Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Plasterk, hoe vaak luistert de AIVD af?

  •  
13-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2086591238_902bf2368d_o(1)
De Raad van State wil dat minister Plasterk beter onderbouwt waarom hij weigert tapstatistieken van de AIVD te verstrekken. De minister weigert bekend te maken hoe vaak de AIVD e-mails en telefoongesprekken onderschept. Volgens de minister is het ‘in belang van veiligheid’ om het aantal onder de pet te houden, maar dat vindt de RvS onvoldoende onderbouwing.
De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) ziet tapstatistieken niet als staatsgeheime informatie. Dat Plasterk dat wel doet, is daarom opmerkelijk. Volgens de minister geven de tapstatistieken de werkwijze van de AIVD weer, doordat ze inzicht geven in de aard en omvang van het tappen.
Reporter Radio wilde echter alleen de tapstatistieken van de AIVD inzien. Een journalist had op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gevraagd om de statistieken in te zien over het aantal keren dat de minister in de jaren 2002-2008 en 2010-2012 de AIVD toestemming heeft gegeven om te tappen, maar Plasterk weigerde de gegevens te overhandigen.  De Raad van State schrijft daarom nu:
"De minister had beter moeten motiveren waarom tapstatistieken, al dan niet in combinatie met al eerder openbaar gemaakte informatie, inzicht zouden geven in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD."
cc-foto: FaceMePls

Meer over:

privacy, politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Minoes2
Minoes213 jan. 2016 - 22:21

Tja Plasterk is de PvdA in optima forma. Ik ben zo teleurgesteld in die man.

DejanSalomon
DejanSalomon13 jan. 2016 - 12:47

Hoeveel wordt er getapt? Teveel. Al jaren. And (almost) nobody seems to care... "niet te verbergen" ...en toch dragen ze kleding op straat. Heel tegenstrijdig. Ik zou nog wel meer kunnen zeggen maar heey: je weet niet wie er meeleest natuurlijk... ; )

Freeman2
Freeman213 jan. 2016 - 10:39

Motivatie Plasterk: " We hebben geen democratie, daarom verstrek ik geen gegevens. Wat dacht je van wel, dat ik statistieken zal verstrekken, mooi niet hoor. Moet je eerst zorgen dat je een democratie gaat bouwen!"