Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

GeenStijl-journalist pleegde fraude

  •  
25-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-01-25-om-13.38.43
Journalist Stefan Huijboom van onder andere The Post Online en GeenStijl heeft gelogen over zijn arrestatie in Beiroet. Huijboom, die eerder deed voorkomen slachtoffer te zijn van politieke vervolging, blijkt een ordinaire creditcardfraudeur. Dat vertelt hij zelf in een interview aan Reporters Online.
Begin januari slaat Huijboom alarm in een videoboodschap vanuit Beiroet omdat hij bang is gearresteerd te worden. In een bericht aan een collega schrijft hij vervolgens: ‘Ben in Beiroet en ik zit in de shit. Hotelkamer vanochtend door politie doorzocht. Waarom weet ik niet. Misschien afgeluisterd. Heb een week of wat geleden vragen gesteld aan het Ministerie van Defensie over buitenlanders die aan zijde Hezbollah vechten.’
Collega-journalisten komen in actie en Reporters Online neemt contact op met de moeder van Huijboom, die hen via een privébericht waarschuwt dat haar zoon ‘overal over liegt’. De arrestatie van Huijboom blijkt inderdaad niets te maken hebben met zijn “journalistieke” werk, maar met het feit dat hij de creditcardgegevens van een andere hotelgast kopieerde om daar betalingen mee te verrichten, tot dat de fraude ontdekt werd.
‘Ik wist dat het fout was en dat de politie achter me aan zat. Mensen van het hostel en de creditcard-eigenaar begonnen me toe te voegen op Facebook, dat zei me genoeg. Ik dacht, als ik het op journalistiek gooi, dan krijg ik misschien makkelijker hulp om het land uit te komen, ik was wanhopig,’ zegt Huijboom in het interview. Ook zegt hij dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten niets meer met hem te maken wil hebben.
Het is niet de eerste keer dat Huijboom in de problemen komt wegens fraude. In 2012 werd hij al gearresteerd wegens oplichting, diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. Een periode van online mensen en bedrijven oplichten en grote hoeveelheden geld afhandig maken, eindigde toen hij tijdens een wilde politieachtervolging zijn auto tegen een boom ramde. Het leverde hem achttien maanden gevangenisstraf op.
Huijboom schreef zelf over de weg die hij na zijn eerste gevangenisstraf is ingeslagen: ‘Met minimale middelen ben ik naar Oekraïne gegaan zonder enige ervaring als journalist in een conflictgebied. Het is een concurrerende markt om artikelen te schrijven, maar inmiddels heb ik vele radioverslagen op mijn naam staan en heb ik mijn onafhankelijkheid terug.’
In november 2015 trad Huijboom aan als columnist voor GeenStijl, waar hij werd aangekondigd als ‘Onze man in Oekrainistan’. Huijboom zou tot aan het referendum wekelijks ‘fair & balanced berichten over onze nieuwe Europese buren in Kiev’, ‘omdat we niet vertrouwen op de eerlijkheid van Den Haag, noch op de scherpte van de Nederlandse journalistiek.’ In december schreef hij zijn laatste bijdrage, het werden er in totaal drie. Het weblog zelf heeft vooralsnog geen mededelingen gedaan over hun frauderende en ‘over alles liegende’ columnist.
Huijboom bevestigt de gedane uitspraken in het interview tegenover Joop.

Meer over:

misdaad, fraude, nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Piet de Geus
Piet de Geus26 jan. 2016 - 3:48

Hond bijt man is geen nieuws, tenzij er doden bij vallen.

janwijn
janwijn26 jan. 2016 - 0:06

'de moeder van Huijboom, die hen via een privébericht waarschuwt dat haar zoon ‘overal over liegt’. Dat is nu net de reden dat hij bij het Teregraaf netwerk: The Post Online en GeenStijl werkt.

PietManeo
PietManeo25 jan. 2016 - 19:33

Hij geeft het zelf toe in een interview? En dat geloven jullie zomaar? Zou goed kunnen dat iemand hier een oor wordt aangenaaid.

3 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods25 jan. 2016 - 23:12

Dus als iemand zelf iets toegeeft moet je dat niet geloven? Je probeert je gewoon ergens uit te draaien.

PietManeo
PietManeo26 jan. 2016 - 13:46

Ik kan niet begrijpen dat die journalist, die naar eigen zeggen crimineel is, dat zo simpel zou toegeven in een interview met een marginale website. Hij pleegt per slot van rekening karakterzelfmoord en zou ook nog eens vervolgd kunnen worden. Niet erg geloofwaardig. Het is alsof Holleeder moorden gaat zitten toegeven in een interview met de Volkskrant. Dus: Is het interview wel echt gebeurd? En als het interview echt is, probeert de journalist hier mensen in het ootje te nemen?

