Joop

Syrische kinderen maken jouw betaalbare kleding

  •  
01-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-01-om-09.26.39
Modehuizen H&M en Next geven toe dat zij Syrische kinderen hebben aangetroffen in hun Turkse ateliers. Dat blijkt uit een rapport van het Britse Business and Humand Rights Resource Centre (BHRRC). Gevreesd wordt dat de aangetroffen kinderarbeid pas het topje van de ijsberg is.
De afgelopen maand heeft BHRRC 28 kledingmerken gevraagd onderzoek te doen naar misstanden in de productieketen van hun kleding die in Turkije gemaakt wordt. Daarbij moest vooral worden gelet op de aanwezigheid van ongeregistreerde Syrische arbeidskrachten. Vooralsnog hebben alleen H&M en Next bekend bij hun onderzoek kinderarbeid te hebben aangetroffen. Beide bedrijven zeggen direct actie te hebben ondernomen om de kinderen te herenigen met hun familie en naar school te sturen. De bedrijven wilden niet zeggen hoe oud de kinderen waren.
Primark en C&A zeggen wel Syrische vluchtelingen aan het werk te hebben in hun fabrieken, maar dat het alleen om volwassenen gaat. Adidas, Burberry, Nike en Puma hebben allen gezegd dat er geen enkele ongeregistreerde vluchteling in hun ateliers werkt. Alle andere merken, waaronder M&S, Superdry en GAP, blijven vooralsnog stil.
Samen met China, Cambodja en Bangladesh, komt het overgrote deel van de confectiekleding in de westerse kledingwinkels uit Turkije. Behalve de genoemde bedrijven, laten ook merken als Burberry en Marks & Spencer er hun kleding maken. Turkije is daarnaast ook ‘s werelds grootste opvangplek voor Syrische vluchtelingen. Sinds 2011 hebben zo’n 2,5 miljoen Syriërs hun toevlucht gezocht bij hun Turkse buren.
BHRRC waarschuwt in hun rapport dat kledingmerken te weinig doen om ervoor te zorgen dat kwetsbare vluchtelingen niet rechtstreeks vanuit de oorlog in uitbuiting terecht komen. Eerder is al geconstateerd dat honderdduizenden Syrische volwassenen in Turkije aan het werk zijn voor een salaris dat ver onder het Turkse minimumloon ligt. Ook was al bekend dat kinderen op het platteland worden ingezet als goedkope arbeidskracht. Voor de Turkse wet geldt dat kinderen tot en met 12 niet mogen werken. Kinderen van 13 en 14 jaar mogen alleen lichte arbeid verrichten.
Volgens Phil Bloomer, directeur van BHRRC, verdienen H&M en Next alle lof voor hun eerlijkheid. Bloomer dringt er bij andere bedrijven op aan het probleem serieus te nemen. ‘Geen enkel merk wil geassocieerd worden met kinderarbeid, maar wat telt is hoe streng ze erop letten dat het ook inderdaad niet gebeurt en wat ze ermee doen wanneer het wel wordt aangetroffen. Afgaand op rapporten uit het gebied worden veel kindvluchtelingen in Turkije aan het werk gezet, vandaar dat het zo belangrijk is dat deze twee bedrijven nu naar voren zijn gekomen. We moeten ervoor zorgen dat alle merken even hard werken om deze misdaden uit te roeien.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

jellevwal
jellevwal1 feb. 2016 - 17:52

Chinezen maken jouw smartphone betaalbaar. Vietnamezen maken jouw wifi modem betaalbaar. Indonesiërs maken jouw palmolie betaalbaar, dat is b.v. een bestanddeel van margarine, ook van vele huidsmeerseltjes. Uitbuiting van het Midden Oosten zorgt er voor dat je auto rijdt, dat er stroom is, en dat de treinen kunnen rijden. Zonder al die uitbuiting waren de Syriërs, Vietnamezen, Indonesiërs, Chinezen, en Midden Oosten Moslims nog veel slechter af.

Hank Nozemans
Hank Nozemans1 feb. 2016 - 16:47

@wolff. Ik citeerde alleen het lijstje uit de tekst, waarin Joop suggereerde dat Turkije de grootste speler is. Maar inderdaad, India is een belangrijk productieland. @Boy wonder. Wij hadden zelfs een speciale 'quality officer' die met regelmaat op bezoek ging om kwaliteit en ethische problemen te vermijden. Maar zelfs dan weet je het nooit zeker. Het bedrijf heeft om die reden wel een aantal jaren Bangladesh vermeden. Daar was de kans op kinderarbeid te groot.

taylor
taylor1 feb. 2016 - 16:33

Ook jou kleren.

Kolok
Kolok1 feb. 2016 - 12:56

Vrouwen willen nou eenmaal zo veel mogelijk kleding voor weinig, dan krijg je dit soort taferelen.

