologen en leugen detectors. Ik bedoel, ieder dramatsch verhaal moet niet voor ziete koek ingeslikt worden en een aai over de bol. Zeer goede, en zelfs dubbele screening is de overheid verplicht aan haar burgers,

4 Reacties
rosarosa
rosarosa17 okt. 2015 - 17:42

Je vind dus dat vluchtelingen goed gescreend moeten worden om te voorkomen dat er door een "arme wanhopige burger" aanslagen gepleegd worden op raadsleden? Rare redenering!

Sardar2
Sardar217 okt. 2015 - 17:42

Even ook over de rechten van vluchtelingen, rechten op opvang en bescherming schrijven, dan is je betoog compleet!

pietdeg2
pietdeg217 okt. 2015 - 17:42

"Men dient beter te kijken naar de mentaliteit en cultuur van de diegenen die je binnenhaalt." Als deze aanslag ons (voor de zoveelste keer) iets leert, dan is het dat we vooral eens moeten kijken naar de mentaliteit en cultuur van de eigen kweek. De dader was immers geen vluchteling maar een werkloze die al twintig jaar politiek actief is en van die risicogroep hebben we er nogal wat rondlopen die totaal losgezongen van de samenleving zijn doorgeradicaliseerd.

BlowingBubbles
BlowingBubbles17 okt. 2015 - 17:42

Nou, ik zou zeggen speur even verder. Niet iedere moslim is uiteraard op voorhand anti democratisch. Maar de probleem gevallen die er tussen de instromers zitten zijn toch echt moslims. Persoonlijk maak ik me vooral ernstig zorgen over de grote hoeveelheden Pakistanen. In het VK kunnen we zien wat die voor narigheid kunnen opleveren. En eerlijk gezegd: Turken in NL die het nog steeds nodig vinden te stemmen voor de Turkse verkiezingen en dan op de partij van Erdogan stemmen..... Die zou ik geen overtuigde democraten durven noemen. U wel? Nog afgezien van de splinterroedels Grijze Wolven.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 okt. 2015 - 17:42

Bij de moord op Fortuyn werd direct geroepen: "de kogel kwam van links". Uit welke richting komt dit mes? Of mag je deze vraag niet stellen? Langzamerhand moeten de roeptoeteraars toch wel beseffen dat het gevaar van extreem rechts groter is dan van de immigranten. In Duitsland zijn al vele aanslagen gepleegd door de neo nazi's. Ook met dodelijke afloop!

2 Reacties
GingerTed
GingerTed17 okt. 2015 - 17:42

Dit mes kwam van extreem-rechts Alfred. Zeer duidelijk. Bild. Telegraaf, GeenStijl, etc. veroordelen dit scherp en prominent niet weggestopt in katernen of in kleine hoekjes en deden dat bij minder ernstige gevallen van dreigementen, incidenten, en geweld door de kleine minderheid van idioten die dus óók aan rechterzijde voorkomt. Van wie zou dus de vraag niet gesteld mogen worden dat dat zo was? Niemand van de de door mij genoemde als rechts gekenschetste media. Je zit dus weer eens factfree beweringen en beschuldigingen te uiten. Voor de rest blijk je ook nog weer eens weer eenzijdig doof en blind. Alsof niet al veel langer, en als vanouds, ook in deze zaken onwelgevallige rechtse politici en hun aanhangers niet bedreigd, geïntimideerd, en zelfs gewelddadig bejegend worden t/m hun gezinnen thuis aan toe. Het is voorbeeldig zoals als rechts gekenschetste media nu reageren op deze gebeurtenis en andere, net als vrijwel iedereen doet die kritiek heeft op de huidige migranteninstroom, en de wijze van opvang. Andersom geldt dit bij het net zo goed voorkomende bedreigen, intimideren, en geweld door een harde kern van links-activisten, al zo lang voorkomend, door wat geldt als linkse media, en linkse mensen die op redelijke wijze willen argumenteren waarom zij geen probleem zien in de migranteninstroom. Zo hoort het. Niet wat jij doet door deze wandaden van idioten die je aan beide zijden hebt voor eigen politieke doelen te willen ge/misbruiken en je politieke tegenstrevers, die dat niet verdienen in hun geweldloosheid en expliciet veroordelen van bedreigingen en geweld, zo zwart te willen maken bij blijkbaar gebrek aan argumenten t.a.v. de zaken zelf.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer17 okt. 2015 - 17:42

Alfred inderdaad de kogel kwam van links en het mes van rechts. En anders dan in Duitsland waar iedereen spreekt van een aanslag op de democratie werd dat door de rechter in Nederland terwijl een politicus een paar kogels in zijn hoofd gepompt kreeg ontkent. Ik zou niet te snel gaan roepen dat het aantal dodelijke slachtoffers van rechts extremisme in Duitsland groter is dan dat door acties van migranten/vluchtelingen. De kans dat u in uw eigen mes loopt is relatief groot, aangezien het aantal dodelijke slachtoffers in 2013 in Nederland als gevolg van eerwraak al een 20 tal per jaar bedraagt, met een stijgende tendens en Duitsland ruim drie keer zoveel moslims huist. http://www.nu.nl/binnenland/3760170/vorig-jaar-twintig-doden-eerwraak-in-nederland.html

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2015 - 17:42

Natuurlijk triest, maar het was te verwachten. Je negeert de bevolking die in een overduidelijke meerderheid tegen de komst van asielzoekers zijn. Geweld hoort niet in een democratie maar het negeren van de meerderheid ook niet. En ja het eerste is een logisch gevolg van het tweede. De tijd van ''wij begrijpen jullie zorgen maar we doen lekker waar wij zin in hebben'' is voorbij, met dit soort uitschieters (of uitstekers) als gevolg.

