Chinezen maken jouw smartphone betaalbaar. Vietnamezen maken jouw wifi modem betaalbaar. Indonesiërs maken jouw palmolie betaalbaar, dat is b.v. een bestanddeel van margarine, ook van vele huidsmeerseltjes. Uitbuiting van het Midden Oosten zorgt er voor dat je auto rijdt, dat er stroom is, en dat de treinen kunnen rijden. Zonder al die uitbuiting waren de Syriërs, Vietnamezen, Indonesiërs, Chinezen, en Midden Oosten Moslims nog veel slechter af.
@wolff. Ik citeerde alleen het lijstje uit de tekst, waarin Joop suggereerde dat Turkije de grootste speler is. Maar inderdaad, India is een belangrijk productieland. @Boy wonder. Wij hadden zelfs een speciale 'quality officer' die met regelmaat op bezoek ging om kwaliteit en ethische problemen te vermijden. Maar zelfs dan weet je het nooit zeker. Het bedrijf heeft om die reden wel een aantal jaren Bangladesh vermeden. Daar was de kans op kinderarbeid te groot.
Vrouwen willen nou eenmaal zo veel mogelijk kleding voor weinig, dan krijg je dit soort taferelen.
"Samen met China, Cambodja en Bangladesh, komt het overgrote deel van de confectiekleding in de westerse kledingwinkels uit Turkije." Deze zin is misleidend. Slechts een deel komt uit Turkije. Het overgrote deel komt uit China. Het is voor een kledingmerk overigens heel moeilijk om uit te vinden wat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken zijn. Je kan als merk een mooie fabriek te zien krijgen waar alles in orde is, terwijl het grootste deel van je productie is uitbesteed aan louche ateliers een paar straten verderop. Ik heb tijdens mijn werk in deze industrie zelfs meegemaakt dat een leverancier de productie had uitbesteed aan ateliers in een ander land. Hij viel door de mand door een verkeerde 'made in' label.
Hier dezelfde ervaring. Of de kinderen worden even snel weggestuurd als de fabriek wordt bezocht. Ook weleens meegemaakt dat ze dat vergeten en dat je een hoekje omloopt en opeens 9 jarigen aan het werk ziet. Ook weleens meegemaakt dat ze je gewoon een andere fabriek laten zien. Ik kan toch niet lezen wat er op de gevel staat, achteraf bleek het een fabriek van een compleet ander bedrijf te zijn waar we zijn rondgeleid. Het is gewoon verrekte lastig om dergelijke misstanden te voorkomen. Zodra je je hielen hebt gelicht weet je niet meer wat er gebeurd. En een ondertekend document waarin men plechtig verklaard geen kinderen in dienst te hebben of verantwoordelijk om te gaan met afvalstoffen heeft in Azië niet dezelfde waarde als hier.
China is al op zn retour. Let maar op de labeltjes. China is vaak te duur om de allergoedkoopste zooi te produceren. Turkije trouwens ook, zelfs met Syrische kinderen. Bangladesh, Pakistan en steeds meer Ethiopië.
Eigenlijk is iedereen die niet "made in Holland" koopt in feite een uitbuiter van goedkope arbeid.
Ben het niet helemaal met je eens. Ergens deel ik de mening dat als je steeds goedkoop, goedkoper, goedkoopst wil je een deel van het probleem bent. Anderzijds als ik een jeans koop van 100€ dan lijkt mij dat er genoeg marge moet zijn voor tot op zekere hoogte eerlijke condities. Is het dan mijn schuld dat elders mensen zichzelf verrijken ten koste van de arbeiders? Ik vind van niet.
U mag van mij mensen uitbuiten om hun goedkope arbeid. Zo werkt het nou eenmaal in de wereld. Handgemaakte jeans uit Nederland kost al gauw 300 euro. Niet goedkoop, maar je maakt er wel de blits mee.
Dat is onzin. Lonen zijn veel lager in veel landen, maar de kosten van levensonderhoud ook. Als je iemand daar 500 euro betaalt kan die er wellicht hetzelfde van kopen als iemand in Nederland die 2000 krijgt. Van lokale bedrijven ontvangen werknemers vaak nog veel minder. Dus iedereen blij. Wij goedkope broeken, zij een hoger salaris. Alleen de Nederlandse broekenmaker schiet er bij in.
U vergist zich. Dat deel van het levensonderhoud dat direct gerelateerd is aan lokale arbeidskosten ligt lager, dat klopt, maar de kosten van de rest niet. De kapper is goedkoper, maar een kilo rijst niet. De schoonmaker is goedkoper maar een nieuwe auto niet. De restaurants zijn goedkoper maar een iphone niet. Er zijn vele studies gedaan en zelfs de allergoedkoopste landen duiken qua kosten van levensonderhoud niet ver onder 50-60% van het gemiddelde westerse land.
