Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

85.000 kinderen onder de vijf stierven hongerdood in Jemen

  •  
21-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
42774211691_885fee36a1_z
Sinds het uitbreken van de oorlog in Jemen in april 2015 zijn al 85.000 baby’s, peuters en kleuters onder de 5 gestorven als gevolg van ernstige acute ondervoeding. Dat heeft de ngo Save the Children berekend op basis van VN-gegevens.
Volgens directeur Tamer Kirolos van Save the Children in Jemen had de gruwelijke dood van deze kinderen niet plaats hoeven vinden, maar lopen nog veel meer kinderen het risico van de honger om te komen:
"Kinderen lopen hier meer gevaar om dood te gaan van de honger dan door bommen en kogels. Deze kinderen lijden enorm. Hun vitale organen functioneren steeds langzamer en stoppen er uiteindelijk mee. Hun immuunsysteem is zo verzwakt dat ze erg vatbaar zijn voor infecties. Sommige zwaar ondervoede kinderen zijn zelfs te zwak om te huilen. Ouders zijn niet in staat om iets te doen en moeten toezien hoe hun kinderen wegkwijnen. Sinds het begin van de oorlog hebben we voedsel verstrekt aan 140.000 kinderen en meer dan 78.000 kinderen behandeld tegen ondervoeding. Maar het is niet genoeg. Er is onmiddellijk speciale voeding nodig voor deze kinderen. En bovendien moeten de gevechten stoppen zodat er niet nog meer kinderen doodgaan."
Sinds de Verenigde Arabische Emiraten vorig jaar een blokkade oplegden aan Jemen komt er geen voedsel meer binnen via de haven van Hodeida, waar normaal het overgrote deel aankwam. De aanhoudende bombardementen van Saoedi-Arabië en de hevige gevechten tussen rebellen en militairen van de regering, maken het nog moeilijk voor hulporganisaties.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.