Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Eigen humor eerst

  •  
10-01-2016
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
poez
Bovenstaande schreef ik op Twitter naar aanleiding van de oudejaarsconference van Herman Finkers en daarmee had ik eigenlijk alles wel gezegd wat ik wilde zeggen. Duidelijk mag zijn dat ik mij aan een deel van de show behoorlijk had geërgerd. Toch had ik geen plannen om eens uitgebreid over de oorzaak van deze boosheid en irritatie te gaan uitweiden.
IMG_2333
De uiteindelijke reden om dit alsnog toch te doen zit hem in de reacties die ik kreeg op mijn tweet én op het feit dat er door niemand ook maar enige kritiek werd geuit op of kritische vragen werden gesteld over de inhoud van deze oudejaarsconference. Finkers ontving van politiek links tot politiek rechts niet anders dan loftuigingen en dat wekte mijn oprechte verbazing.
Op Twitter en op Facebook werd mij aangeraden om de conference nogmaals te beluisteren, want ik had het duidelijk niet goed begrepen. Sommigen gingen zover dit aan mijn problemen met het dialect toe te schrijven. Op zich is dat nogal grappig, want, omdat ik al jaren in Twente woon, kent de Twentse tongval – inclusief die van Finkers – voor mij geen geheimen.
Er was één reactie die eruit sprong en tegelijk een mooie samenvatting gaf van het gros van de reacties. Iemand schreef mij het volgende:
"Als je dit al racisme gaat noemen heeft het woord straks geen betekenis meer. Ook niet bij echt gemeend racisme want als het bewust gezegd wordt is het veel erger wat Finkers doet in zijn stuk over Tukkers en Z.P. Wat hij daar doet is namelijk niet kwaad bedoeld dus zou het je ook niet moeten kwetsen."
Benoemen Het begint blijkbaar een nieuwe Nederlandse traditie te worden om op deze manier te reageren wanneer mensen racistisch gedrag of uitspraken benoemen. Racisme wordt in die traditie standaard gebagataliseerd, want de wegwuivers zien onbedoeld of onbewust racisme simpelweg niet als echt racisme.
Herman Finkers gebruikt in zijn conference minstens 5 keer het woord n*ger. De door Finkers gebruikte uitleg levert inderdaad één van de betekenissen van dit woord. Juist die betekenis is niet de reden waarom dit woord niet meer gebruikt zou moeten worden. Neger betekent namelijk ook: handelswaar/lading van een schip, en zo werden tot slaaf gemaakte Afrikanen in de voormalige Nederlandse koloniën genoemd. Het is een benaming die ruim 400 jaren marteling/verkrachting – kortom dehumaniseren – in zich draagt. Precies dát is de reden waarom dit woord niet meer gebruikt zou moeten worden. Dit leent zich ook pertinent niet voor een andere uitleg of interpretatie. Zelfs een domme heikneuter – zoals Finkers zich wenst te noemen – zou zich bewust moeten zijn van het feit dat dit woord – anno 2015 – door mensen als zeer kwetsend wordt ervaren. Natuurlijk mag je het dan nog steeds wel zeggen, maar je zou het gewoon niet moeten willen.
Er wordt mij naar aanleiding van mijn kritiek op Finkers verweten dat ik geen gevoel voor humor heb en daarnaast altijd op zoek ben naar racismeslakken om daar mijn zout op te leggen. Mensen mogen die mening over mij hebben, maar dat doet niets af aan het feit dat een groot deel van de Nederlanders een chronisch gebrek aan historisch besef heeft, wanneer het over slavernij gaat. Deze periode heeft ook in het heden nog grote gevolgen in het leven van zowel witte als zwarte mensen. Als Finkers zwarte mensen belachelijk maakt, wordt dit echter geweldig gevonden.
