Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Patiëntgegevens op straat in Geldrop

  •  
25-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-01-25 om 11.14.18
Ziekenhuis laat persoonlijke documenten slingeren op onbeveiligd deel van de website
Gegevens van duizenden patiënten van het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop hebben ruim een maand op straat gelegen. De betrokken patiënten zijn inmiddels per brief geïnformeerd over de kolossale blunder.
Het consumentenprogramma Meldpunt van Omroep Max informeerde donderdag het ziekenhuis dat redacteuren de gegevens van 4.559 patiënten konden inzien. Daarbij ging het om documenten met namen, geboortedata, dossiernummers en vermeldingen van het specialisme.
De woordvoerder van het Sint Anna Ziekenhuis zegt niet te snappen hoe de redacteuren de bestanden hebben gevonden. Daarbij geeft ze wel toe dat de patiëntgegevens op een niet verborgen deel van de ziekenhuiswebsite stond. ‘Je moet weten waar je moet zoeken,’ aldus de woordvoerder.
‘Door een menselijke fout is het bestand 33 dagen lang toegankelijk geweest voor onbevoegden,’ laat de raad van bestuur van het Sint Anna Ziekenhuis schriftelijk weten. Omroep Brabant geeft daarbij als aanvulling dat er in de documenten geen medische informatie stond. Het ziekenhuis heeft laten weten dat er maatregelen worden getroffen om dit soort situaties voortaan te voorkomen. Het lek zou inmiddels zijn gedicht.
Bron: NOS

Meer over:

privacy, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 jan. 2016 - 20:31

[Patiëntgegevens op straat in Geldrop] Liever op straat in Geldrop van op Google, veel minder mensen die het kunnen vinden.

jellevwal
jellevwal25 jan. 2016 - 17:57

Is er nog iemand die gelooft in privacy in deze wereld ?

Meta Foor
Meta Foor25 jan. 2016 - 10:40

is het analoog of digitaal , inzien kunnen we het allemaal. zijn het archieven die we kunnen hacken, dan wel ambtenaren die gaan lekken, non-privacy waar ik flink van baal.

3 Reacties
Buzzer
Buzzer25 jan. 2016 - 12:35

Digitaal "Daarbij geeft ze wel toe dat de patiëntgegevens op een niet verborgen deel van de ziekenhuiswebsite stond."

Buzzer
Buzzer25 jan. 2016 - 12:35

O het was geen vraag maar een gedicht :)

Haastig
Haastig25 jan. 2016 - 21:36

Om privacy geven ze inderdaad geen zak, Je medische gegevens worden ook gewoon gelezen in de bak. . 'T geeft toch een behoorlijke meur, Je geheimen in de handen van een veroordeeld chanteur. . Voor het ziekenhuis wel lekker goedkoop, Maar, helaas, ethiek weg, weg met de hoop. . http://nos.nl/artikel/2082729-belgische-gevangenen-werkten-met-nederlandse-patientendossiers.html