Joop

Aanslag op Mieraskerk: voorkant beschadigd door explosie

  •  
30-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mieraskerk Krimpen aan den IJssel beschadigd na 'harde knal'

© KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Mannen van de kerk zijn de schade aan de Mieraskerk aan het opruimen , nadat omwonenden een harde knal hoorden. De kerk was eerder in het nieuws, omdat een verslaggev

De voorkant van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel is dinsdagochtend vroeg beschadigd geraakt door een explosie. Omwonenden meldden om 4:35 uur een harde knal en rook. De politie vermoedt dat er een vuurwerkbom is afgestoken, meldt het AD.
" Door de knal raakte de voorkant van het gebouw beschadigd; agenten vonden onder meer kapotte ruiten en een gehavend kozijn. ,,Maar het is niet zo dat de pui eruit ligt. Gelukkig liep er op het moment van de knal niemand langs het gebouw”, zegt een politiewoordvoerder."
De orthodoxe Mieraskerk lag de afgelopen dagen onder vuur, omdat er zondag diensten werden georganiseerd waarvoor alle 1900 gemeenteleden waren uitgenodigd. Een verslaggever van Rijnmond die de kerkgangers zondag vroeg waarom ze in deze coronatijd massaal in de kerk gingen zitten, werd van achter aangevallen en in zijn buik getrapt. Dominee Anthonie Kort vergoelijkte dat geweld.
De kerkgangers hoeven zich volgens de dominee ook niet al te veel aan te trekken van wat er in Romeinen 13 (‘Wees gehoorzaam aan de overheid’) staat. “We zijn gehoorzaamheid aan de overheid verschuldigd, maar als de overheid afwijkt hoeven we alleen naar God te luisteren”, hield hij zijn gehoor voor. Ook verspreidde hij in zijn preek leugens over vaccinaties. Hij claimde “dat heel veel mensen sterven door het vaccineren”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (91)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 apr. 2021 - 6:08

Ze hebben gewoon te veel illegaal vuurwerk over!

1 Reactie
Libertain
Libertain2 apr. 2021 - 6:22

@Minoes, Bedoel je te vertellen dat de politie een oogje dichtknijpt in Krimpen terwijl allochtonen-wijken elders extra gecontroleerd worden?

Sailor2
Sailor230 mrt. 2021 - 15:19

God straft onmiddellijk. Al denk ik dat hij hulp had van een paar vandalen en niet van terroristen.

2 Reacties
Libertain
Libertain31 mrt. 2021 - 7:11

@Sailor, Goed dat jij dit bijvoorbat weet!

adriek
adriek1 apr. 2021 - 9:36

God(en) gaa(t)(n) vrij goed samen met terroristen.

Ivan61
Ivan6130 mrt. 2021 - 14:22

Na 55 weken begint boel te ploffen. De groepen mensen lijken steeds meer op kuddes of roedels en sommige eenzame idioten blazen alles op. Zo lang wij elkaar verdragen is weinig aan de hand toch mensen? Als ik reacties lees is de geduld en begrip voor elkaar op.

1 Reactie
ton14024
ton1402431 mrt. 2021 - 19:17

Jij projecteert. Als ik deze reactie lees is het geduld en begrip bij jou op.

Winterdepressie
Winterdepressie30 mrt. 2021 - 11:22

Tja, wanneer je als club je publiekelijk jezelf boven de wet, maatschappij en realiteit zet en wanneer daar dan ook nog eens niet tegen opgetreden wordt, dan kan er op een moment iemand anders denken: "Als de regels niet voor die klootzakken bestaan, dan bestaat ze ook niet voor mij". Natuurlijk is een vuurwerkbom niet de bedoeling, maar deze vuurwerk bom heeft geen dodelijke slachtoffers gemaakt. Het gedrag van christen fundamentalisten in corona tijd wel. Dat gedrag is dus evengoed niet de bedoeling.

8 Reacties
Starter2
Starter230 mrt. 2021 - 13:23

Natuurlijk is een vuurwerkbom niet de bedoeling, maar deze vuurwerk bom heeft geen dodelijke slachtoffers gemaakt. Goh, niet de bedoeling, kan je ook gewoon zeggen dat je geweld afkeurt. Maar blijkbaar vind jij dit goed, zo lang er maar geen doden vallen. Dan diskwalificeer je zelf wel heel erg.

Jaco38
Jaco3830 mrt. 2021 - 18:06

Geen dodelijke slachtoffers dus waar zeuren we over. U bent heeft een dubbele moraal van hier tot ginter.

