Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Speur mee naar onderzoek over seksueel geweld en afkomst

  •  
15-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-01-13-om-20.05.55
Geenstijl en de wegkijkers van de jaren negentig
Deze vrijdag brengt Van Rossem op GeenStijl een alarmerend bericht. Drie kwart van de verkrachters is allochtoon, meldt de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Daar wil je dan het jouwe van hebben. Dat rapport is vast met een vloek en een zucht aan de google-haak te slaan.
Dat viel nog niet zo mee. Wel verscheen al gauw een artikel uit Trouw  dat grote overeenkomsten vertoont met Van Rossems bericht. Het werd gepubliceerd op 27 juli 1996. In de vermaledijde jaren negentig dus, toen al die media maar wegkeken en de problematiek verdoezelden en zelfs de gezegende Pim Fortuyn nog aan het ontwaken was. Toen dus kwamen dit soort berichten standaard in een om zijn politieke correctheid uitgekreten krant als het links-christelijke Trouw. Dat niet alleen: onderaan het artikel uit 1996 staat de volgende zinsnede: “ZENZ pagina 3, in Nederland mag je met vrouwen doen wat je wilt”. Er is dus ook nog een uitgebreid achtergrondartikel.
Een enkel stuk? Nog een voorbeeld: op 26 oktober 1996 waste Henk Müller seksistische Marokkaanse jongens vreselijk de oren. In de Volkskrant. Ja, er wordt meestal op gezag van Fortuyn veel onzin voor zoete koek aangenomen over hoe vreselijk het allemaal was in het laatste decennium van de twintigste eeuw. Nu wordt duidelijk waarom de gegevens die Van Rossem noemt allemaal van twintig jaar terug zijn. Prof. dr. Leo Lucassen krijgt veel kritiek omdat hij in De Wereld Draait Door conclusies over de huidige vluchtelingen trok op basis van onderzoek naar hoe het met asielzoekers uit de jaren negentig is afgelopen.
Wie op zoek gaat naar recenter onderzoeksmateriaal over het verband tussen zedendelinquentie en etnische afkomst, vindt dan de studie uit 2008 van Arjen Blokland en Anton van Wijk, die Sywert van Lienden bij DWDD zo verkeerd citeerde. Zij werkten onder auspiciën van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, waarvan de website  heel veel interessante informatie bevat voor wie geïnteresseerd is in de verbanden tussen misdaad en veiligheid. Verder googlen bracht een artikel boven water uit het Journal of Population Economics. Daarin wordt gesteld dat de binnenkomst van immigranten wel de vrees voor misdaad vergroot maar de werkelijke criminaliteit niet. Dat lijkt in overeenstemming met de dalende misdaadcijfers in Nederland.
Toch is het mij niet gelukt om zo gauw recent wetenschappelijk materiaal over de correlatie tussen etnische of religieuze achtergrond en aanranding/verkrachting te vinden. Hopelijk zijn er onder de lezers van dit stukje deskundigen die zulk materiaal wel paraat hebben en daaruit ter verrijking van de kennis der totale Joop-gemeenschap zouden willen citeren. Uiteraard bedoel ik dan volgens wetenschappelijke criteria gefundeerde informatie want ik ga er in tegenstelling tot sommige anderen niet van uit dat modellen politiek gefundeerd zijn en wetenschappelijke conclusies ook maar een meninkje.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (134)

Peter_K2
Peter_K218 jan. 2016 - 12:00

Neus wat rond op de site van CBS zou ik zeggen: http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81959ned&D1=3&D2=0&D3=0&D4=0-4,42,44,66,l&D5=0-2&D6=11-15&HDR=G5,T,G1,G2,G4&STB=G3&VW=T http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=80316NED&D1=1&D2=1&D3=1-2%2c4-5%2cl&D4=1%2c3-4&D5=1-7&D6=l&HDR=T%2cG5%2cG1%2cG2&STB=G3%2cG4&VW=T http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81947NED&D1=27-28,39,45,49,52-53&D2=1-2&D3=0&D4=0-1,3,5-10&D5=l&HDR=G3,G2,G1&STB=T,G4&VW=T http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82321ned&D1=0-1&D2=0&D3=0&D4=a&D5=a&VW=T Let wel: het CBS spreekt over "allochtonen". Daarvoor gebruikt ze niet de definitie uit het woordenboek, maar een eigen definitie: een allochtoon is iemand waarvan minstens één van de ouders in het buitenland geboren is. Dat betekent dat de inmiddels vele derde en vierde generatie allochtonen (time flies!) dus als autochtonen geregistreerd worden.

srgt Hartman
srgt Hartman17 jan. 2016 - 17:10

"Daarin wordt gesteld dat de binnenkomst van immigranten wel de vrees voor misdaad vergroot maar de werkelijke criminaliteit niet. Dat lijkt in overeenstemming met de dalende misdaadcijfers in Nederland." Wat zeggen deze dalende misdaadcijfers? Een verkleinde aangiftebereidheid? Ontmoedigingsbeleid om aangifte te doen? Grondbeginselen aanpassen wanneer iets als misdaad vermeld staat? Voorlopig is het zo dat al die hoogopgeleide apothekers uit Aleppo eerder gynaecologen lijken te zijn...

3 Reacties
Dunya2
Dunya217 jan. 2016 - 20:55

@Sgrt Hartman. Denk maar wat je denken wil. Straks als ze als arts zijn in Nederland en wonen in een villa, dan heb je het nakijken.

srgt Hartman
srgt Hartman18 jan. 2016 - 19:30

@Iman: en waarom zou ik het nakijken hebben?

Dunya2
Dunya219 jan. 2016 - 13:44

@srgt Gynaecologen/artsen hebben veel aanzien in de maatschappij en hebben zij een riante salaris, waarmee ze een villa kunnen kopen. Dat spotten van jou is dan niet op zijn plaats. Veel mensen zouden dan juist jaloers op hun zijn.

Yogi Bear
Yogi Bear17 jan. 2016 - 9:06

Kölner Polizei: Vor allem Marokkaner fallen auf Feedback Die Ermittler haben bisher 19 Tatverdächtige identifiziert. Neun Verdächtige halten sich illegal in Deutschland auf, zehn Personen sind Asylsuchende. Von den 19 Verdächtigen kommen 14 aus nordafrikanischen Ländern, vor allem aus Marokko. Den Statistiken der Kölner Ermittler zufolge werden 40 Prozent der nordafrikanischen Zuwanderer innerhalb eines Jahres straffällig." http://www.sueddeutsche.de/panorama/ermittlungen-zu-den-uebergriffen-in-koeln-vor-allem-marokkaner-fallen-auf-1.2814336 Nuanceer dit maar even, geen probleem lijkt mij..

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2016 - 0:29

Han de meeste wetenschappelijke studies gaan uit van de slachtoffers niet de daders. WODC heeft een rapport gepubliceerd over daders maar dat betreft huiselijk geweld. In Zweden en Noorwegen is ethniciteit in de statistieken over seksuele wetsovertredingen niet terug te vinden. Het klopt dus dat ethniciteit of niet wordt geregistreerd of niet wordt gebruikt.

Dunya2
Dunya216 jan. 2016 - 19:37

@ Rationele burger. Het gemiddelde van iets, zegt niet meer dan dat het een gemiddelde van iets is. Volgens die onderzoeken die u aanhaalt zijn de Irakezen en Perzen ook niet bijster slim en hebben zij een lage opleidingsniveau. In dat soort landen is er onderling veel verschil in educatie/arm/rijk/slim/dom. De rijke mensen hebben meer mogelijkheden om te studeren en de armen, waar er veel van zijn, bijna niet en als je het gemiddelde daarvan neemt, krijg je een vertekent beeld. Er zijn ook geen onderzoekcijfers waaruit blijkt dat de criminaliteit bij Syriërs in Europa hoog is. Daarnaast wat is uw doel, de vluchtelingenstroom is moeilijk tegen te houden. Ze zijn gevlucht voor oorlogsgeweld. Opvang in Turkije al 2,5 miljoen vluchtelingen. Europese politieke leiders zoeken naar oplossingen. Het stigmatiseren van vluchtelingen uit Syrië gaat de samenleving niet beter en sterker maken, in tegendeel er komt daarvan onrust.

1 Reactie
RationeleBurger
RationeleBurger16 jan. 2016 - 21:47

@Iman, het zegt op zichzelf niks, maar het zegt wel wat als je het met andere landen vergelijkt. Dat Irakezen en Perzen het ook niet goed doen lijkt me evident, mij zal je ook niet horen beweren dat ze het wel goed doen. Dus wat wilt u daarmde zeggen? Maar we hadden het hier toch over Syrische asielzoekers, waarvan u beweerde dat er veel met een hogere opleiding tussen zitten. . Mijn doel is eerlijke berichtgeving over de asielzoekers, niet alleen mogelijk positieve effecten maar juist ook de risico's. Stigmatiseren doe je mijns inziens wanneer je zonder cijfermatige onderbouwing beweringen doet zoals u dat doet. Vandaar dat ik er inhoudelijk op inga. . Aan de hand van eerlijke berichtgeving en onderzoeken kun je vervolgens een goed oordeel vormen en op basis daarvan een beslissing maken. Een voorbeeld zou kunnen zijn, veel strengere eiseniet voor asielzoekers, een tijdelijke stop van de opname etc etc. Tegenhouden kan altijd, als de wil er maar is.

PietManeo
PietManeo16 jan. 2016 - 18:51

"Toch is het mij niet gelukt om zo gauw recent wetenschappelijk materiaal over de correlatie tussen etnische of religieuze achtergrond en aanranding/verkrachting te vinden. Hopelijk zijn er onder de lezers van dit stukje deskundigen die zulk materiaal wel paraat hebben en daaruit ter verrijking van de kennis der totale Joop-gemeenschap zouden willen citeren." . Ik moet even glimlachen. Dat soort onderzoeken mag al jaren niet worden uitgevoerd. In vele landen is het verboden ethniciteit bij daders te vermelden, zoals in Zweden en Duitsland. En in andere landen kost het je de kop op de gemiddelde universiteit. Misschien dat Han van der Horst in gedachten even een jaartje of 1/12 terug kan gaan in de tijd en zich voorstellen hoe hij had gereageerd op zulk onderzoek. De term "bruinhemd" zal er vast in voorkomen.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 jan. 2016 - 19:31

Dit soort paranoïde nonsens begint vervelend te worden. Het laat zich op geen enkele manier onderbouwen. Het dient alleen maar om mensen gek te maken of liever gezegd mensen maken er zich zelf gek mee.

peterh2
peterh217 jan. 2016 - 8:09

Kom op Han, je weet best dat het zo is. De waarheid mag niet genoemd worden omdat men bang is voor een volksopstand. . Kijk eens voor de grap een seizoen 'Opsporing Verzocht' terug en tel het aantal verdachten zonder 'lichtgetinte' of 'donkere' huidskleur. Men moet verplicht extra 'witte' misdrijven laten zien van de NPO, dat zegt toch genoeg...

