Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

90 procent 'importbruiden' geen importbruid

  •  
23-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
336 keer bekeken
  •  
importbruid_300.jpg
strenge wetgeving schiet doel ver voorbij ... slechts 10 procent van de huwelijksmigranten Marokkaans of Turks ... gedwongen huwelijken marginaal verschijnsel ... inburgering niet gericht op ambities
De strenge wetgeving die de overheid heeft ingevoerd om gedwongen huwelijken met vrouwen uit Turkije en Marokko te voorkomen blijkt vooral mensen te treffen die daar niet onder vallen.
De Volkskrant schrijft over een onderzoek uitgevoerd door E-Quality, een kenniscentrum op het gebied van emancipatie en diversiteit.
Uit de cijfers blijkt dat de circa 15 duizend huwelijksmigranten die in 2008 naar Nederland kwamen, afkomstig zijn uit 160 landen. Slechts 10 procent is Turks of Marokkaans. Bovendien zijn ze helemaal niet zo laagopgeleid: 75 procent heeft een opleiding hoger dan de basisschool en 38 procent minimaal op mbo-niveau. Van gedwongen huwelijken blijkt nauwelijks sprake te zijn.
Eenderde van de ‘importbruiden’ betreft huwelijken met autochtonen, in de helft helft van de gevallen gaat het om partners van vluchtelingen of migranten. Slechts 14 procent van de huwelijken is met een partner gehaald uit het land van herkomst van de ouders. 
E-quality constateert ook dat de inburgering heel sterk gericht is op traditionele rolverdelingen waarbij de vrouw word geacht thuis voor de kinderen te zorgen. In de meeste gevallen willen vrouwen zelf carrière maken. De inburgering belemmert ze daarbij.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

objectivist
objectivist23 dec. 2009 - 6:57

Het stukje nog even laten nalopen door eindredactie. Er zitten wat foutjes in. --- Reactie Joop: dank!

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 dec. 2009 - 6:57

Een heel interessante website waar de problemen die Nederland het internationale huwelijk in de weg legt, worden besproken is buitenlandse partner http://www.buitenlandsepartner.nl/forum/. Echt een aanrader om eens naar te kijken, als je echt inzicht wilt krijgen in de problemen rond het internationale huwelijk. De meeste slachtoffers van de vaderlandse benadering, die overigens al uit de jaren negentig stamt, zijn mensen die in het kader van de globalisering internationaal opereren en dan internationaal verliefd worden. zij lopen dan tegen allerlei bureaucratische hinderpalen aan die in het leven zijn geroepen om deze relatie te frustreren, tenminste als de partner niet uit een paar bevoorrechte landen komt zoals Canada of Japan (waarvan de inwoners in het oude Zuid-Afrika ook al als ereblanken golden). Houd je daar gedwongen huwelijken mee tegen? Allerminst. Een gedwongen of een gearrangeerd huwelijk is een overeenkomst tussen twee families die allebei het hunne doen om door de bureaucratische molens te komen. Omdat niet twee individuen aan het werk zijn, maar twee groepen, lukt dat meestal wel. De Nederlandse huwelijkswetgeving is dan ook niet zozeer een hinderpaal voor wie zich genoodzaakt ziet zijn nicht uit het Berberdorp te trouwen, maar voor echte internationale relaties waarbij de partners allebei een geheel andere cultuur vertegenwoordigen en een verband ontstaat dat door onze geheel in de realiteit levende dames en heren in Den Haag als ideaal wordt geschetst. Dat houd je dus tegen. Behalve natuurlijk als het gaat om kansrijke en goed opgeleide Nederlanders. Die vertrekken met hun hogere opleiding en hun goede plannen naar het land van de partner om daar voor welvaart te zorgen en hier niet. Nee, dat is een geweldige wetgeving die internationale huwelijkswetgeving van Nederland. Daar schieten we veel mee op. Het wachten is alleen nog maar op Den Haag dat ongetwijfeld vandaag nog begint met de onwelgevallige resultaten van het e-quality-onderzoek weg te lachen.

