Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aanhangers Bolsonaro bestormen Braziliaans parlement

  •  
08-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2184 keer bekeken
  •  

Aanhangers van de weggestemde extreemrechtse ex-president Jair Bolsonaro bestormen in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië het parlement.

De actie doet sterk denken aan de bestorming van het Amerikaanse Congres door aanhangers van Trump die niet wilden accepteren dat hun idool door de kiezers was weggestemd.

Op beelden van CNN Brasil is te zien hoe aanhangers van Bolsonaro door een politiecordon heen braken. Dat was aangebracht in verband met een demonstratie op zondag. Ze drongen het bovenste deel van het Nationaal Congres binnen. In het hele land protesteerden aanhangers van Bolsonaro tegen de democratie.

Bolsonaro werd vorig jaar bij de presidentsverkiezingen verslagen door de linkse leider Lula. De extreemrechtse politicus heeft zich na zijn nederlaag uit de publiciteit teruggetrokken. Hij vertrok naar de Amerikaanse staat Florida heeft zijn opvolger niet gefeliciteerd en de uitslag nooit aanvaard. 

Op live beelden is te zien dat de extreemrechtse aanhangers op grote schaal vernielingen aanrichten in de volksvertegenwoordiging.

De Braziliaanse politie heeft traangas gebruikt om de aanhangers te verdrijven. Het gebied was afgezet door de autoriteiten, maar de betogers braken door de dranghekken heen. Op beelden is te zien dat ordehandhavers proberen om de betogers tegen te houden, maar dat dit niet lukt.

Update 20:45

De bestorming beperkt zich niet tot het parlement, schrijft The Guardian. Ook het presidentieel paleis en het hooggerechtshof zijn door de rechtsextremisten ingenomen, de drie instituten maken deel uit van hetzelfde complex. Politici zijn geschokt door de aanval op de democratie. 

Parlementsvoorzitter Rodrigo Pacheco twittert dat veiligheidstroepen de gebouwen zullen ontruimen. Hij verwerpt de aanval op de democratie met kracht.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jan. 2023 - 12:52

Ik meen me overigens te herinneren dat toen/voor Bolsonaro naar Amerika ging, hij gezegd zou hebben dat ze zich tegen het bewind van Lula moesten 'verzetten'. Hoe dat bij extremisten land weet je nooit. Precies zoals je nooit zult weten wat Bolsonaro beoogde met zijn uitspraak!

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 jan. 2023 - 15:08

@Minoes "Precies zoals je nooit zult weten wat Bolsonaro beoogde met zijn uitspraak!" Natuurlijk wel. Iedereen weet wat hij beoogde, ook zijn aanhang. Hij natuurlijk ook. Alsof alleen Taghi zich niet bewust is van wat voor 'effect' zijn 'slapen' heeft. Trap er toch niet in.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2023 - 15:37

Bolsonaro weet natuurlijk best wat zijn uitspraken kunnen losmaken.

Middenman
Middenman9 jan. 2023 - 9:57

Het goede nieuws is dat dit voor verdeeldheid in het kamp Bolsonaro zorgt en dat het gematigde deel van de Bolsonaro aanhangers nu meer bereid is om met Lula te gaan samenwerken. En het geeft Lula de kans om het overheidsapparaat een beetje te zuiveren van extreemrechtse mensen.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus9 jan. 2023 - 12:13

Toch fijn dat je er nog iets positiefs in weet te vinden. Alle nadeel heeft ook zijn voordeel...*zucht*

Joop  den Uil
Joop den Uil9 jan. 2023 - 9:07

Eind maart zal ik voorspellen: massale protestwandeltocht van benevelde ontevreden demonstranten vanaf de grachtengordel naar het Torentje waar geroepen zal worden: ''schandaal! fraude!""

oproerkraaier
oproerkraaier9 jan. 2023 - 8:56

Pas op voor rechts!