PietManeo
PietManeo17 jan. 2016 - 11:10

In 2008 heeft de PvdA fractie in de 1e kamer nog tegengehouden dat ethniciteit van criminelen werd geregistreerd. Aleen nationaliteit en geboortplaats worden geregistreerd. Dat betekent dat 2e generatie allochtonen dus vrijwel onzichtbaar blijven in de misdaadcijfers. Daarom moeten onderzoekers allerlei truuks uithalen om ethniciteit te achterhalen. En daarom zitten we nu met een groot gebrek aan relevante data. Verder durft geen enkele universiteitsonderzoeker nog een groot onderzoek te beginnen na wat er met Buikhuizen is gebeurt. Wat je dus nu hebt zijn een verzameling kleine onderzoekjes waar, doordat er met beperkte middelen en beperkte expertise is gewerkt, gemakkelijk gaten zijn te schieten.

Hanvander Horst
Hanvander Horst17 jan. 2016 - 14:04

De PvdA is helemaal niet tegen etnische registratie voor onderzoek. Zie dit document. http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/files/2010/10/Etnisch-registreren-mag.pdf

PietManeo
PietManeo17 jan. 2016 - 18:40

Leuk geprobeerd maar helaas pindakaas: http://www.nujij.nl/algemeen/pvda-senator-tegen-registratie-etniciteit.3571613.lynkx http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2008/9/Ook-Cohen-verwerpt-plan-etnische-registratie-ELSEVIER203981W/ De PvdA fractie in de 1ste kamer heeft dat voorstel wel degelijk tegengehouden, evenals de PvdA burgemeester van A'dam.

Dunya2
Dunya216 jan. 2016 - 15:38

@ Donostia ""De daders zijn vanzelfsprekend niet te traceren laat staan te veroordelen, omdat de misdrijven collectief in een groep hebben plaatsgevonden". Een verdachte is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Er zijn geen verdachten opgepakt, laat staan dat er sprake zou zijn van daders die zijn veroordeeld voor hun daden. Wie zegt dat het ging om allochtonen en zo ja om welke allochtonen dan? Alleen op basis van een omschreven profiel kan je niet tot dat soort de conclusies komen. Dat komt nu dan zo opeens opzetten met Oud en Nieuw, in meerdere Europese landen tegelijk. Kwam dat in voorgaande jaren dan niet voor? De asielzoekers die nieuw in Europa komen, kennen geen alcohol en drugs, die vaak als trigger fungeert bij wangedrag als

1 Reactie
peterh2
peterh217 jan. 2016 - 8:10

"If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck"

Poezenmens
Poezenmens16 jan. 2016 - 15:29

Een onderzoek uit 2014 van het Europian Union Agency for Fundamental Rights: . 22% of all women has suffered violence at the hands of a partner Of those who had been physically or sexually abused by someone other than a partner, . 30% identified a family member as the perpetrator, 22% a friend or acquaintance, and 22% somebody else known to the victim. A total of 30% said the perpetrator of physical or sexual violence carried out against them was a stranger. . http://fra.europa.eu/en/news/2016/fra-calls-action-end-widespread-violence-against-women-throughout-eu

1 Reactie
PietManeo
PietManeo16 jan. 2016 - 18:31

En van die partners, familie leden, vrienden of bekenden is ook een hoog percentage allochtoon. Geloof je me niet? Ga maar eens kijken in een blijf-van-mijn-lijf huis. De meerderheid (60%) van de vrouwen daar is allochtoon. http://www.volkskrant.nl/leven/veel-moslima-s-staan-zwijgend-achter-ayaan~a715261/

JohnVKR
JohnVKR16 jan. 2016 - 11:49

In 2010 had De Telegraaf een kort bericht over een 18-jarig Brits meisje dat werd verkracht in een tent op het Oktoberfest in München, terwijl haar vriend gedwongen werd toe te kijken. Daarbij werd ook de toelichting gegeven dat de verkrachtingen op het Oktoberfest een trend vormen: ´Vorig jaar hebben er maar liefst negen verkrachtingen plaatsgevonden op het Duitse festival,´ meldde De Telegraaf toen in het korte artikel. Anders gezegd: negen verkrachtingen op een ultrablank evenement als het Oktoberfest, naast al andere gevallen van seksuele intimidatie en seksueel geweld op datzelfde feest. Of seksuele misdrijven onder bepaalde bevolkingsgroepen al dan niet vaker voorkomen, dat weet ik niet, en om heel eerlijk te zijn heb ik de indruk dat niemand dat weet. Het cijfermateriaal dat voor handen is is zeer onvolledig, geldt voor een beperkte groep, en neemt heel veel sociaal-maatschappelijke aspecten niet mee. Wat ik wel weet is dat seksueel geweld een universeel probleem is, dat door mannen met welke achtergrond, etniciteit of religie wordt gepleegd. Het meeste geweld vindt daarbij plaats in de persoonlijke omgeving, de daders zijn in de meeste gevallen bekenden van de slachtoffers. Ik vind het prima als er eens grondig onderzoek wordt gedaan naar de achtergronden van de daders - en het zou me zeker niet verbazen als daaruit zou blijken dat b.v. Antilliaanse mannen zich bovengemiddeld aan seksueel geweld schuldig zouden maken - maar dan moet zo´n onderzoek wel volledig zijn, en dan moeten ook uiteenlopende sociaal-economische en sociaal-maatschappelijke factoren worden meegewogen. Belangrijker vindt ik echter dat er maatregelen worden genomen om te proberen AL het seksuele geweld te voorkomen en dat seksueel geweld niet meer wordt gebagatelliseerd. Want dat laatste gebeurt al decennia. Dat het nu opeens volop in de picture staat heeft enkel en alleen te maken met het feit dat de daders Noord-Afrikanen zouden zijn. De autochtoon-Duitse daders tijdens het Oktoberfest zijn nauwelijks nieuws. Het zou fijn zijn geweest als het seksueel geweld van de afgelopen decennia net zo veel aandacht zou hebben gekregen als Keulen, misschien dat er dan iets in de mentaliteit van mannen zou zijn veranderd. In dat opzicht is het te hopen dat Keulen toch nog winst is geweest, en dat de aandacht zich verschuift naar ALLE mannen, en zich niet exclusief richt op Noord-Afrikaanse mannen en mannen uit ´moslimculturen´.

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus16 jan. 2016 - 14:03

"Anders gezegd: negen verkrachtingen op een ultrablank evenement als het Oktoberfest, naast al andere gevallen van seksuele intimidatie en seksueel geweld op datzelfde feest." Beter gezegd: negen aangiften. En hoeveel aangerande vrouwen zullen denken dat dat erbij hoort op zo'n 'feest'? Idem wat betreft je klemzuipen in Chersonissos: hoeveel zullen denken dat in je tieten geknepen worden erbij hoort? Of geneukt worden terwijl je van de drank half in coma ligt en geen benul hebt van wat er gebeurt? Idem wat betreft het uitgaansleven in de gemiddelde Britse stad: wat daar tussen al die bezopen rondstruinende gekken allemaal gebeurt wil je niet weten.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer16 jan. 2016 - 17:00

@JohnVKR 16 januari 2016 om 12:49 Niet om te bagataliseren, ik vind weinig anders zo afstotenlijk als ongewensd gedrag richting vrouwen, kinderen of LHTGers, maar wel om het in het juiste perspecteif te plaatsen. Oktoberfest in München 9 aangiftes, 5 miljoen overwegend blanke bezoekers. Köln een duizend overwegend allochtone gasten, meer dan 700 aangiftes.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer16 jan. 2016 - 17:03

Dat wil je niet weten? Dat zou ik juist heel graag willen weten.

JohnVKR
JohnVKR17 jan. 2016 - 9:49

@Jan Willem deBoer. Ik schreef: negen verkrachtingen op een ultrablank evenement als het Oktoberfest, ´naast alle andere gevallen van seksuele intimidatie en seksueel geweld op datzelfde feest´. Ik heb verder 1 cijfer uit Keulen bewust weggelaten omdat ik niet heb kunnen terugvinden of er inmiddels actuelere cijfers waren, en het dan bovendien zou lijken dat ik zaken aan het bagatelliseren ben, wat geenszins het geval is. Maar je reactie noopt me dat cijfer alsnog te noemen: Keulen: 1 verkrachting en mogelijk honderden aanrandingen. Oktoberfest in 2009: 9 verkrachtingen en mogelijk honderden aanrandingen. Bedenk daarbij ook dat er van verkrachtingen sneller aangifte wordt gedaan dan van handtastelijkheden en dat het aannemelijk is dat de massale publiciteit over Keulen heeft geresulteerd in extra aangiften achteraf.

Piet de Geus
Piet de Geus18 jan. 2016 - 2:24

"Dat zou ik juist heel graag willen weten." Het uitgaansleven in veel Britse steden komt neer op je helemaal klem zuipen, kotsend over straat strompelen, een partijtje matten en in alle konten en tieten knijpen die binnen de inmiddels befaamde armlengte afstand komen. Niet veel anders dan wat we van de Nederlandse jeugd in Chersonissos en Blanes kennen. Of van de Duitse oktoberfeesten. In dat soort omgevingen hoef je niet al te snel een aangifte wegens aanranding te verwachten. Hooguit krijg je een knal voor je kop. Hoewel er feitelijk toch echt sprake is van aanranding zul je die hotspots van seksueel misbruik dus niet terugzien in de statistieken.

Nailles
Nailles16 jan. 2016 - 10:44

Men zoekt hier naar niets anders dan wetenschappelijk gefundeerde feiten die ondersteunen dat seksuele misdrijven t.a.v. vrouwen binnen een aantal etnische groepen (veel) meer dan onder de rest van de bevolking, en in het bijzonder t.a.v. de algemeen autochtone, voorkomt en/of ernstiger kenmerken heeft. Dat er factoren zijn die dit soort vergelijkend wetenschappelijk onderzoek, juist dóór culturele invloeden die ook invloed hebben op positie van, gedrag t.a.v., en dus ook seksuele misdrijven t.a.v. vrouwen, ernstig bemoeilijken, zo niet zuiver wetenschappelijk verantwoord onmogelijk maken, weet iemand die een dergelijke eis stelt als voorwaarde om zijn vooropgestelde (!) maar vooral gewenste ongeloof over veel meer dan bij de rest van de bevolking voorkomen van seksuele misdrijven onder sommige etnische door cultuur beïnvloedde groepen bij te stellen ook wel. Verderop hieronder heb ik desondanks twee door mij gevonden wetenschappelijk gefundeerde onderzoeken geplaatst, één over allochtone vrouwen in vergelijking met autochtone in Blijf van mijn lijf-huizen, en één over de relatie etniciteit en loverboys die beide een aardig beeld geven van de positie, het aanzien, en de omgang met meisjes en vrouwen bij diverse groepen. Hieronder nog een link die in weerwil van de genoemde moeilijkheid, zo niet onmogelijkheid, een verantwoord wetenschappelijk beeld te geven m.i. toch een heel aardig én betrouwbaar inkijkje geeft. Het wordt gegeven door professionals van binnenuit diverse allochtone, vooral islamitische, gemeenschappen die duidelijk uitleggen waarom seksueel misbruik binnen deze gemeenschappen veel hoger moet zijn dan op grond van geregistreerde gevallen af te leiden is. Behalve de schaamte is er een zeer gerechtvaardigde op familie-eer en zelfs lijfsbehoud gebaseerde angst misbruik voor zichzelf te houden en daar ligt bij zowel die schaamte en die angst een zuiver religieus cultureel bepaalde verbintenis van familie-eer en de daaraan totaal ondergeschikte positie van vrouwen aan ten grondslag. http://www.volkskrant.nl/binnenland/misbruik-bij-allochtoon-nog-altijd-taboe~a1862745/

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2016 - 10:38

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Siphra Spier
Siphra Spier16 jan. 2016 - 14:21

@ JohnVKR 16 januari 2016 om 12:49 ‘Dan moet zo´n onderzoek wel volledig zijn, en dan moeten ook uiteenlopende sociaal-economische en sociaal-maatschappelijke factoren worden meegewogen’ Speelt dat dan een rol bij seksueel geweld en zo ja, moet dat dan als verzachtende omstandigheden in rekening worden gebracht

Donostia2
Donostia216 jan. 2016 - 9:49

Het gezonde verstand overwint uiteindelijk toch. Lees de genuanceerde bijdrage van Martin Sommer in de VK vandaag. Met zoiets feitelijks als "The Global Gender Gap"van het World Economic Forum. Ik las laatst een stuk dat de financieel-economische en culturele achterstand van Moslim landen juist verklaarde vanuit de Gender Gap. Het was een Moslim die dit schreef, hij zei we gebruiken gewoon de helft van de bevolking niet. Dat maakt dat we niet mee kunnen komen met alle andere culturen.

