Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Parijs biedt massaal gratis EHBO-cursus aan voor de volgende aanslag

  •  
26-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-03-26-om-16.26.44
Wat doe je als je bij een terroristische aanslag betrokken raakt en er zijn gewonden die hulp nodig hebben? Veel mensen raken in paniek, maar met een goede EHBO-cursus op zak zou je ook zelf kunnen helpen. Het is de reden dat in Parijs vanaf dit weekend gratis EHBO-cursussen zullen worden gegeven onder de naam ‘Samedi qui Sauve’ (Zaterdag die redt’)
Dit weekend mogen de eerste 3.500 mensen meedoen aan het initiatief, georganiseerd door het Rode Kruis, dat in elk arrondissement in de stad gehouden zal worden.
Ter gelegenheid van de lancering zaterdag interviewde Francetvinfo de Franse trauma-arts Patrick Pelloux die bij de organisatie van het enorme plan betrokken was. Pelloux, die ook bij Charlie Hebdo werkte en medische hulp gaf op de dag van de aanslag op de redactie, vindt dat iedere burger de basisvaardigheden van EHBO zou moeten beheersen:
"Als er in het dagelijks leven een crisissituatie ontstaat zoals met de aanslagen in Bataclan, dan kunnen die basisvaardigheden levens redden van gewonden in de minuten dat ze op de ambulance wachten."
Toen terroristen in november vorig jaar tientallen concertbezoekers in Bataclan doodschoten en verwondden, hielp Patrick Pelloux ook met de hulpdiensten mee om de gewonden te verzorgen.
Tegen de Franse krant Le Figaro zei hij:
"Iedereen zou vijf of zes basisstappen moeten kennen voor als er weer een aanslag wordt gepleegd om de bevolking te beschermen als er acute nood is. Denk daarbij aan het afbinden van wonden met kleding en sjaals. Maar ook dat je vooral niet moet wegrennen, want dan zullen terroristen juist schieten. Iedereen moet weten hoe je zo snel mogelijk ergens achter moet kruipen en de hulpdiensten moet bellen. En natuurlijk wordt er ook geleerd hoe je hartmassage moet uitvoeren."
Parijs heeft zich als doel gesteld om ieder jaar tienduizend mensen de gratis basiscursus EHBO te laten volgen. De stad wil ook ieder jaar vijfduizend gemeentelijke extra burgerwachten opleiden.

Meer over:

leven, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.