Aanslag op Congolese vrouwenrechtenactivist
• 26-10-2012
• leestijd 3 minuten
Dr. Denis Mukwege helpt slachtoffers van seksueel geweld en zet zich in voor vrede in onrustige regio
De Congolese vrouwenarts en activist Denis Mukwege heeft donderdagavond ternauwernood een aanslag overleefd. De website mynewsdesk.com meldt dat gewapende mannen het huis van de vrouwenrechtenactivist binnendrongen en zijn familie gegijzeld hielden tot hij zelf thuis zou komen. Een beveiliger van de dokter werd gedood toen hij hem bij thuiskomst wilde waarschuwen.
Mukwege is de oprichter en directeur van het Panzi Hospital in Bukavu in de Democratische Republiek Congo (DRC). Hij is wereldwijd bekend vanwege de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld, een groot probleem in de regio waar verkrachting een veel gebruikt wapen is in de conflicten tussen de officiële machthebbers en verschillende gewapende groeperingen.
Voor zijn werk als arts en vredesactivist heeft hij vele prijzen mogen ontvangen, de UN Human Rights Prize, de Olof Palme Prize en de Clinton Global Citizen Award. Hij is meermaals genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Buitenhof-presentatrice, Afrikakenner en Joop-opiniemaker Marcia Luyten schreef in 2010 een
portret van Denis Mukwege waarin ze onder andere dit zei over de dokter:
Dokter Mukwege is gynaecoloog in Oost-Congo. Hij behandelde in elf jaar meer dan 20 duizend vrouwen voor de gevolgen van gewelddadige verkrachting. Het Panzi Ziekenhuis dat hij in 1999 in Bukavu stichtte, is het meest gespecialiseerde ter wereld. De kliniek is voor een deel algemeen streekziekenhuis, de andere helft is ingericht voor slachtoffers van seksueel geweld die gratis worden behandeld. Zij komen vaak van ver en blijven hier, weken, soms maanden, tot ze genezen zijn.
(..)
Dat wat Mukwege ‘een totaal nieuwe pathologie’ noemt, kwam na 1994 naar Congo. Dat was het jaar dat in buurland Rwanda de Hutu’s genocide pleegden op de Tutsi’s. Toen de Tutsi Paul Kagame de macht overnam, zijn veel Hutu-daders naar Oost-Congo gevlucht. De Rwandese Hutu’s zouden hun praktijk van verkrachten, martelen en moorden in Congo hebben voortgezet. Hun voorbeeld doet volgen. Ongeacht welk leger of gewapende bende zich nu door de Kivu’s beweegt, ze nemen de vrouwen. De verhalen van verkrachte vrouwen in Zuid-Kivu lijken sterk op getuigenissen van genocide-overlevenden in Rwanda: wreedheid met vernedering als doel. Geen grotere vernedering in Afrika dan de verkrachting van een moeder.
De internationale gemeenschap laat het afweten, vindt Denis Mukwege. Congo heeft weliswaar de grootste VN-vredesmissie uit de geschiedenis (20 duizend manschappen), volgens Mukwege kan Monuc de burgers onmogelijk beschermen, “hooguit het geweld inperken en een catastrofe voorkomen”. Hij vindt dat de internationale gemeenschap Congo moet helpen een serieus leger op te bouwen: gedisciplineerd, getraind en betaald. Dat dit niet gebeurt, heeft volgens Mukwege alles te maken met de oorlogseconomie rond grondstoffen die het Westen nodig heeft. “Het is een schande dat we dit laten gebeuren. Ik ben langs zoveel westerse regeringen getrokken.” De badge die hij op zijn witte jas speldde, zegt: Do not stand idly by.
Op Twitter reageren Luyten en Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, geschokt op de poging om Mukwege om het leven te brengen. Ceelen roept ook op tot internationale steun voor de dokter:
Dr. Mukwege en duizenden vrouwen die hij helpt, hebben u heel hard nodig. U ook. Nu. Wij willen dat hij veilig is. #aanslag