Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aangifte tegen beveiliger Van Gogh Museum: 'Liever geen Marokkanen'

  •  
10-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-08-10-om-18.20.44
Een Marokkaans-Nederlandse man heeft bij de politie aangifte gedaan tegen het Van Gogh Museum in Amsterdam. De jongen zou door een beveiliger van het museum de toegang zijn geweigerd vanwege zijn afkomst. Dat staat te lezen op de website Marokko.nl.
De man was in het bezit van een VIP entreebewijs voor het museum, die hij gewonnen had. Toen hij het museum wilde betreden zou de man, na het tonen van het entreebewijs en zijn legitimatie, van de beveiliger te horen hebben gekregen dat hij niet naar binnen mocht. Ook zou de beveiliger hebben gezegd: ‘Ik heb liever geen Marokkanen binnen’.
Tegenover Marokko.nl zegt de man:
"Mij werd de toegang ontzegd omdat ik een Marokkaans uiterlijk heb. In de rij voor mij stonden alleen blanke mensen. Ik was de enige met een Marokkaans uiterlijk en werd als enige aangesproken door de beveiliger. Ik ben daarna weggegaan. Wat voor mij een leuke en interessante middag in een museum moest worden, is mij afgenomen"
Bij de aangifte heeft de man ook camerabeelden kunnen overhandigen, aangezien hij een deel van het gesprek op video heeft vast weten te leggen De beelden zijn niet gepubliceerd door Marokko.nl. De Amsterdamse nieuwszender AT5 meldt dat het Van Gogh museum de zaak inmiddels in onderzoek heeft: ‘’Want hoe of wat er precies is gebeurd, is ons nog niet duidelijk’, aldus een woordvoerder.
Update 20.00 uur:  Tegenover AT5 heeft het Van Gogh Museum inmiddels een verklaring afgegeven. Daarin laat het museum weten zich niet te herkennen in de ‘door de bezoeker geformuleerde uitspraken’. Volgens het museum was het op het moment van het bezoek van de betreffende man druk bij het museum. ‘Met deze bezoeker is een zogeheten servicegesprek gevoerd. Dat doen we dagelijks op reguliere basis. Deze gesprekken zijn erop gericht om bezoekers bijvoorbeeld wegwijs te maken in het wachtrij-gebied, of om bezoekers met grote bagagestukken te informeren over de mogelijkheden deze te stallen.’
Volgens het museum ‘ontaarde’ het gesprek met de man ‘vrijwel direct’. ‘De man zou de museummedewerker direct van discriminatie hebben beschuldig en leek niet meer voor rede vatbaar, aldus de woordvoerder. Ook zou de man zowel verbaal als non-verbaal agressief zijn geworden. Het gedrag werd door de beveiliger als intimiderend ervaren en getypeerd ‘als een risico-indicator’. Ook een vervolggesprek ‘leidde niet tot het kalmeren van de bezoeker’ waarna hem de toegang tot het museum werd geweigerd.
Op de website van AT5 zijn inmiddels de camerabeelden van de man gepubliceerd.
cc-beeld: PhotoRNW.org

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.