9 Reacties
hannogroen
hannogroen17 okt. 2015 - 17:42

'het negeren van de meerderheid ook niet.' Bij de volgende verkiezingen mag je weer stemmen. Tot die tijd hebben de huidige wettelijk gekozen volksvertegenwoordigers in dit land de leiding. We hebben hier geen ad hoc democratie maar een parlementaire democratie.

IloveIsrael
IloveIsrael17 okt. 2015 - 17:42

Sterk gezegd: Geweld hoort niet in een democratie maar het negeren van de meerderheid ook niet.

Lozerech
Lozerech17 okt. 2015 - 17:42

"de bevolking die in een overduidelijke meerderheid tegen de komst van asielzoekers zijn." Kletskoek. Er is geen referendum over gehouden en we hebben gewoon democratische verkiezingen in Nederland, op gemeentelijk, provinciaal, landelijk en Europees niveau. Het betreft hier gewoon dreinende en afgunstige sneue types die met zowel verbaal als fysiek geweld de democratie juist trachtten te ontwrichten. Zogenaamd "namens het volk", waar hebben we dat eerder gehoord. Oh ja, fascisme en communisme.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 okt. 2015 - 17:42

Met die redenering is de verschrikkelijke moord op Fortuyn en van Gogh ook goed te kletsen. Toen voelde ook een deel van de bevolking zich niet gehoord. Kortom, niet een erg doordachte reactie, naar mijn mening. Dus als je je zin niet krijgt in een democratie ga je gewoon moordaanslagen plegen om je zin door te drukken? Want laten we wel zijn, ruim 2/3 van de bevolking vindt dat we wel moeten opvangen. Bron 1 Vandaag deze avond. Intussen zijn er in Duitsland bijna 300 aanslagen geweest van extreem rechts op immigranten en vluchtelingen, waarbij ook doden (kinderen) zijn gevallen.

Sardar2
Sardar217 okt. 2015 - 17:42

‘het negeren van de meerderheid’ Jij betoogt eigenlijk dat de verkiezingen en het kiezen van volksvertegenwoordigers geen noodzaak is en heeft niks te maken met het vertegenwoordigen van een meerderheid? Zij weten toch niks en hebben geen nut! Als dat nodig is neemt het volk, die het beter weet, het recht in eigen hand. Toch?

Boppah
Boppah17 okt. 2015 - 17:42

Profeet waar zit die overduidelijke meerderheid? Daar is geen enkel bewijs voor.

pietdeg2
pietdeg217 okt. 2015 - 17:42

"Geweld hoort niet in een democratie maar" Dat 'maar' is waar de inlichtingendiensten meteen op aan moeten slaan, want daarmee begint de radicalisering en wordt iemand een gevaar voor de samenleving. Me dunkt dat er nogal wat werk aan de winkel is met die zich de meerderheid wanende extremisten.

joopxxx
joopxxx17 okt. 2015 - 17:42

"Je negeert de bevolking die in een overduidelijke meerderheid tegen de komst van asielzoekers zijn." Er zijn in Duitsland heelveel mensen die vluchtelingen willen helpen. "maar het was te verwachten" Velen hadden die niet verwacht, anders hadden ze haar wel bewaking gegeven. Over de meerderheid, heb jij de gegevens van de Duitse Maurice de Hond gekregen.?

Nuanimo
Nuanimo17 okt. 2015 - 17:42

Uw zo ware :"Geweld hoort niet in een democratie maar het negeren van de meerderheid ook niet" is niet meer dan een feitenvrije mening en heeft de waarde van: "Iemand vermoorden hoort niet maar iemand uitlachen ook niet."

GingerTed
GingerTed17 okt. 2015 - 17:42

Vreselijk die al jarenlang toenemende neiging van extreme types, t.a.v. hen onwelgevallige politici, zeker niet altijd eenlingen maar ook deel uitmakend van activistische groepen. Wat ook erg is dat deze gebeurtenissen dan door sommigen weer ten faveure van de politieke agenda misbruikt worden de politieke tegenstrevers ermee in verband te brengen of ervoor verantwoordelijk te maken, terwijl de beide partijen tegenover elkaar, ondanks alle emoties overwegend geen dreigende taal, of gewelddadige acties gebruiken maar gewoon argumenten en dat oom horen te blijven doen. Zoals de critici op de huidige migranteninstroom en/of de wijze van opvang zich in grote getale zullen uitspreken tegen deze abjecte daad en dergelijke, zo geldt het immers ook andersom bij al diverse gevallen van bedreigingen en intimidaties (zelfs van gezinnen van onwelgevallige politici) dat degenen die de migranten als geen probleem ervaren dit overwegend abject afwijzen. Het enige is dat dat het bedreigen en de intimidaties jegens politici andersom wel veel minder of zelfs geheel niet genoemd worden in sommige media of anders een beetje lacherig als niets voorstellend afgedaan. Het is belangrijk scherp op dit soort kwaadaardigheid te reageren en het al helemaal niet voor eigen parochie te misbruiken, al helemaal niet als daar door soortgelijk gedrag andersom ook helemaal geen aanleiding toe is.