Makaveli2
Makaveli223 dec. 2009 - 6:57

Het is al langer bekend dat veel huwelijken gebaseerd zijn op schultgevoel, daarmee bedoel ik dat men denkt dan help ik die ander een beter bestaan, ik ben een groot voorstander van streng beleid voor huwelijk migratie en eerlijk veel Marokkanen in mijn omgeving inclusief mijn ouders zijn voor een stengere beleid. Maar we hebben een probleem dat is dat veel van deze kanidaten naar belgie verhuist schrijft zich daar voor een korte tijd in, huren daar een kamertje en in Nederland hebben ze een huis van familie, want in belgie kan je al na 6 maanden recht hebben op een verblijf vergunning, kortom veel misbruik wordt er gemaakt en er is ook veel handel in te drijven je betaald een vrouw of man om voor max 8 maanden te huwen en dat voor een bedrag van ? 20.000. Er moet eigenlijk een europees regel komen. na aanleiding van het streng beleid ben ik in 2007 single avonden gaan organiseren voor moslims www.islamicsingleevent.nl en dit heeft geleid tot veel aanvragen van moslims in Nederland om een partner in Nederland te ontmoeten.

KoenGuiking
KoenGuiking23 dec. 2009 - 6:57

Hè?! Als ik het stukje van de Volkskrant lees, blijkt mijn vrouw ook als importbruid geclassificeerd te worden. Dat slaat nergens op. Wij woonden al drie jaar samen in Zuid-Afrika en zijn toen hier naatoe gekomen. En ondertussen getrouwd. Dus nu is zij een importbruid? De Immigratie en Naturalisatie Dienst denkt inderdaad dat alle buitenlanders die hier komen ronduit dom zijn en geen werk hebben. Mijn vrouw heeft een paar maanden zo'n inburgeringscursus gevolgd. Voor negentig procent van de cursisten was het niveau veel te laag. Maar, ook al leer je niks, je moet blijven komen. Wie te vaak absent is betaalt de volledige cursus terug (nu betaald door de gemeente). Even doorbijten dan maar, dacht m'n vrouw. Vervolgens werd de docent ziek en is de cursus verplaatst van twee ochtenden in de week, naar twee middagen, op hele andere dagen. Alsof die cursisten niet nog andere dingen te doen hebben. Mijn vrouw werkt vier dagen in de week! Ze heeft gelukkig kunnen bedingen dat ze niet meer naar de cursus hoeft, als ze thuis maar haar e-learning opdrachtjes (op de computer) afmaakt. Het bureautje dat de 'cursus' verzorgt vindt het al lang prima. Het geld van de gemeente is toch al binnen.

FransGerard2
FransGerard223 dec. 2009 - 6:57

Net als met de recente inburgeringsplannem voor "oudgedienden" van Min. Vd Laan gaat het ook hier kennelijk vooral om symboolwetgeving, afgedwongen door populistische gevoelens onder het "volk". Over zo'n 5 jaar zal ook deze wetgeving als niet effectief worden gezien, net zoals met delen van de wetgeving vann de toenmalige Stas Verdonk ook al is gebeurd. Meestal is "de" politiek echter niet flexibel genoeg om zulke ineffectieve wetgeving zsm terug te draaien. Gevestigde belangen, niet ? Politiek bedrijven op "slechte" kennis zou een kennisland als Nederland onwaardig moeten zijn. Maar ja het politieke klimaat is nou eenmaal rechts-populistisch en redelijk xenofobisch geworden Toen ik dat goed besefte, al wat jaartjes terug heb ik mijn "importbruid" maar fluks weer meegenomen naar haar geboorteland.

lmommers
lmommers23 dec. 2009 - 6:57

Alle kamerstukken over het thema 'inburgering' zijn te volgen via http://www.liigl.nl/Search/?q=kamerstukken+inburgering, over importbruiden, zie: http://www.liigl.nl/Search/?q=kamerstukken+importbruiden. Voor een onderzoek over wettelijke maatregelen en beleid in andere Europese landen, zie: http://docs.liigl.nl/sdu/parlando/blg/20090722/blg20704.pdf.

