Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mega business over de hoofden van gewone mensen

  •  
10-05-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
biggestloser
Diëten helpen niet en met wilskracht bereik je niet wat je droomt.
Duizenden jaren lang was honger en ondervoeding een veel groter probleem dan overvoeding en obesitas. Wie een beetje respect heeft voor hoe de evolutie werkt moet begrijpen dat er dus meer mechanismen in ons lichaam aanwezig zijn om te zorgen dat we geen honger lijden dan die ons helpen gewicht te verliezen.
Er zijn ook honderden goede onderzoeken die dat bevestigen. En vorige week verscheen er weer zo’n degelijk onderzoek. Ik moet woorden als goed en degelijk als bijvoeglijk naamwoord vermelden, want er is onderzoek en onderzoek. Er zijn mensen die beweren dat al die verschillende onderzoeken zo verwarrend zijn en dat je dus de onderzoeken moet kiezen die bij je passen. Dat heeft echter weinig met wetenschap te maken, maar met religie: je wilt geloven dat je door een cayennepeperdieet afvalt, je wilt geloven dat de deelnemers van het programma ‘The Biggest Loser’ door wilskracht zo slank als een den zijn geworden. Het is geen degelijk onderzoek en onzin die in de populaire pers gepresenteerd wordt als potentiële kandidatuur voor de Nobelprijs voor Geneeskunde.
Onzin, onzin, onzin. Diëten helpen je niet en met wilskracht bereik je niet wat je droomt. Het is een van de sprookjes van deze samenleving: je kunt alles, als je maar wilt. Nee, er is goed onderzoek nodig om al die veronderstellingen te toetsen. En nee, het werkt niet. Ik voeg dat nieuwe onderzoek toe aan deze tekst en geef je zelf de kans om van je geloof af te vallen.
Zes jaar na deel te hebben genomen aan het programma ‘The Biggest Loser’ blijken de deelnemers dagelijks gemiddeld 500 calorieën minder te verbranden dan leeftijdgenoten van de zelfde lengte. De winnaars zijn uiteindelijk toch verliezers omdat ze niet in staat zijn om tegen hun eigen biologie te vechten.
Als je in korte tijd zoveel gewicht verliest als in zulke televisieprogramma’s dan zal je zenuwstelsel dat ervaren als een staat van honger en daarop reageren: alles gaan doen om te zorgen dat je weer aankomt. Welk dieet je ook volgt en hoe zeer je ook je best doet. Natuurlijk proberen de dieetindustrie en alle gezondheidsgoeroes dit onaangename nieuws te ondergraven. Het leukste is altijd dat mensen beweren dat ze niet het juiste dieet hebben gevolgd. Hadden ze maar hún dieet gevolgd, Raw food, Atkinson, What would Jezus eat. Dan was het vast wél gelukt. En hoe durven onderzoekers het zelfvertrouwen van mensen weg te nemen? ‘Als je maar wilt, als je maar wilt’…
Uitgehongerde soldaten In Amerikaanse onderzoeken met soldaten die naar Europa gestuurd werden, keek men of de militairen wel bestand zouden zijn tegen de beroerde omstandigheden aan de andere kant van de oceaan. Wat moest het leger doen om te voorkomen dat hun strijders van honger omkwamen? Daarom werd gekeken wat de gevolgen zijn van een hongerdieet op de conditie van GI Joe. Dat was niet best. Getest werd hoeveel voedsel er minimaal nodig is om goed te vechten. Wij moeten 100 jaar later lachen om de Amerikanen die toentertijd meenden dat Europa het Soedan van nu was, maar goed dat doet niets af aan wat ze ontdekten.
Toen na die onderzoeken de soldaten weer gewoon gezond mochten eten, kwamen ze allemaal meer aan dan ze verloren had.
Evolutie heeft ons alles gegeven om de honger zo goed mogelijk te overleven en we hebben een punt ergens in onze eigen gewichtscurve waar ons lichaam altijd naartoe werkt. Je kunt nog zoveel willen, je kunt je daar niet ver vandaan eten of vasten.
Diëten? Mega business, maar over de hoofden van gewone mensen, net zoals met zoveel in de gezondheidszorg gebeurt. Wilskracht? Vecht niet tegen de natuur en zeg tegen iedereen die het woord gebruikt om je te laten weten dat het je eigen schuld is dat dat discriminatie is. Geef dat ook gewoon aan bij het meldpunt discriminatie. Er is genoeg bewijs dat het onzin is.
Respecteer je eigen biologie: vermijd de voedingsproducten die uitsluitend calorieën en geen voeding bevatten, beweeg voldoende (bij voorbaat sorry voor dit advies, je hoeft me geen bericht te sturen dat je door een ziekte niet voldoende kunt bewegen, maar daar heb ik ook geen oplossing voor) en zorg voor voldoende slaap en een stressvrij leven. De stresshormonen dragen namelijk bij aan gewichtstoename en de kans op diabetes 2. Stress door een streefgewicht dat je nooit zult bereiken en indien wel, alleen via een total Krieg hoogstens een paar jaar vast kunt houden, heb je daar helemaal niet bij nodig. Accepteer dat jouw normale gewicht misschien niet voldoet aan de vereisten voor het bereiken van de Miss Nederland titel en leef zo lang mogelijk gelukkig.
Beeld: ABCNews

Meer over:

gezondheid, opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.