Panthera
Panthera9 jan. 2023 - 8:30

Verwar dit beeld niet met de mensen in Frankrijk die met een geel hesje de straat opgaan, en dat doen omdat zij maandelijks niet meer rond kunnen komen van hun hongerloontje. Want de verantwoordelijke mensen voor deze acties, zijn in tegenstelling van die met de gele hesjes niet onbemiddeld, en willen graag vertegenwoordigd blijven worden door mensen die de kansen van het huidige neoliberale systeem van onderdrukking en uitbuiting optimaal voor hun blijft benutten. Vergelijk het met de dreigementen van Boskalis om Nederland te verlaten, en zich te gaan vestigen in Noord-Korea!

3 Reacties
Jozias2
Jozias29 jan. 2023 - 9:51

@panthera Wat heeft Boskalis hier nu weer mee te maken?

Martin van der Linde
Martin van der Linde9 jan. 2023 - 11:42

Panthera. Ik had het over gele hesjes als een grap want kijk naar de foto.

Panthera
Panthera9 jan. 2023 - 15:17

Beste Martin, Jouw 'grappige' opmerking, die was bij mij wel geland. Maar mij ging het erom dat je ook serieuze lessen kunt gaan trekken als iets op het oog overeenkomsten kan vertonen, terwijl het in de praktijk om averechtse acties gaat.

Adaestuo
Adaestuo9 jan. 2023 - 6:40

Opvallend en veelzeggend dat in de rechtse commentaren geen afkeurende en veroordelende woorden te vinden zijn over het geweld tegen de politie, de ernstige verstoring van de openbare orde, het illegaal betreden van de drie betreffende overheidsgebouwen, het hinderen van overheidsmedewerkers en het ondermijnen van de grondwet. Dat heeft ongetwijfeld van doen met de waan van morele superioriteit.

4 Reacties
Zandb
Zandb9 jan. 2023 - 8:07

Adaestuo Over welke rechtse commentaren heeft u het dan? Ik zie ze hier niet.

Middenman
Middenman9 jan. 2023 - 9:53

Ik heb gisteren de Braziliaanse media gevolgd en vrijwel iedereen heeft de vandalen veroordeeld. Zelfs de meeste politici en bestuurders van de partij van Bolsonaro.

MG1968-2
MG1968-29 jan. 2023 - 10:32

@Zandb "Ik zie ze hier niet." Hebben geen zin om aangesproken te worden op de stelling dat woorden altijd met kunnen en ook als ze neutraal gelezen kunnen worden wel degelijk oproepen tot geweld. Zelfs de oproep om 'geweldloos' te protesteren kunnen uitgesproken door iemand die zelf het geweld niet schuwt een aansporing zijn. Rechts kan zich alleen maar laten zien met lippendiensten hier. En dan bedoel ik niet het gematigde deel er van wat net als gruwt van de verschuiving naar extreem rechts en deze niet wenst te facilitairen. Maar die zitten dan ook weer nauwelijks op dit forum.

onyxcumulus
onyxcumulus9 jan. 2023 - 12:15

@Zandb 9 jan. 2023 - 9:07 Adaestuo """"Over welke rechtse commentaren heeft u het dan? Ik zie ze hier niet."""" Waar staat dat hij het over dit forum heeft? Assumption is the mother of all clusterfucks...

Andreas4
Andreas49 jan. 2023 - 6:17

Onder die agenten zitten natuurlijk ook veel (ultra)rechtse 'bolsonaristas', dus die kijken wel uit om hard te reageren (zoals met rubber kogels of bean bag salvo's) en hun rechtse maatjes serieus tegen te houden. De rechtse kopstukken van het corps die door Bolsonaro in het zadel zijn geholpen zullen veilig vanaf de kantlijn toekijken, waarschijnlijk samen met de legertop, tot ze "zich geroepen voelen" om in te grijpen, oftewel een coup te plegen en de creperende democratie het genadeschot te geven.

MicroWolf
MicroWolf9 jan. 2023 - 4:40

Gezien de hechte vriendschap tussen Bolsonaro en Poetin lijkt het me zeer waarschijnlijk dat laatstgenoemde zijn desinformatie-verspreidende trollenleger heeft ingezet om e.e.a. op te jutten in het land, net zoals hij dat in de VS heeft gedaan. Sterker nog, er is genoeg naar boven gekomen om aan te nemen dat Poetin dit soort types in eerste instantie aan de macht heeft geholpen. Net zoals hij dat bij ons probeert met zijn pionnen Wilders, Baudet en van der Plas. Reden te meer om niet stil te blijven zitten, maar actief op te treden tegen (extreem) rechts. Kwamen de tractoren niet al eens gevaarlijk dicht bij het Binnenhof?