3 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus17 okt. 2015 - 17:42

"Wat ook erg is dat deze gebeurtenissen dan door sommigen weer ten faveure van de politieke agenda misbruikt worden de politieke tegenstrevers ermee in verband te brengen" Mooi voorbeeld van hypocrisie (het lenen van een argument dat je niet huldigt maar beter verkoopt dan de werkelijke reden van je bezwaar). Je bracht met gemak elke Palestijn in verband met de uitwassen in een wijde omtrek. "in sommige media of anders een beetje lacherig als niets voorstellend afgedaan." Duitse politica is neergestoken door rechtsextremist. Het is precies wat het is, ongeacht tussen Ted en Kitsch.

BertF2
BertF217 okt. 2015 - 17:42

Toen Fortuyn werd vermoord schreeuwde, en kakelt nog steeds, rechts: "De kogel kwam van links." Een gotspe, en een stuitende generalisatie. Toen bleek dat Breivik geen moslim was en dezelfde ideeën koesterde als Wilders, kakelde rechts: "Daarin herkennen wij ons niet." Toen de een of andere roeptoeter van rechts zei dat de dames-vluchtelingen die hier kwamen maar niet moesten rekenen op een borstcorrectie en de dat de heren hun zo gewenste gebitscorrecties wel konden vergeten, zweeg de leider, rechts, van ons land. Het is altijd zo: als ergens een rechtse idioterie wordt begaan reageert rechts uiterst genuanceerd, in de geest van: "Zo hoort het niet. We begrijpen het maar dit kan niet." Als iemand een betoger toeblert: "Ik hoop dat ze jouw dochter verkrachten.", zegt rechts dat het voor sommigen een beetje moeilijk is om emoties onder woorden te brengen. Laten we even vaststellen dat in West-Europa vrijwel alle geweldsdelicten met een politieke achtergrond gepleegd worden door rechts. Of het nou gaat om de mitrailleur waarmee voornoemde roeptoeter de nationale politie wil uitrusten (inclusief een cursus: "Overtuigen met pang-pang.") of om hakenkruizen en brandstichting bij moskeeën en asielcentra, het is allemaal rechts. Genuanceerd, begrijpelijk, en af te keuren, maar toch.

Lozerech
Lozerech17 okt. 2015 - 17:42

"Wat ook erg is dat deze gebeurtenissen dan door sommigen weer ten faveure van de politieke agenda misbruikt worden de politieke tegenstrevers ermee in verband te brengen of ervoor verantwoordelijk te maken" Interessant dat je ineens over de reacties vanuit rechts Nederland op de moord van Pim Fortuyn begint.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2015 - 17:42

Lijkt me iemand die niet helemaal 100% is. Rechtsradicaal zal best maar ook gewoon gek. En dat zeg ik omdat radicalen meestal ook erg laf zijn en niet zomaar open en bloot mensen proberen te vermoorden, durven ze niet.

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 okt. 2015 - 17:42

In die redenering zijn alle militairen gekken.....

pietdeg2
pietdeg217 okt. 2015 - 17:42

"Rechtsradicaal zal best maar ook gewoon gek." Niet gewoon gek maar zo doorgeradicaliseerd dat hij meent namens ons allemaal iemand met messen te lijf te mogen gaan. Net zoals Breivik namens onze hele beschaving meende te moorden. En zoals menig andere radicaal namens ons allemaal en onze beschaving (waar ze welbeschouwd slechts zeer marginaal deel van uitmaken) meent te mogen spreken, signaleren en waarschuwen. Het begint allemaal met lieden die menen "het volk" of "de gewone man" te representeren. Dan ben je al aardig "gewoon gek" geworden, want je bent in je egocentrisme toch al behoorlijk kierewiet als het je geheel ontgaat dat niet iedereen is zoals jij en zeker niet zo "denkt" als jij. Het zijn ook niet de slimsten (intellectueel noch sociaal) die zich niet voor kunnen stellen dat hun werkelijkheid niet de enige is. Of waarin het niet opkomt te bedenken dat zij het zijn die zijn losgezongen van de realiteit als ze menen dat al die mensen die daartoe ook nog eens veel beter zijn geëquipeerd het nog niet zien zoals zij het zien, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Als je die twee combineert (radicale standpunten hebben terwijl je niet eens in staat bent om te respecteren dat mensen verschillende ideeën en meningen kunnen hebben) dan heb je een dodelijke mix te pakken: radicalisme en domheid. Hoe dat radicalisme eruit ziet en of je het deels met de denkwijze van de radicaal eens bent doet er helemaal niet toe. Er is kwalitatief geen enkel verschil tussen een idioot die een politicus vermoordt, een Palestijn die een willekeurige Israëliër met een mes te lijf gaat, een IS-terrorist die de bevolking op zijn manier zijn wil oplegt of iemand die een asielzoekerscentrum belaagt. Het begint altijd met mensen die zichzelf in al hun beperktheid als het centrum van het universum zien, omdat het ze op geen enkele manier lukt om een beetje democratisch om te gaan met mensen die andere standpunten en meningen hebben. Als je je al verbeeldt "het volk" of "de gewone man" te representeren, dan zijn er al zoveel draadjes los dat het nog maar een kleine stap is om te roepen: "Ik doe dit voor jullie allemaal".

