Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Arib nieuwe Kamervoorzitter

  •  
13-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Arib
Khadija Arib is woensdagavond verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Er waren vier stemrondes nodig om tot een einduitslag te komen. Arib wist bij elke ronde de meeste stemmen te behalen, maar tot en met de derde ronde kon zij niet de benodigde meerderheid verzamelen. In de vierde en laatste ronde deden alleen de twee kandidaten met de meeste stemmen nog mee, Arib en Ton Elias. Arib versloeg Elias uiteindelijk met 83 stemmen tegen 51, een absolute meerderheid.
Er waren vier kandidaten in de race: Kadija Arib (PvdA), Madeleine van Toorenburg (CDA), Ton Elias (VVD) en Martin Bosma (PVV). De laatste werd bij voorbaat kansloos geacht vanwege de antidemocratische opvattingen van zijn partij. Bovendien zit zijn ‘efficiënte’ manier van voorzitten Kamerleden nogal eens in de weg als ze juist een punt willen maken.
Van tevoren was onduidelijk hoe met name D66 zou gaan stemmen.
De nieuwe Kamervoorzitter blijft in functie tot de volgende verkiezingen, een periode van maximaal 15 maanden.
Het debat was live te volgen op NPO Politiek Terugkijken: Ferry Mingelen en Francisco van Jole bij De Nieuws BV over de verkiezing.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (168)

Bertus Buizer
Bertus Buizer17 jan. 2016 - 9:12

Voor mij was de dag dat Khadija Arib met een overtuigende meerderheid tot kamervoorzitter werd gekozen een blijde dag. Ik heb daardoor weer wat meer vertrouwen gekregen in de democratie op het Binnenhof. We kunnen gelukkig nog inclusief denken. Niet puur op kwaliteit de nieuwe voorzitter beoordelen maar bijvoorbeeld ook op de ambities, uitstraling en integriteit van de persoon. En dat wij een intercultureel land zijn, weten de meesten gelukkig ook. In ieder geval volgens de 'kamerpeilingen'.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer15 jan. 2016 - 11:03

Een slechte presentatie en toch verkozen worden past natuurlijk in het partijpolitieke gekonkel. Vervolgens vanwege de ontroering de vergadering een half uur schorsen en een uitnodiging voor Jinek op het laatste moment afzeggen vanwege vermoeidheid. Na een slechte presentatie een heel slecht begin.

1 Reactie
H.Witte
H.Witte15 jan. 2016 - 15:15

Een vergadering schorsen vanwege emoties (en wellicht ook toiletbezoek) en vermoeid zijn is heel menselijk en gelukkig zijn die er nog. Waar baseer je op dat de presentatie slecht was? Een discussie voer je met argumenten, geen cafegepraat a.u.b. Als ze wel bij Jinek had gezeten had je vermoedelijk daar weer kritiek op gehad. Jammer hoor.

VulpesIdentity
VulpesIdentity14 jan. 2016 - 21:55

Een schaamteloze politieke keuze. Welke kandidaten waren er? Bosma, een man die zijn vaardigheid als voorzitter reeds heeft bewezen. Elias, een belachelijke karikatuur van een vreetgrage, puffende VVD'er. Van Toorenburg, de eventuele compromiskandidate, kleurloos en onervaren als voorzitster. Arib, die het Nederlands nog steeds niet helemaal machtig is en er een dubbel paspoort op nahoudt. Arib was van de PvdA, en de PvdA heeft deze regeerperiode volgens andere partijen genoeg af moeten zien, dus moest het Arib wel worden. Het maakt niet uit dat ze nog minder natuurlijk gezag (uitstraling) heeft dan Van Miltenburg: ze zit er omdat de PvdA van de andere betrokken partijen nog een functie tegoed had.

1 Reactie
H.Witte
H.Witte15 jan. 2016 - 15:17

Dat dubbele paspoort, is dat nou echt jouw probleem of wordt er door belanghebbenden een probleem van gemaakt?

taylor
taylor14 jan. 2016 - 16:26

Nu lacht ze nog op de foto dat zal haar snel vergaan na het eerste debat waar ze Wilders op zijn vingers wil tikken. Hij fileert haar.

4 Reacties
H.Witte
H.Witte14 jan. 2016 - 18:56

Natuurlijk. Hij overstemt haar in zijn onfatsoen. Wees er trots op.

Haastig
Haastig14 jan. 2016 - 19:32

Zet ze gewoon de microfoon uit :-)

OlavM
OlavM14 jan. 2016 - 21:03

@ Ger Timmer: Dat is puur wensdenken. Ik denk juist dat Wilders wel eens van een koude kermis kan thuiskomen. Arib zal Wilders zeker niet zo ongeremd zijn gang laten als Van Miltenbrug deed. We zullen zien.

blues boy
blues boy15 jan. 2016 - 12:45

hahahahah het gejammer van de xenofoben houdt niet op,blijkbaar heeft de kamer een goede keuze gemaakt.

Annemarie Van Zandt
Annemarie Van Zandt14 jan. 2016 - 16:21

Och gut och gut, wat een politiek correcte beslissing. Het is overduidelijk een gebaar om alle moslims die het door Keulen nu 'zwaar' hebben, een 'hart onder de riem te steken. Alleen al de schijn van tegenstrijdige belangen (dubbel paspoort, banden met Maroklaanse overheid etc.) zou voldoende reden moeten zijn om af te zien van haar benoeming. Maarja, hiermee worden nog meer stemmen maar Wilders gedreven.

1 Reactie
OlavM
OlavM14 jan. 2016 - 21:10

@ Annemarie Van Zandt: Kletskoek. Er is geen enkele schijn van "belangenverstrengeling". Marokkaanse Nederlanders hebben buiten hun eigen toedoen ook een Marokkaans paspoort omdat de Marokkaanse staat afstand van nationaliteit niet erkent. Verder heeft Arib geen "banden met de Marokkaanse overheid". Een ONbezoldigd adviseurschap heeft zij lange tijd geleden ooit tijdelijk vervuld. En dat "etc." betekent natuurlijk helemaal niets, omdat er verder niets te bedenken valt.

freeek
freeek14 jan. 2016 - 15:41

In de VS kan iem. geen president worden en ik neem aan ook geen kamervoorzitter die niet in het land is geboren dus zo vanzelfsprekend is het niet om dit geen bezwaar te vinden. Mensen met dubbele paspoorten zijn chantabel. Die hebben familie in het land van herkomst en daar kan mee gedreigt worden.

tuxnoob
tuxnoob14 jan. 2016 - 15:04

Ik denk dat Bosma blij mag zijn dat hij niet gekozen is. Anders was hij ongetwijfeld voor de keuze komen te staan om, of zijn baas tot de orde te roepen wanneer deze over de schreef gaat en als 1 mans fractie verder te moeten of zijn baas niet tot de orde te roepen en nooit meer door iemand serieus genomen te worden.

1 Reactie
Donostia2
Donostia215 jan. 2016 - 10:34

Ik weet bijna zeker dat Bosma blij is dat hij niet gekozen is. Het komend jaar moet de PVV vol aan de bak om mensen te vinden. Hij heeft wel wat anders te doen. Ik vond zijn humoristische sollicitatie daar al op wijzen. De PVV gaat dit slechts gebruiken. Het zijn goede schakers.

