Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie wil vasthouden aan ongescreend personeel

  •  
25-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-01-25-om-15.43.31
Minister schrijft in brief aan Kamer dat personeel hard nodig is ondanks schade veroorzaakt door mol
De Nationale Politie wil vasthouden aan medewerkers die zonder integriteitsverklaring toch in een vertrouwensfunctie werken. Dat schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De korpsleiding heeft voor een deel van de medewerkers die niet een bezit zijn van de benodigde Verklaring van geen Bezwaar een uitzondering gemaakt om toch bij gevoelige dossiers te kunnen.
Het ontbreken van de integriteitsverklaring kwam aan het licht door de affaire met politiemol Mark M. Ook hij kon geheime onderzoeken inzien zonder dat hij daar toestemming voor had. M. was niet de enige: 118 ongescreende politiemedewerkers konden bij de uiterst gevoelige informatie.
Direct na het ontdekken van het veiligheidslek, heeft de groep medewerkers zonder integriteitsverklaring andere werkzaamheden gekregen, maar volgens de minister zorgt dat nu voor problemen. Volgens de korpsleiding is het ‘vanuit operationele noodzaak te risicovol om deze medewerkers niet langer in te zetten’. De AIVD is inmiddels begonnen met het alsnog screenen van de groep politiemedewerkers.
Minister Van der Steur gaf in zijn brief ook meer duidelijkheid over de gevolgen van de acties van de mol. In totaal heeft de corrupte medewerker ruim honderd strafrechtelijke onderzoeken bekeken en delen daarvan doorgesluisd. Volgens Van der Steur is het onderzoek ‘complex en omvangrijk’ en nog in volle gang. Wel is duidelijk dat zeker tien strafrechtelijke onderzoeken schade hebben opgelopen door verkoop van informatie uit die onderzoeken door M.
‘Er vindt onder meer nog onderzoek plaats naar de in beslag genomen (en deels versleutelde) gegevensdragers en naar de financiën van de politieambtenaar. Dit financiële onderzoek kent ook internationale componenten in de richting van België en Oekraïne,’ aldus de minister. De politiemol zelf beroept zich nog altijd op zijn zwijgrecht.
Bron: BNR / NRC CC-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.