HanvanderHorst1
HanvanderHorst117 okt. 2015 - 17:42

De dader was al twintig jaar actief in neonazistische kring. http://www.spiegel.de/panorama/justiz/henriette-reker-taeter-frank-s-hat-rechtsextreme-vergangenheit-a-1058337.html

Gerald2
Gerald217 okt. 2015 - 17:42

Dus radicaal die niet laf is, is niet helemaal 100 %? Zijn wij als toeschouwer laf? Moeten wij niet in actie komen, van de PC vandaan de straat op? Of laten we dit gewoon gebeuren, wachten we de volgende, misschien wél dodelijke aanslag af?

longlivemokum
longlivemokum17 okt. 2015 - 17:42

En stopt Geert Wilders meteen zijn *kom in verzet* oproep richting zijn blijkbaar nogal fanatieke PVV aanhangers, hoop ik. Een gekozen Tweede Kamerlid, met name Geert Wilders in dit geval, heeft nog altijd een voorbeeldfunctie en moet altijd zijn eigen verantwoordelijkheid nemen (en sowieso altijd rekening houdt van het eventuele gevolg van zijn woorden en acties) wat mij betreft.

neutralist
neutralist17 okt. 2015 - 17:42

Ik denk dat het iets anders is. Ik denk dat juist jouw demoniserende onderbuiktaal de mensen die zich zorgen maken over de toestroom van vluchtelingen tot wanhoop drijft. Want in plaats van begrip te tonen voor hun zorgen en te luisteren, worden ze als extreemrechts weggezet. Zo draagt links zelf bij aan de groei van extreem rechts. En zo polariseert de samenleving lustig verder. Terwijl tegelijk bijna 90% van de Volkskrantlezer ook vindt dat Europese landen hun grenzen weer moeten gaan bewaken. Ga jij die 90% ook als extreem rechts wegzetten? Of snap jij iets niet dat zelfs die 90% doorheeft?

Boppah
Boppah17 okt. 2015 - 17:42

Het schrikbarend om te zien hoe extreem rechts haar zin probeert door te drammen. Na verschillende aanslagen op AZC''s en Moskees worden ze steeds extremer. Het gevaar van deze vluchtelingen crisis zit hem niet bij de vluchtelingen maar bij de groep die achter haatprofeten als Wilders en Pegida aanlopen. Extreem rechts pleegt jaarlijks meer aanslagen dan de extreme islam in de westerse wereld. Hopelijk worden mensen wakker en zien ze waar de woorden van mensen als Wilders voor effect hebben. Dat de anti Vluchtelingen groep hard schreeuwt wil niet zeggen dat ze in de meerderheid zijn, maar ze proberen wel zo hun zin op te leggen. De gelijkenis met wat er in de jaren 30 is gebeurt wordt steeds groter.

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer17 okt. 2015 - 17:42

Tim gisteren in de VK de stelling: Europese lidstaten moeten hun grenzen weer gaan bewaken, stelt islamcriticus Thilo Sarrazin. Bent u het met hem eens? Van de kleine 27.000 reacties stemde 96% met ja. Accepteer nu gewoon dat de overgrote meerderheid van de bevolking zich ernstig zorgen maakt over een ongecontroleerde massale toestroom van m.n. moslim vluchtelingen. Het openen van noodopvang in de meeste gemeenten. Het gebrek aan politieke controle en het feit dat niemand bereid is, of in staat, een maximum vast te stellen. Daarbij erkent de bevolking dat deze stroom voorjaar volgend jaar niet opgedroogd is, maar nog jaren, met mogelijk nog grotere aantallen, kan voortduren. Ernstige bezorgdheid door een realistische bevolking voor een probleem waar de politiek geen controle over heeft, geen korte termijn oplossing voor heeft is terecht en heeft niets met xenofobie te maken. Stel u geeft een feestje thuis en de voordeur staat open. Op een gegeven moment onstaat er hier en daar wat irritatie tussen de gasten terwijl mensen, bekenden en onbekenden, maar blijven toestromen. Als u dan de voordeur dicht doet om de situatie binnen wat te kalmeren en te stabiliseren noemt u zichzelf niet gastvrij?

vriest
vriest17 okt. 2015 - 17:42

Uiteraard is dit een schandelijke aanslag ,en of die nu gepleegd is door iemand die zichzelf als geestelijk niet geheel gezond verklaard of dat zijn geestgesteldheid werkelijk niet spoort zal de tijd uitwijzen .Wat even erg is in dit verhaal is het gebruiken van de gevestigde politiek ter eigen voordeel in de asielkwestie . Het constant blijven verkondigen van hun eigen gelijk in deze kwestie en het opdringen van door velen niet geaccepteerd beleid ,leid tot dit soort uitwassen .Dat misschien niet eens in de eerste instantie gericht is op de asielzoeker mar op de niet luisterende politiek .En of die tegenstand nu van links of rechts komt maakt in deze niet uit indien men vanuit de politiek zich niet met concrete maatregelen weet oplossingen te bieden en met leugens de boel probeert de gemoederen en het draagvlak stabiel te houden .Zo als men hier doet is de kans groot dat men zich vaker uit in geweld tegen figuren uit de politiek ,dit is niet goed te keuren maar de geschiedenis heeft geleerd dat dit vaker gebeurde .