Sol Invictus
Sol Invictus1 feb. 2016 - 11:36

@pietmaneo "ik kan niet begrijpen dat die journalist, die naar eigen zeggen crimineel is, dat zo simpel zou toegeven in een interview met een marginale website." wellicht heeft het feit dat er al 18 maanden cel wegens fraude in z'n strafblad staat er iets mee te maken. "Hij pleegt per slot van rekening karakterzelfmoord" misschien moet je z'n eigen woorden eens lezen: http://www.madeinprison.nl/artikelen/onafhankelijkheid-buiten-de-muren/ narcisten vinden alle aandacht mooi.

Mark Gh
Mark Gh25 jan. 2016 - 18:51

In december stopte hij bij GeenStijl, in januari was hij op het dievenpad waar hij 800 euro bij elkaar stal. Een ex-medewerker van GeenStijl misdraagt zich, waarom is dat nieuws? Lijkt me een beetje erg gezocht...

srgt Hartman
srgt Hartman25 jan. 2016 - 18:29

"Het weblog zelf heeft vooralsnog geen mededelingen gedaan over hun frauderende en ‘over alles liegende’ columnist en ook The Post Online houdt zijn lezers in het duister over de praktijken van hun medewerker" En wat heeft dit blog verteld over Johan Meijer? Dit sujet heeft geld geroofd van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie én van ponyclub De Lutte. Johan is van de pvda.....

3 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods25 jan. 2016 - 23:14

Werkt of werkte Meijer voor Joop? Ook jij probeert je gewoon ergens uit te draaien.

srgt Hartman
srgt Hartman26 jan. 2016 - 19:28

Hoe draai ik me ergens uit? Ik vraag gewoon wat dit blog heeft geschreven over Johan. Of hij werkt(e) voor Joop maakt voor mij zijn daad niet minder schandalig.

Sol Invictus
Sol Invictus1 feb. 2016 - 11:28

"En wat heeft dit blog verteld over Johan Meijer?" in een rechtsstaat worden twee misdrijven allebei bestraft, niet tegen elkaar weggestreept. probeer een beeld te krijgen van onze cultuur, normen en waarden.

Harba Lorifa
Harba Lorifa25 jan. 2016 - 17:29

Die Huijbrechts is natuurlijk een enorme crimineel. Goed dat Joop het bericht. Wat wel opvalt is dat naast TPO en Geenstijl (overigens slechts 3 karige berichtjes), ook de mainstream media er geen aandacht voor heeft. De man heeft ook voor het AD geschreven. Geen woord daarover op Joop. Het is allemaal weer erg selectief.

rbakels
rbakels25 jan. 2016 - 17:28

De grootste fraude is wat GeenStijl ons over dat referendum wijs maakt. Dat het niet gewoon een nuttig handelsverdrag is maar een slinkse truc om Oekraïne de EU in te rommelen. Ze zullen nu hun best doen om ons wijs te maken dat deze fraudeur een uitzondering is, maar wie uit zijn doppen kijkt ziet dat GeenStijl een stelletje frauduleuze tokkies is..

1 Reactie
Harba Lorifa
Harba Lorifa25 jan. 2016 - 18:18

Volgens mij wil Geenstijl met het referendum net bewerkstelligen dat het volk meer gehoord wordt. Dat associatieverdrag was toevallig de eerste kans die werd gegeven. En ja. Dat verdrag is inderdaad bedoeld om de Oekraine de EU in te frommelen. Maar dat is slechts mijn mening.

Peter de Groot3
Peter de Groot325 jan. 2016 - 16:09

Ahem...Kuch Zegt de naam Geerlof de Mooij en zijn activiteiten bij de Volkskrant nog iets? Kuch...Ahem Philippe Remarque - plagiaat

3 Reacties
PocoPoco
PocoPoco25 jan. 2016 - 16:33

Een Stapeltje noemen ze dat toch nu?

rhizoma
rhizoma25 jan. 2016 - 16:52

U snapt het ook niet? Dat dit geen 'plagiaatje' is, of een 'verzinseltje', maar dat het om op-lich-ting in de zin van cre-dit-card-frau-de gaat?

PietManeo
PietManeo25 jan. 2016 - 20:59

Natasha, je hebt gelijk. Wetenschapsfraude is veel ernstiger dan ordinaire diefstal.

Sardar2
Sardar225 jan. 2016 - 15:27

Geen nood! Het is nieuwe traditie van rechts, de een berooft de publieke kas, de ander gelooft in privé kassen! Stefan Huijboom lift mee aan het succes van Geen Stijl en onderbuik politiek in NL.

1 Reactie
taylor
taylor25 jan. 2016 - 17:52

Bidar, bij de sp en de PvdA zijn ook menig misstanden de revu gepasseerd.

rhizoma
rhizoma25 jan. 2016 - 15:20

Ik distancieer mij van Huijboom.

rhizoma
rhizoma25 jan. 2016 - 15:19

Ik word steeds kwader. Net het verweer van deze misselijke klootviool op reporteronline gelezen. 'Alles is zo duur in Beiroet'. Ja, DROL, dat geldt dus voor die miljoenen vluchtelingen daar ook. Maar deze GELUKSZOEKER pur sang, die pleegt dan creditcardfraude, jankt over de omstandigheden in de gevangenis en en één van zijn opdrachtgevers (Telegraaf media groep dus!?) betaalt zijn ticket terug naar huis?! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de plaatselijke bevolking van Libanon dan alle Nederlandse jongemannen aldaar over een kam gaat scheren....White privilege in action. Als bezorgde Nederlandse belastingbetaalster zeg ik, hij had daar in de bak moeten blijven! Werkkamp!