6 Reacties
Dunya2
Dunya216 jan. 2016 - 10:15

De bijdrage van Martin Sommer vind ik niet genuanceerd. Hij begint zijn column al met (verkeerde) aannames. Elsevier pronkte een tijd geleden in haar blad met een foto en een bijdrage van Martin Sommer.

Dunya2
Dunya216 jan. 2016 - 10:21

@ Dinostia De "Moslim" bestaat niet; En de "Moslim landen" bestaat ook niet, die is divers. Net zo als "De Nederlander", "de Katholiek" niet bestaat.

Donostia2
Donostia216 jan. 2016 - 11:16

Heer Iman Gister. Omdat Martin Sommer in de Elsevier staat is hij niet te vertrouwen? En kan hij geen genuanceerde stukken schrijven? En de Global Gender Gap is ook onzin? Welke verkeerde aannames doet Sommer dan? En dat dé Mosliml niet bestaat, en dé Moslimlanden ook niet bestaan klopt als een zwerende vinger. Natuurlijk bestaat dé Moslim niet, net zoals dé Gereformeerde ook niet bestaan. Moslimlanden zijn landen waar in mijn ogen de Islam de staatsvorm bepaald, of ze nu Soenie, Shiët, Wahabist of welk andere sekte binnen de Islam zijn. Wat dé Moslims in het gemeen hebben dat zij zich allen beroepen op de Islam. Ik wordt een beetje moe van deze semantische haarkloverij. Het is niet anders.

arjenZH
arjenZH16 jan. 2016 - 11:20

De “Moslim” bestaat niet; En de “Moslim landen” bestaat ook niet, die is divers. Net zo als “De Nederlander”, “de Katholiek” niet bestaat. - Mee eens, maar de indrukking van vrouwen in het Midden Oosten komt in nagenoeg alle landen voor. Neem eens de moeite een paar rapporten van Amnesty International over dat onderwerp te lezen.

Dunya2
Dunya216 jan. 2016 - 12:19

@ Donostia Ten eerste: Ik ben een vrouw en niet een heer. Waaruit haal jij dat ik een man ben? Vooroordeel? Column van Martin Sommer begint al met stemmingmakerij en onjuiste en ongenuanceerde informatie: "grootscheepse aanrandingen door asielzoekers en illegale Marokkanen". Aansluitend melding makend: "Evident dat dit met de Islam te maken heeft". Zijn informatie sluit niet aan op de feiten en is de gebeurtenis niet in juiste perspectief geplaatst. En hij is duidelijk bezig met stemmingmakerij. Populistisch geklets.

Donostia2
Donostia216 jan. 2016 - 14:24

Mijn oprechte excuses Iman Gister, ik ging er abusievelijk van uit dat u een heer was. De zin "“grootscheepse aanrandingen door asielzoekers en illegale Marokkanen” is geen onjuiste noch ongenuanceerde informatie. In talloze steden in Zweden, Finland, Duitsland en Zwitserland zijn er na Oud & Nieuw aangiftes gedaan door meisjes en vrouwen. De daders zijn vanzelfsprekend niet te traceren laat staan te veroordelen, omdat de misdrijven collectief in een groep hebben plaatsgevonden. Het woord "evident" slaat op het kaartje over de Global Gender Gap. Het is evident dat er een relatie is tussen deze Gap en het kaartje,

arjenZH
arjenZH16 jan. 2016 - 9:13

Misschien moet je dit eens lezen Han: http://m.trouw.nl/tr/m/nl/36361/Vluchtelingen/article/detail/4225808/2016/01/16/De-vrouwenhaat-vlucht-mee.dhtml

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 jan. 2016 - 9:59

Dat is een goed artikel en in lijn met wat ik eerder geschreven heb. Ik raad je aan het zelf nog een keer ter hand te nemen en de laatste twee alinea's nog eens te lezen.

arjenZH
arjenZH16 jan. 2016 - 10:37

Dat heb ik gedaan Han, maar misschien begrijp ik dan de strekking van jouw opiniestuk niet.

Hamster2
Hamster216 jan. 2016 - 7:41

De conclusie van het stuk is dus dat GeenStijl zich baseerde op een onderzoek dat is uitgevoerd maar redelijk verouderd is en dat er geen recent onderzoek voorhanden is. Wat een schande zeg! Het licht natuurlijk voor de hand dat de cijfers uit de jaren negentig nu totaal anders zijn, laten we net zolang zoeken om aan te tonen dat zij het fout hebben. GeenStijl is natuurlijk het echte gevaar.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 jan. 2016 - 8:34

De conclusie is heel anders maar dan moet je het stuk natuurlijk wel even lezen.

noMan2
noMan216 jan. 2016 - 7:30

Dus mannen uit een andere cultuur, waar vrouwen in veel gevallen bedekt worden, komen naar het westen en zien dat er in de media geen kans onbenut wordt gelaten om vrouwen als geile neukpop af beelden en zien in het straatbeeld ook overal schaars gekleden vrouwen/ lichaamsdelen van vrouwen op posters en reclameborden, en daarbij kent ieder stadje zijn eigen rosse buurt waar vrouwen, net als ieder koopwaar, uitgestald achter glas. Porno, waar vrouwen de meest vernederende en gruwelijke dingen aangedaan worden onder het mom van fetisj en fantasie, maar ze het toch echt werkelijk moeten ondergaan, is hier nu mer 1 hobby van bijna elke man. En daar zijn de mannen onderling nog trots op ook! De fappening komt er nog even tussendoor, waarbij veel westerse vrouwen massaal diditaal verkracht werden. Van alle kanten vliegt hen dus de boodschap om te oren dat in het westen vrouwen als neukobject/ rukmateriaal gezien worden. De taal kennen ze nog niet, maar naar een dag is de boodschap al wel duidelijk: Zo omgaan met vrouwen, wordt in het westen 'respect voor vrouwen' genoemd, het is maar dat je het weet. Dus vluchtelingen en migranten uit culturen waar ze deze vorm van "respect" voor vrouwen niet kennen, weten niet beter dan dat een vrouw verkrachten of aan te randen hier wel het hoogste gebaar van respect tonen moet zijn. Hebben we ons hier ooit eens afgevraagd wat er binnen onze cultuur anders zou kunnen om dit soort toestanden te voorkomen? Is onze cultuur niet een equavilent van het veels te korte rokje? Als een vrouw hier op afgerekend kan worden bij een verkrachting, waarom onze cultuur dan ook niet?

3 Reacties
Hans Beek
Hans Beek16 jan. 2016 - 9:18

U denkt dat die " vluchtelingen" hier voor het eerst porno zien? Wat een denigrende zienswijze. Deze mensen komen uit landen waar ze ook internet hebben en i phones, het zijn geen inboorlingen. Ik snap best dat u de pornoficatie van onze xultuur aan de kaak wilt stellen , en ik deel die mening maar de aanranders waar we over spreken weten donders goed dat wat zij doen niet door de beugel kan. Verklaart u anders ook maar de massa aanrandingen op het tahir plein en elders in de arabische wereld? Uw laatsre opmerking is trouwens helemaal walgelijk. Het korte rokje is allang geen excuus meer en dat is maar goed ook. De opkomst van porno etc heeft trouwens in de westerse wereld niet tot een stijging van zedenmisdrijven geleid , wel heeft de instroom van mogranten in zweden tot een dergelijke stijging geleid. Het vrouwbeel binnen sommige culturen, met name de islam, leidt tot deze excessen. U wilt dus " onze cultuur" gaan veranderen zodat " hun cultuur" er makkelijker mee om kan gaan? Prima hoor. Dan mag u vanaf vandaag stoppen met werken, een hoofddoek gaan drgaen, stoppen met autorijden en in een aparte ruimte gaan eten. Ik weet zeker dat ze u dan niet meer lastig gaan vallen behalve de enkele mishandeling dan! U moet u schamen.

RationeleBurger
RationeleBurger16 jan. 2016 - 9:20

Wat een bizarre hersenkronkels. Dus volgens u raakt de aanrandende migrant in de war door de cultuurbotsing tussen de zijne, en die van het westen? En uw oplossing is dan dat WIJ ons zouden aanpassen? Hij denkt eigenlijk dat ie de hoogste vorm van respect uitdraagt? En vervolgens nog suggereren dat een vrouw zou worden afgerekend op het dragen van een kort rokje wanneer zij verkracht zou worden. . Sorry, maar ik heb zelden zulke belachelijke redenaties gehoord. Laten we allemaal een burqa aantrekken, zodat er geen misverstanden ontstaan! Ik hoop van harte dat uw reactie een en al sarcasme was, die ik heb gemist. Maar ik vrees met grote vrezen.

Hamster2
Hamster216 jan. 2016 - 9:32

Echt eng om te lezen dat er mensen zijn die serieus zo denken. Vrouwen in Europa verkrachten is normaal omdat ze zich kleden zoals ze zelf willen? Snel allemaal in de boerka, stemrecht afnemen en beter maar gewoon helemaal binnenhouden. Anders is het natuurlijk logisch dat de zielige mensen uit de fatsoenlijke landen met al die vlezigheid worden geconfronteerd. Zullen we direct de homo's van flats af gaan gooien? Straks denken ze nog na het zien van de toppers dat alle homo's willen vliegen met al die veren.

hugo bergveen
hugo bergveen16 jan. 2016 - 7:25

Bij alle aandacht voor de cijfers: het gaat steeds over verdachten, en dat is iets anders als 'veroordeelden'. Iedereen met een wat minder Hollands uiterlijk kan beamen dat er een behoorlijk verschil zit in de kans dat zij of hun blonde buurman van iets worden verdacht. Ik vraag me alleen af of het enige zin heeft om te proberen objectieve onderzoeksresultaten op tafel te krijgen; de partijen in het migrantendebat lijken daar niet veel belangstelling voor te hebben.