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo17 okt. 2015 - 17:42

Tegen de volgende reactie kun je helaas weinig tegen inbrengen: "Wat even erg is in dit verhaal is het gebruiken van de gevestigde politiek ter eigen voordeel in de asielkwestie . Het constant blijven verkondigen van hun eigen gelijk in deze kwestie en het opdringen van door velen niet geaccepteerd beleid ,leid tot dit soort uitwassen ." Het enige nog kunt doen, is wijzen op "een gezonde realiteitszin" door de vraag te stellen : "Maar wat doet "het volk" - aangevoerd door mensen als Wilders cs - dan anders, dan de gevestigde politiek?

Homer2
Homer217 okt. 2015 - 17:42

Verwarde man he?

1 Reactie
JonasTH
JonasTH17 okt. 2015 - 17:42

Een goedkope reactie. Gezien de voorgeschiedenis van deze man (al jaren actief in rechtsextreme kringen) wist deze man ongetwijfeld wonderwel wat hij deed. Dit was zeker niet het werk van iemand, die uit de een of andere psychotische opwelling handelde...

BlowingBubbles
BlowingBubbles17 okt. 2015 - 17:42

Geen enkel begrip voor op te brengen. Geen enkel. Het is zorgwekkend dat de gemoederen zo hoog oplaaien.

1 Reactie
peterh2
peterh217 okt. 2015 - 17:42

Je hebt begrijpen, begrip en sympathie: Begrijpen doe ik dit wel, net als Charlie Hebdo, Volkert en Mohammed B. Dat wil niet zeggen dat je er daarom ook gelijk begrip voor hebt, laat staan sympathie. Begrip heb ik absoluut niet, maar ik zou tegelijk ook niet weten hoe bezorgde burgers vreedzaam hun politici op andere gedachten kunnen brengen. Daar zit denk ik de kern van het probleem: geen andere uitweg meer zien dan geweld, hoe verwerpelijk ook...

Rode druppel
Rode druppel17 okt. 2015 - 17:42

Een daad waar het wachten op was. Niet dat ik hem goedkeur, maar ik verwachte zoiets. Als je een bevolkingsgroep niet hoort, en gewoon doorgaat, zonder een discussie te voeren, verlies je draagvlak.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo17 okt. 2015 - 17:42

U bedoelt dat er gegronde redenen zijn om deze mevrouw neer te steken, ook al mag het niet?

Robert Follon
Robert Follon17 okt. 2015 - 17:42

Dus wanneer je debielen niet hun zin geeft gaan ze debiele dingen doen?

peterh2
peterh217 okt. 2015 - 17:42

Ondertussen: "De vluchtelingencrisis legt de PVV van Geert Wilders geen windeieren. De partij zou een recordaantal van 37 zetels (+22) halen als er nu verkiezingen zouden zijn, blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Onder hoger opgeleiden wint de PVV aan populariteit. Van hen zou 14 procent nu op de partij van Wilders stemmen, tegen 5 procent in juli. Van de laagopgeleiden zou 37 procent nu een stem op de PVV uitbrengen; dat was 21 procent." http://m.telegraaf.nl/article/24630888/pvv-in-peiling-naar-recordhoogte Vooral blijven negeren, hou die grenzen lekker open...

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 okt. 2015 - 17:42

Even voor de geschiedschrijving: pal voor de 2e Kamerverkiezingen stond de PVV geprognotiseerd als groootste partij. Ze verloor 9 zetels! Daarna verloor ze bij iedere verkiezing. Helaas is rechts heel kort van memorie. Verder is rechts veel gevaarlijker dan de immigranten/vluchtelingen. Rechts heeft veel en veel meer moorden en aanslagen op hun naam staan dan de immigranten en extreem links bij elkaar. Misschien kunnen de PVV aanhangers daar eens over nadenken.

