Joop

Aan de lieve kinderen

  •    •  
30-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
50596111536_91ef3bcb70_k

© cc-foto: Nenad Stojkovic

Bellen hoor, naar de Kindertelefoon of Veilig Thuis als jij merkt dat jouw vriendjes onder de blauwe plekken komen of hongerlijden
Lieve kinderen van Arnhem,
Hoe gaat het met jullie? Je ouders, de juffen, de meesters en ik ook hopen dat de school snel weer opengaat, met stip op één zodra we beginnen te winnen van corona. Normaal was ik deze week bij ons in Arnhem langs jullie klaslokaal gelopen om de kleintjes te gaan voorlezen. Jullie worden in deze periode veel minder gezien. Des te belangrijker vond ik het om bestuurslid te worden voor de stichting ‘Het Vergeten Kind’. Want voor sommige kinderen is het ronduit gevaarlijk om vergeten te worden.
Weet je, het allermooiste moment van aandacht, dat vind ik ’s avonds voorlezen voor je gaat slapen. Sommige vaders kunnen niet goed lezen, bekennen ze mij en dan breekt mijn hart, want zij missen dat fijne moment dat alles rustig wordt en je vader of moeder bij je langs bed komt zitten. Heerlijk dat de verhalen elke avond hetzelfde aflopen voor Roodkapje en de Boze Wolf of voor Assepoester en de gemene stiefmoeder – zolang de verhalen hetzelfde verlopen, blijft de wereld kloppen.
En ik moet jullie bekennen, wij als vaders en moeders willen ook graag dat dingen hetzelfde blijven. Liever nog dan geluk, willen wij dat ons levensverhaal klopt – denk ik soms. Misschien herhalen sommige ouders daarom wat zij vroeger zelf meemaakten. Als zij als kind geslagen of vergeten zijn, komt het helaas voor dat ouders zelf hun kinderen slaan of vergeten. En nu hou ik helemaal mijn hart vast, bij die coronastress tussen thuiswerk en schoolroosters. Helemaal nu niemand nog ziet wat thuis gebeurt. Dus bellen hoor, naar de Kindertelefoon of Veilig Thuis als jij merkt dat jouw vriendjes onder de blauwe plekken komen of hongerlijden.
Want kindermishandeling stopt nooit vanzelf, ouders moeten bergen verzetten, alsof ze uit hun vaste levensverhaal in een nieuwe moeten stappen. Veel kinderen vertellen mij dat getuige zijn van huiselijk geweld minstens zo rampzalig is, de machteloosheid kruipt dan al vroeg je ziel in en die krijg je er daarna met de grootste moeite pas uit. Vraag ook je ouders te bellen naar Veilig Thuis, alleen advies vragen is ook al heel goed.
‘Het Vergeten Kind’ helpt de jeugdzorg, samen met de gemeente Arnhem en ook met veel donateurs, zodat kinderen gezien worden: erop uit! Check AM-Support en Presikhaaf University. Wist je dat in onze stad heel veel jongerenwerkers en ook sportverenigingen activiteiten organiseren via of in samenwerking met A Sportbedrijf Arnhem, speciaal voor jullie?
Veilig thuis : 0800-2000
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

frankie48
frankie4831 jan. 2021 - 9:49

Vroeger, en dat is niet eens zo lang geleden had je de laagdrempeligheid van telefooncellen in de openbare ruimte waar je als kind of als aangever van jouw vermoedens van mishandeling of verwaarlozing gratis met de kindertelefoon of andere instanties kon bellen als je anoniem hulp of advies nodig had.

WeesGeenKees
WeesGeenKees31 jan. 2021 - 8:19

Ach wie heeft de GGZ en Jeugdzorg overgeheveld naar de Gemeenten? Het was al nooit geweldig maar toen is het echt steil bergafwaarts gegaan want de Gemeenten hebben gewoon het geld niet en dus staan duizenden kinderen en jongeren in de kou. Maaruh beste meneer Ahmed Marcouch blijkbaar zit helemaal niemand op te letten want u bent toch echt pas burgemeester van Arnhem sinds 2017 en als ik dit lees op Rijkoverheid-punt-nl: "Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten -Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid. Dit heet ook wel decentralisatie." dan staat daar toch echt het jaar 2015 en toen was u nog lid van de Tweede Kamer en dus mede verantwoordelijk voor het overhevelen van al deze overheidstaken naar de Gemeenten. Tja..........

1 Reactie
JoepJos
JoepJos31 jan. 2021 - 12:05

Het lijkt erop dat als men in de politiek iets heeft gezegd, of voor of tegen iets heeft gestemd, men nooit maar dan ook nooit meer iets anders mag vinden.

Jan Jansen2
Jan Jansen230 jan. 2021 - 23:28

En gewoon weer stemmen op de VVD hoor, lieve ouders. Weer jaren sociale afbraak, zelfredzaamheid en ruim baan voor het grote geld dan komt alles goed.

nikita72
nikita7230 jan. 2021 - 20:58

Ik denk dat er een flinke correlatie is tussen mishandeling en financiële problemen. Soms is de overheid onrechtvaardig (bijvoorbeeld bij het terugeisen van toeslagen) en kinderen kunnen daarvan het slachtoffer worden.

JanB2
JanB230 jan. 2021 - 20:17

Als ik het zo lees dan lijkt het me toch écht beter om vele duizenden ouders uit de ouderlijke macht te zetten dan om de scholen te heropenen. Want "het houdt niet op" weetjewel. Als 's middags de school uit is gaat het geram immers gewoon door, daar waar het de vorige avond is opgehouden. De coronacrisis legt een totaalfalen bloot van de huidige samenleving. Qua bestuur, qua zorg, qua mentaliteit en nu dus ook qua opvoeding van de kinderen.

