Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Japanse oud-premier Shinzo Abe vermoord

  •  
08-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2443 keer bekeken
  •  
ANP-450757170

Update 10:50 uur:

Shinzo Abe is dood. Dat melden Japanse media. De oud-premier werd bij de moordaanslag in zijn borst en nek is geraakt. Hij overleed onderweg naar het ziekenhuis. De schutter is aangehouden. De dader is een 41-jarige oud-militair, bij zijn arrestatie was hij in het bezit van een zelfgemaakt vuurwapen. Volgens Japanse media heeft de schutter tegen de politie gezegd dat hij de moord pleegde uit onvrede met Abe.

Eerder:

De Japanse oud-premier Shinzo Abe (67) is neergeschoten. Dat gebeurde bij een toespraam in de stad Nara. Abe zou volgens Japanse media ‘geen teken van leven’ hebben vertoond op weg naar het ziekenhuis. Over het motief van de aanslag is nog niks bekend.

De dader, een oud-marinier is aangehouden. Getuigen verklaren hoe de man Abe van achteren benaderde terwijl die op straat zijn toespraak hield. Na een eerste schot leek er niemand geraakt te zijn, na een tweede schot zakte Abe naar de grond. 

Voormalig president Abe was op campagnetour voor zijn Liberaal-Democratische Partij met het oog op de Hogerhuisverkiezingen, aanstaande zondag. Tussen 2006 en 2007 was hij premier van Japan, gevolg door nog een langere termijn tussen 2012 en 2020. Dat maakt hem de langstzittende premier van het land. 

Het is Japan zeer moeilijk om aan een wapen te komen. Het land kent een zerotolerance-beleid op het gebied van vuurwapens. Dat is volgens experts de reden voor het extreem lage percentage wapencriminaliteit. Volgens de nationale politie vielen er in 2014 zes doden door vuurwapens in Japan. In een land met 126 miljoen inwoners zijn het er sowieso zelden meer dan tien in een jaar. In 2006 kwamen slechts twee mensen om het leven bij vuurwapenaanvallen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

PVDB2
PVDB28 jul. 2022 - 17:19

Een oud-militair blijkt de dader dus te zijn. Meestal stemmen (oud) militairen (extreem) rechts. Tegenwoordig moet je met dood bedreigd worden als je liberaal bent of de wetenschap, de wetgeving of juridische bindende uitspraken volgt in Europa. Je kan gewoon demonstreren. Of je kan een oud-premier die campagne voet voert voor zijn partij, die niet de jouwe blijkbaar is, het beleid en standpunten niet mee eens bent, gewoon doodschieten. Vermoorden dus. Door de strenge wapenwetten zijn er heel weinig vuurwapens bij de bevolking in omloop. Je kan misschien overal en nergens wat onderdelen kopen, of op de zwarte markt of je kan de onderdelen maken via een 3d printer. Al blijken dat soort wapens voorlopig gelukkig niet echt trefzeker. Maar wat niet is kan nog vrij snel komen. Het is gelukkig geen VS waar een Trump aanhanger een nieuw record heeft gevestigd. Op 4th of July, de nationale feestdag. De 300ste mass-shooting dit jaar. Nog nooit zo snel in het jaar dit aantal bereikt. En volgens de christen nationalisten, ik bedoel, de republikeinen, moet de wapenwetgeving allemaal nog veel afgezwakt worden. Dit soort zaken zal je in Japan, niet tegenkomen. 6 doden tegen de 20.000+ door mass-shootings in de VS; NL 24 in 2020. Waar de de dader niet bijgeteld wordt. Onschuldige mensen zijn het slachtoffer. De daders die geestelijk een tik hebben gehad, of gewoon simpel van geest zijn en zich gek laten maken door (extreem) rechtse types zoals Trump en hoaxers.

3 Reacties
Halas
Halas8 jul. 2022 - 19:41

In de trand van dit soort openingen in de reactie zou een activistische dader dus automatisch extreem links stemmen en wellicht ook zijn. Bedenkelijk dit framen voordat we iets meer weten...

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 jul. 2022 - 21:47

Mischien toch de cirkel rond maken. Extreem rechts in Europa komt voor doordat de liberalen de sociale staat afbreken en in de VS door hun grondwet plus tijd. Patronen waar ze in Japan trouwens niet zo'n last van hebben.

Mokker
Mokker9 jul. 2022 - 7:27

Het is evident dat zowel links als rechts extremisten niet voor moord terugdeinzen.