Winterdepressie
Winterdepressie30 mrt. 2021 - 20:08

@Starter, Mij dunkt ben jij niet de arbiter in deze. Daarbij keur ik het niet goed, ik stel alleen dat als de ene groep zonder consequenties zich boven de wet en buiten de maatschappij kan plaatsen, dat andere groepen/mensen dat ook gaan doen. Dat is toch niet zo'n heel lastig beginsel dacht ik?

Winterdepressie
Winterdepressie30 mrt. 2021 - 23:24

@Jaco38, "Geen dodelijke slachtoffers dus waar zeuren we over." Punt is een beetje dat "normaal" dodelijke afloop toch wel wat zwaarder weegt dan niet dodelijke afloop. Helemaal dubbel is het dus dat deze niet dodelijke vuurwerkramp als 9/11 wordt neergezet terwijl deze christen fundies op z'n minst statistisch een paar doden op hun geweten moeten hebben. "U bent heeft een dubbele moraal van hier tot ginter." Pure aanname van uw kant. Het is prima redelijk om deze episode af te keuren, maar tegelijkertijd te snappen waar het sentiment vandaan kwam. Ik kan dan ook niet anders concluderen dat uw commentaar inherent onethisch is.

Starter2
Starter231 mrt. 2021 - 7:50

Winterdepressie, je schrijft "Natuurlijk is een vuurwerkbom niet de bedoeling, maar deze vuurwerk bom heeft geen dodelijke slachtoffers gemaakt." Je "maar" in deze zin is een impliciete ontkenning van het voorstaande. Goedkeuring dus.

Winterdepressie
Winterdepressie31 mrt. 2021 - 10:29

@Starter, "Goedkeuring dus. " Onzin. Jouw gelimiteerde begrip van het gebruik van het woordje "maar" is niet echt een redelijk argument. Wanneer je niet snapt dat "maar" ook kan dienen als een "daarnaast" als vergelijking of zelfs juxtapositie, dan is je semantische gezever niet alleen irritant, maar ook nog eens dom.

Starter2
Starter231 mrt. 2021 - 12:32

@Winterdepressie, jij schrijft het op, niet ik. Je verschuilen achter semantiek is laf. Sta dan tenminste voor je mening.

Winterdepressie
Winterdepressie31 mrt. 2021 - 15:31

@Starter, Ik kan niet echt staan voor een mening die jij vanwege wat voor een onzinnige reden op mij projecteert. Lul niet zo dom.

Wappie Kappie
Wappie Kappie30 mrt. 2021 - 11:21

Als gereformeerde schaam ik me voor het feit dat er een aantal kerken zijn die de rationele corona-maatregelen aan hun laars lappen. De overheid belemmert de godsdienstoefening geenszins, maar stelt er een aantal regels aan die ook gelden voor andere bijeenkomsten. 99.9% van de kerken hebben gewoon de kerkdiensten, maar de gemeente volgt die dan in grote meerderheid online mee. Als het aan mij ligt komt er wetgeving om de uitzondering voor godsdiensten weg te halen. Ook baal ik van de agressie tegenover de pers. Alhoewel ik uit eigen beleving weet hoe irritant en opdringerig een verslaggever kan zijn, is het gewoon erg dom om dan over te gaan op geweld. Je geeft juist die sensatie die ze zoeken. (Naast dat geweld natuurlijk gewoon niet goed is.) Zelf zou ik de vuurwerkbom niet willen benoemen als aanslag, maar als een vorm van vandalisme. Een aanslag doe je om doden en/of gewonden te krijgen en daar was hier natuurlijk geen sprake van. Een vuurwerkbom is ook niet hetzelfde als een klassiek bom qua energie en vernietigingskracht. Maar waar ik nog het meeste van schrik zijn de reacties die ik op internet lees. Wat een haat en wat een verbale agressie bij sommige reacties!

6 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.230 mrt. 2021 - 12:07

"Maar waar ik nog het meeste van schrik zijn de reacties die ik op internet lees. Wat een haat en wat een verbale agressie bij sommige reacties!" Des te mooier om daar niet in mee te gaan!

Satya
Satya30 mrt. 2021 - 15:49

"Als gereformeerde schaam ik me voor het feit dat er een aantal kerken zijn die de rationele corona-maatregelen aan hun laars lappen." Zonde van je energie. Waar je je niet schuldig aan maakt hoef je je ook niet voor te schamen. Het is bespottelijk en zeer zorgwekkend hoe men collectief wil straffen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2021 - 20:03

Collectieve schuld is naar mijn mening al even onzinnig als collectieve straf.