1 Reactie
Casparus2
Casparus225 jan. 2016 - 23:45

Hear,hear!

TheHun
TheHun25 jan. 2016 - 14:46

Weten jullie wel hoeveel fraude er jaarlijks in de Biblebelt plaatsvindt?? Oh wacht....

1 Reactie
Frans Akkermans
Frans Akkermans26 jan. 2016 - 16:30

Dat weet ik niet maar ik zou het wel willen weten. Kom maar op.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 jan. 2016 - 14:43

Andermans credicard gebruiken in je Hotel? Geen stijl.

Acid Prune
Acid Prune25 jan. 2016 - 14:42

Ja die geitenwollensokken jaren '70 politiek correcte journalistiek heeft Nederland de buik van vol!

Tokoloshe
Tokoloshe25 jan. 2016 - 14:28

Dus zijn het nu wel Putin slaven of niet? Dit risico neem je nu eenmaal als je columnisten aanneemt.

msj_meijerink
msj_meijerink25 jan. 2016 - 13:46

Stouterd. Dat doen ze bij rechts noooooooit!

1 Reactie
PocoPoco
PocoPoco25 jan. 2016 - 16:03

Lol, volgens mij kent fraude geen (politieke)kleur.

Common Sense
Common Sense25 jan. 2016 - 13:42

Als je met modder gooit om iets kleins, profileer je vooral jezelf als klein en illustreer je dat je niets te melden hebt.

Kees Apollo
Kees Apollo25 jan. 2016 - 13:18

Schandelijk en vooral dom. En dan ook nog om kleingeld. - Er zijn toch voorbeelden genoeg van graaiers die het heel wat slimmer aanpakken. http://www.nrc.nl/next/2016/01/07/vestia-schikt-met-oud-topman-staal-1577579

4 Reacties
rhizoma
rhizoma25 jan. 2016 - 16:54

En dit had onze man in Petoetistand op Möllenkamp (en zichzelf) te zeggen: Lees en huiver. https://www.facebook.com/notes/natasha-gerson/narcistisch-jankstuk-van-huijboom-hier-gratis-zelfinzicht-nul-op-tpo-hadden-het-/10153456943131872

Frank Straathoff
Frank Straathoff25 jan. 2016 - 18:02

@Kees Apollo Klopt, allemaal klein bier. Pak het dan groot aan en pak een hele natie bij z'n lurven...http://www.joop.nl/author/wassila_hachchi

Arie Roos
Arie Roos26 jan. 2016 - 6:40

[Klopt, allemaal klein bier. Pak het dan groot aan en pak een hele natie bij z’n lurven…http://www.joop.nl/author/wassila_hachchi] . Dit is toch wel een dieptepunt voor Dom Rechts. Creditcardfraude wordt als ongeveer net zo erg gezien als het naleven van een arbeidscontract.

Bob Moon
Bob Moon31 jan. 2016 - 20:47

Welk arbeidscontract? Dat contract waarvan we mochten aannemen dat het ook echt uitgediend werd en niet voortijdig verlaten voor een, naar het laat aanzien, fictieve functie onder Hillary Clinton? Heeft Pechtold haar een jaar vervangende arbeid in de USA gegeven? En wat houdt die arbeid dan in? Heb ik iets gemist?

Arie Roos
Arie Roos25 jan. 2016 - 12:58

Dus een rechtse stukjesschrijver heeft gelogen ? Goh ... dat zou je nu nooit verwachten ...

1 Reactie
José
José25 jan. 2016 - 13:41

En dan ook nog wegkijken, tsss....

[verwijderd]
[verwijderd]25 jan. 2016 - 12:43

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
RU486
RU48625 jan. 2016 - 13:15

Hullie ook...Djeez Deze actie geeft exact aan hoe GS opereert.

Zandb
Zandb25 jan. 2016 - 13:56

U fraudeert dus - anders zou er tenminste één Nederlander bestaan die niet fraudeert - maar u vindt dat u dat niet aan te rekenen valt: U begrijpt de onmogelijke onmogelijkheid die in uw onzin besloten ligt? "Zolang iedereen en zelfs de overheid fraudeert is er geen sprake van fraude."

Piet de Geus
Piet de Geus25 jan. 2016 - 15:06

"Bestaan er nederlanders die niet frauderen?" Misschien iets verder kijken dan in je directe omgeving?

f.h
f.h25 jan. 2016 - 15:13

Niet alle mensen over een kam scheren RU486, dat is discriminatie!!!

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer25 jan. 2016 - 17:28

Inderdaad heel Nederland vult 100% correct zijn of haar belastingaangifte in.