Nuanimo
Nuanimo17 okt. 2015 - 17:42

En wat precies uit uw reactie mag de relatie zijn met deze vrouw, die neergestoken is?

longlivemokum
longlivemokum17 okt. 2015 - 17:42

Dag meneer Peter H.. Nogmaals zijn deze maar virtuele zetels: ik trap er niet in hoor, en zodra die 13 miljoen stemmers eenmaal in het stemhokje zijn, pas in maart 2017 nota bene, stemmen ze zeer waarschijnlijk massaal opnieuw op de VVD/het CDA/D66/de PvdA/CU/GroenLinks enz.. Deze partijen zullen altijd hun verantwoordelijkheid nemen, zoals onze VVD/PvdA regering op dit moment: ik ben zeker geen fan van dit Rutte/Asscher kabinet, in eerste instantie, maar sowieso mijn petje af, aan het VVD/PvdA kabinet, zeker in vergelijking met al die huidige haatzaaierij, bangmakerij en vooral stemmingmakerij van de PVV en haar aanhangers. Een ontzettend beschamende vertoning is het, in een beschaafd en welvarend land nota bene, wat mij betreft. Nogmaals trap ik er niet in hoor, al die hysterie wat betreft die 37 virtuele zetels van de PVV vandaag. En inderdaad, 's nachts kan ik voorlopig nog altijd gewoon goed en rustig slapen hoor. Pas als de PVV 76 virtuele zetels zou hebben, zou ik inderdaad op dat moment zorgen maken over mijn eigen toekomst in dit land. Ik ben en blijft ontzettend trots op ons nogal barmhartig en ruimhartig asielbeleid. Bravo, wat betreft de huidige opvang van oorlogsvluchtelingen in nood!.

TonNoort
TonNoort17 okt. 2015 - 17:42

Je zegt dus dat er nog meer aanslagen zullen volgen als we Geert en zijn meute hun zin niet geven. Proef ik hier iets van chantage? Zie ik hier beelden van onschuldige mensen met een mes tegen de keel, van een redeloze en hysterische meute opgehitst door de Anton Mussert van de een en twintigste eeuw. Toegeven? Nooit. Zoals ze hier zeggen: leaver dea as slaef.

Kilted
Kilted17 okt. 2015 - 17:42

[Vooral blijven negeren, hou die grenzen lekker open...] Naamgenoot, Een praktische vraag; hoe zie jij het sluiten van de grenzen voor je? Wil je zoals vroeger weer gewoon het hek plaatsen. Zoals het hek des doods wat tussen 1914 en 1918 tussen Nederland en België heeft gestaan. 2m hoog prikkeldraad met 2000 volt erop? Met slechts enkele grensovergangen? https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Draad Ga je plaatsen als Kerkrade/Herzogenrath en Dinxperlo/ Suderwick weer gedwongen van elkaar scheiden. Immers dat is de consequentie van het sluiten van de grens. Beide plaatsen zijn in de praktijk allang één gemeente, maar er loopt een landsgrens doorheen. Hetzelfde geld voor Baarle. Ook aan de Belgisch-Franse grens zijn identieke situaties te vinden. Moeskroen/ Tourcoing/Roubaix is er een van. Fietste je in Maastricht iets te hard de Dousberg af, moest je erg hard remmen anders denderde je zo een Belgisch grensplaatje voorbij. (Misschien nog wel) Een vangnet van prikkeldraad lijkt me geen prettige manier om tot stilstand te worden gebracht. Het vervelende met gesloten grenzen is dat het nagenoeg altijd twee kanten op werkt. Een aantal jaar geleden besloot Denemarken weer te gaan controleren aan de grenzen met Duitsland en Zweden. Toen Duitsland en Zweden zich voornamen dan maar het zelfde te gaan doen ( m.a.w. er was niet alleen grenscontrole om Denemarken in te komen maar ook om eruit te komen) was de lol er snel vanaf. Want dat was nu net niet de bedoeling. Het probleem met het sluiten van grenzen is dat het niet alleen ‘ongewenste’ buitenlanders tegenhoud, maar ook hinder oplevert voor hen die gewoon legitieme redenen hebben een grens over te steken. We willen namelijk wel het ene maar niet het andere. December 2016 gaat er 2x per dag een Eurostar rijden tussen Amsterdam en Londen. Mogelijk ook Keulen – Londen. Daarbij zal de Britse grenscontrole in Lille (F) plaatsvinden. Elke passagier mag dan uitstappen – met meenemen van bagage – in de douanehal door de grenscontrole en daarna weer instappen in de trein. Geschatte tijdsduur 70 minuten. Mocht je de grenzen willen sluiten mag je alleen maar hopen dat de grenscontrole tussen NL en B, en tussen B en F aan boord van de trein gaat plaatsvinden. Anders kan je er nog 2x een uur bij optellen. Ik wacht met belangstelling je antwoord op mijn vraag af..