Hell You
Hell You14 jan. 2016 - 14:46

Gefeliciteerd! :)

Robles
Robles14 jan. 2016 - 14:20

Ik denk dat dit een tactische fout is van de PvdA. Ze hebben Wilders een mooie campagne kado gedaan.

gotlib
gotlib14 jan. 2016 - 14:06

Dat die Wilders niet eens volkomen strontziek van zijn eigen racistische, demagogische gelul wordt....Neppoliticus. Neppolitische beweging. Alles nep.

H.Witte
H.Witte14 jan. 2016 - 11:22

Wilders is in alle opzichten een vervelende en doorzichtige man, maar vooral een tweeslachtige. Geeft geen hand aan de nieuwe kamervoorzitter daar waar hij zelf kritiek heeft op het geen hand geven van een imam. Respecteert de democratische keuze niet, daar waar hij bij democratische winst zijn zegeningen telt. Spreekt van een nep-parlement daar waar hij een nep-voordracht doet. Hij wist donders goed dat Bosma het niet zou halen, maar meent hier electoraal voordeel uit te halen. Een opruier van formaat die onrustige gevoelens bij de bevolking maar wat graag versterkt en het vervolgens uitbuit. Misselijk. Wilders-volgers doen zichzelf geen eer aan.

2 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen214 jan. 2016 - 15:22

Goed gesproken, Henk - . . Wilders is geen man van eer. Hij is een rancuneus heertje die politiek niets kan, impotent is. Wat heeft hij eigenlijk bereikt? Niks, behalve dat de haat onder de mensen toegenomen is. Zijn groupies roemen hem om zijn benoemen. Alsof het moedig is om het over kopvodden en knieschoten te hebben. Wat een nare man is het toch. . . Hij en zijn club zijn door mij uitgebreid en langdurig gewogen, en uiteindelijk veel en veel te licht bevonden. Je weet wat er bij zulke typetjes dan gebeurt, natuurlijk.

OlavM
OlavM14 jan. 2016 - 21:19

@ henkwitte: Een prima, beknopte samenvatting!

Frank Lenssen2
Frank Lenssen214 jan. 2016 - 10:20

Er zit veel humor in deze thread - . dom rechts laat zien dat het een bijzonder slechte verliezer is, en de eerste samenzweringstheorieën zijn ook binnen; dat had ik voorspeld. . Heb ik nu leedvermaak? Nee hoor. De beste van het viertal heeft gewonnen. Arib zal zich tegen de schelders en haatzaaiers prima staande houden. Wilders heeft zijn traditionele faux pas ook alweer gemaakt: het zou een zwarte dag voor ons land zijn. Ha ha, wat een zieligheid en kleingeestigheid. . Het is geen leedvermaak als je hoort dat een mild en capabel persoon gekozen is, iemand met zelfspot, en niet iemand in wiens hoofd rare theorieën huizen, iemand die eigenlijk met zorg omringd zou moeten worden. . Tot zover de feiten, nu tijd voor een beker automaatkoffie (daar hou ik erg van).

3 Reacties
yoyo2
yoyo214 jan. 2016 - 11:58

Het schijnt vast te staan dat deze dame adviseur is van een potentaat van een land dat ons handenvol geld kost. Als zij op dat dossier zich niet laat kennen zal het een pluspunt in haar voordeel zijn, maar krijgt zij ook in Marokko betaald en betaalt zij er hier ook belasting over?

arjenZH
arjenZH14 jan. 2016 - 12:59

"dom rechts laat zien ....." Dom Links maakt juist een enorme strategische blunder. Waarom niet deze beste man die als ondervoorzitter heeft laten zijn deze functie prima aan te kunnen, kiezen voor de functie? Juist omdat de voorzitter van de 2e kamer geen enkele invloed heeft op het beleid. Nu geven we weer alle ruimte aan Wilders en zijn verongelijkte kiezers om zich buitenspel gezet te voelen. Hoe dom en zelfingenomen kun je zijn? Het wordt weer prijsschieten voor Wilders en dat is toch net wat we niet willen. Dus wie is hier nu dom? De Linkse morele superioriteitsgevoelens winnen het weer eens van het gezond verstand. Dat noem ik een phyrusoverwinning.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen214 jan. 2016 - 14:42

@ Timwitten - haha, ik een splijtzwam, misschien medeschuldig aan een tijdbom? Nou, zo lust ik er nog wel een, heeft U nog meer?

Donostia2
Donostia214 jan. 2016 - 9:54

Met stijgende verbazing volg ik deze verkiezing van de voorzitter van de Tweede kamer. Een voorzitter die net een jaartje mag dienen. Live verslag van zoiets procedureels als stemrondes. Kennelijk hebben we het zo goed dat een groot deel van de natie hier energie en aandacht aan besteedt. Inhoudelijk denk ik dat de PvdA hiermee een blunder maakt, men had een betere kandidaat. Naar eigen zeggen.

2 Reacties
blues boy
blues boy14 jan. 2016 - 11:12

Hoezo blunder?De kans is groot dat de PvdA nu de allochtone kiezer terug haalt.

Donostia2
Donostia214 jan. 2016 - 18:31

Blues boy, een groot deel van de allochtone kiezer zit óf bij de VVD, óf bij D'66, en zelfs bij de PVV. You can't fool all the people all the time. Daarnaast heeft men het kennelijk niet zo op "huismoslims". (Niet mijn term, ik vind het een heel erg discriminerend woord).

Gert1002
Gert100214 jan. 2016 - 9:23

Als je me een jaar geleden had gevraagd wie de voorzitter van de tweede kamer was had ik het niet geweten. Wilders en Bosma wisten donders goed dat ze kansloos waren ondanks dat Bosma veruit de beste kandidaat was. Ze wilden alleen maar aantonen dat het een nepparlement is waar kwaliteit niet belangrijk is. Arib als voorzitster is een droomscenario voor de PVV wat garant staat voor 1 jaar volksvermaak en zetelwinst voor de PVV. Vandaar de blanco stemmen van de PVV.

1 Reactie
trotsopnederland
trotsopnederland14 jan. 2016 - 12:18

Denk dat je gelijk hebt en links trapt er weer volledig in....

Albert Einstein
Albert Einstein14 jan. 2016 - 8:43

Het is misschien maar voor een paar weken. Tot het nep-kabinet is gevallen.

3 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen14 jan. 2016 - 9:21

Hoop doet leven, he Albert? Toch zitten ze er nog steeds, ondanks alle stormen. Overigens kreeg Arib meer dan twee keer zo veel stemmen als de virtuele zetels van de PVV.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 jan. 2016 - 10:28

Dit is sowieso geen nep-kabinet hoor en deze huidige VVD/PvdA regering onder leiding van de heren Mark Rutte/Lodewijk Asscher zit haar rit gewoon uit, tot en met maart 2017, neem ik aan, voilá!. Een fijne dag.

H.Witte
H.Witte14 jan. 2016 - 11:07

Volgens mij was Einstein een (na)denker.

ronald8
ronald814 jan. 2016 - 8:42

Als zij de juiste persoon voor deze functie is en goed functioneert dan is dit een goede zaak. Tot iedereen dat kan beoordelen laten we aub de zweem van voorkeur voor een vrouw met Marokkaanse achtergrond achterwege houden. Respect voor het individu moet ons vertrekpunt zijn. Over het proces waarop het allemaal tot stand komt kunnen we discussiëren, maar niet over haar rug. Succes.

2 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas14 jan. 2016 - 10:03

"Laten we aub de zweem van voorkeur voor een vrouw met Marokkaanse achtergrond achterwege houden." Waarom? Dit is toch een prachtige overwinning op de xenofobe haatzaaiers? Hoera hoera, zou ik zeggen, voor een voorzitter van Marokkaanse achtergrond.

ronald8
ronald815 jan. 2016 - 9:06

Het is pas echt een overwinning als zij goed functioneert.

