Joop

Aanslag op luchthaven Brasilia verijdeld, aanhanger van extreemrechtse president Bolsonaro opgepakt

  •  
26-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1062 keer bekeken
  •  
ANP-459338735

In Brazilië is een aanhanger van de vertrekkende extreemrechtse president Jair Bolsonaro gearresteerd die van plan was een aanslag te plegen. Het is voor de Braziliaanse overheid reden om extra veiligheidsmaatregelen te treffen voor de aankomende overdracht van het presidentschap naar verkiezingswinnaar Lula.

Zaterdag werd op de luchthaven van de hoofdstad Brasilia een explosief gevonden in een brandstoftruck, de man die daarop werd gearresteerd bekende direct. De verkiezingsstrijd tussen Bolsonaro en de linkse Lula liep geregeld uit op gewelddadigheden tussen aanhangers van de twee rivalen. Tenminste twee Lula-aanhangers werden vermoord door Bolsonaro-getrouwen. Tijdens de verkiezingsrace die lange tijd gelijk opging, kondigde Bolsonaro geheel in de stijl van Trump aan dat een eventueel verlies doorgestoken kaart zou zijn en dreigde met de inzet van het leger. Enkele dagen nadat de verkiezingsuitslag bekend werd gaf Bolsonaro alsnog zijn verlies toe. 

Voor veel aanhangers van Bolsonaro is dat echter niet voldoende. Veel van hen proberen nog altijd de verkiezingsuitslag ongedaan te maken en Bolsonaro in het zadel te houden. Twee weken geleden probeerde een groep Bolsonaro-aanhangers het hoofdkwartier van de federale politie in Brasilia binnen te dringen. Ook probeert een deel van hen het leger zover te krijgen in te grijpen voor Lula geïnstalleerd kan worden. De plekken nabij legerbases waar Bolsonaro-aanhangers bivakkeren, zijn door de aankomend minister van Justitie Flávio Dino “broedplaatsen van terrorisme” genoemd. 

Dino heeft na de verijdelde aanslag laten weten dat er geen enkele sprake van is dat de inauguratie op 1 januari niet door zal gaan. Wel worden alle veiligheidsprotocollen opnieuw geëvalueerd en eventueel aangescherpt. Maar, zo zei Dino: "De democratie heeft gewonnen en zal blijven winnen".  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Raarweerhoor
Raarweerhoor27 dec. 2022 - 18:28

@oproerkraaier, Ik word ook in de rechtse hoek ingedeeld blijkbaar. Dat mag. Maar ik ben niet racistisch, gewelddadig of onrechtvaardig. Dus zou je op willen houden met iedereen over 1 kam te scheren?

Pera71
Pera7126 dec. 2022 - 20:36

Nog meer rechts riooldrek dat gebruik maakt van de vRiJheId vAn mEniNgsUitIng. Sommige menen nog steeds dat wij extreem-rechts overal mee weg moeten laten komen,

oproerkraaier
oproerkraaier26 dec. 2022 - 13:37

Weer een aanslag van rechts....

2 Reacties
Zandb
Zandb27 dec. 2022 - 8:12

oproerkraaier Aan uw missie heb ik net zo'n hekel als ik aan die van die mensen had en heb, die steeds maar kogels van links willen laten komen. De kinderachtigheid ten top maar geen onschuldige kinderachtigheid.

oproerkraaier
oproerkraaier27 dec. 2022 - 15:19

zandb, waarom denkt u dat het mij iets interesseert wat u vind? Dit was wel degelijk weer rechts geweld. Rechts is racistisch en geweldadig en onrechtvaardig.

PVDB2
PVDB226 dec. 2022 - 11:28

Het blijven extreem rechtse joingens hé. Men kan niet tegen het verlies, zeker niet van een politiek links georienteerd persoon. Men komt met de meest ver vergezochte argumenten om toch maar (een deel van) hun gelijk te halen of te bewijzen dat het enigzins waar is... En als het uit de spiugaten loopt dan ga je als rechtse persoon met een vuurwapen achter een Lula aanhanger aan. Of je vermoord er gewoon een paar zoals hierboven beschreven.