5 Reacties
Van der Wal
Van der Wal16 jan. 2016 - 9:07

Mensen raken verdacht omdat ze bepaalde kenmerken hebben die de dader ook heeft. Als het slachtoffer verklaart dat de dader een bepaald geslacht had, zeg man, dan zijn mannen verdacht, en vrouwen niet. Verklaart het slachtoffer dat de dader ook een bepaalde huidkleur haf dan worden daardoor mannen met die huidkleur verdacht, en vrouwen met die huidkleur niet. Als het slachtoffer vervolgens verklaart dat de dader met een bepaald accent sprak dan zijn daarna mannen met die huidkleur en dat accent verdacht, en mannen met een andere huidkleur en een ander accent niet. En zo voorts. Je wilt namelijk een beeld hebben van mogelijke daders, en daarvoor is nu eenmaal de verklaring van het slachtoffer, die het misdrijf meegemaakt heeft, de beste indicatie. Als je het gaat hebben over veroordelingen, dan meet je de adderpopulatie geconvolueerd met de effectiviteit van het rechtssysteem, en dat is heel wat anders.

RationeleBurger
RationeleBurger16 jan. 2016 - 9:26

Als je dat er bij wilt halen zou je mijns inziens ook het culturele taboe / weerhouding op het doen van aangifte moeten onderzoeken. Bijvoorbeeld door sociale druk of met de eer van de familie in het achterhoofd. Er zijn wel wat onderzoeken naar het verschil tussen landen als geheel (womenstats), maar ik heb nog geen onderzoeken kunnen vinden naar verschillen tussen etnische groepen in één land. (Nederland in dit geval).

arjenZH
arjenZH16 jan. 2016 - 9:27

Dus volgens jou moeten we onze ogen helemaal sluiten voor hoe er in het Midden Oosten met vrouwen wordt omgegaan en hoe de vrouw daar op veel plaatsen als een volstrekt 2e rangs burger wordt behandeld? En je denkt echt niet dat de immigranten en vluchtelingen uit die regio dat gedachtengoed mee importeren? Als ik u begrijp moeten wel het allemaal volstrekt naïef laten gebeuren en pas als over 10 jaar als wetenschappelijk is bewezen dat er een probleem is mogen we daar rekening mee houden. Ik word zo ontzettend moe van mensen zoals u die problemen die er duimendik bovenop liggen gewoon niet WILLEN zien. En nee voordat u daar weer over begint, uiteraard is niet elke vluchteling een potentiele aanrander dat is beslist niet wat ik zeg.

hugo bergveen
hugo bergveen16 jan. 2016 - 10:23

@vanderwal en dat noemen we nu 'self-fulfilling prophecies'.

Dunya2
Dunya217 jan. 2016 - 12:58

@ Hamster Jouw kortzichtigheid is eng. Was de Islam de oorzaak van de Jodenvervolging?

rbakels
rbakels16 jan. 2016 - 6:27

Al zouden ALLE verkrachters Marokkanen zijn, dan zijn nog niet alle Marokkanen verkrachters! Criminaliteit is significant hoger onder Marokkanen dan onder Turken, dat leerde ik in 1998 al op college criminologie. Een verklarin g wist de prof niet te geven. Maar één ding is duidelijk: scheer niet alle allochtonen over één kam, en ook niet alle moslims! Marokkaanse gastarbeiders werden uit kansarme bewoners in het Rif-gebergte gerecruteerd, Syrische vluchtelingen zijn lieden met veel moed en initiatief en vaak goede opleiding. En geld, want mensensmokkelaars zijn niet goedkoop. De Syrische cultuur staat (stond) op een hoog niveau. Zoals die intvis de uitslag van voetbalwedstrijden vaak goed wist te voorspellen, zo kan hier koffiedik wellicht nog goede diensten bewijzen.

6 Reacties
Dunya2
Dunya216 jan. 2016 - 8:52

@ Frits Jansen. Tijdens college strafrecht heb ik dezelfde informatie meegekregen. Voor mensensmokkelaars moet inderdaad veel geld worden betaald om de overtocht naar Europa te maken. Onder de asielzoekers uit Syrië zitten veel mensen met een goede opleiding, weinig analfabeten. De vluchtelingenpopulatie bestaat uit veel Koerden en mindere mate uit Arabieren die naar Europa komen. Syrië staat in het Midden-Oosten (Arabische landen) bekend als een land die qua cultuur een hoog niveau heeft.

RationeleBurger
RationeleBurger16 jan. 2016 - 10:01

Een Duitse onderzoeker beweert iets anders; laag opleidingsniveau, veel analfabetisme onder Syrische vluchtelingen.. . http://www.epochtimes.de/politik/deutschland/bildungsstand-der-migranten-viel-geringer-als-gedacht-a1285408.html

Dunya2
Dunya216 jan. 2016 - 11:38

@ RationeleBurger. Ik ken die Duitse onderzoeker en zijn onderzoek niet. Toch hebben de asielzoekers uit Syrië een andere achtergrond dan de Marokkanen hier. In vergelijking met de Marokkanen hier hebben zij een betere opleiding gevolgd met minder problemen in hun gezin. De integratieproblemen van sommige Marokkanen hier hebben ze ook niet meegemaakt. Er moet tienduizenden Euro's betaald worden om de overtocht naar Europa te kunnen maken. Dat geld heeft niet iedereen. Er wordt steeds gesproken over de "Arabische mentaliteit" onder de Syriërs, die naar Europa vluchten, terwijl het voornamelijk Koeren betreft die hun eigen "cultuur" hebben in Syrië.

RationeleBurger
RationeleBurger16 jan. 2016 - 14:27

@Iman, Mag ik u vragen of u dat kunt onderbouwen? Ik heb al vaker dergelijke beweringen voorbij zien komen, maar nog geen degelijke bronnen gezien. Ja, er zijn cijfers bekend van wat Syrische vluchtelingen zelf beweren dat hun opleidingsniveau is, maar dit Duitse onderzoek is volgens mij de eerste die dat niveau ook echt zelf toetst. . Sterker nog, een derde van de Syrische vluchtelingen in duitsland is niet eens syrier. (http://www.volkskrant.nl/buitenland/een-op-drie-syrische-asielzoekers-duitsland-komt-niet-uit-syrie~a4149666/) . Verder zijn kosten van tienduizenden euro's schromelijk overdreven. Voor 200 / 300 euro kun je de overtocht al maken. (http://politiek.tpo.nl/2015/09/09/van-turkije-naar-kos-in-een-rubberboot-het-vluchtelingendrama-van-binnenuit/)

Dunya2
Dunya216 jan. 2016 - 16:05

@ Rationele burger. Het is van algemene bekendheid dat vluchtelingen uit het Midden-Oosten een betere opleiding gevolgd hebben. Ik ken een paar Syriërs die zeggen dat ze hoog opgeleid zijn (niet persoonlijk), ik zie dat soort berichten ook op het nieuws; Er is geen enkele reden om dat te betwijfelen. Dat er voor de totale overtocht van Syrië naar Europa veel betaald moet worden, weet ik ook uit eigen bronnen. Na Jordanië en Libanon is Syrië een Arabisch land met een cultuur van hoog niveau.

RationeleBurger
RationeleBurger16 jan. 2016 - 17:03

@Iman, als u het niet erg vindt verkies ik in deze dan toch deze onderzoeker over de 'algemene bekendheid' en uw 'eigen bronnen'. De enige algemene bekendheid in deze is namelijk een bewering van de COA baas, zonder ondersteuning van onderzoeksgegevens. De Education index lijkt uw beweringen ook niet te staven, Syrië staat erg laag. Maar iets hoger dan Marokko. (http://hdr.undp.org/en/content/education-index) . Ook het gemiddelde IQ van 83 is niet bepaald indrukwekkend. (https://iq-research.org/en/page/average-iq-by-country) . Dus hoewel Syriërs zelf misschien erg tevreden zijn/waren met hun scholingsysteem (ten opzichte van hoe het ervoor was), in het grote plaatje stelt het niet veel voor.

johannes dree
johannes dree16 jan. 2016 - 6:06

Een begrijpelijke reactie op mijn bijdrage zojuist zou zijn dat de wereld verandert, daar is ook niets mis mee en heb ik ook geen moeite mee. In mijn directe omgeving (werk/prive) bevinden zich daardoor ook mensen met een alochtone snit. Ábsoluut niks mis mee. Maar kijk ik dan verder en bezie het nieuws dat in al zijn rauwheid op o.a. mij afkomt, hoor ik verhalen om mij heen, kijk ik tv etc. , dan begrijp ik ook zéker de constatering van 'overlever': Het is niet best.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2016 - 5:14

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Dunya2
Dunya216 jan. 2016 - 11:59

Ik sluit aan bij wat @ Boenders hierboven zegt. Hoe zou het voelen als een allochtoon zich zo afvragen, in hoeverre kindermisbruik te maken heeft met de Nederlandse/Europese cultuur, hoe zou jij je dan voelen en wat zou jouw reactie zijn? Hoe zou het voelen als dezelfde allochtoon jou zou zeggen dat het te maken zou kunnen hebben met verworven vrijheden? Dan zou je antwoorden dat het gaat om een zeer kleine minderheid, waar je de overgrote meerderheid niet op mag aanrekenen. Dat het gaat om tuig waar jij niets mee hebt. Dan zou je die allochtoon ook zien als een iemand die generaliseert. En terecht. Kan je de gevoelens voorstellen van de Marokkanen/asielzoekers, over wie het nu steeds gaat en die er niets mee te maken hebben?

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer16 jan. 2016 - 17:29

Imam de enige kinderen die ik geknuffeld heb zijn mijn eigen kinderen en hun kinderen. Dus als iemand pedofilie zou koppelen aan de Nederlandse cultuur is mijn reactie dat kan helaas zo zijn, maar niet aan de mijne. Ik voel me dus ook niet aangesproken. Datzelfde verwacht ik van meedoende migranten en nakomelingen. . Maar misschien is het verschil dat ik ben opgegroeid met het idee dat mensen gelijkwaardig zijn en vrouwen, kinderen, ouderen en minderheden moeten worden beschermd. Dat iemand keus voor een geloof gerespecteerd wordt, maar nooit mag lijden tot privileges. Dat je zelf verantwoordelijk bent voor optimale ontplooiing. Dat de reden voor falen in eerste instantie bij jezelf moet worden gezocht. En dat overdreven schaamte, eergevoel en slachtoffer denken totaal misplaatst is. . Misschien is het wel eenvoudig zo dat liberalisme en secularisme slecht te combineren is met een onderdrukkende bekrompen religie of ideologie.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer17 jan. 2016 - 12:09

Boenders daar zou ik geen enkel probleem mee hebben, hoewel ik mij wel afvraag of kindermisbruik en pedo sexueel gedrag koppelen aan het katholicisme de lading voldoende afdekt. Ergens heb ik het gevoel dat kindermisbruik oververtegenwoordigd is in de religieuze wereld, maar kan dat niet staven met cijfers. Geestelijke of lichamelijk misbruik van kinderen moet gewoon keihard worden vervolgd. . Het is een "zegen" dat door publieke druk deze stinkende katholieke beerput is open gegaan. Er zijn helaas nog enkele beerputten te gaan.