Zandb
Zandb31 mrt. 2021 - 7:04

Wappie Bij uw laatste opmerking, komt uw aap uit uw mouw. Daar gaat het u werkelijk om.Dat iedereen die schoen maar aantrekt om de arme gereformeerde slachtoffers te ontzien. Maar ik hoop dan wel, dat u zich bij de reacties gemeld hebt. Dan weet ik tenminste wat u bedoelt. Nu moet ik maar een beetje gissen, want heb ik uw reactie daar, waar het nodig is, dan kunnen zien? Marcus Vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen. Maar ja, wie zijn die 'hun' en wat moeten we ze 'vergeven'?

Wappie Kappie
Wappie Kappie31 mrt. 2021 - 9:16

@Zandb, Het verbaast me altijd weer hoe schizofreen u omgaat met de verschillende bevolkingsgroepen. Uw mening over gedrag of een opvatting wordt volkomen bepaald door het hokje of vakje in uw hoofd waar u die persoon kunt plaatsen. Zo kan iemand iets racisme vinden omwille van iets wat 300 jaar geleden plaats vond en u bent het er helemaal mee eens. En iemand anders vind dingen die hier en nu plaats vinden zorgelijk en schrikt er van en u ziet een geheim complot tot slachtofferschap.

Zandb
Zandb31 mrt. 2021 - 16:45

Wappie U zegt: "Maar waar ik nog het meeste van schrik zijn de reacties die ik op internet lees. Wat een haat en wat een verbale agressie bij sommige reacties!" U formuleert voor wie de schoen past. Waarom doet u dat? Ik draag bv gereformeerden geen kwaad hart toe, vind ik, maar u kunt daar wel anders over denken. Ik vind dat geen punt, dat u er anders over zou denken, maar ik heb geen zin om me af te vragen: "Ben ik het, heer?" En ik vind ook niet dat andere mensen zich moeten afvragen. Dus u noemt man en paard. Doet u dat niet, prima, maar dan beoordeel ik zo'n, in feite loze mededeling, als een poging om die arme gereformeerden als slachtoffers te ontzien. Ik kan dit, ik kan dat, ik zus en zo. Ik vind inderdaad dat slaven slachtoffers slaven. Dat negers in het zuiden van de VS slachtoffers waren. Dat fabrieksarbeiders in het begin van de vorige eeuw slachtoffers waren, dat joden slachtoffers waren. Ik vind niet dat gereformeerden recht hebben op het slachtofferschap, wanneer er in de media scherp over gesproken wordt. Ik vind wel dat sommige mensen te ver gaan. Het heeft volgens mij dan zin, om ze ter plekke aan te spreken en niet in "wie de schoen past......" vorm. Dank u feestelijk.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 mrt. 2021 - 11:11

Krijgen we dit weer. De ene groep idioten belaagt de andere groep idioten.

19682
1968230 mrt. 2021 - 11:04

De aanslag op een gebedshuis in Enschede in 2016 werd bestraft met een gevangenisstraf van 4 jaar ,denk dat de daders van deze aanslag ook een paar jaar het "hok" in gaan als ze gepakt worden .

5 Reacties
MG1968
MG196830 mrt. 2021 - 12:24

We gaan het zien. Als het eenzelfde aanslag blijkt zal die straf terecht zijn. Maar ik zou er ook niet vreemd van staan opkijken als het vuurwerk zelf geplaatst blijkt. Geen conclusies hier, ik houd alle mogelijkheden open, Maar bij beide opties. De daders mogen van mij best die 4 jaar krijgen hoor. Net zoals degene die inreden op de journalist wat mij betreft dezelfde straf krijgen als degene die stenen gooiden tijdens de coronaprotesten.

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn30 mrt. 2021 - 12:56

Nee hoor. Dit is lang niet zo erg want de christenen hebben aan uitlokking gedaan.

adriek
adriek30 mrt. 2021 - 13:32

Komen de aanslagplegers op journalisten in hetzelfde hok?

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 16:43

Die 4 jaar gevangenisstraf werd opgelegd omdat er een voorbeeld gesteld moest worden. Het OM was, terecht, van mening dat het om een aanslag met een terroristisch oogmerk ging. In de context van de gebeurtenissen van afgelopen zondag zou deze vuurwerkbom ook een teroristische aanslag kunnen zijn. Het schoppen van een opdringerige journalist is daarentegen mishandeling, geen terrorisme.

Jaco38
Jaco3830 mrt. 2021 - 18:09

“Geen conclusies hier, ik houd alle mogelijkheden open” Natuurlijk, een open minded persoon als u benadert de zaken objectief zonder daarin emoties mee te wegen......

