Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aanslag op kritische Turkse journalist voor rechtbank in Ankara

  •  
06-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-06-om-17.21.21
De Turkse journalist Can Dündar is op de stoep van de rechtbank in Istanbul neergeschoten. De schutter riep ‘verrader’ tegen Dündar, waarna hij meerdere schoten loste. Volgens getuigen bleef Dündar zelf ongedeerd, maar raakte een journalist die het proces tegen hem versloeg wel gewond.
Dündar is hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet. Hij staat samen met een van correspondent uit Ankara terecht, onder meer wegens beschuldigingen van spionage, lidmaatschap van een terroristische organisatie en pogingen de Turkse staat omver te werpen.
Volgens advocaten was de officier van justitie niet in staat de beschuldigingen hard te maken, maar eiste hij desalniettemin een gevangenisstraf van 25 jaar voor het aanschaffen en onthullen van staatsgeheimen. Daarbij gaat het om het publiceren van beelden die zouden laten zien dat Turkse inlichtingendiensten via veerdiensten wapens naar Syrië exporteren.
De onthullingen van Cumhuriyet, daterend van mei 2015, wekten de woede van de Turkse president Erdogan. Volgens hem zijn er inderdaad vrachtwagens met wapens de grens met Syriëovergestoken, maar waren die wapens bedoeld om Turkmeense rebellen te ondersteunen. Erdogan, tevens een van de aanklagers in het proces tegen de journalisten, beschuldigde de mannen van het ondermijnen van de Turkse internationale reputatie en zwoer eerder dat Dündar daar ‘een zware prijs’ voor zou betalen.
Bron: Guardian
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.