Abdu
Abdu8 jul. 2022 - 16:08

Abe was de voorvechter van het herleven van Shintoisme, maar dan in de vorm van overheidsideologie. Dat betekent het herleven van oud japanse nationalisme met een religieuze karakter die eigen is aan japanse tradities. Dat betekent praktisch een soort populistisch-religieuze nationalizme die men kan in landen zoals de VS (Trump), Turkije (Erdogan), Indonesie en vooral Iran waar nemen. Dat is een poging om van de ontwortellende gevolgen van globalisme los te komen en meer naar behoud van nationale belangen toe te bewegen. Abe poogde om hiervoor twee grote wijzigingen in de grondwet tewerk stellen: Shintoisme en het recht om naar buiten gerichte eigen leger hebben. Gelet op zijn dood de kans is groot dat na de naderende verkiezingen deze twee zullen een feit worden. Dankzij het steun vanuit de VS en het westen, belooft deze ontwikkelingen niet veel goed voor het verre oosten. Het is afwachten of het westen zal toelaten dat japan van deze opgelegde beperkingen (WOII) kan zich bevrijden.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers8 jul. 2022 - 22:00

Een leger zoals ieder ander land het recht op heeft, bedoel je. Vooral gezien de agressie en eisen van China op een groter rijk. Vandaar dat Japan nu zichzelf mag verdedigen in verbonden zoals de UN. Daar heeft of zal een 'het westen' (wie of wat is dat vandaag?) niks over kunnen zeggen, want Japan is een onafhankelijk land.

Abdu
Abdu9 jul. 2022 - 10:05

@ Paul Spijkers Ik ben er niet tegen. Ik schreef het doelbewust zo. Deze beperking is bewust opgelegd op Japan om dit land onder eigen controle te houden. Dan dient men zich afvragen of nu ook de VS er voor is of er tegen, en vooraal waarom en wat hun stappen zou zijn. Strategischgezien is China voor nog sterkere Japan in zijn regio!

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 jul. 2022 - 9:00

De beperking is opgelegt om de staat van toen te vernietigen. Dat was een andere staatsvorm, tijd, en situatie. Wettelijk kan Japan doen zoals het wil. De VS nu zou voor zijn maar hebben dat niet onder controle, en Japan wil het liever niet , want ze hebben daar immers de VS voor (cf Europa), waardoor het maar mondjesmaat verandert, als er al wat verandert. Het verschil met 50 jaar geleden of zo, is dat op midden termijn de VS relatief minder militaire macht overhoud, en China steeds meer een macht met irridentisme en imperialisme als actieve en expliciete doelen en gedragen aan het worden is.

EricDonkaew
EricDonkaew8 jul. 2022 - 10:31

Even helemaal los van deze zinloze en vreemde moord: die laatste alinea is toch wel een gigantische eyeopener. Zerotolerance-beleid op vuurwapens en het resultaat: minder dan tien vuurwapendoden per jaar in een land met 126 miljoen inwoners. En die Amerikaanse Republicans maar zeggen dat het niet de wapens zijn die doden, maar mensen... Zonder vuurwapens geen doden natuurlijk. Japan is hierin het grote voorbeeld voor de rest van de wereld. Voer overal een zerotolerance-beleid in. Het kán, alleen de politieke wil moet er zijn. En dat is vaak het grootste probleem.

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen8 jul. 2022 - 13:13

Eric, Ik deel je mening over de moord uiteraard. Over dat vuurwapengeweld, daar verscheen zojuist een aardig artikel over in de Guardian: https://www.theguardian.com/world/2022/jul/08/abe-shooting-why-gun-violence-is-so-rare-in-zero-tolerance-japan "A 2022 report from the University of Washington revealed that, while the US had more than four firearm homicides per 100,000 people in 2019, Japan had almost zero. Comparing high-income countries in the World Bank with the rate of firearm homicide per 100,000 people, the US had 4.2, Australia had 0.18 and Japan 0.02, the report found." Er zullen nog wel wat andere factoren spelen (ik heb altijd de indruk dat de bevolking nogal gezagsgetrouw is, dat zal ook helpen), maar het geeft toch een ontluisterend beeld.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 jul. 2022 - 22:03

Kees, gezagstrouwheid is niet aangeboren of zo. De bevolking is nogal gezagsgetrouw, omdat ze fatsoenlijk gezag hebben, inclusief geen quasi burgeroorlog staat zoals de VS. Het is dus niet een ANDERE factor, maar een verbonden factor met dezelfde oorzaak.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist28 jul. 2022 - 9:55

Dit straalt erg slecht af op oud-militairen…

TeeJee2
TeeJee28 jul. 2022 - 8:17

Op andere foto's is te zien dat de man een soort geïmproviseerd wapen heeft gebruikt. Zelf gebouwd, waarschijnlijk, gelet op de wapenwetten van Japan.

Nuilert
Nuilert8 jul. 2022 - 6:57

Deze reactie is verwijderd