Joop den Uil
Joop den Uil30 mrt. 2021 - 11:03

aanval op de Kerk is het begin van totaal verval van menselijkheid en waardigheid. En het erge is nog dat dit nu massaal gebeurt, inclusief ondersteuning van de pers. Te walgelijk voor woorden om te moeten leven in een meute van God los.

1 Reactie
adriek
adriek30 mrt. 2021 - 13:33

Vertel? Wat is er mis met mensen die 'van God los' zijn? Ongelovigen zullen branden in de hel of zo?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout30 mrt. 2021 - 10:59

Tja, de lontjes worden steeds korter in dit land.

7 Reacties
EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 11:29

Zegt stokebrand Hannes. A. Hetze tegen de boeren en tegen de refo's.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout30 mrt. 2021 - 11:48

Zeg meneer mening, kun je deze belachelijke opinie met feiten onderbouwen? Of ben je een van die domrechtse reaguurders hier die meent het alléénrecht te hebben op het uitventen van een mening? Je pseudo `eenMening' komt naar mijn bescheiden opinie overigens nogal slachtofferig over hier op dit platform.

Ryan2
Ryan230 mrt. 2021 - 12:42

Trollen niet voeren!

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 12:45

Wat ik zeg klopt. Alleen al de door jou regelmatig gebezigde dehumaniserende term "geboerte" kan extreemlinkse mensen, die nog minder slim zijn dan jij, op verkeerde gedachten brengen. Hetzelfde geldt als je stemming maakt tegen refo's of de spot drijft met hun geloof. Degenen die de heethoofden ophitsen zijn net zo verantwoordelijk als de daders zelf.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout30 mrt. 2021 - 15:24

mening: `Wat ik zeg klopt.' Wat je hier allemaal optypt aangaande mijzelve, heeft niets met dit onderwerp te maken, noch heb ik zelf daar iets mee te maken. Met je rancuneuze ad hominems, die tegen de régels zijn, (heb je die gelezen?) heb je hiermee -wat mij betreft althans- grotelijks het recht verkwanseld op het ventileren van `eenMening' alhier. Last van meningitis?

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 16:46

@Hannes Het is niet aan jou om te bepalen wie hier schrijft. Het zegt wel iets over jou dat je mij dit recht wilt ontzeggen. Iemand die de term "geboerte" regelmatig gebruikt, dehumaniseert. Punt.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout31 mrt. 2021 - 7:08

@Een mening: `Iemand die de term “geboerte” regelmatig gebruikt, dehumaniseert. ' Waar heb je het over? Als je mensen hier de mond wilt snoeren met off-topic oud zuur, maak je jezelf tot een farce, ongeacht het aantal pseudo's dat je daar voor nodig hebt.

Starter2
Starter230 mrt. 2021 - 10:26

Dat wordt een fikse gevangenisstraf, mochten ze de daders weten te vinden. Volledig van het pad af als je dit doet.

1 Reactie
adriek
adriek30 mrt. 2021 - 13:37

Volledig van het pad af als je iemand in zijn rug trapt. Volledig van het pad af als je iemand moedwillig aanrijdt. Volledig van het pad af als je voorgaande acties vergoelijkt. (En ja, ook) volledig van het pad af als je bommen tegen kerken gooit. (En volgens mij) volledig van het pad af als je tijdens het hoogtepunt van een pandemie on-site kerkdiensten organiseert.

Uilenspiegel
Uilenspiegel30 mrt. 2021 - 9:47

Waarom wordt iedereen die uit de kerk komt niet beboet?

1 Reactie
Zandb
Zandb30 mrt. 2021 - 13:02

Uilenspeigel Ze begaan geen overtreding.

HappyBuddha
HappyBuddha30 mrt. 2021 - 9:39

Omwonenden meldden om 4:35 uur een harde knal en rook. Dader/daders hebben zich dan wel keurig netjes aan de avondklok gehouden. Dat dan weer wel...Sjappoo

1 Reactie
ton14024
ton1402430 mrt. 2021 - 14:40

Maar wel gek dat ze niet melden dat de plek naast hen nog warm is.

adriek
adriek30 mrt. 2021 - 9:35

Normaal zou ik zoiets veroordelen, maar het begrip dat de kerken tonen voor de aggressie en het geweld van hun 'God is liefde' kudde - blijkbaar is geweld toegestaan - noopt mij tot het goedkeuren van deze geweldsspiraal.

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.230 mrt. 2021 - 12:06

Je principes en waarden inruilen voor de waan van de dag. Doe je daar wel goed aan?