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2009 - 6:57

sinds wanneer is "hoger dan basisschool" niet laag opgeleid? en mbo is dat hoog? maar goed je kunt met feiten de waarheid aardig vermoorden overigens want door de cijfers van de hele groep "38 % minimaal mbo"zegt niets over het opleidingsnivo van de groep marokkanen en turken, aangezien het artikel en het onderzoek daar koppelingen legt zou je de specifieke cijfers moeten geven, niet de algemene dat de aarde 75% water is wil niet zeggen dat het overal nat is

1 Reactie
harry12345
harry1234523 dec. 2009 - 6:57

helemaal mee eens. dat is vaak het jammere met cijfers/statistieken gebruiken...iedere politieke kleur haalt de cijfers eruit die hem uitkomen en laat de statistieken weg die niet van pas komen. Links doet het. Rechts doet precies hetzelfde, omgekeerd natuurlijk. Klinkt vrij saai, maar geef mij maar het midden...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 dec. 2009 - 6:57

Het is geen grap, ik zie de laatste tijd veel blonde Nederlanders die naast een Aziatische kleine mooie vrouw op straat hier vrolijk rondlopen, deze vrouwen spreken vaak alleen Spaans. Zijn deze importbruiden ook door die poort gegaan van eerst in je eigen land inburgen. Kost ze zo'n curcus en visum ook 500 euro in eigen land??!!! heel veeeeel geld. Mag een Nederlander wel naar wens en overal zijn bruid kiezen en zoeken en Said en Samira niet? Zoja! Wat een toestand in Marokko, sorry in Nederland. Tjongen jongen.

3 Reacties
RodeKater2
RodeKater223 dec. 2009 - 6:57

Beste Mostafa, Er zitten nogal wat veronderstellingen in jouw tekstje. Hoe weet jij dat het Nederlanders zijn die daar met Spaanssprekende Aziaten rondlopen? Hoe weet jij dat ze getrouwd zijn?

Janssen3
Janssen323 dec. 2009 - 6:57

Aziatische vrouwen die allemaal spaans spreken... ik vraag me af uit welk land ze dan komen. Alleen de fillipijnen zijn 300 honderd jaar bezet geweest door de spanjaarden. Behalve dat die mensen spaanse namen hebben, spreken ze geen spaans maar meestal tagalog en vloeiend engels. Vraag me af of je weer wat zit te verzinnen of zaken door elkaar zit te halen. Verder gelden voor deze mensen exact dezelfde rechten en plichten wat betreft inburgeren als voor elk ander persoon. Lijkt me trouwens duidelijk dat met de "problematiek" vooral bedoeld wordt dat er minderjarige mensen worden getrouwd, en daarna naar Nederland worden gehaald. Tel daarbij op dat het scheidingspercentage onder de Marokkanen bijna twee keer zo hoog is als dat onder de autochtone Nederlander, en je snapt dat het niet vreemd is dat dit een punt van aandacht is.

SirCharles
SirCharles23 dec. 2009 - 6:57

Uw veronderstelling is onjuist. Ken diverse (blonde) Nederlandse heren waarvoor de hedendaagse eisen om een dame uit een Aziatisch land (bijv. De Filipijnen en Thailand) te "importeren" het moeilijker is gemaakt evenals de bijkomende kosten voor cursussen, visa en examens. De exacte details weet ik zo gauw niet doch die heren moeten aan een bepaald inkomenseis voldoen en óók die dames moeten examens afleggen in hun land van herkomst. Of dat uit politiek correcte en anti-discriminerende overwegingen is dat laat ik in het midden zeker is wel dat het voor hun niet minder moeilijker is dan voor de Saids en Samira's, sterker nog dat ik diverse gevallen ken die ook voor de "België"route hebben gekozen. Bovendien kost een vliegtuigticket een stuk duurder dan de reis uit Noord- Afrika om nog maar een bijkomstigheid te noemen.

