Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Politie wil vasthouden aan ongescreend personeel

  •  
25-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-01-25-om-15.43.31
Minister schrijft in brief aan Kamer dat personeel hard nodig is ondanks schade veroorzaakt door mol
De Nationale Politie wil vasthouden aan medewerkers die zonder integriteitsverklaring toch in een vertrouwensfunctie werken. Dat schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De korpsleiding heeft voor een deel van de medewerkers die niet een bezit zijn van de benodigde Verklaring van geen Bezwaar een uitzondering gemaakt om toch bij gevoelige dossiers te kunnen.
Het ontbreken van de integriteitsverklaring kwam aan het licht door de affaire met politiemol Mark M. Ook hij kon geheime onderzoeken inzien zonder dat hij daar toestemming voor had. M. was niet de enige: 118 ongescreende politiemedewerkers konden bij de uiterst gevoelige informatie.
Direct na het ontdekken van het veiligheidslek, heeft de groep medewerkers zonder integriteitsverklaring andere werkzaamheden gekregen, maar volgens de minister zorgt dat nu voor problemen. Volgens de korpsleiding is het ‘vanuit operationele noodzaak te risicovol om deze medewerkers niet langer in te zetten’. De AIVD is inmiddels begonnen met het alsnog screenen van de groep politiemedewerkers.
Minister Van der Steur gaf in zijn brief ook meer duidelijkheid over de gevolgen van de acties van de mol. In totaal heeft de corrupte medewerker ruim honderd strafrechtelijke onderzoeken bekeken en delen daarvan doorgesluisd. Volgens Van der Steur is het onderzoek ‘complex en omvangrijk’ en nog in volle gang. Wel is duidelijk dat zeker tien strafrechtelijke onderzoeken schade hebben opgelopen door verkoop van informatie uit die onderzoeken door M.
‘Er vindt onder meer nog onderzoek plaats naar de in beslag genomen (en deels versleutelde) gegevensdragers en naar de financiën van de politieambtenaar. Dit financiële onderzoek kent ook internationale componenten in de richting van België en Oekraïne,’ aldus de minister. De politiemol zelf beroept zich nog altijd op zijn zwijgrecht.
Bron: BNR / NRC CC-foto: Roel Wijnants

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

rbakels
rbakels26 jan. 2016 - 6:57

Lijkt me de spreekwoordelijke druppel Van der Steur. Overloyale ambtenaren verzinnen keer op keer kinderachtige smoezen die Van der Steur kritiekloos overneemt. Dit patroon heeft zich inmiddels zo vaak herhaald dat Van der Steur volstrekt onmiskenbaar zijn ongeschiktheid heeft bewezen.

johannes dree
johannes dree25 jan. 2016 - 17:50

###Politie wil vasthouden aan ongescreend personeel### . Ach welja! Het gaat maar om de gegevens van ons burgers...

Windowjan
Windowjan25 jan. 2016 - 17:39

Ongescreend personeel kan normaal gesproken niet zo maar gevoelige informatie bekijken, dat er fouten zijn gemaakt, en zullen worden, betekend nog niet dat we het hier over een lek mandje moeten hebben. Al ben je wel gescreend dan betekend dat niet dat het systeem waterdicht is. Over de AIVD, ze vragen je het hemd van je rug, slimme doordachte mensen, maar het blijven mensen, en die maken nu eenmaal fouten.

1 Reactie
rbakels
rbakels26 jan. 2016 - 7:03

Zeker nu breed bekend is dat de screening een wassen neus is zullen criminelen hun handlangers laten soliciteren bij de politie. Ee hebben dan het meer niet over een enkeling die per ongeluk door het net glipt, maar over een gat dat structureel door de onderwereld gebruikt zal worden. Was die mol die tegen de lamp is gelopen niet ook een crminineel die een baantje bij de politie heeft weten te.bemachtigen (en geen politieman die bezweek voor omkoping)?

Buzzer
Buzzer25 jan. 2016 - 14:57

Van der Steur wil per definitie als politiek verantwoordelijke een motie van wantrouwen aan de broek krijgen van de hele oppositie? Bij de volgende poltie mol vliegt hij er gegarandeerd uit.