Zandb
Zandb30 mrt. 2021 - 13:04

Eirda Niets of niemand 'noopt u'. U kiest daar zelf voor, en bent daarmee geen haar beter dan de mensen die u bekritiseert.

ton14024
ton1402430 mrt. 2021 - 14:37

Z, zo kun je iedereen van alles in de schoenen schuiven.

Zandb
Zandb31 mrt. 2021 - 7:11

Ton Als je je genoopt ziet, dan zie je je min of meer gedwongen. Eirda keurt geweld normaal niet goed maar nu wel. Dat geldt natuurlijk ook voor die gelovigen, die normaal gesproken geen geweld gebruiken, maar nu wel. Dus wat wilt u nu met dat geklets, dat ik dus inderdaad en gewoon gelijk heb?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -30 mrt. 2021 - 9:27

de terroristen hebben eindelijk een gewillig prooi gevonden; na maandenlange hetzes en opjutten in media is het zover dat bepaalde lieden denken dat dit soort geweld gerechtvaardigd is. Niet in discussie gaan maar hard aanpakken.

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari30 mrt. 2021 - 17:09

Zo selectief kun je er ook naar kijken.

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 8:43

Er is de laatste maanden, ook hierop Joop, een hetze gevoerd tegen de orthodoxe protestanten, de refo's. Hun reactie hierop was niet altijd even handig. Dat bleek afgelopen zondag tijdens de incidenten op Urk en in Krimpen. Maar de aanslag op de Mieraskerk is toch weer van een heel andere orde. Dit is een aanslag op de vrijheid van godsdienst.

16 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot30 mrt. 2021 - 9:27

'Er is de laatste maanden, ook hierop Joop, een hetze gevoerd tegen de orthodoxe protestanten, ' Wat een flauwekul. 'Dit is een aanslag op de vrijheid van godsdienst.' Er is niet eens bekend wie die aanslag op zijn geweten heeft, maar jij hebt je oordeel al klaar.

vv2
vv230 mrt. 2021 - 9:32

inderdaad, met name door ze fundamentalistisch en radicaal te noemen.

adriek
adriek30 mrt. 2021 - 9:38

Nee hoor, niks aanslag op de vrijheid van godsdienst. Het is niet op zondag gebeurd dus er is niemand in gevaar geweest. Het is slechts een eenvoudige uiting van ongenoegen richting de kerk. Ik ben overigens erg voor vrijheid van godsdienst, maar steeds sterker tegen privileges voor godsdienstaanhangers: ze blijken er steeds weer misbruik van te maken.

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 9:48

@Joe Een aanslag op een gebedshuis is altijd ook een aanslag op de vrijheid van godsdienst en moet ten scherpste veroordeeld worden. Het is een veeg teken als dat niet bebeurt...

Marinus Calamari
Marinus Calamari30 mrt. 2021 - 9:50

Wat jij een hetze noemt is voor het overgrote deel een normale reactie op het volslagen asociale en achterlijke gedrag wat een deel van de gereformeerden, ook tijdens deze pandemie, weer eens heeft laten zien. En de gereformeerden hadden die religiekritiek niet bepaald nodig om tot dat volslagen asociale en achterlijke gedrag te komen, aangezien dat volslagen asociale en achterlijke gedrag een integraal onderdeel lijkt te zijn van de gereformeerde geloofsbeleving. Verder is het onzinnig om het gros van de negatieve reacties die de gereformeerden dus goeddeels zelf uitlokken, gelijk te stellen aan deze vuurwerkbom (?). Ook is het onzin om er vanuit te gaan dat dit gericht was tegen religie in het algemeen en niet tegen deze specifieke gereformeerde haatclub.

MG1968
MG196830 mrt. 2021 - 10:18

Wat deze actie met name aantoont is dat je sommige spiegels niet moet voorhouden. Er is geen hetze gevoerd tegen orthodoxe protestanten. Er zijn legitieme vragen gesteld die alleen vanuit de positie van de gelovigen beantwoord konden worden dus niet met een wereldse uitleg uit konden. Bij het stellen van die vragen werd geantwoord met geweld. Nou wil ik niet de gehele gemeenschap veroordelen hierop maar de aanslag hierboven beschreven is van hetzelfde laken een pak. Wellicht wel in impact maar niet principieel verschillend. En nee, niet iedereen die de terechte vragen stelt is gelijk te stellen met degene die hier de kerk vernielen. Fout is fout. Deze aanslag is enorm fout. Maar doe nou niet dat dit een gevolg is van een hetze. Dat is omdat mensen niet door hebben dat het voorhouden van een spiegel niet de beste reactie is. (ik moet ook nog een voorbehoud maken, want de 'complottheorie' dat dit een false flag is om jou punt 'we hebben de wereld tegen ons' voor het voetlicht te brengen vind ik niet eens zo ongeloofwaardig) (Dit is een aanslag op de vrijheid van godsdienst? Als het al zoiets is is het een aanslag op de vrijheid van de godsdienst om meer vrijheid dan ieder ander op te eisen)