Hank Nozemans
Hank Nozemans1 feb. 2016 - 11:25

"Samen met China, Cambodja en Bangladesh, komt het overgrote deel van de confectiekleding in de westerse kledingwinkels uit Turkije." Deze zin is misleidend. Slechts een deel komt uit Turkije. Het overgrote deel komt uit China. Het is voor een kledingmerk overigens heel moeilijk om uit te vinden wat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken zijn. Je kan als merk een mooie fabriek te zien krijgen waar alles in orde is, terwijl het grootste deel van je productie is uitbesteed aan louche ateliers een paar straten verderop. Ik heb tijdens mijn werk in deze industrie zelfs meegemaakt dat een leverancier de productie had uitbesteed aan ateliers in een ander land. Hij viel door de mand door een verkeerde 'made in' label.

2 Reacties
opgeheven
opgeheven1 feb. 2016 - 12:16

Hier dezelfde ervaring. Of de kinderen worden even snel weggestuurd als de fabriek wordt bezocht. Ook weleens meegemaakt dat ze dat vergeten en dat je een hoekje omloopt en opeens 9 jarigen aan het werk ziet. Ook weleens meegemaakt dat ze je gewoon een andere fabriek laten zien. Ik kan toch niet lezen wat er op de gevel staat, achteraf bleek het een fabriek van een compleet ander bedrijf te zijn waar we zijn rondgeleid. Het is gewoon verrekte lastig om dergelijke misstanden te voorkomen. Zodra je je hielen hebt gelicht weet je niet meer wat er gebeurd. En een ondertekend document waarin men plechtig verklaard geen kinderen in dienst te hebben of verantwoordelijk om te gaan met afvalstoffen heeft in Azië niet dezelfde waarde als hier.

Machielse93
Machielse931 feb. 2016 - 14:00

China is al op zn retour. Let maar op de labeltjes. China is vaak te duur om de allergoedkoopste zooi te produceren. Turkije trouwens ook, zelfs met Syrische kinderen. Bangladesh, Pakistan en steeds meer Ethiopië.

PietManeo
PietManeo1 feb. 2016 - 11:20

Eigenlijk is iedereen die niet "made in Holland" koopt in feite een uitbuiter van goedkope arbeid.

4 Reacties
Machielse93
Machielse931 feb. 2016 - 14:03

Ben het niet helemaal met je eens. Ergens deel ik de mening dat als je steeds goedkoop, goedkoper, goedkoopst wil je een deel van het probleem bent. Anderzijds als ik een jeans koop van 100€ dan lijkt mij dat er genoeg marge moet zijn voor tot op zekere hoogte eerlijke condities. Is het dan mijn schuld dat elders mensen zichzelf verrijken ten koste van de arbeiders? Ik vind van niet.

PietManeo
PietManeo1 feb. 2016 - 19:38

U mag van mij mensen uitbuiten om hun goedkope arbeid. Zo werkt het nou eenmaal in de wereld. Handgemaakte jeans uit Nederland kost al gauw 300 euro. Niet goedkoop, maar je maakt er wel de blits mee.

Robe Spierre
Robe Spierre2 feb. 2016 - 10:18

Dat is onzin. Lonen zijn veel lager in veel landen, maar de kosten van levensonderhoud ook. Als je iemand daar 500 euro betaalt kan die er wellicht hetzelfde van kopen als iemand in Nederland die 2000 krijgt. Van lokale bedrijven ontvangen werknemers vaak nog veel minder. Dus iedereen blij. Wij goedkope broeken, zij een hoger salaris. Alleen de Nederlandse broekenmaker schiet er bij in.

PietManeo
PietManeo2 feb. 2016 - 13:49

U vergist zich. Dat deel van het levensonderhoud dat direct gerelateerd is aan lokale arbeidskosten ligt lager, dat klopt, maar de kosten van de rest niet. De kapper is goedkoper, maar een kilo rijst niet. De schoonmaker is goedkoper maar een nieuwe auto niet. De restaurants zijn goedkoper maar een iphone niet. Er zijn vele studies gedaan en zelfs de allergoedkoopste landen duiken qua kosten van levensonderhoud niet ver onder 50-60% van het gemiddelde westerse land.

Ulltrafox
Ulltrafox1 feb. 2016 - 11:08

Het is een mooie gelegenheid om ook aandacht te vragen voor een groot drama wat zich afspeelt in met name Turkije en Griekenland. Er zijn inmiddels ongeveer 20.000 kinderen die zonder ouderlijke begeleiding de grenzen over gingen vermist. Men vreest dat ze worden misbruikt voor allerlei doeleinden. Ik blijf erbij dat de hele migratiestromen al vanaf de jaren 60 in feite niets anders dan een middel is gebruikt door met name grote werkgevers om arbeiders monddood te krijgen en de vakbonden buitenspel te krijgen. Om de lonen ook zoveel mogelijk laag te houden. Een vooraanstaand Duitse econoom heeft al op N-tv gezegd, dat de enige mogelijkheid om voor elke migrant een zinvol bestaan te krijgen, dat men daarvoor het minimumloon moet gaan afschaffen. Dit komt omdat veel mensen laag geschoold zijn en om laag geschoold werk wat nu vaak geoutsourced is naar lage loon landen weer in beeld te krijgen in het Westen, kan dat in feite alleen door het loon op dit laag geschoold werk flink te drukken. Ook Duitse werkgeversorganisaties pleiten daarvoor en tegelijkertijd zeggen deze werkgevers dat de migratie (natuurlijk) grote kansen biedt en dat we in de EU en Duitsland migranten nodig hebben.