9 Reacties
nikita72
nikita7230 jan. 2021 - 20:57

De vraag is dan wie de kinderen dan verzorgen moet. Sommige jongeren komen in een gevangenis omdat er geen normale opvang is.

Andreas4
Andreas430 jan. 2021 - 22:31

In veel gevallen gaat het geram door ja, maar het neemt blijkbaar flink toe als ouders en kinderen de hele dag bij elkaar zitten. Verder helemaal mee eens JanB!

JanB2
JanB230 jan. 2021 - 23:44

"De vraag is dan wie de kinderen dan verzorgen moet" Ik zal de laatste zijn die zegt dat het een eenvoudig probleem is.

JanB2
JanB230 jan. 2021 - 23:56

@ Andreas De vraag waarom veel ouders de aanwezigheid van hun eigen kinderen niet verdragen (want daar komt het, bot geformuleerd, in veel gevallen op neer) is een tamelijk confronterende. Maar hij moet gesteld en beantwoord worden denk ik. Daar zit de kern van het hele probleem.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg31 jan. 2021 - 7:33

Nou zíjn er ouders met een persoonlijkheidsstoornis, die geloven dat ze niets fout doen als ze hun kind tot de grond afbranden of slaan. Verwaarlozing en geweld komt ook veel voor bij verslaving; ouders zijn onmachtig om hun prioriteit van de verslaving weg te halen en voor hun kind te zorgen. Verslaving is een stoornis, een ziektebeeld, en daarom vind ik het een vorm van onmacht. Want: veel mishandeling komt voor uit onmacht; teveel tegelijkertijd, oververmoeidheid, stress (zeer wel mogelijk financieel). Die ouders voelen zich vreselijk als ze tegen hun kind geschreeuwd hebben, of een tik gegeven hebben. Er is nogal een verschil tussen deze categorieën, al is het maar omdat de eerste groep niet “leerbaar” is. De onmachtige groep valt gewoon op de rit te helpen. Ik denk zeer zeker dat verwachten dat ouders homeschooling en werk “gewoon” wel naast elkaar zullen combineren, de pedagogische vaardigheden van ouders niet bepaald zal ondersteunen. Zie in mijn eigen omgeving hoezeer ouders op hun tandvlees lopen.

JanB2
JanB231 jan. 2021 - 11:08

In het buitenland geeft men dit soort problemen niet of veel minder. Dat doet vragen rijzen. Waar zit het probleem? De nederlandse opvoeding is dan de eerste verdachte. Nederlandse kinderen krijgen weinig discipline en gevoel voor gezag bijgebracht. Er moet "onderhandeld" worden met de kroost ipv dat ouders gewoon kunnen zeggen dat iets niet kan of dat het nu welletjes is geweest. Polderen in de speelkamer. Dat wreekt zich vooral onder de huidige omstandigheden. Onderhandelingen over de beschikbaarheid van de spelcomputer laten zich slecht combineren met prijsonderhandelingen met een toeleverancier die nu vanuit huis moeten worden gevoerd. De hele dag gekrijs aan je hoofd is bovendien ook niet bevoordelijk voor de ouderlijke rust. De vraag is echter of een hele samenleving toe moet geven, ten koste van vele levens, aan het feit dat veel ouders hun kinderen niet op kunnen voeden. Een opvoedcursus (online) zou beter zijn. Daar waar sprake is van een verslavingsproblematiek is mijn tolerantie overigens écht minimaal. Ik had het aan het begin van deze thread al over uit de ouderlijke macht zetten. Voor deze categorie zou dat zeker een optie zijn. Een dergelijke problematiek speelt ook buiten coronatijden immers een probleem. Niet iedere verslaafde ouder hoeft zich daarbij zorgen te maken over het behoud van ouderlijk gezag wat mij betreft. Maar zodra er sprake is van stelselmatige verwaarlozing of mishandeling (met blauwe plekken) dan wordt op een gegeven moment toch wel een grens bereikt.

JanB2
JanB231 jan. 2021 - 14:38

PS correctie: speelt ook buiten coronatijden => vormt ook buiten coronatijden

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg31 jan. 2021 - 15:05

Ben het met je eens hoor, Jan. Mishandeling is mishandeling - de oorzaak verandert daar niets aan. Er is ook geen reden bij bepaalde categorieën daar milder mee om te gaan. Hooguit kun je hopen dat verslaafde ouders van hun verslaving af komen, en dan adequaat blijken te zijn (en de onder toezicht stelling van voorbijgaande aard zal zijn). De schade voor wat betreft band en gevoel van veiligheid is dan helaas waarschijnlijk al aangericht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2021 - 13:56

Emotionele mishandeling kan even fnuikend zijn voor kinderen en wordt slecht opgemerkt. Betere hulpverlening en vooral beter toegankelijke hulpverlening is hard nodig. Banden moeten daarnaast niet te snel doorgesneden worden vind ik. Er zijn diverse methodes om hulp te verlenen. Daar ontbreekt het vaak aan vaak door zoiets onbenulligs als geldgebrek. Onbenullig in dit kader dan. Betere kinderen maakt later betere volwassenen. Actief luisteren naar kinderen is belangrijk. Daar ontbreekt het weleens aan door tijd-en geldgebrek of ondeskundigheid.

Andreas4
Andreas430 jan. 2021 - 20:02

Goed zo! Voor je het weet wordt dat ook nog uit het oog verloren. Daar mag elke burgemeester veel meer aandacht aan geven in zijn/haar gemeente.