Wappie Kappie
Wappie Kappie30 mrt. 2021 - 11:11

@Marinus Calamari, Het zit wel diep bij jou he? Vervang nou eens 'gereformeerden' door een andere religie die bij rechts met enige regelmaat onder vuur ligt. Hoe leest die tekst dan voor je?

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 11:27

@MG1968 Je maakt het voorbehoud dat dit een false flag operatie is, maar dat geldt dan natuurlijk voor elke aanslag. Extreme moslims blazen regelmatig hun meer gematigde geloofsgenoten op. Degenen die deze aanslag goedpraten verraden hiermee hun extremistische aard.

MG1968
MG196830 mrt. 2021 - 12:26

@EenMening "Degenen die deze aanslag goedpraten verraden hiermee hun extremistische aard." Zoals in mijn bijdrage kunt zien praat ik op geen enkele manier een aanslag goed. Ik houd wel een spiegel voor waar je uitdrukkelijk voor kiest om niet in te kijken, gezien je beperkte commentaar op mijn bijdrage.

Starter2
Starter230 mrt. 2021 - 12:56

Het is slechts een eenvoudige uiting van ongenoegen richting de kerk. Dan ben je wel enigszins de weg kwijt.

Zandb
Zandb30 mrt. 2021 - 13:10

Mening Ik heb al meerdere malen laten zien, dat u in feite een hetze voert tegen moslims, door de Urkers maar steeds en masse te framen als hardwerkende, gulle gevers en dus mensen waar we wat aan hebben. In tegenstelling tot moslims. Nota bene praat u fout gedrag van Urkers goed. Dus kom me niet aan met "Degenen die deze aanslag goedpraten verraden hiermee hun extremistische aard." als dat u zelf dat niet vooral geldt.

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 13:26

@Zandb Ik heb het nergens over moslims. Mijn conclusie is juist dat moslims en christenen zich niet moeten laten misbruken door extreemlinks en extreemrechts. Daar hebben ze niets van te verwachten. Ze kunnen veel beter samen met joden, hindoe's, Sikhs en andere gelovigen hun grondwettelijke rechten verdedigen, waaronder de vrijheid van godsdienst en van onderwijs. Het wordt tijd voor een demonstratie voor het behoud van de vrijheid van godsdienst en onderwijs en tegen degenen die beide grondrechten willen afschaffen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari30 mrt. 2021 - 13:36

@Wappie Kappie De gereformeerde kerken zijn geen religie, maar een verzameling christelijke sektes. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met, zeg, het salafisme, en ik heb op zich geen enkel probleem om een tegel in dezelfde stijl over het salafisme te schrijven. Ik ben als ex-gereformeerde wel veel beter bekend met de gereformeerde gemeentes, en mijn weerstand ertegen is dus een stuk persoonlijker, en zal ongetwijfeld ook diep zitten.

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 15:02

@Marinus Wat jij schrijft klopt niet ,de GG en GGN zijn GEEN salafisten. Het zijn orthodoxe protestanten die hun religie willen belijden en hun leven overeenkomstig willen inrichten. En vooral met gerust gelaten willen worden. Ze plegen geen aanslagen en reizen niet uit naar verre oorden om mensen te onthoofden. Er zitten enkele extreme gemeentes tussen die hun deuren na een jaar cororna open gooien maar zelfs dan blijven ze binnen de grenzen van de Grondwet. Ik kan me voorstellen dat je gefrustreerd bent door je opvoeding maar dan moet je hulp zoeken en geen hetze gaan voeren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 mrt. 2021 - 16:10

'Een aanslag op een gebedshuis is altijd ook een aanslag op de vrijheid' Als het op oudejaarsnacht was gebeurd, dan had het gewoon een vuurwerkbom en vandalisme geheten. Laten we eerst maar eens afwachten wie of wat dit op zijn geweten heeft.

Zandb
Zandb31 mrt. 2021 - 7:16

Een Mening Ik refereer aan een eerdere reactie, waarin dat wel deed, die moslims noemen. En waar u nog nooit afstand van nam. Wanneer u die reactie vergeten bent, wil ik die nog wel voor u opzoeken, hoor.

