Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aan de Goden overgeleverd

  •  
28-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De coalitie kan doorregeren
Met de steun van de SGP verzekert Rutte zich van voldoende steun in de 1e kamer. Van een wenslijstje wilde de SGP senator niets weten. Maar dat hoefde natuurlijk niet. Die waren al ingewilligd.
VVD kamerlid Jeanine Hennis- Plasschaert had in eerste instantie grote bedenkingen jegens de SGP. Later verklaarde ze dat er eigenlijk geen probleem is omdat er geen voorstellen in het verschiet liggen waarmee ze in botsing komt met de SGP. Een prachtige omkering van de situatie. Die voorstellen waren al van tafel gehaald of stonden niet het regeerakkoord. Wat overblijft zijn de economische opvattingen. En op dat punt liggen de SGP en VVD dichtbij elkaar. Zo is iedereen tevreden.
Als het gaat om de punten in het gedoogakkoord zal men bij de SGP ook een gewillig oor vinden. De SGP zit ook niet te popelen om moslims in Nederland de ruimte te geven. Voor de SGP is er maar 1 religie en dat is het christendom en dan het liefst alleen volgens hun opvattingen. Dus vrijzinnige opvattingen over de maatschappelijke inrichting zijn ongewenst.
En zo heeft Rutte zich diep ingegraven met 2 gedoogpartners. Dat heeft wel als nadeel dat lastige zaken niet behandeld worden. Daar zal Rutte met een grote boog omheen gaan. Voor de PVV geen probleem. Zolang er maar gewerkt wordt aan het gedoogakkoord heeft de PVV geen reden om de stekker eruit te halen. De SGP zit op een fluwelen kussen, want zij kunnen zich nooit een buil vallen. En het CDA? Langzaam zakt deze partij steeds verder weg in het moeras van de peilers. Principieel zijn is wel het laatste waar het CDA nu overdenkt, laat staan over uittreden. Het optreden van minister Gerd Leers spreekt in dit opzicht boekdelen. In Nieuwsuur verkondigt hij doodleuk dat hij veel steun krijgt in Europa voor de immigratiewetgeving, waar het gedoogakkoord aan ten grondslag ligt. Anderzijds stelt de EU commissaris dat de Nederlandse voorstellen te ver gaan en totaal niet op steun kan rekenen. De EU maakt zich juist ernstig bezorgd over de Nederlandse situatie en de voorstellen die voorliggen. Maar voor de PVV bühne houdt Leers krampachtig vol en negeert staande Europese wetgeving. Zelfs een godswonder kan hem hier niet uit redden.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Charta46
Charta4628 mei 2011 - 8:23

Hans, hulde voor het stuk waarin je analyseert hoe de VVD in zijn hemd staat. Het begrip draaitol voor Rutte kan niet eens de lading dekken, het is een walgelijke vertoning geworden. Hennis van de VVD ergert zich groen en geel aan de pvv en noemt het walgelijk wat wilders zegt. Ze bgrijpt niet wat wilders hiermee wil bereiken, nou ik wel, het is gewoon haatzaaien en bevolkings groepen tegen elkaar opzetten. Hoelang laat ze dit nog zonder aktie van haar kant doorgaan??

Ginerted
Ginerted28 mei 2011 - 8:23

Wat mij betreft hadden we de Paarse variant gehad. Nu zitten we met een streng christelijke en rechts-populistische gedoogconstructie, in de linkse variant, die daar voorkeur genoot, hadden we een links-populistische en islamitische gedoogconstructie gehad. Mogen de progressieven en de liberalen er voor de toekomst van leren.

JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2011 - 8:23

Inderdaad: 'Wat overblijft zijn de economische opvattingen. En op dat punt liggen de SGP en VVD dichtbij elkaar. Zo is iedereen tevreden.' De neoliberale vermarkting gaat door... De Overheid treedt terug en 'de vrije jongens' kunnen hun slag slaan. Hulpbehoevenden en Jan Modaal worden zwaar gepakt. Vrijheid wordt beknot. Kinderen in de steek gelaten. De Oligarchie neemt vorm aan.