SuziQ
SuziQ17 okt. 2015 - 17:42

@F Bidar =Ja! Ik snap het!  Maar we hebben een staat zoals Nederland en eentje zoals Turkije. Niet te vergelijken. In de een zitten de media in je achtertuin, in de ander in gevangenis= Ten eerste niks maar. Legt u eens één keer duidelijk uit, en komt U met feiten en bronnen. Als u zo overtuigd bent van uw stellingen, dan moet u uw stellingen aantonen. U roept hele tijd, maar bewijst niets. Daar stoor ik mij aan. Want met uw meningen, wilt u wanhopig gronden creeren voor terroristische aanslagen op burgers diir de PKK. Dat zelfs door Koerdische parlementariers met aanslagen geschermd wordt met hun voorbeeldfunctie, het aanzetten tot aanslagen op doorsnee ongewapende burgers, vindt u geen enkel punt. Maar een Wilders die niet eens dodelijke aanslagen voorstaat, keurt u af ! Dat klopt niet, ziet u dat in ? Ik kan ook hele tijd roepen, Willem Alexander heeft ree bruine ogen, tot in den treure, maar ik moet mijn stelligheid wel aantonen ! Als mensen aanslagen plegen op burgers, of opruiing veroorzaken of ze gaan aanslagen op politie plegen gaan ze naar de gevangenis, eerst voorarrest dan rechtszaak. U verwachtte een lintje ? Met uw visie mag die Duitser ook een lint. Immers hij vond zich tekort gedaan, hij voelde zich genegeerd en voor het bestwil van de Duitsers pleegde hij de aanslag. .=Burger zijn betekent in de een veel en in de ander bijna niks! Vooral als jij van een andere afkomst ben, bijvoorbeeld als men Koerd is. Dan is het land een politieke hel!= Wat bedoelt u hier nu mee ?? Toon dan de politieke hel aan, niet roeptoeteren. En nu fact checking ! - DE 14 jarige AKP kabinet had 8 ministers !! met een Koerdische afkomst ! U bedoelt dit een hel ? -De AKP heeft tientallen vertegenwoordigers in het parlement, mét Koerdische afkomst, ook de CHP heeft een aantal. - Er zijn tijdens de verkiezingen 2015 ruim 46 miljoen stemmen uitgebracht. De koerdische HDP die continu met de PKK dreigt, kreeg dus 6 miljoen 58.000 van de stemmen. In Turkije zijn ruim 14 miljoen koerden volgens de CIA. Als hun levensomstandigheden bar en bar slecht is en als bugers worden inderdrukt, waarom stemmen ze niet massaal op de Koerdische HDP. Dat zou ik immers wel doen, wanneer ik me achtergesteld voel. Meermaals heb ik u aangetoond, dat de Tukse overheid volop investeert ter bevorering van werkgelegenheid, verbetering levenskwaliteit en stedelijke planning. U deed dat af als, ach het zijn ondernemers die winst willen mamen. M.a.w. U bent blind voor de realuteit, dat u niet bevalt. Want dan hebben de aanslagen van de PKK op ongewapende burgers nl geen legimiteit. Sowieso had dat niet in edn democratie, maar dat terzijde . http://www.dailysabah.com/economy/2015/03/08/turkey-will-invest-10-billion-in-southeastern-anatolia-project http://www.aa.com.tr/en/turkey/investment-in-turkeys-southeast-rises-with-solution-process/69305 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Southeastern_Anatolia_Project Ik weet dat jij dat niet snapt.  =In een religieus politiek georiënteerde land een kudde, sorry een burger heeft niet veel rechten om op te eisen, met of zonder enige vergunning!= Dat is visie. Ook vaak gevraagd of u middels nieuwe aangenomen wetten kunt aantonen, dat die wetten gebaseerd zijn op de Sharia. Nee, dan ben u nergens, terwijl u hele tijd dezelfde roept. =Overigens ook in Nederland iemand die geen verblijfsvergunning heeft mist alle democratische rechten. Dat snap je ook niet!= Huh, wilt u dat uitleggen, nu breekt mijn klomp. Ik hoop niet op aanslagen.

1 Reactie
Sardar2
Sardar217 okt. 2015 - 17:42

‘en komt U met feiten en bronnen.’ Dus er zitten geen journalisten gevangen in Turkije? Moet ik hun namen noemen? Media in Turkije en in het westen zit vol van nieuws daarover. Dat jij kan keihard het ontkennen zegt iets over je eigen mentaliteit en houding. ‘terroristische aanslagen op burgers’ Dan maar turken vragen zich terugtrekken uit Koerdische gebied als turkse overheid kan hen niet beschermen in oorlog. En ik hou die oorlog met koerden toch niet in stand maar de turkse overheid. toch? ‘Wilders … keurt u af’ Er is nergens stukje land van Wilders bezet, van koerden wel. Toch? ‘aanslagen plegen op burgers Ik hoor elke dag dat er turkse soldaten en gendarme gedood worden, Geen nieuws over Koerdische burgers die terroriseert worden! ‘DE 14 jarige AKP kabinet had 8 ministers !! met een Koerdische afkomst !’ Er zijn ook veel turken en Marokkanen die op Wilders stemmen, nu moet men Wilders geen vreemdelingenhater noemen? Als jij meer wilt weten bezoek eens een site die rechtvaardige nieuws en opinie geeft over koerdische-turkse conflict. (bijvoorbeeld: www.odatv.com) En vecht je strijd niet in het westen. Hier kun je geen steun krijgen voor Erdogan!

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2015 - 17:42

Peter Broek. Nee, wanneer iemand zegt dat je er op kon wachten betekent dat niet" eigen schuld dikke bult" Dat zegt niet meer of minder dat de politiek alarmsignalen vanuit de samenleving heeft vergeten op waarde in te schatten. Of je het eens bent met die alarmsignalen doet niet eens ter zake....ze ZIJN er, en daar moet je dus als politiek op inspelen of in elk geval op reageren. Peter Broek, je kunt niet domweg doorgaan signalen vanuit de samenleving als rechts, xenofoob, of wat dan ook weg te zetten. Je zult als overheid rekening moeten houden met de emoties van je eigen bevolking, hoezeer dat ook tegen je eigen gevoel indruist. Wat is het alternatief???