Erikvanwegen
Erikvanwegen14 jan. 2016 - 8:27

Misschien kijk ik te veel house of cards, maar heeft niemand het idee dat dit alles ge-orchestreerd is om meer tractie te krijgen voor het stoppen van de uitkeringen export (en mogelijk de vluchtelingen problematiek). Ik snap dat Martin Bosma, misschien door sommige gezien wordt als een slechte voorzitter. Maar 0 stemmen? Kom op, zelfs niemand vanuit de PVV? Hier zit een luchtje aan.....

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh14 jan. 2016 - 13:06

Hoezo 0 stemmen? Die had hij gewoon, alleen niet genoeg om tot de laatste rondes door te dringen.

jellevwal
jellevwal14 jan. 2016 - 8:25

Bij de bij Han van der Horst in ongenade gevallen VK staat een artikel van Von der Dunk, hoe onze 'elites' naar opstand streven. De verkiezing van iemand met de Marokkaanse nationaliteit, als voorzitter van wat onze volksvertegenwoordiging zou moeten zijn, lijkt dat weer te bevestigen. Bij Telegraaf kon gestemd worden welke kamer voorzitter men wilde. Er werden iets van 55.000 stemmen uitgebracht, Arib kreeg een 12 %, Bosma 52. Algemeen wordt er vanuit gegaan dat de Telegraaf schrijft wat de gemiddelde Nederlander denkt. Het kan leuk worden, als Arib de discussie met Wilders verliest, ontneemt ze hem het woord. Het beeld doemt op van volksvertegenwoordigers met elkaar op de vuist.

3 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 jan. 2016 - 10:18

55.000 stemmen?. Er wonen toch bijna 17 miljoen mensen in Nederland, zover ik weet. De Telegraaf: wie lees deze krant?. Vooral PVV stemmers en PVV sympathisanten, juist, zover ik weet. Een fijne dag aan u.

itsme3
itsme314 jan. 2016 - 13:11

"Algemeen wordt er vanuit gegaan dat de Telegraaf schrijft wat de gemiddelde Nederlander denkt." Meent u dit serieus? De Telegraaf is de krant van de "angry white" (conservatieve) mens, en de telegraaf fora worden in overgrote meerderheid bevolkt door PVV aanhangers.

Dagny.Taggart.10
Dagny.Taggart.1014 jan. 2016 - 17:23

Vraag die Von der Dunk in zijn stuk niet beantwoordt is waarom 'elite' naar opstrand streeft. Ik vermoed dat dit te maken heeft met broedende onvrede onder groot deel Nederlandse bevolking over verslechterende persoonlijke financiële situatie en besef van politieke- en geld-elite dat deze situatie niet snel zal verbeteren, gezien globale indicatoren als verhoging rente in V.S. en instabiliteit China, ondanks ronkende krantenkoppen dat alles economisch geweldig gaat. Klassieke verdeel-en-heers tactiek waarbij burgers hun woede niet op politiek en/of grootkapitaal (die uiteindelijk eindverantwoordelijkheid dragen voor huidige economische wantoestanden) zullen projecteren, maar op immigranten.

taylor
taylor14 jan. 2016 - 8:07

Hier had ik al mijn geld op durven zetten.

Freeman2
Freeman214 jan. 2016 - 7:34

Gefeliciteerd mevrouw Arib. De blonde autochtone haatimam Wilders weigert de hand aan de voorzitter van de 2Kamer geven? Waar is Verdonk om opnieuw de nationale heiza te starten?

2 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 jan. 2016 - 9:02

Mevrouw Verdonk zit blijkbaar zonder werk thuis, zover ik weet. Dat is haar wel verdiende beloning, neem ik aan, na al die *niet links niet rechts maar recht door zee* politieke retoriek van een tijdje geleden al. Elke keer, als zij wordt geinterviewd door een journalist, zei ze iets over een nieuwe business onderneming. Heeft zij wel al een nieuw bedrijf begonnen tot nu toe?. Misschien vergis ik me maar wat dat betreft, heb ik niets meer verder gehoord of gelezen, niet via de media tenminste.

Frank Straathoff
Frank Straathoff14 jan. 2016 - 9:37

@PeaceLoveNamasteuitMokum = Dat is haar wel verdiende beloning = Iemand een werkeloos bestaan toewensen heeft weinig met Peace of Love en al helemaal niks met Namasté te maken.

ATM2
ATM214 jan. 2016 - 7:22

O ja, ze moet nog wel even wekelijks naar een cursus Nederlandse spreekvaardigheid, want die is toch echt onvoldoende voor iemand in een openbare binnenlandse functie.

2 Reacties
taylor
taylor14 jan. 2016 - 8:08

Als sprak ze geen woord Nederlands had ze het nog geworden.

taylor
taylor14 jan. 2016 - 16:22

Ze is totaal niet gekozen om haar kwaliteiten of denk jij van wel.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2016 - 7:16

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
jellevwal
jellevwal14 jan. 2016 - 8:32

Ik denk dat zwaar wordt onderschat welk deel van de Nederlandse bevolking inmiddels de buik vol heeft van politici die zich niets meer aantrekken van wat een groot deel van de Nederlandse bevolking denkt. Als iemand als ik, ik zie mezelf als sociaal democraat, mijn vader was nog SDAP lid, overweegt dan maar in vredesnaam op Wilders te gaan stemmen, bij gebrek aan beter, dan zijn we ver heen. Zoals een goede kennis zei 'wat moeten we hier met al die mensen, de bejaarden worden uit de bejaardenhuizen gejaagd, en de migranten gaan er in'. Deze goede kennissen waren bepaald geen Wilders aanhangers.

Mark Gh
Mark Gh14 jan. 2016 - 14:01

Dat is misschien nog wel het grootste nieuws: PVV kamerleden blijken een eigen mening te hebben. . Ze kunnen ook blanco gestemd hebben overigens.

H.Witte
H.Witte14 jan. 2016 - 19:10

Jelle, een echte sociaal-democraat, een echte, is om te beginnen een fatsoenlijk mens. Een mens die wil streven naar een maatschappij van saamhorigheid en solidariteit. Een echte sociaal-democraat kan teleurgesteld raken in de 'linkse' partijen, dat kan, maar een echte sociaal-democraat zou zichzelf nooit verloochenen door te kiezen voor onfatsoen. Ook mijn vader was SDAP-er, ikzelf al vanaf mijn jeugd (nu 69) een sociaal-democraat in hard en nieren en dat blijf ik, ondanks de vaak ook voor mij onbegrijpelijke keuzes van de PvdA. Wie tegen links aan schopt moet dat ook maar doen als straks de AOW wordt opgehaald (dankzij Drees), die moet dat ook maar doen als hij weer een werkweek van 38 uur voor de boeg heeft in plaats van 60 uur en zo kan ik nog een heleboel aangeven waar links zich, voor de gewone man, in het verleden sterk voor heeft gemaakt. Wij zijn allemaal schatplichtig aan onze (over)grootouders die voor ons vele kastanjes uit het vuur hebben gehaald. Een echte sociaal-democraat verliest dat, ondanks vele teleurstellingen, NOOIT uit het oog.

