Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweedse vrouwen willen geen racistische bescherming

  •  
01-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-01-om-10.48.20
Zweedse vrouwen slaan terug tegen het extreemrechtse geweld van afgelopen weekend. Zij maken in de media en op sociale netwerken de racisten duidelijk: Ik heb jouw bescherming niet nodig.
In het centrum van Stockholm maakte een circa 100 man grote bende racisten met bivakmutsen op dit weekend jacht op migranten en niet-witte Zweden, om hen vervolgens te belagen en mishandelen. Of zoals gratis krant Metro het noemt: ‘ Een lesje leren ’. Ondertussen deelden de racisten ook nog flyers uit en deelden ze online berichten waarin ze uitlegden dat hun perverse acties waren bedoeld om “Zweedse vrouwen te beschermen”.
Al snel werd op Twitter de hashtag #inteerkvinna (‘niet jouw vrouw’) trending. Daarbij werden berichten en foto’s gedeeld waarmee de vrouwen helder lieten weten dat ze niets te maken willen hebben met de racistische acties.
‘Ik ben niet jouw vrouw. Ik wil je bescherming niet. Jullie zijn degenen die me bang, bezorgd, boos en verdrietig maken,’ schreef een van de Zweedse vrouwen. En weer een ander: ‘Geen enkele racist zal mij als excuus gebruiken voor zijn gewelddadigheden.’
Toenemend geweld In Zweden neemt het geweld tegen vluchtelingen en migranten toe sinds afgelopen week opvangmedewerkster Alexandra Mezher tijdens haar werk in een azc werd doodgestoken. Het geweld van afgelopen weekend was daarbij het meest extreme tot nu toe. In de pamfletten die rondom de racistische aanvallen werden uitgedeeld stond onder andere te lezen: ‘Het is genoeg geweest’ en ‘we geven de rondzwervende Noord-Afrikaanse straatkinderen de straf die ze verdienen’.
Behalve migranten en niet-witte Zweden, werden ook tegendemonstranten aangevallen. Een agent in burger werd door racisten besprongen en mishandeld. De racistische acties zijn opgeëist door de neonazistische Nordiska Motståndsrörelsen (Nordische Verzetsbeweging).
Inmiddels worden vooral de minderjarige vluchtelingen geadviseerd de opvangcentra niet te verlaten wegens het aanhoudende geweld door extreemrechts. ‘Het is spijtig dat we dat moeten doen,’ zegt Alexandra Göransson van de sociale dienst in Stockholm. ‘Maar het is nu van belang dat we de veiligheid van de kinderen kunnen waarborgen.’
Bron: TheLocal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.