© cc-foto: Nenad Stojkovic
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Vroeger, en dat is niet eens zo lang geleden had je de laagdrempeligheid van telefooncellen in de openbare ruimte waar je als kind of als aangever van jouw vermoedens van mishandeling of verwaarlozing gratis met de kindertelefoon of andere instanties kon bellen als je anoniem hulp of advies nodig had.
Ach wie heeft de GGZ en Jeugdzorg overgeheveld naar de Gemeenten? Het was al nooit geweldig maar toen is het echt steil bergafwaarts gegaan want de Gemeenten hebben gewoon het geld niet en dus staan duizenden kinderen en jongeren in de kou. Maaruh beste meneer Ahmed Marcouch blijkbaar zit helemaal niemand op te letten want u bent toch echt pas burgemeester van Arnhem sinds 2017 en als ik dit lees op Rijkoverheid-punt-nl: "Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten -Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid. Dit heet ook wel decentralisatie." dan staat daar toch echt het jaar 2015 en toen was u nog lid van de Tweede Kamer en dus mede verantwoordelijk voor het overhevelen van al deze overheidstaken naar de Gemeenten. Tja..........
Het lijkt erop dat als men in de politiek iets heeft gezegd, of voor of tegen iets heeft gestemd, men nooit maar dan ook nooit meer iets anders mag vinden.
En gewoon weer stemmen op de VVD hoor, lieve ouders. Weer jaren sociale afbraak, zelfredzaamheid en ruim baan voor het grote geld dan komt alles goed.
Ik denk dat er een flinke correlatie is tussen mishandeling en financiële problemen. Soms is de overheid onrechtvaardig (bijvoorbeeld bij het terugeisen van toeslagen) en kinderen kunnen daarvan het slachtoffer worden.
Als ik het zo lees dan lijkt het me toch écht beter om vele duizenden ouders uit de ouderlijke macht te zetten dan om de scholen te heropenen. Want "het houdt niet op" weetjewel. Als 's middags de school uit is gaat het geram immers gewoon door, daar waar het de vorige avond is opgehouden. De coronacrisis legt een totaalfalen bloot van de huidige samenleving. Qua bestuur, qua zorg, qua mentaliteit en nu dus ook qua opvoeding van de kinderen.
De vraag is dan wie de kinderen dan verzorgen moet. Sommige jongeren komen in een gevangenis omdat er geen normale opvang is.
In veel gevallen gaat het geram door ja, maar het neemt blijkbaar flink toe als ouders en kinderen de hele dag bij elkaar zitten. Verder helemaal mee eens JanB!
"De vraag is dan wie de kinderen dan verzorgen moet" Ik zal de laatste zijn die zegt dat het een eenvoudig probleem is.
@ Andreas De vraag waarom veel ouders de aanwezigheid van hun eigen kinderen niet verdragen (want daar komt het, bot geformuleerd, in veel gevallen op neer) is een tamelijk confronterende. Maar hij moet gesteld en beantwoord worden denk ik. Daar zit de kern van het hele probleem.
Nou zíjn er ouders met een persoonlijkheidsstoornis, die geloven dat ze niets fout doen als ze hun kind tot de grond afbranden of slaan. Verwaarlozing en geweld komt ook veel voor bij verslaving; ouders zijn onmachtig om hun prioriteit van de verslaving weg te halen en voor hun kind te zorgen. Verslaving is een stoornis, een ziektebeeld, en daarom vind ik het een vorm van onmacht. Want: veel mishandeling komt voor uit onmacht; teveel tegelijkertijd, oververmoeidheid, stress (zeer wel mogelijk financieel). Die ouders voelen zich vreselijk als ze tegen hun kind geschreeuwd hebben, of een tik gegeven hebben. Er is nogal een verschil tussen deze categorieën, al is het maar omdat de eerste groep niet “leerbaar” is. De onmachtige groep valt gewoon op de rit te helpen. Ik denk zeer zeker dat verwachten dat ouders homeschooling en werk “gewoon” wel naast elkaar zullen combineren, de pedagogische vaardigheden van ouders niet bepaald zal ondersteunen. Zie in mijn eigen omgeving hoezeer ouders op hun tandvlees lopen.
In het buitenland geeft men dit soort problemen niet of veel minder. Dat doet vragen rijzen. Waar zit het probleem? De nederlandse opvoeding is dan de eerste verdachte. Nederlandse kinderen krijgen weinig discipline en gevoel voor gezag bijgebracht. Er moet "onderhandeld" worden met de kroost ipv dat ouders gewoon kunnen zeggen dat iets niet kan of dat het nu welletjes is geweest. Polderen in de speelkamer. Dat wreekt zich vooral onder de huidige omstandigheden. Onderhandelingen over de beschikbaarheid van de spelcomputer laten zich slecht combineren met prijsonderhandelingen met een toeleverancier die nu vanuit huis moeten worden gevoerd. De hele dag gekrijs aan je hoofd is bovendien ook niet bevoordelijk voor de ouderlijke rust. De vraag is echter of een hele samenleving toe moet geven, ten koste van vele levens, aan het feit dat veel ouders hun kinderen niet op kunnen voeden. Een opvoedcursus (online) zou beter zijn. Daar waar sprake is van een verslavingsproblematiek is mijn tolerantie overigens écht minimaal. Ik had het aan het begin van deze thread al over uit de ouderlijke macht zetten. Voor deze categorie zou dat zeker een optie zijn. Een dergelijke problematiek speelt ook buiten coronatijden immers een probleem. Niet iedere verslaafde ouder hoeft zich daarbij zorgen te maken over het behoud van ouderlijk gezag wat mij betreft. Maar zodra er sprake is van stelselmatige verwaarlozing of mishandeling (met blauwe plekken) dan wordt op een gegeven moment toch wel een grens bereikt.
PS correctie: speelt ook buiten coronatijden => vormt ook buiten coronatijden
Ben het met je eens hoor, Jan. Mishandeling is mishandeling - de oorzaak verandert daar niets aan. Er is ook geen reden bij bepaalde categorieën daar milder mee om te gaan. Hooguit kun je hopen dat verslaafde ouders van hun verslaving af komen, en dan adequaat blijken te zijn (en de onder toezicht stelling van voorbijgaande aard zal zijn). De schade voor wat betreft band en gevoel van veiligheid is dan helaas waarschijnlijk al aangericht.
Emotionele mishandeling kan even fnuikend zijn voor kinderen en wordt slecht opgemerkt. Betere hulpverlening en vooral beter toegankelijke hulpverlening is hard nodig. Banden moeten daarnaast niet te snel doorgesneden worden vind ik. Er zijn diverse methodes om hulp te verlenen. Daar ontbreekt het vaak aan vaak door zoiets onbenulligs als geldgebrek. Onbenullig in dit kader dan. Betere kinderen maakt later betere volwassenen. Actief luisteren naar kinderen is belangrijk. Daar ontbreekt het weleens aan door tijd-en geldgebrek of ondeskundigheid.
Goed zo! Voor je het weet wordt dat ook nog uit het oog verloren. Daar mag elke burgemeester veel meer aandacht aan geven in zijn/haar gemeente.