Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

85 rijkste mensen hebben evenveel geld als helft wereldbevolking

  •  
20-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1295 keer bekeken
  •  
arm_rijk.jpg
Wereldwijde kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter ... Rijke elite heeft politiek 'gekaapt'
De wereldeconomie mag dan langzaam weer een beetje opveren, de verschillen tussen arm en rijk worden alleen maar groter. De 85 rijkste mensen op de wereld bezitten evenveel geld als de 3,5 miljard armste mensen van de wereldbevolking. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Oxfam Novib.
Oxfam Novib presenteerde het rapport ‘ Working for the Few ‘ tijdens ‘World Economics Forum’ in Davos. De organisatie concludeert dat de groeiende financiële ongelijkheid alleen maar wordt opgevoerd door een soort machtsovername van de rijke elites. Zij hebben het politieke proces gekaapt om het economische systeem in hun voordeel te beïnvloeden.
Tijdens het ‘World Economics Forum’ waar politici en mensen uit het bedrijfsleven bij elkaar komen in Davos, probeerde Oxfam Novib het probleem op de kaart te zetten. De hulporganisatie pleit voor een persoonlijke belofte van deze rijke elites niet langer belasting te ontduiken of hun rijkdom te gebruiken om de politiek te beïnvloeden.
Winnie Byanyima van Oxfam over het rapport:
Het is onthutsend dat in de 21e eeuw de helft van de wereldbevolking – dat is drie en een half miljard mensen – niet meer bezitten dan een kleine groep mensen die met gemak met z’n allen in een dubbeldekker bus passen. We kunnen er niet vanuit gaan dat we armoede wereldwijd kunnen bestrijden zonder deze financiële ongelijkheid aan te pakken. Nu zitten we in een vicieuze cirkel waar rijkdom en macht steeds meer bij een kleine groep mensen ligt terwijl de rest van de wereld vecht om de broodkruimels. Als we deze vicieuze cirkel niet doorbreken, hebben we straks een wereld waarin het geld van generatie op generatie bij de rijken blijft waardoor gelijke kansen alleen nog maar meer een droom zullen zijn.
De afgelopen decennia hebben de rijken steeds meer invloed gekregen op de politiek, schrijft het rapport. Zo hebben ze verschillende belastingvoordelen weten af te dwingen. Sinds eind jaren 1970 zijn de belastingtarieven voor de rijkste mensen gedaald in 29 van de 30 landen, aldus het rapport. Dit is ten koste gegaan van de armen en de middenklasse: 70 % van de wereldbevolking leeft in landen waar de financiële ongelijkheid toeneemt sinds de jaren ’80. 1 % van de families bezit 46 % van al het geld.
Zowel premier Rutte als ministers Dijsselbloem van Financiën en Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reizen deze week naar het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Volgens Rutte is Davos een ‘ideale plek’ om ideeën op te doen over allerlei vraagstukken in de wereld, kennis te maken met topmensen van bedrijven die mogelijk willen investeren in Nederland, zo schrijft BNR.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.