Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kritiek op besteding subsidiegeld voor Oekraïnereferendum

  •  
18-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Euromaidan_01
Een deel van het campagnegeld voor het Oekraïnereferendum is terechtgekomen bij organisaties die amper duidelijk kunnen maken waarvoor het geld wordt gebruikt. Zo leidt het spoor van een van de organisaties die geld hebben ontvangen – de Stichting Forum voor Maatschappelijk Debat – uiteindelijk naar de eigenaar van SpotgoedkoopBellen.nl. De Stichting Forum voor Maatschappelijk Debat is een site met maar vijf leden waar geen enkel debat wordt gevoerd. De Stichting kreeg ruim 40.000 euro. Ook zijn sommige subsidieontvangers helemaal niet meer te vinden door de referendumcommissie. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
Een andere subisdieaanvraag werd gedaan door het bedrijf Val di Cecina. Dat kreeg meer dan 42 duizend euro voor ‘online-advertising op Facebook, Twitter en Instagram’. Maar tot op de dag van vandaag is dat nog niet gebeurd. De eigenaar van het bedrijf, Anne-Paul Houwen, wilde geen commentaar geven aan de krant. Eerder kwam Houwen in het nieuws met de lancering van een stemwijzer rond het referendum die verwarring opriep waarna er kamervragen volgden en de site offline werd gehaald.
Sommige partijen vroegen meerdere subsidies aan. De Partij voor de Dieren deed dit drie keer: via het partijbureau, het wetenschappelijk bureau en de jongerenpartij. Maar Eerste Kamerlid van de PvdD Nico Koffeman zegt dat daar niets mis mee is.
"Wij zijn nogal tegen het verdrag, en we proberen alle mogelijke middelen aan te wenden om daar kond van te doen."
Volgens een woordvoerder van de referendumcommissie is het niet tegen de regels om meerdere subsidies aan te vragen. Op de vraag of dat ook wenselijk is antwoordt de woordvoerder:
"Misschien niet, maar dat horen we als de commissie na het referendum gaat evalueren.’ Hij beklemtoont dat alle uitgaven achteraf worden gecheckt. ‘Als er sprake is van onzuivere bedoelingen wordt de subsidie teruggevorderd."
Lees het hele verhaal in de Volkskrant van vrijdag.
Beeld: Wikipedia

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.