Frans Akkermans
Frans Akkermans17 jan. 2016 - 19:06

@boenders U laat iets relevants weg uit het rapport Deetman. Kinderen in instellingen lopen twee keer zoveel risico op misbruik dan daarbuiten. Maar het maakt niet uit of het een katholieke instelling was of niet. Het is de gelegenheid die de dief maakt. "De Onderzoekscommissie heeft onderzocht hoe groot het risico was op ongewenste seksuele benadering van kinderen in instellingen (internaten, kostscholen, seminaries, kindertehuizen). Dat risico bleek twee keer zo hoog te liggen dan het landelijk gemiddelde. Er is daarbij geen betekenisvol verschil tussen rooms- katholieke en niet- rooms-katholieke instellingen." http://www.knr.nl/UserFiles/File/Samenvatting_eindrapport_Nederlandstalig.pdf

Andy1971
Andy197116 jan. 2016 - 5:10

Misschien dat er minder onderzoeken zijn gepubliceerd omdat de uitkomsten nogal racisistisch geinterpreteerd zouden kunnen worden? Immers krijgt de politie al genoeg op z'n donder ivm etnisch profileren en je ziet maar aan de krampachtigheid van het vrijkomen van het nieuws in Keulen hoe men omgaat met feiten als het om "Noord-Afrikanen" gaat. Sites als Joop.nl zouden direct de messen slijpen om elk serieus onderzoek met de grond gelijk te maken voordat zij de feiten kennen, dus als onderzoeker bedenk je je wel een 2e keer voordat je zoiets publiceerd.

1 Reactie
Dunya2
Dunya218 jan. 2016 - 16:19

@ Niels SSS "Misbruik van kinderen komt in alle culturen en religies voor". "In ieder geval heeft het niets met de christelijke religie te maken. dit even voor de duidelijkheid". Datzelfde geldt ook voor de Oosterse cultuur en de Islam, dit even voor de duidelijk.. :)

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2016 - 4:13

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Hans Beek
Hans Beek16 jan. 2016 - 10:22

Geen probleem Bart. Door Keulen sxhiet het antisemitisme er een beetje bij in.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2016 - 3:41

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
arjenZH
arjenZH16 jan. 2016 - 9:18

Lees dit artikel eens en durf in godsnaam eens over dat alles verstikkende politiek correcte denken heen te stappen. http://m.trouw.nl/tr/m/nl/36361/Vluchtelingen/article/detail/4225808/2016/01/16/De-vrouwenhaat-vlucht-mee.dhtml

Arie Roos
Arie Roos16 jan. 2016 - 10:53

[durf in godsnaam eens over dat alles verstikkende politiek correcte denken heen te stappen.] Zolang Rechts deze onzin blijft roeptoeteren zullen ze nooit serieus genomen worden.

arjenZH
arjenZH16 jan. 2016 - 19:47

@Arie Roos Heb je het artikel "de gevaarlijke Linkse stilte" van deze week gemist?

arjenZH
arjenZH16 jan. 2016 - 20:11

@Boenders "Iedereen weet dat de vrouw in het MO in een onderdrukte positie leeft" Je hebt gelijk dat er niet een direct verband hoeft te zijn met seksueel geweld. Al zijn er wel erg veel verhalen over vrouwen die lastig gevallen worden door bijvoorbeeld opgeschoten Marokkaanse jongens. Maar de wijze waarop in zijn algemeenheid met vrouwen wordt omgegaan (de onderdrukte positie) strookt niet met onze normen en waarden en dat is slechts 1 voorbeeld waarop culturen botsen en waardoor er problemen kunnen ontstaan. Daarom moeten we voorzichtig zijn met onbeperkte immigratie / opvang uit vluchtelingen uit landen met een volstrekt andere cultuur. En dat benoemen en heeft niets met racisme en xenofobie te maken.

Peter Huistra
Peter Huistra16 jan. 2016 - 1:11

Ik begin hier maar eens met een zaak die iedereen blijkbaar vergeten is, maar destijds enorm veel indruk op me maakte mede omdat het gebeurde in de wijk waar ik destijds woonde (Spaandammerbuurt, Amsterdam). Het gaat om de groepsverkrachting van een 13 jarig zwak begaafd meisje door 14 allochtoonse jongens (voor het grootste gedeelte marokkanen). De destijds door de PvdA gedomineerde staddeelraad deed er destijds alles aan om de zaak in de doofpot te stoppen. De pleegouders van het meisje werd gevraagd om over de zaak te zwijgen omdat men bang was voor de gevolgen als het nieuws bekend zou worden. Terwijl er door een projectgroep een uitgebreid programma opgezet voor de daders en hun ouders: cursussen, bijeenkomsten compleet met Marokkaanse tolken en velerlei opvoedingsactiviteiten. Intussen werd het zwakbegaafde slachtoffer aan haar lot over gelaten sterker ze werden op straat gewon bedreigd, uitgescholden en geïntimideerd door de daders en hun families. Het verhaal kwam overigens pas anderhalf jaar later naar buiten toen het weggepeste gezin was verhuist en de moeder het verhaal dat hun was overkomen durfde te vertellen. Het geheel speelde overigens in de tijd dat Fortuyn opkwam (2000-2001) Link: http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20011117/teksten/bin.daders.werden.projectgroep.html Ik vind het overigens jammer dat zo los wordt gegaan op Sywert van Lienden, in plaats van het onderzoek waar het om gaat eens te bestuderen en te kijken wat dit wél zegt. Link: http://nl.aup.nl/wosmedia/296/vol_83_no_2_-_zedendelinquentie_en_etniciteit.pdf Voor zover dat nog nodig was, ondersteunt het onderzoek inderdaad het idee dat jongens uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika beduidend meer moeite hebben om van vreemde vrouwen af te blijven: (..) en personen uit het Midden-Oosten en Marokko vooral in aanrandingszaken (respectievelijk 7,1 en 6,7 in vergelijking tot 0,8 per 10.000 voor autochtone Nederlanders) 8 a 9 keer zoveel dus. Dat kan je dus niet zomaar wegschreeuwen. Ik ben overigens voorstander van ruimhartige opvang van echte vluchtelingen, net als ik voorstander ben om zaken vooral niet in de doofpot te stoppen omdat het niet uitkomt. Uiteindelijk zal dat laatste als het uiteindelijk toch uitkomt slecht rechts extremisten in de kaart spelen.

overlever
overlever15 jan. 2016 - 23:21

Helaas heb ik geen op wetenschappelijk gevundeerde criterieus materiaal voor je paraat Han . En al helemaal niet over de korremelatie tussen etnitherische of regelieuse achtergronden. Ben ik veel te dom voor. Ik begrijp er niets van. Daarentegen Han. ik loop wel af en toe op straat. Kom soms zelfs in de kroeg. En ik moet je zeggen Han. Het is niet best!

2 Reacties
johannes dree
johannes dree16 jan. 2016 - 5:58

Overlever. In de geest zoals de uwe zou mijn reactie ook vorm gekregen hebben. . Ik manouvreer in mijn leven met mijn geest die ten dele gevormd is uit mijn jeugd. Voorbeeld: op tv komen zo af en toe bij de zender 'ONS' beelden van vroeger voorbij. Diréct valt mij op dat het er zo gezapig aan toe gaat. Politie is er wel, maar die bevinden zich gewoon in hun kloffie tussen de mensen. Ook toen waren er vermoedelijk wanklanken, maar die voerden geen boventoon. Nu staat vaak de politie op afstand en tov vroeger lijken het wel aliens vanwege o.a. hun kleding. . Vroeger, als je als opgeschoten pre-puber wat uithaalde en het 'slachtoffer' kreeg je te pakken, dan had je warme oren en een zere kont. Durf nu maar eens zulke types van die leeftijdscategorie uberhaupt aan te spreken... Heeft niks met angst te maken! Enkel realiteitszin. . Vanwege mijn werk kom ik regelmatig in de 'grote' stad. Tov die filmpjes van vroeger (die veelal opgenomen zijn in de steden) zie je nu op momenten tussen de gekleurde mensen enkele blanken. Gewone constateringen van een gewone nederlander die in zijn hoofd dus ten dele zijn herinneringen met zich meedraagt.....

johannes dree
johannes dree16 jan. 2016 - 6:09

Geachte redactie, laatste bijdrage van mij zojuist verkeerd geplaatst. Hoort eigenlijk onder 'beantwoorden' van overlever... bij deze een dubbelpost. . Een begrijpelijke reactie op mijn bijdrage zojuist zou zijn dat de wereld verandert, daar is ook niets mis mee en heb ik ook geen moeite mee. In mijn directe omgeving (werk/prive) bevinden zich daardoor ook mensen met een alochtone snit. Ábsoluut niks mis mee. Maar kijk ik dan verder en bezie het nieuws dat in al zijn rauwheid op o.a. mij afkomt, hoor ik verhalen om mij heen, kijk ik tv etc. , dan begrijp ik ook zéker de constatering van ‘overlever’: Het is niet best.

Haastig
Haastig15 jan. 2016 - 21:48

"Dat lijkt in overeenstemming met de dalende misdaadcijfers in Nederland." . Ik heb daar wel wat over gehoord in relatie met moord & doodslag: de dalende trend die -helaas- voornamelijk werd veroorzaakt door vergrijzing. In het algemeen zijn daders jongere mannen, daar zijn nu relatief minder van. Per leeftijdscategorie was het niet gedaald....

Stiek
Stiek15 jan. 2016 - 21:44

Een overzichtje van diverse (nederlandse) onderzoeken over criminaliteit door allochtonen en het verband met cultuur: https://ewoudbutter.wordpress.com/2008/12/23/allochtonen-criminaliteit-en-cultuur/

Donostia2
Donostia215 jan. 2016 - 21:26

Van Rossem heeft een booby-trap geplaatst. Trap er niet in Han.

Haastig
Haastig15 jan. 2016 - 21:26

http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37264&D1=0%2c13-20&D2=3&D3=0&D4=0&D5=5-20&HDR=T%2cG2%2cG3%2cG4&STB=G1&VW=T . Uiteraard beperkte info.

Bert Vlierman
Bert Vlierman15 jan. 2016 - 21:15

Alle gekheid op een stokje: verreweg het meeste sexueel geweld vindt plaats op de BibleBelt. Rond of meer dan de helft van de vrouwen daar heeft te maken (gehad) met sexueel geweld, en nergens in Nederland vindt er meer incest plaats. Onderzoeksgegevens hierover worden in de vaderlandse media nauwelijks besproken, en al helemaal niet in Trouw. De incestverschijnselen waren in de jaren 70 al bekend onder bijvoorbeeld schoolartsen. Zou DWDD daar eens een gezellig stukje infotainment aan kunnen wijden?

