Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arib nieuwe Kamervoorzitter

  •  
13-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Arib
Khadija Arib is woensdagavond verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Er waren vier stemrondes nodig om tot een einduitslag te komen. Arib wist bij elke ronde de meeste stemmen te behalen, maar tot en met de derde ronde kon zij niet de benodigde meerderheid verzamelen. In de vierde en laatste ronde deden alleen de twee kandidaten met de meeste stemmen nog mee, Arib en Ton Elias. Arib versloeg Elias uiteindelijk met 83 stemmen tegen 51, een absolute meerderheid.
Er waren vier kandidaten in de race: Kadija Arib (PvdA), Madeleine van Toorenburg (CDA), Ton Elias (VVD) en Martin Bosma (PVV). De laatste werd bij voorbaat kansloos geacht vanwege de antidemocratische opvattingen van zijn partij. Bovendien zit zijn ‘efficiënte’ manier van voorzitten Kamerleden nogal eens in de weg als ze juist een punt willen maken.
Van tevoren was onduidelijk hoe met name D66 zou gaan stemmen.
De nieuwe Kamervoorzitter blijft in functie tot de volgende verkiezingen, een periode van maximaal 15 maanden.
Het debat was live te volgen op NPO Politiek Terugkijken: Ferry Mingelen en Francisco van Jole bij De Nieuws BV over de verkiezing.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.