Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe rechtse superrijken de jeugd indoctrineren

  •  
24-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
394 keer bekeken
  •  
kochbrothers9bij6
De onzichtbare hand van de gebroeders Koch duwt Amerika steeds verder naar rechts
Dat Charles en David Koch superrijke olie-erven met een flinke vinger in de Amerikaanse electorale pap zijn, is inmiddels welbekend. Het is niet voor niets dat een geheime memo van de Romney-campagne hen in 2011 omschreef als ‘de financiële motor van de Tea Party’. Maar de macht van de broers reikt veel verder dan haar invloed via campagnefinanciering alleen. Jane Mayer, journalist van The New Yorker, werkte vijf jaar aan ‘Dark Money: The Hidden History of the Billionaires Behind the Rise of the Radical Right’ en sprak met honderden getuigen: trouwe conservatieve campagnemedewerkers, zakenrelaties, politieke tegenstanders en wetenschappers die gespecialiseerd zijn in campagnefinanciering. Samen schetsen zij een gedetailleerd beeld van hoe Koch en consorten de afgelopen jaren een stille coup pleegden, en een plan formuleerden om Amerikaanse scholieren en studenten met hun denkbeelden te indoctrineren.
Dark Money staat propvol smakelijke anekdotes en duizelingwekkende bedragen. Zo gaf de grootste politieke donor 11 miljoen dollar (aangepast op inflatie) in 1972, terwijl de Koch-broers in 2016 wel 889 miljoen zullen uitgeven. De broers hebben een netwerk van miljardairs ‘The Koch Network’ onder wie 18 miljardairs die gezamelijk meer dan 214 miljard waard zijn (en daarmee meer bezitten dan 40 procent van de Amerikanen met een laag inkomen samen). Om de omvang van die invloed te duiden: in 2012 doneerde het gezelschap meer geld dan 5,5 miljoen Amerikanen, gedurende de campagnes van 2008 én die van 2012 samen. Dat met dat geld directe invloed gekocht wordt, was nergens duidelijker te zien dan in North-Carolina. Zodra de Republikeinse gouverneur Pat McCrory ingezworen werd, benoemde hij zijn grootste campagnedonor Art Pope tot ‘budget director’.
Op de laatste bijeenkomst van The Koch Network werd benadrukt dat universiteiten een ‘geweldige investering’ zijn. De Koch’s financieren momenteel leerprogramma’s op 307 universiteiten en zijn van plan er nog 18 aan toe te voegen. Die steun heeft een prijs, want de Koch’s willen er invloed op het personeelsbeleid en de lesinhoud voor terug. Zo leren studenten op Florida State University bij de gesponsorde economieles dat Keynes onzin vertelt, dat de vrije markt altijd beter is, dat sweatshops heus niet zo erg zijn en dat klimaatverandering niet veel voorstelt. Een andere donor gaf 63 universiteiten geld op voorwaarde dat ze Ayn Rand zouden doceren. In North Carolina, waar voorgenoemde Art Pope de budget director was, zorgden de Republikeinen er eerst voor dat de universiteiten minder geld kregen, om vervolgens privédonaties aan te bieden voor vakken als ‘Western civilisation’ en ‘free market economics’ door conservatieve docenten. Ook werd een complete vakgroep geschrapt nadat docenten tijdens college kritiek uitten op Republikeins beleid.
Maar alsof dat nog eng genoeg is, zorgden Republikeinse senatoren in North-Carolina ervoor dat het in 2015 wettelijk verplicht werd om ‘conservatieve principes’ te bestuderen als voorwaarde om een middelbare schooldiploma te kunnen krijgen. Charles Koch richtte ook de Young Entrepeneurs Academy op. Een stichting die zogenaamd het onderwijs en de ondernemingszin van kansarme scholieren moet bevorderen, maar scholen dwingt om, onder meer, te doceren dat : het minimumloon en bijstandsvoorzieningen slecht zijn voor armen, dat het geen discriminatie is om vrouwen minder te betalen voor hetzelfde werk, en dat niet de financiële sector maar de overheid verantwoordelijk is voor de beurscrash van 2008. Het idee om de jeugd met ideologie te beïnvloeden komt volgens Mayer deels van het succes van de Hitler Jugend. De vader van de broers, Fred Koch, was in 1938 nog een uitgesproken bewonderaar van zowel Hitler als Mussolini.
Cc-afbeelding: Donkey Hotey
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.