Joop

Making a Murderer-makers zelf in beklaagdenbankje

  •  
20-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-01-20-om-13.47.21
Het kan verkeren, zo weten filmmakers Moira Demos en Laura Ricciardi inmiddels. Na het aanvankelijk laaiende succes van hun hit-documentaire Making a Murderer, lijkt de publieke opinie zich inmiddels tegen het duo gekeerd te hebben. Zowel het publiek als ook enkele hoofdrolspelers uit de documentaire zelf beschuldigen Demos en Ricciardi ervan een wel heel eenzijdig beeld van de veroordeelde Steven Avery te schetsen.
Kathryn Schulz, journalist van The New Yorker , schrijft:
"De documentaire laat kijkers voortdurend geloven dat Avery erin is geluisd door de Manitowoc County Sherrif’s Department en het laat elk bewijs dat het tegendeel laat zien nadrukkelijk weg. De filmmakers laten bewust veel onzalige feiten uit Avery’s verleden weg, waaronder meerdere aanklachten wegens fysiek en seksueel geweld."
Ondertussen zetten zelfs Avery’s advocaten publiekelijk vraagtekens bij zijn onschuld en noemde zijn ex-verloofde hem een monster tijdens een interview met CNN. Het heeft er allemaal toe geleid dat Demos en Ricciardi in de hoek zijn beland waar de klappen vallen. Maandagavond, plaatselijke tijd, waren ze te gast bij Trevor Noah in The Daily Show om tekst en uitleg te geven.
‘We zijn nooit van plan geweest enige invloed uit te oefenen op de zaak,’ zegt Ricciardi.
"‘We wisten dat het rechtssysteem had gefaald bij Steven Avery in 1985 en nog eens 18 jaar lang bleef falen terwijl hij onterecht gevangen zat. Het enige dat wij wilden doen, was uitzoeken of het rechtssysteem er sinds 1985 op vooruit is gegaan.’"
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Minoes2
Minoes221 jan. 2016 - 2:57

Aanklachten uit het verleden die blijkbaar niet tot vervolging hebben geleid waar dus geen enkel bewijs voor is? Het doet overigens niets af aan de rechtsgang in dit geval die rammelt aan alle kanten die aantoont dat het zeer gemakkelijk is mensen zodanig murw te slaan dat ze valse bekentenissen afleggen door ze tegelijkertijd zelf alles in de mond te leggen wat in Nederland soms ook gebeurt. Echter daar zijn er beelden van. Juryrechtspraak daar kun je je ook niet op verlaten, dat zijn nog eens evenzovele potentiële vooroordelen extra. In Amerika is het aantal onterechte veroordelingen vooral ook onder zwarte mensen noemenswaardig.

BakkerGerard
BakkerGerard20 jan. 2016 - 17:48

Ik heb de serie gezien en het geeft zeer goed weer dat het Amerikaans juridisch systeem faalt. Overduidelijk is de politie bezig met het zoeken van een dader of een bekentenis in plaats van het zoeken naar de waarheid. Daarnaast is 100% zeker dat de toen 16 jarige Brendan Dassey onschuldig voor moord is veroordeeld. Het is niet te begrijpen dat de jongen (inmiddels man) niet vrij komt. Het bewijsmateriaal dat hij onschuldig is, ligt voor het grijpen (is in de serie te zien, maar heeft de jury destijds niet gezien). Naast zijn ingetrokken verklaring is er geen enkel bewijs. Ongelooflijk dat het recht er niet in voorziet een dergelijke enorme fout te kunnen herstellen. Voor Steven Avery, de hoofdpersoon in de serie, ligt het minder duidelijk. De kans is aanwezig dat hij de moordenaar is. Op basis van wat ik uit de serie haal, is, naar mijn mening, geen wettelijk en overtuigend bewijs geleverd dat hij de moordernaar is. Het opnieuw behandelen van deze zaak zou daar uitsluitsel over moeten geven, al was het maar om, mocht hij toch schuldig blijken, de enorme discussie hierover te verduidelijken en te laten zien dat het recht zegeviert. Ik vermoed echter dat dit niet gaat plaats vinden.