CemileMerhamet
CemileMerhamet23 dec. 2009 - 6:57

Ik denk dat het heel lastig is om als overheid te bepalen in welke gevallen sprake is van gedwongen huwelijken en welke niet. Als je regels aanscherpt en deze veralgemeniseerd resulteert dit automatisch in dat je ook die gevallen raakt waar geen sprake is van dwang. Wat ik erg goed vind is het initiatief van Rachid el Hajoui ( scroll naar beneden - wo 23 december 2009 09:30 ). Dit soort initiatieven voor de single moslim mogen niet onderschat worden, en er zou meer aandacht vanuit de overheid aan besteed moeten worden. -Waarom? -Simpel, je partner komt ook uit Nederland, dus geen achterstanden of inburgeringscursussen nodig. -in (te) veel moslim gezinnen heeft de familie te veel vinger in de pap bij de keuze van een partner. In dit soort events die Islamtische normen en waarden waarborgen, kan iemand op een eigen manier de eigen keuze van partner maken. -Emancipatie. Vaak wordt er bij dit woord als eerste aan vrouwen gedacht, maar de rol van mannen wordt vaak onderschat. Nog vaak hebben veel Turkse jonge mannen liever een jonge dame uit Turkije, want, is de redenering, die zijn veel gehoorzamer, of zouden niet vervuild zijn door de westerse waarden. (terwijl men vaak zelf alles gedaan heeft wat god verboden zou hebben) En het is bekend dat vrouwen van Marokkaanse en Turkse afkomst hier in Nederland qua opleiding het in het algemeen veel beter doen dan de jongens/mannen van diezelfde achtergrond. Vaak wordt dat toch echt als bedreiging ervaren. Stel je hebt als jongeman de vmbo gedaan, wat moet je dan met iemand die een universitaire opleiding heeft gedaan. Of beter gezegd, wat moet een vrouw met iemand die niet met haar mee kan komen? Als dit soort events meer bekendheid krijgt zal ook de diversiteit binnen deze groep vergroten. En dat kan alleen maar aangemoedigd worden. Als je als overheid op de lange termijn niet meer achter de feiten aan wil hollen, dan zouden dit soort events gestimuleert en desnoods gesubsidieerd moeten worden. Want op de lange termijn is dit niet alleen rendabeler, je doet tegelijkertijd ook iets aan emancipatie. Stimuleren dus.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 dec. 2009 - 6:57

Wat moet een vrouw met een lager opgeleide man? Ik denk dat die vraag in de toekomst anders beantwoord gaat worden. Vrouwen hebben hun opleidingsachterstand inmiddels ingehaald en in een aantal sectoren van de bevolking lopen zij zelfs behoorlijk voorop. Waarom moeten zij per se een man met een even hoge opleiding als zijzelf? Heb je niet veel meer aan een alleskunner met gouden handjes (ook in bed) die vervolgens van het huis een paleisje maakt? Levert meer geluk op dan avondvullende gesprekken over filosofie, ook al heb nog een warm plekje overgehouden voor de filosoof die ons ooit in het vooruitzicht stelde een toekomst, waarin de bevrijde mens 's-morgens viste, 's-middags jaagde en 's-avonds de filosofie besprak (ra ra over wie heeft de oude baas het nu weer?) Niemand heeft het ooit vreemd gevonden als mannen voor een partner kozen met een "lagere" studieachtergrond dan zijzelf en daar is de wereld niet aan ten onder gegaan. Dat dit kon gebeuren, had natuurlijk ook te maken met uiteenlopende machtsposities en maatschappelijke verwachtingspatronen over passende rollen voor mannen (buiten) en vrouwen (binnen). Maar die machtsverhoudingen zijn veranderd. Dat kon ook wel eens grote gevolgen hebben voor het keuzepatroon van vrouwen. Bouwvakkers die fluiten naar de jeugdige officier van justitie op weg naar de rechtbank, die doen dat misschien niet meer vergeefs. En wellicht gaan straks de hoog opgeleide allochtone vrouwen hierin voorop. Treden die hunks, die timmerlui, die metselaars, die vaklui ook nog eens het sprookje van duizend- en een nacht binnen. En ik? Ik kan nog geen spijker recht in de muur slaan.

