Joop

Aanslag gepleegd met shovel op persfotograaf in Lunteren

  •  
20-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-04-20 om 14.01.42
In Lunteren is maandagavond een persfotograaf bedreigd en aangevallen door omstanders van een autobrand. Daarbij is de auto waarin hij samen met zijn vriendin zat, door een persoon in een shovel ondersteboven in een greppel gegooid. De aanval is dankzij een dashboardcamera vastgelegd, de beelden zijn onder meer te zien bij Omroep Gelderland.
Timothy was afgekomen op een melding dat er in het buitengebied van Lunteren een auto in brand stond. Eenmaal aangekomen reageerden direct zo’n zes á zeven omstanders zeer agressief op de aanwezigheid van de journalist. Daarop besloot hij weer in de auto te gaan zitten met de deur op slot. Zijn vriendin zat stomtoevallig ook in de auto, omdat de melding binnenkwam toen ze net samen op weg naar huis waren.
Eenmaal in de auto belde Timothy de politie. Tegelijkertijd zag hij felle koplampen op zich afkomen, de shovel, zo bleek. De angstige situatie die daarop volgde is duidelijk vastgelegd via de camera op het dashboard: de auto werd opgetild en op de rand van de sloot gedumpt. Vervolgens sloegen vier personen met stokken de autoruiten in. Daarna kwam de shovel weer in beeld en gaf de auto de laatste zet de sloot in, ondersteboven, met zowel Timothy als zijn vriendin nog binnenin waar ze bekneld raken.
Het is de brandweer die het tweetal uiteindelijk wist te bevrijden door de auto open te knippen. De verwondingen van het tweetal blijken wonderwel mee te vallen, die kunnen direct verzorgd worden. Ter plaatse wees Timothy een van de aanwezigen aan als dader. De politie arresteerde maandagavond twee verdachten, waaronder de bestuurder van de shovel. De andere verdachte bedreigde ook twee andere aanwezige persfotografen. Timothy heeft aangifte gedaan wegens doodslag of poging tot moord.
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) veroordeelt de actie in een reactie aan De Gelderlander : “Het is verschrikkelijk wat er vannacht gebeurd is. Dit geeft een hele sombere tendens weer. De pers is steeds vaker doelwit van agressie. Als journalist of fotograaf denk je daardoor wel drie keer na voordat je naar dit soort ongelukken gaat. Zij moeten dagelijks met dit onveilige gevoel leven, dat is het allerergste.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 apr. 2021 - 5:44

Is dit nu poging tot moord of een terreuraanslag?

7 Reacties
Libertain
Libertain21 apr. 2021 - 7:37

@Le Chat, welke lijkt jou beter?

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 apr. 2021 - 11:25

Ik zie argumenten voor een terreurdaad als deze daad politiek gemotiveerd blijkt en tot (kennelijk) doel had om onze democratische samenleving te onregelen. Simpeler gezegd: als het hier niet alleen ging om de betreffende journalist uit te schakelen, maar ook om journalisten/mediaorganisaties angst aan te jagen of te belemmeren in hun democratische taak, dan zie ik dit als een terreurdaad. Als blijkt dat hierover van te voren afspraken zijn gemaakt (als we de kans krijgen dan pakken we samen een journalist), dan is er m.i. sprake van een aanslag door een terroristische organisatie.

Libertain
Libertain21 apr. 2021 - 16:01

("Als blijkt dat hierover van te voren afspraken zijn gemaakt, ......dan is er m.i. sprake van een aanslag door een terroristische organisatie.") @Le Chat, gefeliciteerd - heeft u net bewezen dat de terreur-friezen, die samenspanden om de Nederlandse snelwegen met uiterst grote gevaar voor de weggebruikers te blokkeren en met oogmerk om de minderheden van hun Grondwettelijke rechten te ontnemen, met een daadwerkelijk terreurdaad bezig waren. U heeft het goed gezien.

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 apr. 2021 - 7:11

@libertain Bij de blokkeerfriezen zie ik het toch net even anders. Hier was zeker sprake van een - zeer gevaarlijke - verkeerswetovertreding, maar leek het er niet op dat er een intentie was om de KOZP demonstranten letsel toe te brengen of zelfs te doden. Ook het doel van maatschappelijke ontwrichting heb ik niet duidelijk waargenomen. De blokkeerfriezen verwijt ik dat de relatie tussen maatschappelijk doel: zelfbeschikking inzake het sinterklaasfeest, en de daarvoor ingezette middelen: het blokkeren van het recht tot demonstreren van de KOZP demonstranten en het afsnijden van de touringcar op de snelweg, waarbij ook nog eens overige snelweggebruikers in gevaar zijn gebracht en nodeloos zijn opgehouden. Maatschappelijk verzet is onderdeel van een democratie. Een van de belangrijkste toetsstenen is de relatie tussen doel en middel. De blokkeerfriezen hebben hier op zeer oneervolle wijze in gefaald. Tot slot: De actie waarbij een gemeentelijk overleg over een AZC noodgedwongen werd beëindigd door een gewelddadige meute die zich met geweld en explosieven (zwaar vuurwerk) toegang probeerden te verschaffen tot de vergaderzaal vind ik wel een terreuractie. Wat vind jij?

