Het is lastig in het leven dat je pas aan het eind vaak weet wat handig geweest zou zijn, toen je met je leven begon. En tja, de kennis die je vergaard hebt als je oud bent, kun je dan vaak in je eigen leven niet meer gebruiken. Anderen ermee lastig vallen? Beter niet, want alles wat je zelf leert, begrijp je beter dan wat je verteld wordt. Daarom begin ik met grote schroom iets te schrijven over de blog van Winifred Reilly op de site van de Huffington Post.
Bij haar naam staat ook nog dat ze “ Licensed Marriage and Family Therapist and author of the relationship advice blog Speaking of Marriage ” is. Zeker zo iemand die een hoekje in een ouderwets damesblad met ongevraagde wijsheden vult. “Lieve Lita, Mijn man heeft vreselijke zweetvoeten. Als hij ’s avonds in de slaapkamer zijn schoenen uittrekt is het of ik midden in een gifgasaanval ben terechtgekomen. Ik durf er niets van te zeggen, want ik ben bang dat hij dan denkt dat ik niet van hem houd. Maar dat is niet zo: ik houd met hart en ziel van hem. Wat moet ik doen?” En dan schrijft Lita terug: “Maak je geen zorgen. Je hoeft niet van alles van hem even veel te houden hoor. Als hij van jou houdt zal hij het je niet kwalijk nemen als je hem vraagt de schoenen buiten de slaapkamer te laten en voor het naar bed gaan zijn voeten te wassen. Je Lita.”
Schrik niet als het huwelijk moeilijker is dan je gedacht had. Je bent niet de enige. Om je gerust te stellen: het idee dat het allemaal niets is, komt voor bij 100 procent van de mensen in wat voor relatie dan ook. We zijn immers allemaal maar mensen.
En – dat is natuurlijk ook niet zo leuk – de seks blijft ook niet zo stomend en spannend als in het begin. In het begin verdrink je bijna in de liefdeshormonen – de oxytocine, de dopamine, de testosteron, de oestrogeen – maar dat wordt allemaal minder en stabieler. Je moet zelf wat meer gaan doen om de opwinding terug te krijgen. Bij voorkeur binnen je eigen relatie natuurlijk.
Eerlijkheid en een goede relatie vormen geen goed huwelijk. Als je steeds bezig bent met het idee dat je in je relatie tekort komt, dan gaat het niets worden. Het huwelijk is gemaakt voor de edelmoedigen van hart. De andere helft van de bevolking profiteert daar dan misschien een beetje van, maar ja: weet je echt wat eerlijk is in de liefde? Ik niet.
Belangrijk is om te leren hoe je het weer goed maakt. Wie niet kan vergeven blijft eenzaam. Wie zijn excuses niet aan kan bieden verschanst zich in een isolement waar hij of zij meer last van heeft dan de partner. Leer je zelf vergeven. Dat is misschien nog wel belangrijker en ontdek dat de schoonheid van een relatie berust op de manier waarop je van elkaar verschilt. Als het je gaat om gelijkheid, ga je maar met je zus of broer wonen.
Een gouden regel is ook dat als je je aan iets ergert, je niet op zoek moet gaan naar hoe je die irritante eigenschap van je partner kan veranderen, maar naar waarom je je er in hemelsnaam zo druk over maakt. Er moet toch iets zijn waarom jij je zo ergert. Herken je iets dat je niet wilt zien?
Bewaak je eigen leven. Zorg dat je niet aan elkaar geplakt raakt, maar houdt je eigen carrière en zorg ook dat je niet verandert in een klein clubje met dezelfde mening, die de mening ook nog tegen de boze buitenwereld beschermen moet.
Dank aan Winny en mocht je vandaag ook toevallig trouwen (of net in het huwelijk getreden zijn, al een tijdje met elkaar samenwonen, of van plan zijn dat in de naaste toekomst te doen) dan heb je misschien iets aan de 7 gouden regels van het huwelijk. Mocht je er pas op de 80ste achter komen, troost jezelf dan want je bent niet de enige.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht