Herten, wolven en vooral zeehonden trekken enorm toerisme aan
Voor het zien van wilde dieren heeft de Nederlander heel wat over. Toerisme- en recreatiesectoren verdienen behoorlijk op het loslopende wild. Eerder dacht men dat wild miljoenenschade aan de natuur veroorzaakt, maar nu blijkt uit onderzoek van Triple E dat ‘het genieten’ van wild ook behoorlijk inkomsten genereert. Bedrijven maken samen een jaaromzet van bijna 700 miljoen euro.
Triple E, kenniscentrum voor natuur en economie brengt vrijdag het boek Wild van Economie uit. Het is een verslag van onderzoekers die hebben berekent wat de baten zijn van wilde dieren zoals herten, zwijnen, bevers zeehonden en otters. Wanneer de dieren er niet meer zouden zijn, loopt de toerisme- en recreatiesector minstens 102 miljoen euro omzet per jaar mis. Dat meldt de Volkskrant.
Wilde dieren dragen structureel bij aan de regionale economie, menen de onderzoekers. Voor natuurbescherming zou dan ook een economisch beleid moeten komen, adviseert Triple E, waardoor de overheid er zelf van zou kunnen meeprofiteren. Door de jachtrenten voor de plezierjacht ontvangt de overheid jaarlijks al zo’n 28 miljoen euro.
Vooral de Veluwe en de Waddenzee zijn geliefde recreatieplekken. Op de tweede plek komt Natuurpark Weerribben-Wieden in Overijssel waar vooral otters zich huisvesten. Ook een grote bron van inkomsten zijn de geruchten die in de media opdoemen over bijvoorbeeld een zeldzaam of nog nooit eerder gezien dier. De gespotte poema of lynx op de Ginkelse Heide bij Ede zorgde voor een een gezamelijke inkomst van 1,3 miljoen voor het omliggende toeristengebied. Volkskrant: Aanwezigheid wilde dieren levert miljoenen op