6 Reacties
chrisvandenheuvel
chrisvandenheuvel15 jan. 2016 - 21:39

Wat mij betreft, graag!

JanB2
JanB216 jan. 2016 - 0:05

"Onderzoeksgegevens hierover worden in de vaderlandse media nauwelijks besproken, en al helemaal niet in Trouw" Veluwse incestverhalen in Trouw zou inderdaad het einde van de wereld zijn zoals we die kennen.

Piet de Geus
Piet de Geus16 jan. 2016 - 3:10

"Veluwse incestverhalen in Trouw zou inderdaad het einde van de wereld zijn zoals we die kennen." Mensen die de wereld kennen, weten dat ze in de bible belt geen Trouw lezen maar het Reformatorisch Dagblad of desnoods het Nederlands Dagblad.

Frans Akkermans
Frans Akkermans16 jan. 2016 - 21:53

Die gekheid op een stokje is nergens op gebaseerd of u moet geen stijl hier als bron willen noemen. Het is mythevorming net als bij vluchtelingen het geval is, napraterij.

Frans Akkermans
Frans Akkermans16 jan. 2016 - 22:01

Onderzoeksgegevens over seksueel geweld specifiek in de Bible Belt zijn er niet. Jan B mag dit wel eens lezen: http://www.refdag.nl/achtergrond/onderwijs-samenleving/ds_silfhout_misbruik_niet_bedekken_met_de_mantel_der_liefde_1_623938 voordat hij het over het einde ter tijden heeft.

Frans Akkermans
Frans Akkermans17 jan. 2016 - 19:18

@boenders Zie mijn opmerking hierboven over het feit dat kinderen in niet-katholieke instelingen evenveel risico liepen als in de katholieke volgens het rapport Deetman. En…"Er is geen vorm van seksuele delinquentie in Nederland en overal in de wereld welke in de laatste decennia zoveel aandacht heeft getrokken als pedofiliepraktijken door katholieke priesters en broeders'…is denk ik waar maar het feit dat iets de aandacht trekt maakt iets nog niet waar. Ongetwijfeld gaat er de komende tijd veel aandacht uit naar die Noord-Afrikanen en hun gedrag jegens vrouwen maar daarmee is nog niets aangetoond.

Jan Pieter2
Jan Pieter215 jan. 2016 - 21:00

Pas als ik van alle verkrachtingen door Noord Afrikaanse en Antilliaanse jongeren video opnamen vd daad heb gezien en alle rechtbank verslagen in detail heb doorgenomen geloof ik het. Misschien dan, want er kan mee gemanipuleerd zijn. Dat hoort van die mevrouw Schut ofzo en die het kan weten! Voor als nog zie ik het weer als een demonisering en stigmatisering van extreem rechts. Ga net als de burgemeester van Amsterdam gewoon thee drinken met deze jongens, dan komt het allemaal wel goed! . Ga vooral niet beweren dat Noord Afrikaanse jongeren relatief 10 maal zoveel en Antilliaanse jongeren meer dan 20 maal zoveel in de statistieken voor zeden misdrijven voorkomen. Dan ben je een racist. Al bewijzen de cijfers mbt Amsterdam het glashelder, we blijven ontkennen.

Nailles
Nailles15 jan. 2016 - 20:48

Zie uit de Nova-uitzending uit 2007, bijgevoegd als link hieronder, het gesprek direct na de reportage, met Clairy Polak in gesprek met Judith Wolf bijzonder hoogleraar Maatschappelijke Opvang. Het gaat om bevindingen uit een wetenschappelijk onderzoek van laatste. Het zegt dat de zwaar oververtegenwoordigd aanwezige buitenlandse vrouwen in Blijf van mijn lijf-huizen gemiddeld (!) veel meer getraumatiseerd, gestresst, bedreigd worden door, en ernstiger seksueel misbruikt zijn door hun mannen dan aanwezige autochtone vrouwen, en vaak niet alleen door echtgenoot maar ook door familie wiens "eer" door de vluchtactie van de vrouwen geschonden zou zijn ernstig bedreigd worden. http://www.ntr.nl/player?id=NPS_1068277&ssid=203 Houd maar eens vol dat de cultuur van de etnische omgeving er vast niets mee van doen hebben dat: -allochtone vrouwen er oververtegenwoordigd zijn ondanks dat er relatief veel meer autochtone vrouwen in Nederland zijn. -autochtone vrouwen die zo wanhopig zijn dat ze een heenkomen zoeken naar een Blijf van mijn lijf-huis gemiddeld minder getraumatiseerd, gestrest, en ernstiger seksueel misbruikt zijn, en bedreigd worden dan de er aanwezige allochtone vrouwen die niet zelden ook nog voor familie mogen vrezen.

1 Reactie
Molly Sweet2
Molly Sweet216 jan. 2016 - 10:20

'Het Nederlandse volk is al sinds de grote volksverhuizing uitgestorven, door een invasie van een slimmere en sterkere soort. Voor echte ouderwetse blonde Germanen moet je in de donkere uithoeken van het Duitse rijk zijn.' Heerlijk, om gewoon geen enkele vorm van verstand van geschiedenis te hebben. Dan lijkt het allemaal zo makkelijk te behapstukken, dat verleden. Is totaal niet complex, welnee, ben je gek. Kun je gewoon met zevenmijlslaarzen overheen, zonder ook maar iets onderzocht te hebben. Ik lig hier werkelijk in een deuk, Andy. Je bent grappig.

rabarber2
rabarber215 jan. 2016 - 20:20

Goed artikel. Ik durf alleen mijn meissie niet ged meer alleen de straat op te sturen. De laatste 2 keer is ze lastig gevallen door 'lichtgetinte' jongens. Ik zei nog: "dat hadden net zo goed Nederlandse jongens kunnen zijn geweest." Maar er wonen gewoon zoveel van die jongens in onze stad. Dat is we een mooi iets hoor, ik been geen xenofoob! Sterker, ik ben helenaal voor multiculturalisme. (Ik vind het altijd zo vreemd dat niet-westerse landen daar zo weinig mee doen!) Het brengt veel moois. En bovendien hebben we veel potientiële arbeidskrachten - het liefst uit die regio - nodig de komende tijd! In 2040 zou het Nederlandse volk anders uitgestorven zijn, zo heb ik me laten vertellen. Laat maar komen dus, die immigranten. Het zou ook onmenselijk zijn ze niet toe te laten, het is immers erg gevaarlijk daar waar ze vandaan komen. Ik pleit daarom voor open grenzen en snel laten integreren. Er zijn in de grote steden al veel mooie wijken waar broeders en zusters hen met open armen ontvangen. Tuurlijk, er zijn wat verschillen tussen de culturele mores en waarden van de nieuwkomers (en de 3e en 4e generatie) en die van ons en onze ouders/grootouders. Maar wij moeten daar gewoon een beetje rekening mee houden. Daarom hou ik mijn lief maar zoveel mogelijk binnen.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jan. 2016 - 20:59

Net als de moslimmannen dat volgens het verhaal allemaal zouden doen?

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje15 jan. 2016 - 20:17

Hoe je het ook went of keert en hoe vaak je het ook ontkent, feit blijft dat allochtonen zijn oververtegenwoordigd in zowel de misdaadstatistieken als bij zedendelicten. Punt.

1 Reactie
JanB2
JanB216 jan. 2016 - 0:06

Dat mag een feit zijn (is het ook) maar wat wilt u daarmee zeggen?

chrisvandenheuvel
chrisvandenheuvel15 jan. 2016 - 20:01

Ik ben, net zoals jij Han, benieuwd naar het desbetreffende onderzoek. Wel heb ik het volgende gevonden (huidige situatie Zweden): "Veertig jaar nadat het Zweedse parlement besloot het voormalig homogene Zweden om te vormen tot een multiculturele samenleving, is het aantal gewelddadige misdaden met 300% gestegen, en het aantal verkrachtingen met 1472%. Zweden is nu qua verkrachtingen nummer 2 op de wereldwijde lijst, alleen het Zuid-Afrikaanse Lesotho staat hoger." De getallen van Geenstijl zouden dus zomaar kunnen kloppen.. http://nl.gatestoneinstitute.org/5770/zweden-verkrachting

2 Reacties
Haastig
Haastig15 jan. 2016 - 21:40

Daar schijnt een andere telling ook aan bij te dragen: de zweden tellen elk vergrijp, kennelijk is dat niet overal zo (een was het eerder niet zo) Dus de echtgenoot die 10x zijn vrouw verkracht wordt in Zweden 10x meegeteld, in andere landen slechts 1x. Daarnaast moet je ook meerekenen in welke mate waarin vrouwen wel of niet naar de politie durven. SA zal niet heel veel vrouwen hebben die bij de politie naar binnen stappen voor verkrachting: ik zou overslaan, maar in Zweden niet.

chrisvandenheuvel
chrisvandenheuvel15 jan. 2016 - 22:23

Ongeacht dat ze een andere telling hebben, het is flink toegenomen. En de manier van tellen is niet aangepast. Dus het feit blijft dat de stijging echt bizar is.

Kees Apollo
Kees Apollo15 jan. 2016 - 19:55

Uitstekend historisch onderzoek weer op internet. Petje af.

Bitterbal
Bitterbal15 jan. 2016 - 19:39

http://nl.aup.nl/wosmedia/296/vol_83_no_2_-_zedendelinquentie_en_etniciteit.pdf

Nick Ros
Nick Ros15 jan. 2016 - 19:06

Graag cijfers uit 2016. Sinds medio 2015 is er veel veranderd in de EU-landen en Nederland.

5 Reacties
Nick Ros
Nick Ros15 jan. 2016 - 19:11

Op het journaal, 20.00 uur vandaag, werd dat nog eens verteld door Marokkanen.

RoBru
RoBru15 jan. 2016 - 22:13

Je wilt graag cijfers uit 2016?

Nick Ros
Nick Ros15 jan. 2016 - 22:32

vanaf medio 2015 naar nu 2016. R0Bru. Wij hebben toch data in de computers.

JanB2
JanB216 jan. 2016 - 0:10

Wat dan? Bent u weer in het land of zo? Ik heb u in ieder geval nog niet bij mij in de buurt gezien. Daar is dan ook alles hetzelfde als in 2014, 2013,2012.... De inbraak bij de buren van een paar weken terug past dan ook keurig in een rijtje dat teruggaat tot in de jaren '70 (zo lang ken ik mijn buurt al).

Nick Ros
Nick Ros16 jan. 2016 - 10:13

► Jan B., zitten ze aan jou boterham te knabbelen.