DavidC
DavidC23 dec. 2009 - 6:57

Moord is ook een marginaal verschijnsel. Daarom nog wel iets dat aangepakt moet worden. Een immigratieland (willen) zijn, betekent niet voor alles en iedereen de deur open. Dat betekent selectie aan de poort, ook voor huwelijksmigranten. Bv eisen aan inkomen, taalvaardigheid, werk. En ontzegging van de verzorgingsstaat voor de eerste paar jaar. Dan kijk je naar de situatie na die tijd en krijg je een permanente verblijfsvergunning. Niks vreemds aan, ook internationaal niet.

2 Reacties
Klaas2
Klaas223 dec. 2009 - 6:57

Het komt voor, dat iemand bij een huwelijk aan moord denkt. dat heb je aangetoond. Maar ik geloof niet dat het relevant is in deze discussie.

Klaas2
Klaas223 dec. 2009 - 6:57

Maar verder heb je gelijk, ook in de USA worden eisen gesteld voordat je je "green card" krijgt. Er is zelfs een komische film overgemaakt met Gerard Depardieu in de hoofdrol, die met zijn vette franse accent natuurlijk gekinipt is voor die rol. http://www.imdb.com/title/tt0099699/

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2009 - 6:57

Ongeveer de helft van mijn Turkse vrienden heeft een echtgenote met dezelfde achternaam als meisjesnaam. Bij navraag blijkt het in alle gevallen om nichtjes te gaan. Dit gebeurt niet in 1 generatie, maar al eeuwen over alle generaties. Heel ongezond! Een vriend van mij (oorspronkelijke Nederlander) kon niet met zijn nichtje trouwen. Aan deze rechtsongelijkheid moet ook snel een einde worden gemaakt.