Juppé🎗
Juppé🎗30 mrt. 2021 - 8:37

Opsporen , oppakken en berechten zulke totaalidioten.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2021 - 20:26

Precies. Vandalisme moet aangepakt worden.

Zwerfstein
Zwerfstein30 mrt. 2021 - 8:26

Dit is wat decennialange secularisatie op uitdraait: christenvervolging anno 2021 in Nederland.

7 Reacties
Mark Grootendorst
Mark Grootendorst30 mrt. 2021 - 9:42

Hou toch op, dramaqueen..... Een gek ettertje doet dit en bingo, 'we worden vervolgd'. Ik vind dit een belediging voor de christenen die in sommige landen echt worden vervolgd. Bovendien, wie de dominee uit deze kerk hoort, er zijn opnames van, weet dat er meer groepen dan homo's zijn die het bloed van deze nep-christen wel kunnen drinken. In een preek maakt hij zwarte mensen uit voor 'eigenlijk geen echte mensen'. Zal allemaal wel onder het noemer 'godsdienstvrijheid' vallen, maar je vraagt er dan wel zelf om.

Tony Bolloni
Tony Bolloni30 mrt. 2021 - 9:53

@Zwerfstein - verder alles goed met je?

Marinus Calamari
Marinus Calamari30 mrt. 2021 - 9:55

Christenvervolging ANNO 2021 in NL vind alleen plaats in de hijgerig-masochistische fantasie van Christenen die lijden aan vervolgingswaan. Christenen zouden er goed aan doen de definitie van het consent vervolging eens een keer op te zoeken voor ze moord en brand beginnen te krijgen. Vooralsnog krijgen christenen in dit land eerder een voorkeursbehandeling, wat dit soort slachtoffergedrag helemaal om te kotsen maakt.

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 10:09

@Zwerfstein In 1685 herriep Lodewijk XiV het Edic van Nantes en begon de vervolging van de Hugenoten pas echt. Velen bekeerden zich onder druk tot de Roomse kerk, anderen vluchtten naar het buienland, een gedeelte ging ondergronds, vooral in de ruige ontoegankelijke Cevennes.

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 11:17

@Mark Tijdens de oorlog zaten er regelmatig gestapoagenten en verklikkers in de kerken om te luisteren of er anti-Duitse uitspraken werden gedaan en of de dominee bad voor de koningin.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 mrt. 2021 - 13:09

@Grootendorst " In een preek maakt hij zwarte mensen uit voor ‘eigenlijk geen echte mensen’. " Zo, dat is wel heel kwalijk en heel onchristelijk.U heeft dat kennelijk gehoord en u kunt me wel aan een link helpen zodat ik er werk van kan maken? Graag.

EenMening
EenMening30 mrt. 2021 - 13:20

@Zwerfstein De meeste Hugenoten schikten zich in hun lot maar kort na 1700 begon een groep Hugenoten in de Cevennes een opstand tegen hun vervolgers. Ze werden Camisards genoemd, waarschijnlijk vanwege de hemden die ze , als een soort uniform droegen. Het woord kan ook "nachtelijke overval" betekenen. Ze waren aanvankelijk succesvol maar dolven uiteindelijk het onderspit. Maar omdat de Franse regering geen trek had in nog opstand, lieten ze de Hugenoten min of meer met rust. Pas tegen het eind van de eeuw kregen ze bij het Tolerantie-edict vrijheid van godsdienst. Het verzet van de Camisards heeft ertoe bijgedragen dat het proetstantisme in Frankrijk is blijven bestaan.