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 apr. 2021 - 7:26

de zin die begint met "De blokkeerfriezen verwijt ik dat de relatie tussen maatschappelijk doel" is niet af. Deze had moeten eindigen met: vrijwel volledig ontbreekt. Ik maak soms iets te complexe zinnen. Ik zal mijn leven beteren.

Libertain
Libertain22 apr. 2021 - 11:12

@Le Chat, ("Ook het doel van maatschappelijke ontwrichting heb ik niet duidelijk waargenomen.") Bestaat een grote kans dat u in een eigen alternatieve realiteit leeft, afgezien van het feit of uw bril op sterkte is, oftewel uw zicht in orde is. Autosnelweg versperring met de intentie om minderheden in ons land hun Europees gegarandeerde mensen rechten te doen ontnemen, ziet u als mild vergrijp? ("Oneervolle wijze in gefaald"). Het Europees verdrag voor mensenrechten ziet dat heel anders in, het gaat in wezen in het mildste geval om puur criminaliteit. In realiteit hebben de terreur-friezen bij deze terreurdaad de snelweggebruikers op dit moment daadwerkelijk gegijzeld, die laatsten konden geen kant op, om hun eigen kwade, criminele, tegen minderheden gerichte intenties, tot uitvoer te mogen brengen. ("De blokkeerfriezen hebben hier op zeer oneervolle wijze in gefaald") Maakt u het steeds erger door criminelen die terreurdaden tegen de Nederlandse Grondwet, tegen de Europees gegarandeerde rechten van minderheden begaan goed te willen praten. Het zou zeker een kenmerk van uw eigen cultuur kunnen zijn, omdat de nNederlandse Staat verplicht om deze verdragen na te komen. Hier een oefening voor u om uw inzicht in de Europees beschaving te mogen opbouwen: - u neemt uw lievelingen terreur-friezen mee en u gaat precies dezelfde actie, net over het grens op een Duitse snelweg uitvoeren. Kijkt u wat er daarna gebeurt en kom dan weer hier vertellen opdat ik u het verschil tussen een echte democratie en een opzettelijk gemaskeerde neoracistsiche maatschappij zou gaan uitleggen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 apr. 2021 - 22:10

Tsja libertain, nu fabuleer je allerlei standpunten die ik niet heb. Daarmee houdt deze conversatie voor mij op. Ik zocht de dialoog, jij je eigen gelijk. Veel geluk ermee.

rupsje2
rupsje220 apr. 2021 - 19:15

Nou...Ik ben benieuw naar hel volledige verhaal. Dit is natuurlijk op geen enkele wijze goed te praten. Wat ik wel weet is dat die zogenaamde persfotografen zich niet zelden als ware aasgieren gedragen, kickend op de ellende van een ander.

4 Reacties
rupsje2
rupsje220 apr. 2021 - 19:19

hel=het

Libertain
Libertain21 apr. 2021 - 6:23

@rupsje, het (bijna) volle verhaal staat in het filmpje bovenop. Er is weinig toe te voegen behalve op zoek naar verzachtende omstandigheden voor de zware misdadigers, wat jij eigenlijk hopeloos probeert te doen. Mogelijk doet het nu dubbel pijn omdat er blanke terroristen betrokken zijn, geen moslims of allochtonen waarop traditioneel in ons land erop afgegeven wordt.

rupsje2
rupsje221 apr. 2021 - 18:34

@libertain Ja inderdaad misdadigers, ben zonder oom maar iets goed te praten benieuwd naar de aanleiding. De rest van jou reactie is aperte kwats.

Libertain
Libertain22 apr. 2021 - 10:42

@rupsje, ("..ben zonder oom maar iets goed te praten benieuwd naar de aanleiding.") Drugs maken meer kapot dat je lief is.... Deze schade kun je ook met een shovel niet meer doen herstellen.

plato12
plato1220 apr. 2021 - 17:20

Ik weet een hele mooie en rechtvaardige straf : het onteigenen van de shovel, heeft die bijvoorbeeld een ton gekost? nou prima dan weet je in het vervolg wat de gevolgen zijn, maar ik vrees dat het Nederlandse strafrecht daar geen ruimte voor bied .....helaas.