2 Reacties
Klaas2
Klaas223 dec. 2009 - 6:57

"What's in a name? That which we call a rose. By any other name would smell as sweet.", zie Juliet tegen Romeo. ---"citaat: Ongeveer de helft van mijn Turkse vrienden heeft een echtgenote met dezelfde achternaam als meisjesnaam. Bij navraag blijkt het in alle gevallen om nichtjes te gaan. Dit gebeurt niet in 1 generatie, maar al eeuwen over alle generaties. Heel ongezond! "--- Gek is dat driekwart van mijn neefjes en nichtjes een andere achternaam dan ik hebben. Dit is statistisch verklaarbaar. Denk zelf maar even na hoe dat komt. Nu doet zich bij jou de vreemde situatie voor dat bij jouw Turkse vrienden de helft betreft, dus 50% meer dan statistisch verklaarbaar. Wat zegt dat over jouw vriendenkring? Komen ze uit typische inteelt dorpen waar grote delen van de bevolking geestelijk gehandicapt is? Je zegt het zelf dat het ongezond is, dat moet dan toch wel zichtbaar zijn in je vriendenkring? Ik wil dat niet bekritiseren, het is alleen opmerkelijk. Nu heb jij je laten zien als een intelligent man, en dat jij jouw aantal Turkse vrienden groot genoeg acht om als steekproef interessant te zijn in de context van deze discussie. En die (volgens jou representatief interessante) groep Turken die jouw vriend zijn blijkt bij navraag de helft te zijn getrouwd met een nicht. Ik weet niet met welk doel je dit meedeelt, maar het is onwaarschijnlijk, dat vindt mijn bevraagde controle-groep van representatieve Nederlanders die geen van allen met een nicht is getrouwd. En als het dan onzin is bevonden, dan komt het volgende automatisch naar voren. Waarom vertelt iemand een leugen die zo makkelijk door te prikken is. Ook daarover had mijn controle groep van Nederlanders die niet met een nicht was getrouwd een mening. Net zoals jij heb ik alleen mannen bevraagd. ---"citaat: Een vriend van mij (oorspronkelijke Nederlander) kon niet met zijn nichtje trouwen. "--- Nu komen bij onwaarschijnlijkheid twee in jouw berichtje, een huwelijk tussen neef en nicht is in Nederland niet verboden. Het was tot 1970 verboden (40 jaar geleden, maar er kon ontheffing worden aangevraagd), en nu wil het kabinet het gaan verbieden. Dus is het wel interessant om te weten waarom die ontheffing aan jouw vriend van Nederlandse komaf was geweigerd, en waarom hij na 1970 dan niet alsnog was getrouwd. Tja, Dick, ik geloof er niet veel van, moet ik eerlijk bekennen. http://www.nrc.nl/binnenland/article2363504.ece/Verbod_op_huwelijk_tussen_neef_en_nicht Dat neef en nicht huwelijken meer voorkomen bij allochtonen wil ik niet betwijfelen, maar ik geloof wel dat jouw berichtje van voor tot achter onwaarschijnlijk is. Ik wil ook niet zeggen dat neef en nicht huwelijken veel voorkomen. Het wordt in verschillende onderzoeken anders beoordeeld. Daarover gaat ook dit artikel. Mijn representatieve controle groep van Nederlanders die niet met een nicht was getrouwd had daarover wel een aardig idee over de reden waarom jij jouw verhaal van onwaarschijnlijkheden aan elkaar plakt, maar ik wil het van jezelf horen. Want je zult het toch met me eens zijn dat een vriendenkring in het algemeen niet groot genoeg is om verregaande conclusies betreffend tienduizenden mensen aan te koppelen. Daarom zou die vraag zou ik graag door jou beantwoord zien, maar ik betwijfel of dat ooit zal gebeuren. Maar ik kan me vergissen.

Trees2
Trees223 dec. 2009 - 6:57

In mijn marokkaanse familie trouwen ook neven en nicht. (niet hier, maar daar, en hebben ook niet de bedoeling hier te komen). Na mijn vraag of dat niet slecht was kreeg ik als antwoord: als de familie van de vrouw trouwt met een vrouw uit dezelfde familie zou dat niet schadelijk zijn. Dus vrouw-vrouw is niet schadelijk voor de gezondheid. Ik accepteer dan zon antwoord, en vraag me af of dat een overgeleverde wijsheid is.

BenJoosten
BenJoosten23 dec. 2009 - 6:57

Ik zal duidelijk zijn. We hebben hier te maken met een inbreuk op een wezenlijk burgerrecht: het recht om een partner te kiezen naar eigen keus en eigen smaak. Niemand, de familie, de buren, en zeker ook de overheid niet, heeft het recht zich met de partnerkeuze van wie dan ook te bemoeien. Nooit. Ook niet om een probleem, wat dan ook, op te lossen. Het integratieprobleem los je niet op door burgerrechten opzij te schuiven. Ik was zo stom om verliefd te worden op een dame in Suriname. Ik zal de details weglaten, maar het kostte me meerdere jaren, veel slapeloze nachten en vooral ook heel erg veel geld om haar naar Nederland te laten komen. Dat was niet gebeurd als ze bv. in Tjechie of Canada was geboren. Een Japanse, die geen woord Nederlands spreekt, had ik zonder een centje pijn over kunnen laten komen. Cultuurverschil speelt dan geen rol. Een Surinaamse, die vloeiend Nederlands spreekt, weet wie Sinterklaas is en hoe erwtensoep smaakt (ook al doet ze er peper in), tja, dat is dan ineens een probleem. De climax komt nog. Nadat onze dochter was geboren kregen we een brief van de IND. Of ze maar binnen zes weken ons land wilde verlaten, want ze had geen verblijfstatus. Een kind van nog geen jaar! Ik had haar voor de geboorte (en niet pas erna) moeten erkennen, wat ik uiteraard niet wist... Nog meer slapeloze nachten, plannen maken om dan maar zelf weg te gaan, advocaatkosten, nog meer geld (verblijfsvergunning wordt in een jaar tijd twee keer zo duur)... Fijne overheid, die burgerrechten schendt. Fijne mensen hier, die vinden dat je als immigratieland nu eenmaal eisen moet stellen. Op deze manier? Ik zou bijna zeggen: wacht maar totdat dit u overkomt, maar nee, dit gun ik niemand.

