Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

80 duizend handtekeningen voor registratie stilgeboren kinderen

  •  
15-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-03-15-om-09.16.11
De Tweede Kamer ontvangt dinsdag 80 duizend handtekeningen voor het opnemen van doodgeboren kinderen in het geboorteregister. De petitie werd gestart door Natasja Geyteman-Bos die het niet langer kon verkroppen dat die kinderen nu voor de wet ‘geacht worden nooit te hebben bestaan’. Dat meldt het AD dinsdag.
‘Ik wil ook in het BRP!’ heet de petitie die in september 2014 gestart werd. De initiatiefneemster beviel zelf na 40 weken van een stilgeboren dochter. Geyteman-Bos kreeg nog twee kinderen, maar bij het aanvragen van een paspoort bleek ze wat de gemeente betreft niet drie, maar twee kinderen te hebben gekregen. Geyteman-Bos besloot daarop de actie te starten voor alle ouders die nu door de wet zout in de wond gestrooid krijgen.
Geyteman-Bos is bij lange na niet de enige die zich er druk om maakte, getuige ook de enorme hoeveelheid handtekeningen. Maar ook schrijfster Roos Schlikker wijdde er in oktober vorig jaar een column aan in het Parool.
" Dit jaar zou ze zeven zijn geworden. Als ze had geleefd. Maar ze werd op dezelfde dag geboren als waarop ze stierf. En daarom bestaat ze niet. Dat is de kille, juridische waarheid."
De column miste zijn uitwerking niet: in Schlikkers woonplaats Amsterdam is de regelgeving inmiddels versoepeld. Ouders van stilgeboren kinderen kunnen daar nu toch een overlijdensakte krijgen, waardoor het kindje gewoon in de bevolkingsadministratie wordt opgenomen.
Met de petitie wordt nu een poging ondernomen deze coulante benadering in het hele land door te voeren. Minister Plasterk liet eerder echter weten dat opname van doodgeboren kinderen in het register ‘lastig’ is. Dat zou ermee te maken hebben dat een geboorteakte onder meer consequenties heeft voor het erfrecht. De minister benadrukte dat de wet niet bedoeld is om een stilgeboren kind te ontkennen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.