PietManeo
PietManeo15 jan. 2016 - 16:13

De PVV heeft maar 12 zetels.

msj_meijerink
msj_meijerink14 jan. 2016 - 7:12

Vooral de reactie van Gekke Geert op de verkiezing van mw. Arib was weer 'een pareltje'. Wat blijkt hij alweer een ongelooflijk gefrustreerde puber te zijn. Ook de natte winden van zijn aanhang getuigt van hen een sterke affectie aan ons democratisch bestel.

1 Reactie
PopeyeKamper
PopeyeKamper14 jan. 2016 - 18:12

PapaOliebol, Ook de natte winden van zijn aanhang getuigt van hen een sterke affectie aan ons democratisch bestel. Dat krijg je als je slechte oliebollen bakt zoals jij doet ! Over democratie gesproken 1

rbakels
rbakels14 jan. 2016 - 4:51

En nu nog Aboutaleb als minister-president en Wilders ontploft. Begin april zal een algemene verplichting tot islamisering van het goeddeels goddeloze Nederland worfen aangekondigd, en als Wilders het dan verdomt zich bij een moskee te melden krijgt hij boete! Als we Wilders anders niet klein krijgen moet het zo maar.

1 Reactie
PocoPoco
PocoPoco14 jan. 2016 - 8:55

Aboutaleb als minister-president? Tenminste iemand met meer uitstraling, kunde en vermoedelijk scheepsladingen meer daadkracht dan de huidige.

cornelis36
cornelis3614 jan. 2016 - 3:41

Zoals verwacht heel politiek correct gekozen; Vrouw en Marokkaans. wat kan er nog mis gaan? De tijd zal het leren.

Bart Voortman
Bart Voortman14 jan. 2016 - 1:31

Ik snap heel het gemekker over de dubbele nationaliteit en de daaruit voortvloeiende veronderstelde dubbele loyaliteit niet. Kamerleden die nauwe banden onderhouden met het bedrijfsleven.m.n. het internationale bedrijfsleven, vindt men geen enkel probleem, Eerste Kamerleden zijn deelltijders, die vaak nog in het bedrijfsleven werkzaam zijn, o.a. bij zorgverzekeraars, bouwondernemingen, banken enz. Heeft men zich wel eens afgevraagd waar daar de loyaliteit van de kamerleden precies ligt als er gestemd moet worden over een zorgverzekeringswet of over de normering van bonussen. Maar als ik zo de voorspelbare reacties eens bezie, zijn het juist de selectief blinden en verontwaardigden die het hardst reageren op de keuze voor Arib.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 jan. 2016 - 0:45

Persoonlijk vond ik de andere PvdA-kandidaat een betere, maar van de vier gekandideerden zou Arib toch best wel eens de beste kunnen zijn. Overigens: wat een amechtig gekronkel van Bosma op de vraag of hij wel of niet de mening van de Nationale Nar deelde dat het parlement een nepparlement was. Wat het zelfs inhoudelijk al niet is, gezien dat een tweederde meerderheid van de Nederlanders geen principiële bezwaren heeft tegen de komst van Syrische vluchtelingen.

Jo Hanna
Jo Hanna14 jan. 2016 - 0:37

Eens

1 Reactie
Jo Hanna
Jo Hanna14 jan. 2016 - 0:38

In reactie op de brave Hendrik

yoyo2
yoyo213 jan. 2016 - 23:42

Hoe de kamerleden dan ook met hun koehandeltjes tot dit resultaat komen, het is en blijft 'democratie'.

itsme3
itsme313 jan. 2016 - 23:40

Koning Hasan? Die is inmiddels toch al een behoorlijk aantal jaren dood.

Sardar2
Sardar213 jan. 2016 - 23:33

Khadija Arib is een verstandige keuze van 2de kamer. Als Ton Elias was geworden was ook even verstandig geweest.

peterh2
peterh213 jan. 2016 - 22:48

Gefeliciteerd! . Even nu alles achter ons laten en met een schone lei beginnen. Ben benieuwd hoe het zal gaan, het was een mooie strijd.

2 Reacties
Jantje68
Jantje6813 jan. 2016 - 22:59

Wat gaan we achter ons laten? Er wordt u al aan haar poten gezaagd.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 jan. 2016 - 0:28

Het zal goed gaan hoor, volgens mij. Het zal mij helemaal niet verbazen als mevrouw Arib zelfs in maart 2017 herkozen wordt als Tweede Kamervoorzitter, na de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Nog een extra succes story erbij, wat betreft die zogenaamde allochtonen in Nederland: mooi zo!. Welterusten.

Jantje68
Jantje6813 jan. 2016 - 22:48

Eerste kritiek is er al. Kwam niet opdagen bij Jinek vanavond omdat ze te moe was. Gaat wat worden bij nachtelijke debatten.

3 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 jan. 2016 - 0:01

Wat mij betreft mag mevrouw Arib gewoon een dag later bij Jinek zijn hoor. :)

peterh2
peterh214 jan. 2016 - 6:40

Kom op zeg... . Na een slopend debat van 6 uur zou ik ook even klaar zijn, zo vermoeid kan je alleen maar onbedoelde uitglijders maken. . Geef haar de komende weken tenminste het voordeel van de twijfel.

ATM2
ATM214 jan. 2016 - 16:42

@peterh Kom op, als je n a zes uur werken in een relaxte stoel en minstens twee uur verspild aan wachten op stemmingen en uitslagen dan ben je fysiek niet in orde en kun je deze baan niet aan. Of zijn die halfzachte politici van suiker gemaakt ? Ik stel voor dat jij ook iedere dag slechts zes uur werkt en dan nog vier keer per jaar bovenmatig lang met reces gaat. Ik heb geen idee of je een baas hebt, maar die gooit je met zulk gedrag buiten.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2016 - 22:43

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
freaky45
freaky4513 jan. 2016 - 23:32

Maar Frits was ook voor van Toorenburg, want CDA, dus dan weet je het wel.

hugo bergveen
hugo bergveen14 jan. 2016 - 6:03

Waarom zou ze 'het Nederlandse volk' moeten bedanken? En welk deel dan? Het deel dat haar verkettert om een opgeklopte nationaliteitskwestie? Ze is verkozen door haar medekamerleden, zoals het hoort. En is het op afroep opdraven bij talkshows tegenwoordig een beoordelingscriterium voor politici en bestuurders?

hugo bergveen
hugo bergveen14 jan. 2016 - 9:16

Arib zal volgens Wester in debat met Wilders het onderspit delven. Zullen we eindelijk eens ophouden het verbale spelbederf van Wilders te sieren met de term 'debat'? Een debat houdt in het uitwisselen van argumenten met het doel de ander te overtuigen; schimpscheuten met de vingers in de oren hebben daar niets mee te maken. Als Arib de komende, ongetwijfeld creatieve taalvondsten die op haar zullen worden afgevuurd langs haar koude kleren kan laten afglijden zal ze op voorhand dat 'debat' hebben gewonnen.

Mark Gh
Mark Gh13 jan. 2016 - 22:08

Binnenkort komt er een wetsvoorstel in de Kamer over het opzeggen van het verdrag met Marokko rond de export van uitkeringen. Wanneer die wordt aangenomen, zal Arib dan worden vervolgd wegens landverraad in Marokko?

4 Reacties
arjenZH
arjenZH13 jan. 2016 - 22:26

Geloofd u echt zelf wat u zegt? Zijn de druiven zo zuur?

