Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

84 procent Nederlandse vlinderpopulatie verdwenen

  •  
02-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6997648179_1435cc5611_z

© Cc-foto: dani andcoconut

De afgelopen 130 jaar is minstens 84 procent van de vlinders in Nederland verdwenen. Dat blijkt uit een nieuwe, uitgebreide studie. De wetenschappers onderzochten 120.000 vlinders die tot aan 1980 gevangen werden door verzamelaars en wetenschappelijke data van de meer dan twee miljoen vlinders die de afgelopen decennia gespot werden in Nederland. Van de 71 vlindersoorten die van nature in Nederland voorkwamen, zijn er de afgelopen eeuw 15 uitgestorven.
De studie ging uit van de meest optimistische cijfers en ramingen, maar volgens co-auteur Chris van Swaay is de werkelijke afname nog veel groter. De studie onderstreept de resultaten van eerdere studies die de noodklok luidden over de rap slinkende insectenpopulatie wereldwijd, die mogelijk catastrophale gevolgen heeft.
Lees ook op Joop: Waar zijn de vlinders? Cc-foto: dani andcoconut
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

JanB2
JanB23 apr. 2019 - 22:44

Een symptoom van een veel groter en nauwelijks onderkend probleem: de afname van de aantallen insecten en hun diversiteit .

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2019 - 15:05

Niemand wil rupsen in zijn tuin.

Purper Floyd
Purper Floyd3 apr. 2019 - 9:06

Het is een simpele natuurkundige wet. Toename van de ene soort leidt tot afname van de andere soort. Vooral de soort mens is in Nederland behoorlijk destructief. Dus, terug naar 10 miljoen max en er is weer ruimte genoeg voor allerlei onschuldige beestjes.

webmaatje
webmaatje3 apr. 2019 - 9:04

Maatregelen om verder afnemen van o.a. vlinders wereldwijd tegen te gaan, staan in het vandaag verschenen artikel in the Guardian: Let nature heal climate and biodiversity crises, say campaigners Restoration of forests and coasts can tackle ‘existential crises’ but is being overlooked https://www.theguardian.com/environment/2019/apr/03/let-nature-heal-climate-and-biodiversity-crises-say-campaigners De bijhorende campagnewebsite is https://www.naturalclimate.solutions/

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 apr. 2019 - 0:43

Ik heb als particulier gedaan wat ik kon. Buiten je protest laten horen, publiekelijk en politiek, binnenkort bij de EU parlementsverkiezingen bijvoorbeeld, waar veel wordt beslist in deze, heb ik nu bij de herinrichting van mijn tuin een vlinderplant geplaatst en heel veel meer bloemen, ook eenjarigen. Ophouden a.u.b. met al dat gif. Bij de EU verkiezingen a.u.b. stemmen op de goede partijen in deze.

2 Reacties
JanB2
JanB23 apr. 2019 - 22:45

Inderdaad tijd voor een roundup in Brussel en Straatsburg.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2019 - 15:31

Wij hebben in ons dorp al jarenlang een vlindertuin waar ook hele groepen kinderen naartoe gaan voor educatie!

Meta Foor6
Meta Foor62 apr. 2019 - 17:04

- het is verontrustend dat het verdwijnen van vlinders op zulk korte termijn plaatsvindt. Mij was het tevens opgevallen dat de grootte van de vlinders ook snel in de afgelopen jaren afnam. Het populisme van de zich groen&links noemende partijen gaat echter niet verder dan het uitboeren van het woordje klimaat en FvD. Op korte termijn valt er al heel wat te winnen door bescherming (weide-) vogels, stoppen met chemische strooimiddelen en ''out-of-box' initiatieven zoals BTW verlaging van alle tuincentra. Daar hoort ook -gek genoeg- de akties van supermarkten onder die jeugd en ouderen de liefde van zaadjes-zien-opkomen (commercieel) bijbrengt. Welterusten aktivisten .. jullie vechten tegen de verkeerde vijand op een niveau dat steeds primitiever wordt.

3 Reacties
lolbroek2
lolbroek22 apr. 2019 - 18:42

Ja geef de schuld aan de partij die nog nooit in de regering heeft gezeten, erg logisch.

Tom8
Tom82 apr. 2019 - 18:58

@metafoor Woorden uit m,n hart gegrepen. Bedankt. Voor mensen, die denken, ja maar ik heb alleen maar een balkon, ook daar is leuke info over te verkrijgen. En in veel plaatsen in Nederland zijn allerlei leuke initiatieven waar een helpende hand welkom is. Voedselbossen, buurttuinen, herstel van boomwallen etc.

Tom8
Tom82 apr. 2019 - 19:06

Zelf vond ik dit wel een leuk boekje, voor opdoen van wat kennis en inspiratie. http://www.roosgoesgreen.nl/permacultuur/recensie-een-ke-eetbare-tuin/ Maar eerlijk gezegd rommel ik zelf maar wat aan, de hommels zoemden afgelopen week wel al om de bloesem van de bessenstruiken, top.

ton14024
ton140242 apr. 2019 - 16:50

Alles wat nog uit de grond komt mag gerust een wonder genoemd worden.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas2 apr. 2019 - 12:59

Het valt me al jaren op dat het een bijzonderheid is geworden om een vlinder te zien. Vroeger, jaren 80, als de zon een dag op onze tuinmuur had staan bakken, zat die muur 's avonds vol met tientallen vlinders die zich kwamen warmen op het steen. Nu moet ik het doen met de vlindertuin in Blijdorp.

6 Reacties
Krek
Krek2 apr. 2019 - 15:25

Wij hebben nog steeds veel vlinders in de tuin, maar daar zoeken we de planten dan ook op uit. Bijna elk jaar zijn er wel Koolwitjes, Dagpauwoog, Atalanta's, Kleine Vos, en Citroenvlinder. Regelmatig een Gehakkelde Aurelia en één keer zelfs een Koninginnepage. En ons huis is niks bijzonders, gewoon een rijtjeswoning in een middelgrote stad.

W-74
W-742 apr. 2019 - 16:18

De verscheidenheid is afgenomen maar algemeen voorkomende soorten zoals Koolwitje etc zijn volgens mij niet echt achteruit gegaan. Het probleem zit ‘m bij de waardplanten, daar is de diversiteit van afgenomen. Onder andere door verandering in bodemgebruik, grondwaterstand en bestrijdingsmiddelen. Maar vergeet ook niet de ‘verstening’ van tuinen, ook dat speelt een rol. Afname van diversiteit in planten leidt tot afname van diversiteit in insecten en via via ook tot afname in diversiteit van sommige vogelsoorten. Het heet niet voor niet eco ""systeem""

Satya
Satya2 apr. 2019 - 17:24

Krek Wat voor soort planten?

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 apr. 2019 - 21:16

@Satya Dropplant, vlinderstruik, verbena, echinacea, herfstaster. Doen het tenminste goed bij mij op het balkon. Ook fijn voor hommels en bijen.

Krek
Krek3 apr. 2019 - 19:01

Geachte Satya, Nick heeft al een mooi lijstje neergezet. Vooral de Verbena en de Vlinderstruik zijn ieder jaar bezaaid met vlinders. Voor de andere insecten zorg ik ervoor dat ik ook vroege bloeiers plant waaronder een kruisbes (favoriet bij de bijen en hommels). Van het voorjaar tot najaar zoemt en fladdert het in mijn tuin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2019 - 17:56

Bij moeder thuis hadden we een vlinderstruik, maar mijn eigen tuin heeft niet de goede grond en is te beschaduwd voor de meeste vlinderplanten. Mijn bomen trekken wel bijen. Balkon op he noorden.