Roderik2
Roderik228 mei 2011 - 8:23

Ongelooflijk hoe nu een monsterverbond van boosaardige partijen is ontstaan, die ieder principiëel bezwaar tegen elkaar onder het tapijt veegt, om hun specifieke negatieve stempel op de maatschappij te kunnen drukken. Vuilakkerij in het kwadraat eh tot de vierde macht.

JanJansen17
JanJansen1728 mei 2011 - 8:23

''De mensen met lage inkomens, die het grootste gedeelte van hun inkomen besteden aan primaire goederen waarop 6% zit, zoals voedsel, zullen met een enorme kostenstijging te maken krijgen, die niet gecompenseerd wordt door de belastingverlaging. Het zijn vooral de midden en hogere inkomens die hiervan profiteren. Voila. Rechts beleid ten voeten uit. ''' U komt op Joop.nl met gedetailleerd inhoudelijke consequenties met betrekking tot het beleid van dit kabinet. Waarom wordt dit niet veel breder in de media uitgedragen? Zodat het ook Henk en Ingrid, en de burger bereikt met een minimum tot een laag inkomen. Zij zijn tenslotte de meest gedupeerde... En wordt het voorstel van de verhoging van de BTW ondersteunt door de PVV?

FritsGuevara
FritsGuevara28 mei 2011 - 8:23

De bijbel geeft christenen nergens het recht om hun mening aan anderen op te leggen. Voor buiten Israël geldt het nieuwe testament en daarin is van geen christelijke staatsmacht sprake. Mensen worden hoogstens overreed in een maatschappelijk debat (vrijheid van meningsuiting) of staan paf van de wonderen als die ook echt gebeurd zouden zijn (stel dat). Een SGP, een CDA, een CU, hebben dus nergens een bijbelse reden van bestaan. Daarom stem ik als christen dus liever VVD, die over neutrale zaken gaat, maar geen christelijke partij omdat het voor mij not done is om andersdenkenden mijn geloof op te leggen. En ik wou dat destijds degenen die Europa met het mes op de keel bekeerden, dit ook hadden gelezen.

gewoonxan
gewoonxan28 mei 2011 - 8:23

Vergeet het nieuwe kunstje van de week niet. Het lage B.T.W tarief af te schaffen en alles te verhogen naar 19 %. Persoonlijk walg ik van de motivatie om dergelijke plannen door te zetten. Dat andere landen reeds een hoger B.T.W. tarief hanteren wordt klakkeloos als hoofdreden overgenomen. Er wordt beweerd dat met die 9 miljard de inkomstenbelasting kan worden verlaagd. Op zich een prima voornemen. Maar we zijn al zo vaak om de tuin geleidt. De B.T.W. werd ooit ingezet als tijdelijke maatregel, net als het kwartje van Kok. Maar daar zit niet mijn echte pijn. Weer wordt er geld opgehaald bij de burger, weer wordt ons land duurder. De Staat ziet niet in dat zij niet over haar eigen huid moet aaien maar moet snijden, en diep ook.

2 Reacties
krid58
krid5828 mei 2011 - 8:23

Nee, Wat de overheid nalaat is de finciele sector aan banden te leggen. Ipv de kern van de crisis aan te pakken wordt het BTW tarief verhoogt en belasting verlaagd. Dat is gewoon een verkapte vorm van vlak tax invoeren..

toshiba
toshiba28 mei 2011 - 8:23

Het is op budgettair niveau een broekzak vestzak verhaal. Meer binnenhalen op de BTW en dat teruggeven via de inkomstenbelasting. Alleen ontstaat er een ongelijke terug verdeling van het geld. De mensen met lage inkomens, die het grootste gedeelte van hun inkomen besteden aan primaire goederen waarop 6% zit, zoals voedsel, zullen met een enorme kostenstijging te maken krijgen, die niet gecompenseerd wordt door de belastingverlaging. Het zijn vooral de midden en hogere inkomens die hiervan profiteren. Voila. Rechts beleid ten voeten uit.