Nick Ros
Nick Ros13 jan. 2016 - 23:10

Als het opzeggen van het verdrag met een zeer ruime meerderheid wordt aangenomen dan is de stem van mevrouw Arib van geen belang voor de Koning van Marokko. Ze mag dan als voorzitter wat mij betreft, blanco stemmen. Geen spijker op .............. zoeken. Het is maar voor 15 maanden en dan staat de PVDA op 8 zetels. Dit uitje is haar wel gegund.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 jan. 2016 - 0:34

Dagdagdag met uw complottheory. Zoals mevrouw Arib zelf al gezegd heeft, meteen na haar overwinning, zal zij de Tweede Kamervoorzitter voor iedereen zijn, net zoals mevrouw Gerdi Verbeet toen, of meneer Frans Wiesglas, neem ik aan. Zo werkt de Nederlandse democratie eenmaal, en gelukkig maar, voilá!.

Mark Gh
Mark Gh14 jan. 2016 - 6:30

Ik stel een vraag... Lijkt me een mogelijkheid namelijk. . Verder baal ik er wel van dat de beste kandidaat de baan niet heeft gekregen ja, zet alle arbeidsmarkt-wetgeving-initiatieven toch in een ander licht.

Frank Straathoff
Frank Straathoff13 jan. 2016 - 22:03

Felicitaties voor mevrouw Arib. Niet de meest kundige voorzitter, maar kniesoor die daar op let. Tis maar voor een jaartje. Ik denk ook dat Koning Hasan in zijn nopjes is. Mijn voorkeur ging uit naar Van Toorenburg, maar kan leven met deze keuze. Overigens bedenkelijk dat de beste voorzitterskandidaat Bosma volstrekt kansloos was. Maar zo is politiek. PVV zal er weer een paar zeteltjes bij krijgen in de peilingen.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 jan. 2016 - 23:46

koning Hassan is al jaren dood en of hij in het paradijs zit is maar zeer de vraag.

peterh2
peterh214 jan. 2016 - 6:36

Dat weet ik niet hoor, de reactie van Wilders was wel heel zuur. . Ik had liever Van Toorenburg gehad maar er bestaat ook zoiets als 'sportiviteit', de kamer heeft gekozen. Het is nu aan Arib om zich te bewijzen (of niet).

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 jan. 2016 - 9:08

En?. De volgende Tweede Kamerverkiezingen zijn in maart 2017. De peilingen van Maurice de Hond enz. zijn vooral bepaald door de waan van de dag. Als meneer Lodewijk Asscher b.v. wordt benoemd als de nieuwe lijsttrekker van de PvdA, b.v. ergens in het najaar, kan de PvdA zomaar en meteen ook een zetel of vijf bij krijgen, neem ik aan. De PvdA bolwerk in het noorden en in het oosten van het land, dat bestaat wel hoor, zover ik weet, ondanks de nogal heftige anti-PvdA hetze door vooral PVV aanhangers, op internet en sociale media. Een fijne dag.

Frank Straathoff
Frank Straathoff14 jan. 2016 - 9:42

@hanvanderhorst Je hebt gelijk Han, het is Koning Mo de zesde.

ljhbouwman
ljhbouwman13 jan. 2016 - 21:58

Een uitmuntende keus, mevrouw Arib is wel zowel deskundigheid en ervaren als representatief. Je zou er toch niet aan moeten denken dat Nederland door een droevig PVV figuur dat de grenzen wil sluiten vertegenwoordigd zou worden? De werkloosheid zou meteen met nog een paar punten stijgen. Merk op dat de PVV ook toen ze haar zin niet kreeg en haar kandidaat de minste stemmen kreeg weer eens rap benen maakte.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh13 jan. 2016 - 22:10

Bosma heeft, zoals hij duidelijk maakte in zijn presentatie, Nederland al vele keren in het buitenland vertegenwoordigd in zijn hoedanigheid als ondervoorzitter. Is nooit een probleem geweest. Non-argument dus.

Minoes2
Minoes213 jan. 2016 - 21:47

Gefeliciteerd!

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*13 jan. 2016 - 21:45

Proficiat en hartelijk felicitaties aan mevrouw Arib!. Proficiat ook aan tolerant, fatsoenlijk, weldenkend en goedwillend Nederland, met haar 200 nationaliteiten, uit de hele wereld!!!.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2016 - 21:42

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
JStokx
JStokx13 jan. 2016 - 22:03

Dat is precies het probleem, maar het is zo politiek correct.

Mark Gh
Mark Gh13 jan. 2016 - 22:11

Je ziet de eerste motie ook al van veraf aankomen: een andere voorzitter vanwege de schijn van belangenverstrengeling. En dat is, gezien Aribs verleden in een adviesrol voor Marokko, niet eens heel vergezocht.

arjenZH
arjenZH13 jan. 2016 - 22:29

Een non argument. Net alsof de voorzitter een doorslaggevende stem heeft in dat debat. Onzin en stemmingmakerij. Daar gaat Nederland kapot aan.

freaky45
freaky4513 jan. 2016 - 21:30

Van alle 4 de beste keuze en ook de mijne. Nu afwachten, want dat blijft het toch. Of ze de onpartijdigheid/objectiviteit kan blijven hanteren en dat beter doet dan haar voorgangster. Voordeel van de twijfel dus.

Cees Groninger
Cees Groninger13 jan. 2016 - 21:30

Jammer, maar te verwachten. Mijn voorkeur lag bij Van Torenburg en het meest bij Bosma. Goede snelle voorzitter met de nodige humor en relativeringsvermogen. Maar ja; besmet verklaard. Arib heeft weinig draagvlak bij ondersteuning en hakkelt voortdurend; men gaat dus voor politiek correct en niet voor kwaliteit.

2 Reacties
ljhbouwman
ljhbouwman13 jan. 2016 - 22:01

Er is niets mis met politieke correctheid, tenzij je correctheid in het algemeen van de hand wijst.

Muhammed Saeed al-Sahaf
Muhammed Saeed al-Sahaf13 jan. 2016 - 22:16

@ljhbouwman Zou correctheid niet inhouden dat je voor Bosma zou kiezen? Vriend en vijand waren het erover eens dat hij de beste is. Politieke correctheid geeft een extra dimensie aan correctheid, en dan is Arib de beste keus. Heeft er nog geen blijk van gegeven dat ze geschikt is, maar is vrouw, allochtoon en van de juiste partij.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2016 - 21:25

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
ljhbouwman
ljhbouwman13 jan. 2016 - 22:04

Je het liever iemand die toegeeft dat ie de fantastische directeur was van een bedrijf dat bankroet ging? Ik houd wel van zelfspot, maar het moet natuurlijk niet zo ver gaat dat het zelfdestructie wordt.

PietManeo
PietManeo13 jan. 2016 - 21:21

Arib voorzitter? Dat zal wat worden. Ik voorspel felle botsingen met Wilders en ik betwijfel of ze die 15 maanden vol gaat maken.

2 Reacties
ljhbouwman
ljhbouwman13 jan. 2016 - 22:09

Bestaan er ook botsingen met deze figuur die eens niet over de top zijn?

Mark Gh
Mark Gh14 jan. 2016 - 6:32

Ja hoor, zat. Die zijn dan meestal onder de gordel.

Jan Pieter2
Jan Pieter213 jan. 2016 - 21:20

Electoraal gezien een ramp voor de PvdA die zo haar eigen graf aan het graven is. Treurig en dat zeg ik als sociaal democraat die lever niet van problemen wegkijkt. Wilders lacht zich in zijn vuistje en heeft zo het gedroomde scenario en de kandidaat. Geen Bosman die volgens velen wel de beste kandidaat zou zijn wel Arib waar grote twijfel bestaat over haar capaciteiten, die de Nederlandse taal niet beheerst en een Marokkaans paspoort heeft. Het einde vd Sociaal Democratische stroming in NL is in zicht, een historische strategische blunder van de PvdA.