3 Reacties
Nuanimo
Nuanimo17 okt. 2015 - 17:42

Wachten tot de verkiezingen?

TonNoort
TonNoort17 okt. 2015 - 17:42

Dat begrijp ik Willem, maar dat doe je alleen als je weet dat die signalen serieus zijn. Ik vind, en ik vermoed dat jij dat ook vind, dat al die wanhoop gewoon aanstellerij is. Opgefokte en gespeelde onzin. En gelukkig ben ik geen politicus, dus hoef ik ze ook niet serieus te nemen. Dus waarom zou je daar aan toegeven? Hun klacht is niet gegrond. Er is geen probleem, ze fantaseren er een probleem van. Toegeven betekent dat je het brandje nu even blust maar ook dat je een signaal afgeeft dat lastig doen loont. Waarom denk je dat Wilders zo bezig is die onrust te stimuleren? Laat ze gewoon mekkeren, dat houdt vanzelf wel een keer op, als ze merken dat ze hun zin niet krijgen. Er komen 's zomers een paar miljoen toeristen ons land binnen vallen. Klagen we daarover. Nee, want daar verdienen we aan. Blijkbaar is dat genoeg motivatie om ergens geen probleem van te maken. Dat die toeristen onze stranden en steden bezetten daar hoor je niemand over. Dus waarom nu dan wel? Omdat we niet weten wanneer onze nieuwe gasten weer vertrekken. Maar 10.000 mensen zien we straks niet eens meer. En zeker degenen niet die nu zo hard klagen. Serieus nemen betekent dat je moet zeggen dat ze moeten ophouden met mekkeren. Je neemt ze juist niet serieus als je meegaat in die waanbeelden van ze. Dan bevestig je ze alleen maar. Want waarom vind jij dat je ze serieus moet nemen terwijl er geen grond is om ze serieus te nemen? Het is als met je kind dat een nare droom had, het enige dat je kan doen is troosten, je kunt die droom niet weghalen want die is er niet. Dat troosten mag Rutte dan doen, daar wordt hij voor betaald. Maar toegeven nooit. Want straks gaat dat kind nog geloven dat het allemaal waar was in die droom. Onze politici zijn er te veel mee bezig om te pleasen, om in het gevlei te komen. Alles om de zeteltjes. Dat zijn geen echte leiders. Wat we nu nodig hebben zijn authentieke leiders. Zoals Merkel, die haar nek uitsteekt omdat ze staat voor waar ze in gelooft. Nu wordt wordt ze verguisd, later zal ze de geschiedenis ingaan als heldin, die alle weerstand trotseerde en haar menselijkheid toonde. Er is maar één probleem en dat is veel groter dan dat geëmmer van onze klagers. Er staan mensen op de stoep die onderdak nodig hebben. Ze komen uit gebieden die onleefbaar zijn. Dat is het probleem. Voor het overige zijn er alleen luxeproblemen.

Boppah
Boppah17 okt. 2015 - 17:42

De politiek reageert op die alarm signalen. Alleen is de werkelijkheid anders dan dat veel Nederlanders kunnen inschatten. Grenzen dichtgooien is een onrealistische oplossing. Je ziet met een humanitaire ramp en het getuigd van beschaving om daar in te helpen. En dat helpen gaat verder dan bommen gooien. Wilders hitst het volk op met kreten waar hij van weet dat ze onhaalbaar en niet realistisch zijn. De man moet gestopt worden voordat er hier echt verschrikkelijke dingen gaan gebeuren. De aanhang van Wilders is een groter gevaar dan IS.

Lozerech
Lozerech17 okt. 2015 - 17:42

Deze Duitse terrorist was 20 jaar geleden al verbonden aan Neonazistische partijen en ging graag naar Rudolf Hess herdenkingen. De door sommigen veronderstelde "wanhoop" speelt echt geen enkele rol hier. Het is slechts een doorzichtig PVV-frame om de daders van deze aanslagen als martelaars voor te stellen, en sommige mensen trappen daar wel erg makkelijk in. In werkelijkheid handelde de terrorist uit afgunst: "Buitenlanders pikken onze banen in" zei hij nadat hij opgepakt was. Deze Neonazi doet overigens precies dat waarvan PVV steeds beweert dat de Islam en moslims ervoor verantwoordelijk zouden zijn: geen respect voor de democratie, geweld gebruiken en jezelf als martelaar presenteren die voor "het volk" opkomt. We noemen dat ook wel (let u even op, meneer Holman?) fascisme.

1 Reactie
MarinusCalamari
MarinusCalamari17 okt. 2015 - 17:42

Dat noemen "we" geen fascisme, hoor. Fascisme is geen algemene verzamelnaam voor alles aan te duiden wat tegen je gutmenschelijke natuur indruist aan te duiden, maar een redelijk specifieke categorie politieke stromingen. Verder ben ik het wel eens met de dubbele standaard, al zie ik meer overeenkomsten dan verschillen tussen het gedachtegoed van de PVV en de islam.