Olav Meijer
Olav Meijer9 jan. 2023 - 2:02

Een duidelijk tevoren goed gecoördineerde extreem rechtse, vandalistische actie, rechtstreeks gekopieerd van de bestorming van het Capitool twee jaar geleden. Bolsonaro heeft nooit publiekelijk zijn verlies toegegeven, en zit hier -net als Trump eerder- feitelijk gewoon achter. De noodtoestand in Brasilia is afgekondigd, en hopelijk zal president Lula fiks ingrijpen tegen rechtse elementen die nog in de veiligheids- en politiediensten zitten.

oproerkraaier
oproerkraaier9 jan. 2023 - 1:33

Ik hoorde dat deze mensen fascisten worden genoemd! Dat kan toch niet! Erg polariserend! Deze rechtse lieden doen dit omdat Zwarte Piet verboden is. Dan worden mensen vanzelf rechts! simpel toch!

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2023 - 23:58

Nog een overeenkomst met de bestorming van het Capitool is dat politie-agenten gezellig met de fascistische parlementsbestormers op de foto gaan.

Martin van der Linde
Martin van der Linde8 jan. 2023 - 23:33

Hoewel de gele hesjes in Europa zijn veroordeeld tot een leven in de schimmigheid, zijn ze zo te zien in Brazilië nog springlevend.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus9 jan. 2023 - 12:18

Wel duidelijk dat Martin het verschil tussen de gele hesjes en de braziliaanse terroristen niet ziet..

Ecclesia
Ecclesia8 jan. 2023 - 22:47

Wat mij opvalt aan het Amerikaanse Congres en nu het Braziliaanse Congres: een losstaand gebouw naast een enorme vlakte. Dan hebben we het in Nederland toch een iets betere situatie. Mochten de gekkies hetzelfde willen proberen hier dan is de kilometer tussen het Malieveld en het Binnenhof een stuk moeilijker te bestormen dan deze vlaktes. De smalle steegjes van Den Haag binnenstad werken dan als een trechter effect. Maar goed, nog beter is natuurlijk om te voorkomen dat de rechtse gekkies zich kunnen verzamelen op het Malieveld.

2 Reacties
Jozias2
Jozias29 jan. 2023 - 9:55

@ecclessia Wat is er mis mee wanneer rechtse gekkies (of wie dan ook) zich verzamelen op het Malieveld? Of geldt het demonstratie recht niet voor iedereen? Zou art 1 van de grondwet nog maar eens lezen. Zolang ze maar op het Malieveld blijven is er niets aan de hand.

GeenProbleem
GeenProbleem9 jan. 2023 - 10:33

'Wat mij opvalt aan het Amerikaanse Congres en nu het Braziliaanse Congres: een losstaand gebouw naast een enorme vlakte.' In Amerika valt dat wel mee, staan genoeg gebouwen omheen.

Pera71
Pera718 jan. 2023 - 21:41

Dit is de modus operandi van extreem-rechts. Naast de bestormingen in Brazilië en de VS kun je ook de door Amerikaanse republikeinen gefinancierde Flu Trux Klan in Canada als een -door de Canadese politieke verhoudingen bij voorbaat mislukte- couppoging. Duitsland is nog vers in het geheugen. In Nederland hebben degenen die de omwenteling steunen nog nauwelijks steun, maar er wordt hun geen strobreed in de weg gelegd.

GeenProbleem
GeenProbleem8 jan. 2023 - 21:31

Bah wat een achterlijk land, zich helemaal gek laten maken door een Trump light.

2 Reacties
Middenman
Middenman9 jan. 2023 - 9:50

@GeenProbleem - Bolsonaro een Trump light? Hij is erger én gevaarlijker. Brazilië een achterlijk land noemen vanwege één groep? Dan Nederland ook maar achterlijk noemen omdat wij Baudet en Wilders hebben?