4 Reacties
BertrandRussell
BertrandRussell13 jan. 2016 - 22:47

"Sociaal democraat", "lever", "lacht zich in zijn vuistje" en nog meer fouten in zeven regels. Je weet in elk geval uit ervaring waar je het over hebt als je over gebrekkige taalbeheersing begint.

Jo Hanna
Jo Hanna14 jan. 2016 - 0:39

Wacht nou maar af

Donostia2
Donostia214 jan. 2016 - 14:08

Ja Jan Pieter, een strategische blunder van formaat. Om de volgende reden. Mevrouw Arib heeft twee nationaliteiten. Dat betekent dat zij onder twee rechtssystemen valt. En dus niet zonder last of ruggespraak kan opereren. Een hypothetisch geval: een Israeliër wordt lid van een Nederlandse politieke partij en komt vervolgens in ons parlement. Houdt zijn Israelische nationaliteit en wordt vervolgens Kamervoorzitter. Inmiddels wordt bekend dat hij Netanyahu adviseert bij de mensenrechtensituatie in bezet gebied. Een hypothetisch voorbeeld, maar ik wil aangeven dat het niet zozeer gaat over het feit dat zij Marokkaanse is, maar twee nationaliteiten heeft. Ik snap niet wat daar moeilijk aan is. Een kamervoorzitter die rapporteert aan Putin of de Chinese regering is toch hopelijk ook krankzinnig van degenen die nu zo jubelen?

Jo Hanna
Jo Hanna15 jan. 2016 - 1:36

Mevr. Donostia ziet wel vaker beren

Harry Nak
Harry Nak13 jan. 2016 - 21:12

Gefeliciteerd mevrouw Arib! ? Bosma en Van Tooren/burg/berg/hoven/stein waren mijn persoonlijke favorieten, maar alles beter dan Elias, als ik dat mag zeggen (en ja...dat mag ik zeggen, begreep ik ?).

hugo bergveen
hugo bergveen13 jan. 2016 - 21:11

Wilders weigert mevrouw Arib te feliciteren. Hoe zouden zijn tweets hebben geluid als Bosma was verkozen en Arib hem niet had gefeliciteerd? Gelukkig waren er leden van zijn fractie die wel normaal fatsoen konden opbrengen.

3 Reacties
Mark Gh
Mark Gh13 jan. 2016 - 22:13

Wilders houdt haar op een armlengte afstand. Dat is respectvol heb ik vernomen ;)

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 jan. 2016 - 0:36

A bad loser hé, die Geert Wilders, wat mij betreft.

Haastig
Haastig14 jan. 2016 - 19:17

Gelukkig heeft Bosma Arib wel gefeliciteerd. Het zou meer vergelijkbaar zijn als Bosma had gewonnen, en Samson Bosma niet had gefeliciteerd.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik213 jan. 2016 - 21:10

Gelukkig iemand met een dubbele nationaliteit, en niet iemand met een dubbele moraal.

1 Reactie
cornelis36
cornelis3614 jan. 2016 - 3:49

Dat moet nog blijken.

Wout Berlinck
Wout Berlinck13 jan. 2016 - 21:05

Van harte, Arib! Een overwinning voor de globalisering.

1 Reactie
taylor
taylor14 jan. 2016 - 5:55

We spreken elkaar nog wel over een jaar of vijf.

Banjaard
Banjaard13 jan. 2016 - 21:02

Yes! In your face! Gelukkig niet die clown die geeneens de ballen had om te zeggen dat hij de voorzitter van een nepparlement wilde worden.

Siphra Spier
Siphra Spier13 jan. 2016 - 20:58

Gefeliciteerd, Arib. Nu hebben we een Marokkaan als burgemeester van de grootste havenstad van Europa en een Marokkaanse als 2e Kamervoorzitter. Over kansen gesproken ! Beiden PvdA, dat wel.

Buzzer
Buzzer13 jan. 2016 - 20:54

Prima keus, ze kan goed voorzitten en orde houden.

Bernie2
Bernie213 jan. 2016 - 20:53

Gefeliciteerd Khadjia, en wat een hartelijke felicitaties. Zag ik Wilders en zijn handlangers snel en zonder handje schudden met de staarten tussen de benen wegvluchten na de laatste stemming? Fritsma en Bosma zochten het fatsoen trouwens wel op. Klasse. . En nu er tegenaan Arib en waarmaken waar je voorganger schandalig faalde. Zet 'm op.

1 Reactie
blues boy
blues boy13 jan. 2016 - 21:29

Bosma is genept door zijn Heer en Meester,prima dag voor de Democratie.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen213 jan. 2016 - 20:50

Op het moment dat ik uitloggen moet lees ik dat mw. Arib het geworden is. Dat is een uitstekende zaak, mijn felicitaties gaan naar haar uit. Ik voorspel dat dom rechts met de mafste samenzweringstheorieën komt, misschien heeft men daar ook al weet van fraude bij haar uitverkiezing. Naar ik vernomen heb zitten er al zielzorgers klaar om rechtse mannen-in-de-war op te vangen; en dat vind ik goed. Het is namelijk link om ze vrij rond te laten lopen met hun frustratie.

7 Reacties
arjenZH
arjenZH13 jan. 2016 - 21:10

Leuk he dat demoniseren van Rechts? Fellicitaties voor mevrouw Arib. Wel een groot probleem dat ze geen Engels spreekt nu Nederland EU voorzitter is.

Muhammed Saeed al-Sahaf
Muhammed Saeed al-Sahaf13 jan. 2016 - 22:24

Vanwaar toch die enorme haat altijd jegens mensen met een andere overtuiging dan de jouwe? Wat is je toch aangedaan in je jeugd vraag ik me af? Je doet je eigen schrijfsels vaak veel geweld aan door verdraagzaamheid te prediken en tegelijkertijd een fanatieke haat te uiten jegens anderen.

Grozny
Grozny13 jan. 2016 - 23:17

Misschien een goed nieuwjaarsvoornemen voor jouw om aan wat zelfreflectie te doen. Bijna al je reacties zijn de laatste tijd alleen maar beledigingen.

Molly Sweet2
Molly Sweet214 jan. 2016 - 8:49

Ik ben het enorm met Muhammed eens. Frank, waarom haat jij andersdenkenden toch zo fanatiek? Waarom het een prediken en het andere doen? Je maakt jezelf er niet erg geloofwaardig mee.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen214 jan. 2016 - 10:13