2 Reacties
EenMening
EenMening20 apr. 2021 - 17:45

Crimineel verkregen zaken kunnen geconfisqueerd worden op basis van de "pluk-ze" wetgeving, kan dat niet uitgebreid worden naar dergelijke misdrijven? De aanklacht is waarschijnlijk "poging tot doodslag", hierop staat een gevangenisstraf van ten hoogste 10 jaar.

Thuiszitter
Thuiszitter20 apr. 2021 - 20:21

Plato1 en eigen mening - het feit is daarmee gepleegd en kan inbeslag worden genomen .

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout20 apr. 2021 - 17:02

Lunteren, `k ken de streek, platboerse grefo's, calvinistisch mestgeboerte zeg maar, zelfde inborst als het visvolk op Urk. Ze dragen hun hart rechts, en alleen `veur elkander', wetende dat Kabinet en provinciale volksgeest ter plekke het onderschoffelen van vrije nieuwsgaring, alsmede vertoon van eigenrichting jegens andersdenkenden niet durven aan te pakken.

4 Reacties
rupsje2
rupsje220 apr. 2021 - 19:18

Wat een haat druipt er van jou plemsel af zeg, hoe heet zo iets ook al weer? Het demoniseren van een bevolkingsgroep, zo iets?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout20 apr. 2021 - 20:49

Rupske, zal wel. Vraag die lui uit Lunteren wat haat is. eerlijke verslaggevers onderschoffelen met grof geweld. Ben je wel helemaal lekker om mij daarvan te betichten?

rupsje2
rupsje221 apr. 2021 - 18:32

@hannes Dus 3 mensen komen tot deze verschrikkelijke daad en dan is iedereen daar in de wijde omgeving precies zo dat zij daar ook toe in staat zijn,,, jaja

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 apr. 2021 - 20:12

`.... en dan is iedereen daar in de wijde omgeving precies zo dat zij daar ook toe in staat zijn' Dat zijn jouw woorden, niet de mijne. Wou je daden van agressieve rechtse elementen hiermee vrijpleiten?

Herr Vorragend
Herr Vorragend20 apr. 2021 - 14:52

Ik ben niet zo van het zware straffen maar in dit geval is het toch de hoogste tijd dat er een voorbeeld gesteld gaat worden en men er niet met een paar maandjes vanaf komt.

Libertain
Libertain20 apr. 2021 - 13:50

Wat deed het brandweer de hele tijd daar? Geen enkele reactie geven? De brandweermannen zijn direct strafbaar.

3 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha20 apr. 2021 - 16:28

Straffen omdat ze hulp verlenen? Idiote vent

vdbemt
vdbemt20 apr. 2021 - 18:22

Dwaas

Libertain
Libertain21 apr. 2021 - 6:17

@Happy & @vdemt, bedankt voor de mooie, warme bewoordingen waarmee jullie je eigen natuur doen omschrijven. Moet ik hiervan de conclusie trekken dat beiden adepten van de bekende nationale methode "de andere kant opkijken" zijn? Lijkt me voor de hand liggend dat het brandweer moet actief ter plekje het aandacht verplaatsen naar de dringende situatie die voor hun ogen escaleerde.

Dehnus
Dehnus20 apr. 2021 - 13:44

"Ja maar als de meeste mensen dit vinden dan moet je dat ook faciliteren" Aldus redacties van NOS en WNL. Diep triest dat zelfs journalisten al meehelpen om hun eigen collega's kapot te maken. :(

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -20 apr. 2021 - 13:40

de lontjes worden korter .... filmpjes vd daders worden onderhand onmisbaar ... nu nog een database

HappyBuddha
HappyBuddha20 apr. 2021 - 13:29

Ben niet zo voor het harde straffen zoals in de VS, maar er moet toch echt eens heel goed duidelijk gemaakt worden dat dit absurd is en er een straf van 10 jaar of meer wordt uitgesproken voor deze idioten. Misschien dat de rest van de randdebielen dan wakker worden...Alhoewel.

3 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari20 apr. 2021 - 13:55

Dit hoef je niet hard te bestraffen, dit moet je gewoon duiden voor wat het is, een poging tot doodslag, en het als zodanig bestraffen.