Not done Hoe anders zouden de reacties zijn geweest indien hij in zijn conference een grap over joden en de holocaust zou hebben gemaakt. Nederland zou te klein zijn geweest en er zouden Kamervragen volgen. Uiteraard laat Finkers dergelijke grappen achterwege, want wat de joden is aangedaan maakt onderdeel uit van het moreel kompas van de meeste mensen. Vrijwel iedereen – zelfs de meest cabaretiers – weet en voelt dat dit not done is. Caberetiers zijn er terecht terughoudend mee, want waarom zou je mensen doelbewust willen kwetsen? Dat blijkt ineens compleet anders te liggen wanneer het om slavernij, racisme en het leed van zwarte mensen gaat. Dan is het morele kompas ineens compleet afwezig. Als mensen aangeven zich gekwetst te voelen, dan wordt dat vaak weggelachen en dat is misschien ook wel logisch. Het historisch besef ontbreekt immers bij de gemiddelde Nederlander.
Nederland heeft een lange geschiedens van racisme, kolonialisme en slavernij en de aandacht voor deze inktzwarte periode in het geschiedenisonderwijs is zwaar onder de maat. Als het al wordt aangestipt, is het vanuit een eenzijdig en wit gekleurd perspectief en is het vaak niet meer dan slechts een voetnoot. De verheerlijking van ons koloniale verleden voert de boventoon en de Gouden Eeuw – een bijzondere benaming voor een schaamtevolle periode waarin Nederland rijk is geworden over de rug van de vele slaven – wordt geroemd vanwege de Nederlandse handelsgeest.
Praten over het leed van de slaven en – recenter – de politionele acties – een eufemisme voor het afslachten van burgers – in Indonesië, doet men in Nederland niet graag. Het is immers veel comfortabeler om te praten over de zwarte bladzijden van andere naties. Daarom voelt de holocaust als gespreksonderwerp een stuk prettiger. Wij Nederlanders waren toen zelf slachtoffer van een agressor en we zaten vrijwel zonder uitzondering in het verzet, de meesten overigens pas na de oorlog.
Het juist dat gebrek aan kennis over het koloniale verleden, is voor mij de belangrijkste oorzaak voor het ontbreken van het morele kompas wanneer het gaat om slavernij, racisme enzovoorts. Daarmee wordt het ook een stuk gemakkelijker om over de gevolgen van dit 400 jaar durende leed heen te stappen. Tekenend voor het zelfs bij leerkrachten ontbreken van historisch besef, was de reactie op het door mijn dochter bij de schoolleiding indienen van een aanvraag voor het verlenen van een vrije dag op 1 juli in verband met de viering van Keti Koti. Eerst moest ze uitgebreid uitleggen wat Keti Koti is en vervolgens ging de betrokken docent bij Google te rade omdat ze dacht dat mijn dochter dit had verzonnen om aan een extra vrije dag te komen.
Zwarte periode 1 juli is dus de dag van Keti Koti. Het is de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en die symbool staat voor de afsluiting van een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis. Een dag die zwart en wit samen zouden moeten herdenken. Net zoals we dat op 4 en 5 mei doen. Stil staan bij het verleden, vooruitkijken naar de toekomst, en het vieren van vrijheid, gelijkheid en verbondenheid.
Mijn belangrijkste wens voor 2016 is, dat we echt serieus het racismedebat in Nederland gaan voeren. Luister gewoon eens naar mensen wanneer ze racisme benoemen. Denk er eens over na en probeer je eens in die ander te verplaatsen zonder direct in de racismekramp te schieten. Te vaak zijn nu juist de mensen die bij kritiek gelijk roepen geen kleur te zien en iedereen gelijk te behandelen er de oorzaak van dat het racismedebat in Nederland niet van de grond komt. Want door bij kritiek onmiddellijk met dit soort kreten aan te komen, slaat de discussie per definitie gelijk dood en dat terwijl deze nu juist zo essentieel is.
Het feit dat zoveel mensen de oudejaarsconference van Herman Finkers alleen maar geweldig vinden en er zelfs in de media niemand het racisme in de conference benoemt, veroordeelt of in ieder geval kritisch bespreekt, zegt veel. We hebben in Nederland nog een lange weg te gaan voor we het racisme – dat zo in onze cultuur zit ingebakken en is gecultiveerd – hebben uitgebannen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