Ik wil de gestelde vraag best beantwoorden, hoor - . het gaat om een eeuwig politiek dilemma: je hebt een persoonlijke overtuiging, die mildheid, tolerantie, verdraagzaamheid eist, en die steunt op geloof. . In hoeverre kan je die eigenschappen dan tonen jegens diegenen die ze zelf niet onderhouden? Ik vind de PVV (in bredere zin: dom rechts) gevaarlijk, en leugenachtig. Feiten interesseren rechts onthutsend weinig, en zijn scheldpartijen (zie GeenStijl, Elsevier, talloze andere plaatsen) zijn vaak mensonterend. Ja kijk: als ik een schorpioen zie, dat zeg ik hem niet eerst vriendelijk goedendag, en laat me bij wijze van christelijke kennismaking even door hem bijten ook nog. . Dus kan ik in geschrifte bijzonder hard zijn voor mensen die onze samenleving bedreigen. Dat is dom rechts, en dat zijn ook mensen die het late kapitalisme (nog altijd) verdedigen, terwijl het een immense schade aangericht heeft, en nog aanricht. En dat wil helemaal niet zeggen dat ik Maoïst ben, of een liefhebber van Kim Jong-un. . De houding van dom en gewelddadig rechts is: eerst erop slaan, verdriet aanrichten. Dan eist het van alle anderen: alsjeblieft, vind mij toch leuk, daar heb ik recht op, zie je het grote monster dan niet dat ik zie en zo dapper bestrijd? Je bent intolerant jegens mij! Ik moet huilen om wat je doet! Ik ben toch een goed mens? . Kijk, daar hou ik niet van. Ik denk dat een psychiater misschien zou kunnen zeggen dat rechts trekken heeft van het borderline-syndroom, narcisme, iets in die richting. Zelf grenzen van anderen overschrijden (in het echt, dan) en dan krijsen als een ander daar iets van zegt. . Dom rechts is, dat wil ik benadrukken, iets heel anders als het oude conservatisme, dat kunst en cultuur in hoog aanzien heeft staan, maar ook de idealen van een tolerante, burgerlijke samenleving koestert, waarin voor iedereen plaats is, en waarin niemand vernederd wordt. De VVD van pakweg 30 jaar geleden was burgerlijk conservatief. Dat is niet meer zo, die eigenschap vindt men bij maar heel weinig rechtse politici nog terug. En dat is jammer. . (Nog even dit: Christus sprak van 'de andere wang toekeren'. Maar daarmee bedoelde hij niet dat je jezelf moet laten vernederen en afslachten door verkondigers van abjecte flauwe kul. Integendeel: hij was bijzonder onverdraagzaam jegens mensen die een bedreiging voor een fatsoenlijke samenleving vormen, en hij sloeg de bankiers, de geldmanagers van die dagen zelf de tempel uit. Kijk, daar kan ik wat mee; dat kan ik niet met dom rechts.)

arjenZH
arjenZH14 jan. 2016 - 14:25

@Frank. Waarom toch die obsessie voor extreem rechts? Even voor de duidelijkheid ik moet ook niets hebben van Tokkies die raadvergaderingen verstoren, maar het is toch allemaal vrij onschuldig in vergelijking met Moslimextremisten die over de hele wereld echte aanslagen plegen. Zie wat er vandaag weer is gebeurd in Indonesie. Daar hoor ik je nu weer nooit over en dat is op zijn minst gezegd toch een beetje raar.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen214 jan. 2016 - 14:50

@ arjenZH (15:25u) - . waarom ik nooit wat zeg over (bijvoorbeeld) IS-aanslagen? . Daar heb ik passende antwoorden op: . (1) ik heb er wel degelijk over geschreven, vanaf de eerste berichten van die gruwelpraktijken. Buitengewoon fel, bijvoorbeeld ook dat wij niet ontkomen aan zo hard mogelijke interventies tegen die psychopaten, drugsverslaafden, oliedieven, verkrachters, en moordenaars, die zich van een religieuze vlag bedienen om leden te werven. Op zeker moment begon ik in herhaling te vallen, en dan moet je ophouden. . (2) verder: ik acht het vanzelfsprekend dat een beschaafd en fatsoenlijk mens iets wat heel erg voor de hand ligt (nl. het onder (1) vermelde) niet eens op hoeft te schrijven; alleen iemand die zelf raar in de kop is zou ooit IS (Da'esh, etc. ad infinitum en ad nauseam) aanprijzen op een website.

Driedubbel
Driedubbel13 jan. 2016 - 20:47

Dit is de gedroomde uitkomst voor Geert Wilders. Ik verwacht een plus van 5 zetels in de peilingen...

trotsopnederland
trotsopnederland13 jan. 2016 - 20:44

Geweldig, beste keuze dit! Staat weer garant voor vele uren mooie televisie! Mits we haar kunnen verstaan....

blues boy
blues boy13 jan. 2016 - 20:44

https://www.groene.nl/system/uploads/assets/000/020/161/original/commentaar_201-2016_Arib.jpg?1451999168 Het portret van de nieuwe 2e Kamervoorzitter is al gemaakt.

Mark Gh
Mark Gh13 jan. 2016 - 20:38

Haha, ze begint met een opmerking "mag ik dit? ik weet dat het niet hoort". . Die vrouw hoort daar niet. Niet zozeer omdat ze de koning van Marokko dient, al helpt het niet, maar omdat ze incapabel is.

1 Reactie
H.Witte
H.Witte14 jan. 2016 - 18:54

Mark, mag ik je vragen waar je dat incapabele op baseert? Serieuze vraag!

crumb2
crumb213 jan. 2016 - 20:00

Spannend hoor, een 4e ronde ! Pays Bas....zero points. Sorry grapje. Ik denk dat Diederik zo meteen reden tot zelfingenomen glunderen zal hebben : "het verstand en de beschaving hebben gezegevierd", of woorden van die strekking zal de Staatsman met een indringende blik dan het land in gooien. Niet snel daarna zal een gelukstelegram worden bezorgt van ZKH onze koning, en waarschijnlijk nóg een van ZKH Mohammed VI.

crumb2
crumb213 jan. 2016 - 19:39

Ik vond de sollicitatie speech van Bosma verraderlijk goed. Op geen enkel moment zag ik een Himmler of een Goebbels aan het woord. Wat een doortraptelingen zijn het toch hè daar bij de PVV. Wie o wie zou het toch worden ? Ik ben toch zó benieuwd. Nou ja, niet Bosma in ieder geval, dat moge duidelijk zijn.

Bernie2
Bernie213 jan. 2016 - 18:51

Wordt spannend. Duidelijke knockout voor kopvoddenrukker Bosma die sowieso niets te zoeken heeft in een democratisch huis. Tweede ronde nodig om Arib aan het voorzitterschap te helpen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2016 - 18:27

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
chrisvandenheuvel
chrisvandenheuvel13 jan. 2016 - 18:49

Bosma is zojuist - helaas - afgevallen. Ik gok dat Arib het wordt..

taylor
taylor13 jan. 2016 - 17:51

Wat een genot die Bosma.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2016 - 17:16

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
blues boy
blues boy13 jan. 2016 - 20:52

Bosma 11 stemmen,wat een afgang :-)))

kapitanlaipose
kapitanlaipose13 jan. 2016 - 16:46

Als ik het AD mag geloven ligt Bosma (ondanks dat die PVV'er is) goed bij veel Kamerleden. Hij houdt de vaart er in. Persoonlijk vind ik hem van de PVV'ers de giftigste. Hij draait op een venijnige en kronkelige manier de waarheid.

4 Reacties
Mark Gh
Mark Gh13 jan. 2016 - 17:34

Is de voorzittersstoel dan niet de beste plaats om hem te hebben? Daar moet hij zich gedeisd houden en mag niet langer zijn mening ventileren

arjenZH
arjenZH13 jan. 2016 - 20:12

Bosma is gewoon de beste voorzitter en als hij zich in die rol boven de partijen opstelt zou hij gekozen moeten worden. Heb begrepen dat mevrouw Arib zeer gebrekkig Engels spreekt. Niet erg handig nu Nederland EU voorzitter is en de 2e kamervoorzitter buitenlandse delegaties te woord moet staan.