jantje
jantje1 feb. 2016 - 10:23

Het woordje -dit- moet -dik- zijn.

jantje
jantje1 feb. 2016 - 10:22

Het wordt nodig tijd dat er in Nederland weer confectie fabrieken komen zoals we vlak na WOll meegemaakt hebben. In duizenden gezinnen werd brood verdiend in textielfabrieken. Hoe dit de kaas was wat er op het brood lag dat weet ik niet. Wel weet ik dat het eerlijk werk was en men er met plezier naar de fabriek toe ging. Er is veel in beeld gebracht in de serie De Strijd. Ik was ook één van hen en was ook lid van de vakbond De Eendracht. Een vakbond is er voor de kinderen in Turkije niet. Het is ook niet altijd zo geweest dat kinderen kleding moesten maken voor de Europese markt. Dat kwam in de beginjaren '70 opzetten. Textiel fabrieken in Nederland kregen opeens geen orders meer en de arbeiders werd werktijdverkorting aangezegd. Loonsverlaging was ook nog aan de orde. Ik was één van die textiel arbeiders en heb gestaakt voor betere omstandigheden. (Wim Kok liep toen voorop in de lange rij) Ik heb ook loon ingeleverd in die tijd. Allemaal voor de winsten. Het zou mooi zijn als er heden ten dage in vooral Groningen weer nieuwe fabrieken geopend worden, dat is goed voor de werkgelegenheid, de welzijn van veel mensen en de kinderen in Azië kunnen gerust naar school..

1 Reactie
Kolok
Kolok1 feb. 2016 - 12:37

Zo makkelijk gaat dat niet, de kennis is er niet meer..

Tokoloshe
Tokoloshe1 feb. 2016 - 9:13

Ja, dat gaat natuurlijk alleen als ze in Syrie blijven. Zodra ze hier naar toe komen gaan de prijzen omhoog door al dat minimum loon en rechten enzo. Dit is dus weer een goede reden om ze niet toe te laten! Maar natuurlijk worden er in lage lonen landen spullen gemaakt voor Europa, dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn. Dit zorgt er wel voor dat deze mensen nog inkomen hebben. Dit is ook naar maatstaf van de plaatselijke economie, dus vergeleken met Nederland verdienen ze een grijpstuiver, daar kunnen ze er van rondkomen. Zorg ervoor dat de werkomstandigheden goed zijn, licht, frisse lucht, vrije dagen en niet teveel arbeidsuren, zo kan je het land langzaam zelfreddend maken. Dat gaat niet van de een op de andere dag.

[verwijderd]
[verwijderd]1 feb. 2016 - 8:54

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Haastig
Haastig1 feb. 2016 - 12:24

Als je in NL weet van illegale ateliers is het tijd om naar de politie te gaan en aangifte te doen, dan wel Meld Misdaad Anoniem te bellen. Als ouders gewoon voldoende verdienen, hoeven de kinderen niet in ateliers te werken. Westerse bedrijven moeten er simpelweg op sturen en het moet inderdaad flink bekend worden wie er wel en wie er niet acceptabele arbeidsomstandigheden op na houdt. Wij moeten bereidt zijn een prijs te betalen die acceptabele arbeidsomstandigheden hoort. Ik zou nu graag weten bij wie ik wel verantwoord kan shoppen.

Bob Moon
Bob Moon1 feb. 2016 - 12:45

Nutella wordt mega veel gegeten onder islamitische Nederlanders, zo is mij gebleken. Het heeft zelfs een hippe status. In Turkije wordt het grootste deel van die hazelnootjes door kinderarbeid binnen gehaald. Wat nu? Stoute immorele Turkse medelanders die scheit hebben aan t feit dat hun gerelateerden in het moederland uitgebuit worden aanpakken ?

Haastig
Haastig1 feb. 2016 - 19:12

Wolff 1 februari 2016 at 16:40 "Er worden genoeg invallen gedaan, geloof me, maar dan meer onder het mom van illegaliteit en belastingontduiking." Waar dan? Ik heb meegekregen van champignon-telers die er moderne slavernij op nahielden, ik weet dat er helaas ook kinderen in de vieze films van nog walgelijker mensen moeten "spelen", maar kleding ateliers in NL waar kinderen te werk gesteld worden heb ik even gemist.