Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Aan ons de taak om te laten zien dat we een weerbare samenleving vormen'

  •  
02-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
"Dit is een land dat staat voor die vier essentiële vrijheden van Roosevelt. Aan ons de taak om te laten zien dat we een weerbare samenleving vormen. Een solidaire samenleving van mensen die laten zien dat ze onze democratische vrijheid willen behouden en er voor durven te vechten. Een vrijheid waar een hoge prijs voor is betaald en een vrijheid die we niet mogen verkwanselen. ‘Een volk dat voor terreur zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.’"
Op 29 maart leidde minister Lodewijk Asscher het eerste Vrijheidscollege in. De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen van bekende opiniemakers en denkers met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. Op 6 januari 1941 sprak hij in Washington de ‘ Four Freedoms ’ rede uit, waarin hij vier vrijheden formuleerde die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: ‘Freedom from Fear’, ‘Freedom from Want’, ‘Freedom of Speech and Expression’ en ‘Freedom of Worship’. Ruim zeventig jaar later zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.