GeenProbleem
GeenProbleem9 jan. 2023 - 14:49

@middenman Ja waarom niet, genoeg mensen die Amerika ook een achterlijk land noemen.

Olie Bol
Olie Bol8 jan. 2023 - 21:12

Deze reactie is verwijderd

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2023 - 21:09

Dit belooft niet veel goeds. Er waren al eerder "ongeregeldheden" maar niet op deze schaal.

Folkward
Folkward8 jan. 2023 - 20:56

Ik maak me hier nu (21:55) nog geen zorgen om: de president en de leden van het congres zijn niet aanwezig, en in tegenstelling tot in de VS, 2 jaar geleden, is de beëdiging en inauguratie reeds formeel voltooid. De inzet toen was om obscure wettelijke methoden in te zetten om Trump legaal de president te laten zijn. Die fase zijn ze in Brazilië al voorbij, maar legaliteit zegt daar eerlijk gezegd ook wat minder. Waar ik me wel zorgen om maak, is de reactie op de reactie. Een te softe reactie op deze bestorming kan rechtsextremisten bemoedigen: de voortgang kan vertraagd, maar niet gestopt worden. Zo zitten een paar mensen in de VS zitten in het gevang, maar niet de kopstukken, het rechtsextremisme leeft! Een te harde reactie (bijvoorbeeld een bloedbad onder Bolsonarista's) zal een wereldwijde (en terechte!) golf van verontwaardiging veroorzaken, vooral onder rechtsextremisten die zich nu 'genoodzaakt' voelen de wapens op te pakken tegen de linkse tirannie.

Juppé🎗
Juppé🎗8 jan. 2023 - 20:48

Daar was ik al bang voor. Trump is kennelijk een voorbeeld om de democratie niet te accepteren.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2023 - 21:30

De achterbannen lijken mij echter niet 1-op-1 vergelijkbaar. Doodeng.

PVDB2
PVDB28 jan. 2023 - 20:24

Even een 6 Januarietje doen. Maar dan op 8 Januari. Zelfs dat kunnen de domrechtse sukkels van deze gevaarlijke clown niet. Net als bij de noordelijke echte Trump die heilig geloofden in winst voor Trump. De democratie stond op wankelen door gebrainwashte en geradicaliseerde rechtse idoten. Aangewakkerd en veel georganiseerd door twee extreem rechtse groepen. Waar een aantal politie agenten zijn omgekomen. En de big boss er een aardige handje in had naar het moment van een bestorming en daarbij gepaarde orgie van geweld te brengen. De Braziliaanse aanhangers van Tropen Trumpje kunnen hun verlies niet dragen, willen met geweld een coup d'etat plegen en beletten om een democratisch gekozen president zijn inauguratie krijgen en of het parlementsgebouw over te nemen en daar mee de macht. Het zijn van die testosteron boys die die koste wat koste toch willen winnen. Want verloren van een linkse kandidaat. Trieste figuren, niet ongevaarlijk. TT, met zijn ivermectine en zijn 700K aan doden door het bagatelliseren en mismanagen van de COVId19 aanpak. Het slopen van de Amazone. De homofobie, de misogynie.

Prisunic
Prisunic8 jan. 2023 - 20:17

Zoals gewoonlijk is ook hier rechts een slechte verliezer. En heeft het sch*t aan democratisch vastgelegde regels.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal8 jan. 2023 - 19:55

Niemand kan beweren dat de Braziliaanse overheid cq politie geen kennis zou hebben van een mogelijke bestorming. Uitlokking ? Overigens: wat een prachtig gebouw !!

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier9 jan. 2023 - 0:30

Woorden schieten te kort.

Olav Meijer
Olav Meijer9 jan. 2023 - 2:06

In Brasilia staan sinds ongeveer 1960 prachtige regeringsgebouwen, evenals b.v. een openbare bibliotheek en kathedraal. De hoofdarchitect is de inmiddels overleden wereldberoemde architect Oscar Niemeyer.

Palipka
Palipka8 jan. 2023 - 19:27

Dat is extreem rechts! En ze zijn overal. Afschuwelijk tijdsgewricht. Beangstigend. Zeker omdat we geen stevige leiders hebben die er iets tegenover stellen alleen marktofielen.