Het is een mooie gelegenheid om ook aandacht te vragen voor een groot drama wat zich afspeelt in met name Turkije en Griekenland. Er zijn inmiddels ongeveer 20.000 kinderen die zonder ouderlijke begeleiding de grenzen over gingen vermist. Men vreest dat ze worden misbruikt voor allerlei doeleinden. Ik blijf erbij dat de hele migratiestromen al vanaf de jaren 60 in feite niets anders dan een middel is gebruikt door met name grote werkgevers om arbeiders monddood te krijgen en de vakbonden buitenspel te krijgen. Om de lonen ook zoveel mogelijk laag te houden. Een vooraanstaand Duitse econoom heeft al op N-tv gezegd, dat de enige mogelijkheid om voor elke migrant een zinvol bestaan te krijgen, dat men daarvoor het minimumloon moet gaan afschaffen. Dit komt omdat veel mensen laag geschoold zijn en om laag geschoold werk wat nu vaak geoutsourced is naar lage loon landen weer in beeld te krijgen in het Westen, kan dat in feite alleen door het loon op dit laag geschoold werk flink te drukken. Ook Duitse werkgeversorganisaties pleiten daarvoor en tegelijkertijd zeggen deze werkgevers dat de migratie (natuurlijk) grote kansen biedt en dat we in de EU en Duitsland migranten nodig hebben.
Het wordt nodig tijd dat er in Nederland weer confectie fabrieken komen zoals we vlak na WOll meegemaakt hebben. In duizenden gezinnen werd brood verdiend in textielfabrieken. Hoe dit de kaas was wat er op het brood lag dat weet ik niet. Wel weet ik dat het eerlijk werk was en men er met plezier naar de fabriek toe ging. Er is veel in beeld gebracht in de serie De Strijd. Ik was ook één van hen en was ook lid van de vakbond De Eendracht. Een vakbond is er voor de kinderen in Turkije niet. Het is ook niet altijd zo geweest dat kinderen kleding moesten maken voor de Europese markt. Dat kwam in de beginjaren '70 opzetten. Textiel fabrieken in Nederland kregen opeens geen orders meer en de arbeiders werd werktijdverkorting aangezegd. Loonsverlaging was ook nog aan de orde. Ik was één van die textiel arbeiders en heb gestaakt voor betere omstandigheden. (Wim Kok liep toen voorop in de lange rij) Ik heb ook loon ingeleverd in die tijd. Allemaal voor de winsten. Het zou mooi zijn als er heden ten dage in vooral Groningen weer nieuwe fabrieken geopend worden, dat is goed voor de werkgelegenheid, de welzijn van veel mensen en de kinderen in Azië kunnen gerust naar school..
Ja, dat gaat natuurlijk alleen als ze in Syrie blijven. Zodra ze hier naar toe komen gaan de prijzen omhoog door al dat minimum loon en rechten enzo. Dit is dus weer een goede reden om ze niet toe te laten! Maar natuurlijk worden er in lage lonen landen spullen gemaakt voor Europa, dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn. Dit zorgt er wel voor dat deze mensen nog inkomen hebben. Dit is ook naar maatstaf van de plaatselijke economie, dus vergeleken met Nederland verdienen ze een grijpstuiver, daar kunnen ze er van rondkomen. Zorg ervoor dat de werkomstandigheden goed zijn, licht, frisse lucht, vrije dagen en niet teveel arbeidsuren, zo kan je het land langzaam zelfreddend maken. Dat gaat niet van de een op de andere dag.
--- Dit bericht is verwijderd —
Als je in NL weet van illegale ateliers is het tijd om naar de politie te gaan en aangifte te doen, dan wel Meld Misdaad Anoniem te bellen. Als ouders gewoon voldoende verdienen, hoeven de kinderen niet in ateliers te werken. Westerse bedrijven moeten er simpelweg op sturen en het moet inderdaad flink bekend worden wie er wel en wie er niet acceptabele arbeidsomstandigheden op na houdt. Wij moeten bereidt zijn een prijs te betalen die acceptabele arbeidsomstandigheden hoort. Ik zou nu graag weten bij wie ik wel verantwoord kan shoppen.
Nutella wordt mega veel gegeten onder islamitische Nederlanders, zo is mij gebleken. Het heeft zelfs een hippe status. In Turkije wordt het grootste deel van die hazelnootjes door kinderarbeid binnen gehaald. Wat nu? Stoute immorele Turkse medelanders die scheit hebben aan t feit dat hun gerelateerden in het moederland uitgebuit worden aanpakken ?
Wolff 1 februari 2016 at 16:40 "Er worden genoeg invallen gedaan, geloof me, maar dan meer onder het mom van illegaliteit en belastingontduiking." Waar dan? Ik heb meegekregen van champignon-telers die er moderne slavernij op nahielden, ik weet dat er helaas ook kinderen in de vieze films van nog walgelijker mensen moeten "spelen", maar kleding ateliers in NL waar kinderen te werk gesteld worden heb ik even gemist.