Mark Gh
Mark Gh13 jan. 2016 - 20:58

Gezien de ontwikkelingen is haar beheersing van het Arabisch misschien wel weer erg nuttig... al valt dan natuurlijk nauwelijks te controleren wat ze allemaal zegt. . Bosma was inhoudelijk gewoon de beste keus geweest, maar mocht het niet worden omdat hij van de PVV is. Zonde, zijn voordracht voor vanavond was met grote afstand de beste.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 jan. 2016 - 8:57

Een wolf in schaapskleren, met name de heer Martin Bosma kan nooit de Tweede Kamervoorzitter worden: ontzettend griezelig hé, al die nogal *nasty* woorden die hij bedacht heeft tot nu toe, namens de PVV, als tekstschrijver voor zijn extreemrechtse messiah Geert Wilders met o.a., ja hoor, het woord*nepparlement*!. :). Boontje komt op zijn loontje, wat mij betreft.

peterh2
peterh213 jan. 2016 - 16:08

Ik gok Van Miltenburg, we zullen het zo weten... . Als het maar geen Elias wordt.

2 Reacties
freaky45
freaky4513 jan. 2016 - 16:43

Zou een gotspe zijn inderdaad. Wat een arroganter droeftoeter.

peterh2
peterh214 jan. 2016 - 7:00

Bedoelde natuurlijk Van Toorenburg :-)

Poezenmens
Poezenmens13 jan. 2016 - 14:24

Het moddergooien en haatzaaien is reeds begonnen door slippendrager van blondie, Fritsma van de Partij van de Haat.

6 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*13 jan. 2016 - 14:49

Zolang Martin Bosma zo dadelijk geen nieuwe Tweede Kamervoorzitter zal worden, is dat al een grote overwinning voor fatsoenlijk, weldenkend en goedwillend Nederland, wat mij betreft. *Lang leve fatsoen en respect voor alle bevolkingsgroepen in Nederland!*.

Jorrt88
Jorrt8813 jan. 2016 - 14:56

Pot, ketel...

Kolok
Kolok13 jan. 2016 - 15:02

Grappig hoe je de zin begint over haatzaaien en moddergooien om vervolgens de zin af te sluiten door zelf haat te zaaien en modder te gooien.

Poezenmens
Poezenmens13 jan. 2016 - 15:39

@Kolok Je hebt de tirade van Fritsma met betrekking tot Khadija Arib in opdracht van blondie nog niet gehoord? Puur moddergooien en haatzaaien.

arjenZH
arjenZH13 jan. 2016 - 20:15

Net alsof Bosma fair wordt behandeld door de rest. Arib spreekt gebrekkig Engels en is daarom ongeschikt. U gooit zelf ook met modder.

Molly Sweet2
Molly Sweet214 jan. 2016 - 9:54

'Het moddergooien en haatzaaien is reeds begonnen door slippendrager van blondie, Fritsma van de Partij van de Haat.' Hij is werkelijk schitterend, deze opmerking. Ergens hier in deze discussie heeft iemand het over lui die doorlopend de mond vol hebben over wat 'anderen' allemaal fout doen - om vervolgens zelf precies hetzelfde te doen. Jij wint de hoofdprijs wat mij betreft. Gefeliciteerd!

Meta Foor
Meta Foor13 jan. 2016 - 14:16

welk een onzin deze macho-poppenkast; er is toch niet voor niets een vice-voorzitter ? laat haar gewoon opvolgen... voor een jaar of 3 jaar maakt niet uit. En laten de fracties dan een vice-vice voorzitter kiezen. dus als Rutte wegvalt, mag Asscher op de reserve bank blijven zitten ? een hele dag 2e kamer vergaderen terwijl er toch heus wel wat beters te doen valt (zoals die torenhoge eigenn risico ziektekostenverzekering)

Banjaard
Banjaard13 jan. 2016 - 13:41

Als je naar Fritsma luistert, lijkt het alsof Arib de enige kandidaat is. Voor haar veel lastige vragen. De rest, o ja, het zal wel...het is toch maar een nepparlement.

2 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen213 jan. 2016 - 16:03

Je hebt gelijk, en het is eng. . Wat zal het zijn, dat die angstige haat aanwakkert? Haar kleur? Haar dubbele paspoort? Heeft ze ooit via haar tweede twitter-account (uiteraard strikt geheim) de kwaliteit van tapijten uit het Midden-Oosten geprezen? . Dat ze een prima voorzitter kan zijn, doet er uiteraard niet toe. . Die lui van de PVV zijn knettergek, en Bosma heeft bijzonder rare dingen geschreven in zijn boek over de valse munters (zijn curieuze woordspeling) en zijn NRC-stukjes. Ach ja, ze zouden het liefst alle moslims en alle sociaaldemocraten in het gevang gooien, en rassentheorieën in de juridische praktijk vorm geven. . Hoe zijn we in Godesnaam aan die gevaarlijke kwasten gekomen? Waar hebben we het aan verdiend? Ik weet veel, maar dit weet ik niet. . Wel weet ik dit: de beste straf voor PVV-adepten is te moeten leven in een land waar die partij het voor het zeggen heeft.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 jan. 2016 - 16:03

Het laat de leugenachtigheid van de tokkies zien. Voor Arib is kamervoorzitterschap een functie in landsbelang, en daarom kan een dubbele nationaliteit, want stel je voor dat dat zich uit in dubbele loyaliteit. Voor de rest is het een nepparlement en dat dat impliceert dat kwalificaties voor de functie volstrekt overbodig zijn, dat zeggen we maar niet hardop, want dan kunnen we geen rel trappen.

chrisvandenheuvel
chrisvandenheuvel13 jan. 2016 - 13:29

Hopelijk wordt het Bosma!

3 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*13 jan. 2016 - 16:01

Hi meneer chrisvandenheuvel, Goedendag. Oh, u bedoelt die Martin Bosma, als tekstschrijver van Geert Wilders en de PVV, die vermoedelijke uitvinder van alle deze wat mij betreft sowieso nogal *nasty* en walgelijke woorden, vol met haat en verontwaardiging en die al zoveel onrust veroorzaakt heeft, in de Nederlandse samenleving, in het geheel, de laatste vijf jaar: 1. tsunami van moslims 2. kopvoddentaks 3. haatpaleizen 4. ramadantuig enz. en die persoon die zelf ook twee blijkbaar minder dan kosher boeken heeft geschreven. Deze wolf in schaapskleren, met name de heer Martin Bosma zal het niet worden hoor, denk ik en gelukkig maar voor alle fatsoenlijke, weldenkende en goedwillende mensen in dit land (nog altijd de grote meerderheid) die helemaal niets met die extreemrechtse/populistische/nationalistische/opportunistische PVV willen betrokken zijn. Mijn fles champagne staat sowieso al klaar in de koelkast, om aan een van die twee dames zo dadelijk te proosten! Mijn compliment ook aan de hele moslimgemeenschap van Nederland: ondanks deze provocerende woorden van Martin Bosma en zijn PVV vrienden, met o.a. Geert Wlders en Sietse Fritsma, continu, de laatste vijfjaar, blijven bijna alle Nederlandse moslims blijkbaar vooral beheerst en kalm, in vergelijking met het toestand in onze buurlanden: mijn petje af aan hen allemaal. En een fijne avond sowieso aan u. Met vriendelijke groet uit de hoofdstad van Nederland, Just een Amsterdammer.

freaky45
freaky4513 jan. 2016 - 16:03

Nope...

chrisvandenheuvel
chrisvandenheuvel13 jan. 2016 - 17:14

Ja klopt, hem bedoel ik! We wachten in spanning af. Dat de beste mag winnen!