Nailles
Nailles15 jan. 2016 - 19:00

Hier mijn bijdrage waarbij ik mij, om lange teksten en veel cijfers re voorkomen, eerst maar eens beperk tot één specifiek seksueel type misdrijf als indicator van houding t.a.v. meisjes en vrouwen door verschillende etnische groepen in Nederland. Volgens het Verweij-Jonker-instituut blijkt dat “83% van de loverboys de Nederlandse nationaliteit heeft, waarvan 89% van allochtone afkomst. Van deze groep is 37% Marokkaans, 17% Turks, 14% Surinaams en 12% Antilliaans.” http://www.verwey-jonker.nl/doc/vitaliteit/7210_Loverboys_en_hun_slachtoffers_POD_totaalbestand_Def.pdf Dat betekent dus 74% (=83×0,890) allochtonen van de Nederlandse nationaliteit, 17% loverboys zonder de Nederlandse nationaliteit, en 9% autochtone loverboys. Het gaat dan om percentages over absolute aantallen. Als je dan ook nog de aantalsverhouding autochtonen en allochtonen mannen (±3,7x*) meeneemt weet je dat om aan een dergelijke vertegenwoordiging in absolute aantallen te kunnen komen er bij jongens uit de genoemde groepen allochtonen veel meer kans tot dit specifieke seksuele misdrijf moeten zijn. Daarvoor moet er onder deze etnische groepen dus wel een culturele invloed zijn die de nodige mentaliteit zo om te gaan met meisjes en vrouwen om te gaan veroorzaakt. * http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37325&D1=0&D2=a&D3=0&D4=0&D5=0-4&D6=l&HD=110629-1412&HDR=G5,T,G3,G2,G4&STB=G1 – See more at: http://www.joop.nl/author/nailles#sthash.ZmsqjRm0.dpuf - See more at: http://www.joop.nl/author/nailles#sthash.9qyZoQ9E.dpuf

Marc Marc
Marc Marc15 jan. 2016 - 18:53

Onderzoek uit 2008 naar verdachten van een groepszedendelict: http://www.researchgate.net/profile/Melvin_Soudijn2/publication/261362752_Verdachten_van_een_groepszedendelict/links/0f3175340411e4dc21000000.pdf In de in de leeftijdscategorie 12-26 jaar is eenderde van de verdachten uit Nederland afkomstig.

2 Reacties
Marc Marc
Marc Marc16 jan. 2016 - 0:05

@niels, dat is die tweederde ...

Marc Marc
Marc Marc17 jan. 2016 - 12:49

@boenders. Dus de cijfers kloppen maar de onderzoekers beroepen zich op correlatie is geen causatie.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer15 jan. 2016 - 18:51

Eerder deze week een interview van Nordholt bij Nieuwsuur geloof ik. Geen wetenschapper maar een commissaris die met zijn poten in de klei stond en een 25 jaar geleden een toekomstbeeld schetste welke werkelijkheid is geworden. . Daarnaast een Lucassen die nogal statistische cherry picking doet. Geen onderzoek heeft gedaan naar Keulen, ook geen informatie heeft gekregen, maar wel op basis van een door hem gecorrigeerde studie van mid jaren negentig weet te verkondigen dat het een uit de hand gelopen zakkenrollers uitje is geweest. Die man, en dan kan hij 20 keer professor zijn voor mijn part, is een schande voor de wetenschap.

6 Reacties
Donostia2
Donostia215 jan. 2016 - 22:05

Dat snap ik ook niet, Jan Willem. Lucassen heeft mid jaren negentig een onderzoek gedaan en gepubliceerd. Het is 20 jaar later. Hij vent dezelfde boodschap al 20 jaar uit, en niemand zegt hem "kom eens met wat nieuws?" Hij heeft zijn hele expertise opgebouwd op een één verhaal, en wordt toch te pas en te onpas opgevoerd als dé expert op dit gebied. Dat doet hij dan wel weer knap.

JanB2
JanB216 jan. 2016 - 0:12

Wie heeft er eigenlijk wel onderzoek gedaan naar Keulen? Juist, niemand behalve de duitse politie (die het onderzoek ook nog niet heeft afgerond). Alle anderen kakelen maar wat als dwaze kippen door elkaar heen.

Piet de Geus
Piet de Geus16 jan. 2016 - 3:33

Begrijp ik het nu goed dat Nordholt onderzoek heeft gedaan naar Keulen? Of is het gewoon een agentje dat zijn tunnelvisie bevestigd ziet en komt dat jou wel goed uit? Nordholt leidt aan hetzelfde probleem als alle agenten: zij krijgen alleen te maken met mensen die de wet overtreden en denken dat dat het complete beeld is. Uitgezonderd wijkagenten: die hebben doorgaans een genuanceerder mening omdat ze de rest van de buurt ook een beetje kennen, dus ook mensen die verder nooit met de politie in aanraking komen. Aan dezelfde ziekte als Nordholt leidt ook Hans Werdmölder, die alleen onderzoek heeft gedaan naar een groep criminele Marokkaanse jongens rond een jeugdhonk in de Pijp in de jaren 80 dat als hun uitvluchtbasis diende. Ook hij extrapoleert wat hij in die selecte groep ziet naar alle Marokkanen, wat voor een wetenschapper nog veel onvergeeflijker is dan voor een agent die het tot leider van het politiekorps heeft geschopt. Lucassen doet nu juist niet aan cherry picking maar het tegendeel: door specifieke groepen met specifieke groepen te vergelijken. Het zal jou niet bevallen omdat je misvormde wereldbeeld daardoor omvalt maar het is echt onzin om een groep jongere knapen statistisch te vergelijken met een bevolkingsgroep waar ook vrouwen en bejaarden deel van uitmaken. Nog onzinniger wordt het als je een groep laagopgeleide schoolverlaters die al zijn afgezakt naar de criminaliteit (de onderzoeksgroep van Hans Werdmölder) als maat van alle dingen neemt. Net zoals je meer dan een beetje dom of kwaadwillend bent als je groepen zakkenrollers en andere criminelen die zich met hun zatte kop misdragen ziet als de maat voor mensen die uit een heel ander land komen en terecht asiel aanvragen. Dan moet je echt eerst je school maar eens afmaken voordat je de brutaliteit hebt om je een mening over wetenschap te permitteren. En het was niet Lucassen die onderzocht wat de dadergroep in Keulen was, dat was de enige Duitse krant die wel serieus op zoek is gegaan en daar in woord en beeld verslag van heeft gedaan. Ik snap dat de uitkomst voor jou een desillusie is, omdat de dansvloer onder het fact free haatfeestje dat je hebt gevierd is weggetrokken maar je zou je frustraties daarover ook op een iets zindelijker manier kunnen uiten. Je zou dan in ieder geval iets minder voor aap staan.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer16 jan. 2016 - 15:46

Piet last van een bad trip of een zware kater. Je kunt beter dan de eveneens cherry pickende Pechtold argumentatie gebruiken. Neen Nordholt deed natuurlijk geen uitspraken over Keulen, waarom zou hij als hij de details niet kent, slechts over de problematiek in Nederland. Het interessante was dat dat hij medio 90er jaren een actueel beeld gaf en zijn toekomst visie bij uitblijvend effectief beleid. Et voila. U kunt natuurlijk Nordholt wegzetten als een verdwaasde kortzichtige dwaas die slechts oog heeft voor crimineeltjes en ondanks zijn participatie in de driehoek niet voor de Amsterdamse sameleving. Gelukkig heeft u dat oog wel, een dusdanig goed oog dat u zelf kennis heeft van mijn studie. Ter verificatie, ik ben volgens de alpha Minerva balletjes een Delftse fietsenmaker, waarvan nog een jaartje MIT. Ook nog wel een vakje statistiek gedaan overigens. . Ik begrijp dat alle Pechtoldianen een percentage met twee cijfers achter de komma verlangen, een utopie, om vervolgens zoals gebruikelijke te downplaying. De maakbare samenleving moet onaantastbaar blijven niet waar. Het probleem is dat zowel de samenleving als de natuur niet maakbaar zijn. . Idealisme is voor de onschuldigen en de jeugd en wordt bij verdergaande levenservaring normaliter ingeruild voor realisme, zo ook bij mij. En Piet het mag je verbazen ik ben niet geinteresseerd welk percentage vluchtelingen of allochtonen deelnam aan de sexual amusement in Keulen en vele andere steden. . Voor mij zijn slechts twee aspekten interessant en wel -a- is datgene wat we nu doen optimaal voor oorlogsvluchtelingen en -b- wat kan de invloed zijn op onze samenleving. Het heeft dus niets te maken met een misvormd wereldbeeld of het wegvallen van een factfree haat dansfeestje. Daarom ook mijn opmerking over de PiCo modellerende Lucassen met zijn zakkenrollers feestje. Het gaat niet om een mogelijke oververtegenwoordiging of niet versus een zelfde groep, het gaat om de mogelijke toename van intolerantie als totaliteit. . Ik constateer, met focus op de meer dan een miljoen instormers in Duitsland, want liefhebber van de grote getallen, het volgende: -1- Een kleine minderheid is van Syrische oorsprong, waarbij UNHCR sprak van slechts 2% direct afkomstig uit oorlogsgebied. -2- Het overgrote deel betaat uit jonge mannen -3- De hype van goed opgeleid wordt niet gedeeld door onze oosterburen die na registratie stellen dat maximaal 20% binnen 5 jaar een volledige baan zal vinden. -4- Regionale opvang nog steeds abominabel is . Ik concludeer dan ook het volgende: -1- De huidige ongecontroleerde toestroom is voor oorlogsvluchtelingen verre van optimaal -2- Een merendeel zijn meeliftende slecht opgeleide en daarom kansloze gelukszoekers -3- De buitengrenzen nog steeds zo lek als een mandje zijn -4- Kritiek op Merkels Wir schaffen das neemt toe zowel binnen Duitsland als binnen de EU . Niet voor niets stelde ik al meerdere keren voor dat voor de bewuste doelgroep het ophalen van vluchtelingen uit regionale opvang en dan met focus op vrouwen, kinderen en ouderen, de zwaksten der zwakken, veel humaner en efficienter is. Dan mag Samsom wat mij betreft zelfs zijn 200.000 naar Nederland halen.

Piet de Geus
Piet de Geus16 jan. 2016 - 18:45

"Het gaat niet om een mogelijke oververtegenwoordiging of niet versus een zelfde groep, het gaat om de mogelijke toename van intolerantie als totaliteit." Dan kun je uitgaande van de statistiek niets ander concluderen dan dat er minder jonge mannen moeten komen. En dan met name minder laagopgeleide jonge mannen. Natuurlijk niet alleen van buiten de grenzen, dus je kunt logischerwijs meteen een eugenetisch schema opzetten om het probleem definitief de wereld uit te helpen. Buikhuizen en Schwaab willen je daar vast een handje bij helpen. Of je kijkt dwars door de statistiek heen naar de realiteit en dan moet je concluderen dat het funest is om crimineeltjes mee te laten liften op de asielzoekersstroom en dus op zijn minst aan de buitengrenzen moet controleren of iedereen die claimt Syriër te zijn ook daadwerkelijk Syriër is. Dat vergt geen keuzes met verstrekkende gevolgen maar slechts heel praktisch het inschakelen van native speakers bij de aanmeldbalies waar de papiertjes worden verstrekt. Rest alleen nog de eigen kweek, van de eerste tot de honderdste generatie import. En wat daar het grootste probleem is weten we inmiddels ook: de kans dat de eerste of tweede generatie probleemgevallen met een IQ kleiner dan de schoenmaat adequate hulpverlening krijgt is aanzienlijk kleiner dan de kans dat de derde tot de honderdste generatie dat krijgt. Vandaar dat de eersten de top 500 draaideurcriminelen grotendeels vullen, terwijl je van de laatsten amper iets hoort. Daar komt werkelijk geen ideologie aan te pas, slechts een nuchtere probleemanalyse. Wat dat betreft heeft Rutte groot gelijk: ideologie is de olifant in de kamer die het zicht op de werkelijkheid ontneemt.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer17 jan. 2016 - 12:18

@Piet de Geus wij delen dezelfde conclusie en meer dan in slechts grote lijnen.