1 Reactie
denmol
denmol23 dec. 2009 - 6:57

Dat ze Surinamers aan dit regime onderwerpen vind ik gezien de historische banden schokkend en schandalig en vooral onnodig.

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2009 - 6:57

Hallo Thijs, Er zit duidelijk veel frustratie bij degene die eerder op jouw bijdrage reageerde. In mijn woonplaats zijn weinig vrouwen uit de Filipijnen en ik heb niet de indruk dat in de rest Nederland zoveel Filipijnse vrouwen zijn, dat hij eventjes uit de losse pols een ongelijkheid in de toelatingseisen kan VERONDERSTELLEN. Later blijkt, dat hij zich op 1 opvallende verschijning baseert. We kunnen wel van alles VERONDERSTELLEN, echtgenote, vriendin, what ever. De jaloerse voyeur kan wel niet de papieren van betreffende (Aziatische?) vrouw inzien. Maar als hij echt een ongelijkheid bij toelating VERONDERSTELT, en hij brandt van nieuwsgierigheid, kan hij een vriendelijk gesprek met het stel aanknopen en op een beleefde en belangstellende manier naar de status van de vrouw vragen. Dan komt iemand als een konijn tussen hoppen met een warrig verhaal over tickets. Ik pretendeer niet, dat alles over de talen op de Filipijnen te weten. Maar ik sluit mij aan bij Jansen zelf. Na de Spanjaarden hebben de Amerikanen het Engels prominent achtergelaten. Als een Filipijnse vrouw het Nederlands niet machtig is, is Engels de voor de hand liggende taal om met een Nederlander te praten. Men zal heel zelden een Nederlands-Filipijnse stel in het Spaans horen praten. In mijn woonplaats zijn wel veel Spaanstalige vrouwen; vaak zijn zij kort van lengte. Zij komen uit Zuid Amerika, weet ik uit mijn ontmoetingen. Iemand, die er weinig kijk op heeft, zou menen dat ze een Aziatisch uiterlijk hebben. Maar om iedereen, die niet het vertrouwde Nederlandse of Mediterane uiterlijk heeft dan maar Aziatisch te noemen, is lachwekkend. Als de gefrustreerde in het stof bijt, probeert hij om 18:00 uur poëtisch te worden. Die opmerking "heb jij ook ééntje thuis" is schofterig. Uit "ééntje" spreekt overduidelijk hoe minachtend over (buitenlandse?) vrouwen denkt. Het zegt veel over zijn lage niveau. Er zijn huisregels voor joop.nl. Je hebt mijn steun als je de moderator om interventie vraagt.