HappyBuddha
HappyBuddha20 apr. 2021 - 16:30

@Marinus Calamari 20 april 2021 at 15:55 Dit hoef je niet hard te bestraffen, dit moet je gewoon duiden voor wat het is, een poging tot doodslag, en het als zodanig bestraffen. Dan zit ik met 10 jaar toch aardig in de richting

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2021 - 18:17

Bewijsvoering lijkt mij hier ook geen groot probleem.

harmmeijer
harmmeijer20 apr. 2021 - 13:15

Elk normbesef lijkt zo langzamerhand verdwenen. Wilders, Baudet en hun grote twittervriend Trump zouden zich eens achter de oren moeten krabben en over hun schaamteloze gedrag na moeten denken. Geblèr over fake news en nepnieuws gaan erin als koek bij het gajes, met deze afschuwelijke daad als resultaat.

6 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons20 apr. 2021 - 13:49

Merel: wat hebben Wilders, Baudet en Trump hiermee te maken? Heb je bewijs dat ze hier achter zitten?

Fabius
Fabius20 apr. 2021 - 14:32

'Elk normbesef lijkt zo langzamerhand verdwenen' Dit lijkt mij een juiste conclusie, maar ik zou zo graag willen weten waarom? Hoe komt het dat normale mensen dit gaan doen?

Herr Vorragend
Herr Vorragend20 apr. 2021 - 14:53

@Piet De laatste zin van Merel niet gelezen ?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2021 - 9:17

Eigen richting was in die contreien al gebruikelijk lang voordat Wilders cs er populair werden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2021 - 9:21

SGP is er na VVD de grootste partij.

harmmeijer
harmmeijer21 apr. 2021 - 15:56

@ Daniëlle Voor dit gajes zijn Trump, Wilders en Baudet een extra legitimatie om de pers te pakken te nemen, of het nou fysiek of geestelijk is.

Tom Lucassen
Tom Lucassen20 apr. 2021 - 13:03

fascistische knokploegen. Zo begint het.

Miss Piggy
Miss Piggy20 apr. 2021 - 12:32

Oef, wat een deprimerend dieptepunt weer. En ook nog eens bij iets redelijks neutraals als een autobrand. Dit is geen verslag van een beladen politieke demonstratie of mafia. Als dit zo doorzet zie ik helaas de eerste slachtoffers vallen binnen de journalistiek. Zwaar gewond of erger. En dan zijn de daders geen misdadigers of hooligans, maar 'normale' mensen.

6 Reacties
Sam V
Sam V20 apr. 2021 - 13:01

Behalve dat nog niet in de openbaarheid bekend is wat zich daar precies afspeelde. Misschien was er wel meer aan de hand dan alleen een autobrandje. Dus of het “normale” mensen waren, is dus ook nog de vraag.

Haz
Haz20 apr. 2021 - 13:10

'Normale' mensen kiepen geen auto om.

ton14024
ton1402420 apr. 2021 - 13:20

´´iets redelijks neutraals als een autobrand´´ Ik hoop het, maar vrees dat het geen toeval is.

Zandb
Zandb20 apr. 2021 - 13:47

Piggy Dus volgen u zijn mensen die misdaden begaan 'normale' mensen, tot ze misdaden begaan? Tja. Dat is wel een heel straf voorbeeld van een cirkelredenering.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 apr. 2021 - 14:26

Sam, wat niet gezien mocht worden komen we nog wel te weten. Ik kan me een voorval herinneren van een stel jongelui die dronken en zonder rijbewijs in een auto stapten en in hun dorp boven op een soort verkeersdrempel knalden. Niet zo'n bobbel op de weg maar een groot uitgevallen bloembak waardoor je tijdelijk maar over een rijbaan kunt rijden. In de stad is de politie dan binnen 5 minuten aanwezig. Hier niet, de wagen werd snel door een trekker weggehaald, de bloembak met enig kunst een vliegwerk hersteld en niemand repte er met een woord over. Een typisch gevalletje van dat lossen we zelf wel op. Ik vertelde het voorval aan een buurman die jarenlang bij de politie werkte en die vertelde me dat dat eerder regel dan uitzondering is op het platteland. Geen bemoeienis van buiten. En in die zin vergelijkbaar met wat je in de VS ziet, baas in eigen regio en de instanties moet je op afstand houden.

Miss Piggy
Miss Piggy20 apr. 2021 - 14:47

ZandB, wat is daar cirkelberedenering aan? Als de daders hiervoor niets op hun kerfstok hadden, buiten misschien een verkeersboete, waren het normale burgers als jij en ik. Zoals een paar maanden terug politici werden belaagd rond het Binnenhof door demonstranten en kort geleden journalisten door kerkgangers. Dat waren geen gevaarlijke meestercriminelen, maar medeburgers.

Paul250371
Paul25037120 apr. 2021 - 12:24

Dit zal Weird D nooit over zijn kant laten gaan.