Turbokoekje
Turbokoekje15 jan. 2016 - 18:49

Ten eerste wil ik vragen waar de constante referenties aan Pim Fortuyn vandaan komen?(op heel Joop) Zit het jullie zo diep dat Fortuyn op 6 maart 2002 de vloer aanveegde met Melkert in een tv debat? Ik hoor rechts namelijk nooit meer iemand over Fortuyn spreken. En waarom vraagt U (zoals deVrolijkeCynicus zegt) niet even aan GeenStijl of regiopolitie Amsterdam-Amstelland of de cijfers kloppen en of zij het rapport naar U willen opsturen. Als de politie het wel aan GeenStijl kan melden, dan kunnen ze het vast ook wel aan Joop melden. Nee heb je, ja kun je krijgen. Overigens zie ik hier nooit verwijzingen naar Zweden als het gaat om ''de correlatie tussen etnische of religieuze achtergrond en aanranding/verkrachting''. In Zweden is dat allemaal een stuk beter in kaart gebracht, en het is een land dat ook een zeer grote aanhoudende stroom migranten uit dezelfde contreien als de onze kent. Er zit maar één maar aan, en dat is verkrachting in Zweden iets ruimer bemeten wordt, zware aanranding geldt in principe ook als verkrachting. Maar dat is niet erg, dan interpreteer je de ''verkrachtingscijfers'' als het totaal van aanrandingen en verkrachtingen om de vergelijking eerlijker te maken. Het aantal aanrandingen/verkrachtingen in Zweden is exponentieel gestegen met de binnenkomst van niet westerse migranten. Er zijn talloze grafieken die een correlatie aantonen tussen de stijgende hoeveelheid niet westerse migranten en het aantal verkrachtingen. Zweden staat hierdoor ook ruim bovenaan wanneer het om verkrachtingen gaat.(nogmaals een x aantal van die ''verkrachtingen'' zouden hier gelden als aanranding) Over de afgelopen 20 jaar is het aantal verkrachtingen met zo'n 500% toegenomen, een zorgwekkende gebeurtenis. Een gebeurtenis die redelijk gelijkloopt met de snelle stijging van het aantal immigranten/asielzoekers. Er wordt zelfs gesteld dat zo'n 2% van de bevolking verantwoordelijk is voor zo'n 77% van het totale aantal verkrachtingen. U kunt wel raden over welke 2% ik het heb. De 2% niet westerse allochtone mannen die voornamelijk uit moslimlanden komen.(veelal eerste en tweede generatie immigranten/asielzoekers) Daarmee wil ik aangeven dat de cijfers die GeenStijl en regiopolitie Amsterdam-Amstelland beweren te hebben niet onlogisch lijken. En dat ik graag zou zien dat U zich ook verdiept in de statistieken van vergelijkbare landen, die met een vergelijkbare vluchtelingenstroom te maken hebben. Dit alles om zo goed mogelijk in kaart te brengen wat de daadwerkelijke risicofactoren zijn wanneer het om niet westerse allochtone mannen gaat. Want dat is toch hetgene waar U naar opzoek bent? Ik hoop U hiermee genoeg geholpen te hebben in Uw zoektocht naar wetenschappelijke informatie rondom dit moeilijke onderwerp.

4 Reacties
Ryder
Ryder15 jan. 2016 - 21:18

"Over de afgelopen 20 jaar is het aantal verkrachtingen met zo’n 500% toegenomen, een zorgwekkende gebeurtenis. Een gebeurtenis die redelijk gelijkloopt met de snelle stijging van het aantal immigranten/asielzoekers." En daarmee moeten we het doen? Les 1 in de statistiek is dat een correlatie iets heel anders is dan een causaal verband.

PietManeo
PietManeo15 jan. 2016 - 21:46

In Zweden mag ethniciteit niet worden gemeld. Zelfs niet bij hun versie van opsporing verzocht. We hebben in geval van Zweden trouwens over Granger causality, statistisch een stuk sterker dan een simpele correlatie.

Piet de Geus
Piet de Geus16 jan. 2016 - 3:39

"Er wordt zelfs gesteld dat zo’n 2% van de bevolking verantwoordelijk is voor zo’n 77% van het totale aantal verkrachtingen. U kunt wel raden over welke 2% ik het heb." Dat turbokoekje van je is zeker een stevige plak hasjcake, want je bent helemaal koekwaus met je 'er wordt zelfs gesteld'. Maar liefst 90% van alle verkrachtingen vindt plaats binnen familie en kennissenkring. Die 2% waarover jij het hebt moet dan wel uit een enorme konijnenfamilie komen die je tijdens een bad trip aan je voorbij ziet trekken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 jan. 2016 - 11:37

In Zweden zou Rosa Tiimmer verkracht zijn (Rosa schreef een column over een avondje uit in Groningen, waar een lokale kroegbezoeker het nodig vond haar onder haar rok te grijpen). U kunt even checken wat de gemiddelde Blanke / witte NLer daarvan vindt (correctie: 'vond'): niet zeuren Rosa, die meneer is gewoon gezellig een avondje uit en het horecapersoneel heeft hier helemaal geen verantwoordelijkheid in. Je moest eens weten wat er allemmaal gebeurt in een krieg en als je daarvoor verantwoordellijkheid bij het cafe zou leggen dan zou de cafebaas de hele avond aan het matten zijn met dit soort gastjes. Nu, paar maanden later, gaat het over buitenlanders en opeens komen de reddertjes uit hun holen. Wat een onmetelijke droefheid.

overlever
overlever15 jan. 2016 - 18:47

"Deskundigen die zulk materiaal wel paraat hebben". Altijd verstandig. Maar om het een beetje luchtig te houden kunnen we toch alvast een pooltje maken. 10 Euro op allochtonen, meer dan 75% van het totaal aantal aangiften. (mannen, tussen de 16 en 30 jaar die vrouwen gewelddadig behandelen).

deVrolijkeCynicus
deVrolijkeCynicus15 jan. 2016 - 17:59

Op zich prima om Joop een verlengstuk te laten zijn van Geenstijl maar waarom niet direct Geenstijl gevraagd om dat wetenschappelijk onderzoek? Even een emailtje, ik twijfel er niet aan of je krijgt per omgaande antwoord. Of bij de regiopolitie Amsterdam-Amstelland informeren.

1 Reactie
Molly Sweet2
Molly Sweet216 jan. 2016 - 10:25

'wie beweert, die bewijst….., ga je gang.' Goh, Andy, dan zou ik van jou wel eens bewijs willen zien dat alle mensen die in een doorzonwoning wonen racisten zijn. Dat heb je nu zo vaak beweerd dat het bijna een dogma is geworden. Dus: ga je gang.

pakmelk
pakmelk15 jan. 2016 - 17:57

Informatie daarover vinden zal niet meevallen, omdat mensen zoals jijzelf Han, al sinds mensenheugenis de mening zijn aangedaan dat misdaden niet per etniciteit benoemd mogen worden, en dus ook niet onderzocht.

5 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen215 jan. 2016 - 19:12

Je bedoelt te zeggen dat Han en zijn collega's zware campagnes gevoerd hebben, met vulpen of typemachine, decennia lang tot en met nu, om zulke onderzoeken onmogelijk te maken? . Met het onfatsoen loopt het nu wel heel erg uit de hand. . Ik vind dat je verplicht bent om dat dan maar ook per direct met publicaties en de data ervan te staven. . En anders zou je er goed aan doen deze woorden in te trekken. Want iedereen kan wel uit zijn nek gaan lullen over werkelijk alles, maar ik trap daar lekker niet in. Wie denk je wel niet wie je bent?

chrisvandenheuvel
chrisvandenheuvel15 jan. 2016 - 20:09

Ja dat verbaast mij ook. Altijd kritiek hebben op het vastleggen van etniciteit, maar zodra er iets voorbij komt wat hen niet aanstaat, dan wel vragen om die informatie.

thunderbird2
thunderbird215 jan. 2016 - 21:48

Frank Lenssen : Je bedoelt te zeggen dat Han en zijn collega’s zware campagnes gevoerd hebben, met vulpen of typemachine, decennia lang tot en met nu, om zulke onderzoeken onmogelijk te maken? Nee, dat zegt ie niet. Het loopt met het onfatsoen idd wel heel erg uit de hand.

Nick Ros
Nick Ros16 jan. 2016 - 8:07

Frank Lenssen, volgens mij zit iedereen hier uit de nek te lullen met al die onderzoeken uit een grijs verleden.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen216 jan. 2016 - 9:59

@ Thunderbird (15/1, 22:48) - dat zegt Pakmelk wél, en wel impliciet. Als Han en zijn geestverwanten hun mening namelijk niet kenbaar maakten in het openbaar, dan is het onmogelijk om voorgenomen onderzoeken te stoppen. . Ik dacht dat dit evident was. Ben benieuwd naar je antwoord. . Trouwens: over het onmogelijk maken van onderzoek: ik ben het vriendelijk gezegd oneens met de haatcampagne van Piet Grijs (wijlen H. Brandt Corstius) tegen Wouter Buikhuijsen, lang geleden. Grijs was links, Wouter was een wetenschapper die waardeneutraal trachtte te werken. De biologische psychiatrie is nu gemeengoed geworden, en de verschrikkingen die Grijs eraan toedichtte zijn niet bewaarheid. . Misschien dat sommigen die dit nog lezen nu begrijpen dat ik meer objectief kan zijn dan men gemeenlijk aan me toeschrijft?

jellevwal
jellevwal15 jan. 2016 - 17:44

Wetenschappelijk. Wat een politie functionaris uit N Holland me rond 1995 zei is vast niet wetenschappelijk: 'met Nederlanders is nooit iets'. Opsporing Verzocht is vast ook niet wetenschappelijk. Het is natuurlijk wel wetenschappelijk dat historicus Van der Horst de Poolse historicus Bogdan Musial, verbonden aan een Pools-Joods instituut in Warschau, afdoet als 'trap er niet in', als deze Musial, op grond van door hem onderzochte Russische archieven, aantoont dat Hitler Rusland aanviel, drie weken voor Stalin's geplande aanval.

Mark Gh
Mark Gh15 jan. 2016 - 17:43

GeenStijl linkt ook naar dat Trouw artikel, behoorlijk subtiel in het laatste puntje. Hun bedoeling is - waarschijnlijk - aan te tonen dat de problemen rond de seksuele moraal van immigranten al decennia bekend is. En dus ook nog altijd niet aangepakt.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh15 jan. 2016 - 20:48

Wat zou het anders zijn denk je?

Mark Gh
Mark Gh16 jan. 2016 - 10:12

Met de overvloed aan berichtgeving van dit moment? Dat lijkt me toch stug.