Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Terugkijken: waarom Daan Roosegaarde wegliep bij College Tour

  •  
20-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2056 keer bekeken
  •  
De aflevering van College Tour vrijdagavond begon niet helemaal soepel toen Twan Huys vragen stelde over de familie van zijn gast Daan Roosegaarde, maar uiteindelijk kwam er toch een boeiend gesprek op gang. Zo leek het tenminste…
Tot er opeens weer iets ongemakkelijks gebeurde: in een filmpje noemde Filemon Wesselink, een oud studiegenoot van Roosegaarde, hem een ‘monomane narcist’ en even later vertelde wetenschapper Bob Ursem in een ander fragment dat Daan met de beroemde ‘ Smog Tower ’ eigenlijk gewoon zijn wetenschappelijke uitvinding had gestolen. En toen ging het mis. Daan viel stil en zei “Jezus. Wat zijn we aan het zeiken? Zullen we anders gewoon stoppen?”
Twan Huys zei nog ‘nee’, maar Roosegaarde had er geen zin meer in en liep zichtbaar geërgerd weg om pas ruim een kwartier later weer terug te komen.
Toen hij terugkwam, was de sfeer om te snijden. Roosegaarde was pissig en liet dat weten ook:
"Je zit hier om kijkcijfers te scoren. Dan denk ik ‘Fuck You’. Daar laat ik me niet voor lenen."
Op Twitter werd volop gespeculeerd over wat er nu aan de gang was. Veel twitteraars namen het op voor Roosegaarde en vonden dat Huys Roosegaarde in de val had gelokt en tendentieuze vragen stelde. 
Schermafbeelding-2016-02-20-om-12.40.09
Na de uitzending zette de redactie van College Tour een verklaring online. Daarin stond onder andere:
"Tijdens de voorbereidingen van het gesprek met Daan Roosegaarde stuitte de redactie op een aantal vergelijkbare voorbeelden als dat van Ursem. Ook de mensen achter de Sustainable Dance Floor en de lichtgevende verf hebben kritiek op de manier waarop Roosegaarde zich in de media profileerde met die projecten. De redactie van College Tour vond het niet meer dan vanzelfsprekend om een van die opvattingen aan Roosegaarde zelf voor te leggen, zodat hij kon reageren op deze uitspraken."
Het fragment waarin Daan Roosegaarde wegloopt begin op minuut 32:30
 

Meer over:

#video, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.