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 mrt. 2021 - 8:03

De feitelijke oorzaak voor deze escalaties zoals het aanvallen van media en als tegenreactie de deur van een kerk proberen op te blazen ligt in feite bij een gedateerd grondwetsartikel aangaande godsdienstvrijheid. Een artikel dat in feite bepaalt dat de overheid minder invloed heeft zodra het binnen de 4 muren van een gebedshuis plaatsvindt. Deze doorgeschoten godsdienstvrijheid is vastgelegd in de grondwet in een tijd dat confessionelen nog over een riante meerderheid in het parlement beschikten en zo een uitzonderingspositie konden afdwingen. In een tijd waarin orthodoxe gelovigen een minderheid zijn geworden en hun absolute waarheid door de meerderheid als maar een mening wordt beschouwd, gaan de zaken al snel schuren. Zoals nu in coronatijd waarin miljoenen mensen zuchten onder de lange lockdown en niet naar feesten, horeca, sportwedstrijden etc.mogen. Dat je dan scheve gezichten creëert is dan voorzichtig uitgedrukt. En dat deze orthodoxe gelovigen gebruik/misbruik maken van deze uitzonderingsregels kan je ze eigenlijk bijna niet kwalijk nemen. Orthodoxen laten zich namelijk zelden leiden door rationele overwegingen. Ze doen zo omdat het 9wettelijk) kan. Hoogste tijd dus om een proces op te starten tot een grondwetswijziging. De uitzonderingspositie voor religie zouden geschrapt moeten worden. Godsdienstvrijheid kan voldoende gewaarborgd blijven door de artikelen aangaande vrijheid van meningsuiting. Hierdoor ontstaat rechtsgelijkheid door wettelijk vast te leggen dat religie niet meer als absolute waarheid kan gelden maar slechts als mening, niet meer en niet minder. Op deze manier roep je niet meer een escalatie, zoals die nu plaatsvindt, over onszelf af. Verder verbaas ik mij over het feit dat in het artikel het geweld tegen de kerk niet wordt veroordeeld. Er wordt verwezen naar de banale ideeën van de dominee en zijn gelovigen. Hier moet je erg mee oppassen. Op dezelfde manier zou je dan ook geweld tegen moskeeën kunnen gaan goedpraten. De waanideeën van godsdienstwaanzinnigen (orthodoxe christenen,-joden,-moslims) altijd benoemen maar geweld en tegengeweld altijd veroordelen.

1 Reactie
michellekepen
michellekepen30 mrt. 2021 - 14:31

Herr Vorragend, "De feitelijke oorzaak voor deze escalaties zoals het aanvallen van media en als tegenreactie de deur van een kerk proberen op te blazen ligt in feite bij een gedateerd grondwetsartikel aangaande godsdienstvrijheid" Hoewel ik in je verdere betoog meegaa (incl. de door jou voorgestelde GW-herziening) , komt je startzin nogal krom over: de feitelijke oorzaak ligt namelijk gewoon bij de respectievelijke daders! "Verder verbaas ik mij over het feit dat in het artikel het geweld tegen de kerk niet wordt veroordeeld" en "Op dezelfde manier zou je dan ook geweld tegen moskeeën kunnen gaan goedpraten" Daar hoef je niet bang voor te zijn, want daar gelden namelijke andere regels voor!

Uilenspiegel
Uilenspiegel30 mrt. 2021 - 8:03

Ik hoop dat de zondigen, zij die geweld gebruiken (ook tegen journalisten), door god gestraft worden.

3 Reacties
rvb2
rvb230 mrt. 2021 - 9:46

Ik zie ze liever door een rechter gestraft worden. Zowel de aggressieve grefo's als de bomgooiende idioot.

ValsPlat
ValsPlat30 mrt. 2021 - 10:07

Daar zou ik niet op rekenen. Liever heb ik dat de overheid straft.

khuat
khuat30 mrt. 2021 - 10:25

God, Allah en Jahwe hebben wel wat beters te doen. Ze kijken halsreikend uit naar Pinksteren als de Heilige Geest tot hen komt en ze tenminste weer een keer kunnen klaverjassen.

MG1968
MG196830 mrt. 2021 - 7:52

Nee, ook hier is geen begrip voor op te brengen ondanks dat er bloed onder de nagels vandaan wordt gehaald....

4 Reacties
MG1968
MG196830 mrt. 2021 - 7:56

Overigens vermoed ik dat de daders zelf óók niet staan te springen om media-aandacht. Zij willen ook alleen doen wat hen goed dunkt zonder daarop aangesproken te worden. Ook zij kunnen de daad niet uitleggen immers.

ton14024
ton1402430 mrt. 2021 - 13:11

De daad uitleggen is makkelijk. Als oprechte zorgen met geweld en Godwin wordt beantwoord kun je geweld verwachten.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 mrt. 2021 - 14:57

Bij wie is dan het bloed onder de nagels gehaald en door wie? Ik denk eerst bij die kerkgangers want die werden niet met rust gelaten. Maar ja, met rust worden gelaten is geen recht. En dan heb je ook nog persvrijheid en mensen met rust laten, daar ben je geen journalist voor geworden. Dus die kerkganger moet zich voor de wereldlijke rechter verantwoorden en mag dan uitleggen waarom hij zo kwaad werd dat hij zijn handen niet kon thuis laten. Is het bloed ook onder de nagels gehaald van de persoon die die vuurwerkbom heeft gemaakt en neergelegd? Ik ben benieuwd naar zijn of haar uitleg.

MG1968
MG196830 mrt. 2021 - 16:39

@Frans Daar zit ons verschil. Ik heb voor beide geen begrip.