Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Getallen nepvluchtelingen Timmermans blijken onvindbaar

  •  
26-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
337 keer bekeken
  •  
Timmermans
‘Meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komen, is niet op de vlucht voor een oorlog.’ Dat heeft eurocommissaris Frans Timmermans volgens de NOS gezegd. Maar klopt dat wel? In elk geval klopt het gedeelte ‘niet op de vlucht voor een oorlog’ niet. Dat vond de NOS vast heel lekker klinken, maar Timmermans heeft het niet gezegd.
Wat Timmermans wel zegt, is dat 60 procent van alle vluchtelingen mensen zijn ‘waarvan je kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om een vluchtelingenstatus aan te vragen’. Daarbij rept hij met geen woord over het wel of niet ontvluchten van een oorlog. Maar ook het percentage dat Timmermans noemt lijkt niet correct te zijn.
Dinsdag schreef Europarlementariër Judith Sargentini op Twitter dat ze de UNHCR, Het Hoog Commissariaat der Verenigde Naties voor Vluchtelingen , had gebeld, die vervolgens de cijfers waar Timmermans mee schermt niet kon bevestigen. Volgens de cijfers van UNHCR is bijna 70 procent van de vluchtelingen afkomstig uit Syrië en Afghanistan. Niet bepaald gebieden van waaruit mensen geen enkele reden hebben om te vluchten.
Maar Timmermans heeft zijn cijfers niet van UNHCR, hij heeft zich naar eigen zeggen gebaseerd op de cijfers van Frontex, de organisatie die belast is met het bewaken van de Europese buitengrenzen. Alleen, Frontex rept ook nergens van 60 procent vluchtelingen zonder reden om te vluchten.
Onderzoeker Flip van Dyke stortte zich op de rapporten van Frontex en concludeert:
"Volgens Timmermans blijkt die 60% ‘asielzoekers’  uit de cijfers die hij van Frontex heeft gekregen. Het gaat om de verandering in december. Die 60% zijn vooral Noord-Afrikanen. Frontex ondersteunt regeringen om de Europese buitengrenzen te bewaken. Ieder kwartaal maakt Frontex een overzicht, maar de laatste is van het derde kwartaal vorig jaar. Wel is er artikel van 22 januari -drie dagen dus voordat Timmermans sprak- over o.a. de maand december, maar daarin wordt met geen woord gerept over de grote veranderingen die plaats zou hebben gevonden in december. Dat is op z’n minst merkwaardig."
Ook schrijft hij, naar aanleiding van cijfers uit het Duitse registratiesysteem EASY:
"Vier van de vijf asielzoekers zijn afkomstig uit vier landen die echt niet onder Timmermans definitie vallen van landen waar niets aan de hand is. Het vijfde land, Marokko, komt met 2.690 maar net boven de een procent uit."
En dan is er nog Eurostat, dat als taak heeft de EU te voorzien van statistieken. Ook uit hun cijfers komen de berekeningen van Timmermans op geen enkele wijze terug. Rest de vraag: als geen enkel registratiesysteem de uitspraken van Timmermans lijkt te ondersteunen, op basis van welke cijfers deed de Eurocommissaris die dan? Of deed hij misschien toch “ een Sywertje ”?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.