2 Reacties
Klaas2
Klaas223 dec. 2009 - 6:57

Waarom gebruik je iemand anders om kritiek te hebben op een reactie? Als je via iemand anders kritiek levert op iemand kan die persoon zich maar heel moeilijk verdedigen, en vermijd je de directe discussie met die persoon om wat hij heeft gezegd, en je maakt de discussie moeilijk leesbaar voor anderen. Ik ben het met je eens dat Mostafa onbeleefd was, maar daar was hij al op gewezen. Als je dat niet genoeg vindt, dan moet je je tot hem richten. Hetzelfde verhaal wat betreft Sir Charles die Mostafa op die onbeleefdheid wees, in plaats van hem indirect op een andere plaats te beschuldigen van warrige verhalen had je dat ook direct tot hem kunnen doen, en ook dat op de juiste locatie. De beide personen waar jij je kritiek op richt hebben wel het fatsoen om zich direct tot diegene over wie ze het hebben te richten Wat jij doet is discussie vervuilen, dat vind ik jammer. maar personen als jij kom je op bijna elk forum tegen. Het is killing voor een forum. De volgende onbeleefdheid is dat je andere probeert aan te zetten tot een klacht, terwijl jij toch zelf uitgebreid te kennen geeft je te irriteren aan beide personen. De oplossing is simpel: - Als je kritiek hebt, richt je tot de persoon op wie je kritiek hebt, dat maakt discussies, ook voor anderen, veel helderder. - Aks je kritiek hebt, zet dan die kritiek neer waar hij van toepassing is, en niet bovenin een berichten-thread, los van de locatie, ook dit maakt de discussie voor anderen veel leesbaarder. - Als je vindt dat er over iemand een klacht moet worden ingediend, dan doe dat zelf in plaats van anderen voor je karretje te spannen. Het is niet zo moeilijk, de meesten anderen snappen dit heel goed misschien kun je daar even op letten.

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 dec. 2009 - 6:57

De Filipijnen waren een Spaanse kolonie tot 1898, toen een Amerikaanse vloot daar met behulp van de Filipijnse vrijheidsbeweging een eind aan maakte. Daarna annexeerden de Verenigde Staten tegen de belofte in het eilandenrijk, zodat er een guerilla-oorlog uitbrak die veel verwantschap toonde met wat later in Vietnam zou gebeuren. Uiteindelijk kregen de Amerikanen de overhand, ook omdat zij de Filipijnen al vroeg intern zelfbestuur gaven (dit tot schrik van de Nederlandse kolonialen in Batavia). In 1945 kregen de Filipijnen de geplande onafhankelijkheid. Door die koloniale ervaring is het Spaans weggeveegd en vergeten. De twee grote romans van de nationale held Jose Rizal, die nog in de Spaanse t ijd is geexecuteerd zijn dan ook in het Spaans geschreven. Ze heten Noli me tangere en El filibusterismo. De Filipinos kunnen daarvan alleen kennis nemen in het Engels en ik denk in het Pilipino, de Maleise officiele taal. Als je op de Filipijnen komt, tref je wel veel Spaanse elementen aan: in de namen bijvoorbeeld. De voornamen zijn vaak nog Spaans en de achternamen nog meer. Hoe komt dat? Ergens in de negentiende eeuw heeft een gouverneur aan alle pastoors op het eiland een grote lijst achternamen gestuurd met de opdracht er aan alle gezinshoofden in de parochie eentje toe te wijzen, want hij was van plan een bevolkingsregister op te stellen. En daarom heten nog steeds zoveel Filipinos Lopez of Romualdez enzovoorts. In veel filipijnse talen, zoals het tagalog van he eiland Luzon komen nog veel Spaanse woorden voor, bijvoorbeeld om te tellen. Maar het Spaans zelf, dat is weg. Wel maak je een geweldige indruk als je wel Spaans spreekt. Dan heb je in de ogen van de Filipinos echt een klassieke opleiding gehad. Niemand die de Filipijnen heeft bezocht en echt om zich heen heeft gekeken, kan zijn weggegaan zonder een diepe bewondering voor de Filipijnse vrouwen, die er - als puntje bij paaltje komt - voor zorgen dat alles in het land blijft reilen en zeilen en ondanks de schijn van het tegendeel behoorlijk de broek aan hebben. Durf het tegendeel maar eens te beweren! God wat krijg ik trek in milkfish!