Bob Moon
Bob Moon15 jan. 2016 - 23:53

Sorry, ik bedoelde natuurlijk te zeggen dat ik naspeurde al meermaals en geen bewijs vond voor de aanname dat neger handel betekent. Kwestie van verkeerd lezen. Er staat ergens in een online woordenboek : neger-handel Dus niet : neger = handel

PietManeo
PietManeo12 jan. 2016 - 12:25

"1 juli is dus de dag van Keti Koti. Het is de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en die symbool staat voor de afsluiting van een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis." De slavernij in Nederland en Suriname is afgeschaft, maar in grote delen van Afrika en het Midden-Oosten is nog sprake van slavernij. Het is misschien niet kies om de lokale afschaffing uitbundig te vieren terwijl er wereldwijd nog miljoenen slaven dag-in-dag-uit lijden. Kan men daar niet mee wachten tot het wereldwijd is afgeschaft?

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 jan. 2016 - 13:50

Toen zuid-Nederland eind '44 bevrijd werd hadden ze ook met vieren moeten wachten tot mei '45, of nee, tot augustus '45 toen ook de Japanners capituleerden?

Freeman2
Freeman212 jan. 2016 - 9:02

Herman Finkers zat tijdens WOII un het verzet ..... daar is alles mee gezegd.

Patrick Faas
Patrick Faas11 jan. 2016 - 19:05

Eens dat blank en zwart (en alle schakeringen daartussen) reden hebben de afschaffing van de slavernij gezamenlijk te vieren. Die afschaffing was niet het gevolg van zwarte strijd tegen blank, maar een blank initiatief dat voortkwam uit de Franse revolutie, alleen is het toen nog niet blijvend gelukt. De meeste eer gaat daarom uit naar de Britten. Zij hebben het voortouw genomen en doorgezet. Ja, blanke Britten hebben de slavernij zelf afgeschaft, ten koste van hun eigen financieel belang en niet vanwege opstanden of uit noodzaak, maar puur uit christelijke medemenselijkheid. Reden voor veel lof en dank aan Britse christenen voor het goede voorbeeld. . Verwerking van wat in het Engels “post-traumatic slavery syndrome” heet neem ik serieus en lijkt me belangrijk, maar generaliserende afkeer van blanken of “witten” is daarbij niet gepast. Er waren geen 10 plagen nodig om de slavernij af te schaffen.

CharlieMcCarthy
CharlieMcCarthy11 jan. 2016 - 18:02

Herman Finkers is grappig. De schrijfster van dit stuk is nog grappiger!

Ultrasnak
Ultrasnak11 jan. 2016 - 13:32

Het is natuurlijk volkomen duidelijk dat Herman Finkers een überracist is. Het is dat zijn grappen zo slecht zijn dat je geen reden hebt om te vermoeden dat hij geen slaven houdt om zijn moppentrommel te vullen. En laat ons met zijn allen afspreken - uiteraard na een kringgesprek waarbij we allemaal onze gevoelens uiten - dat alleen politiek correcte humor grappig is.

kassakijker73
kassakijker7311 jan. 2016 - 13:09

Finkers had 25 jaar geleden al een mooie sketch 'geen jager, geen neger'. Toen kon dat nog zonder gekwetste zieltjes.

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks11 jan. 2016 - 12:45

Het voordeel van achterdocht is: Gij zult altijd vinden.

Roy Lemmer
Roy Lemmer11 jan. 2016 - 10:26

Maar wel flink lachen als Rayman, Verveer of Westmaas het heeft over kaaskoppen. En dan nog niet gesproken over het veelvuldig gebruikte "witte" voor blanken personen, waar iemand met Surinaamse roots onmogelijk een "zwarte of bruine" genoemd mag worden. Het dragen van Palestijnse , Surinaamse, Marokkaanse of Turkse vlaggen of kleding is wel toegestaan, maar wanneer je een Nederlandse vlag draagt of openlijk trots bent op je Nederlandse achtergrond ben je meteen een racist, PPV'er of Nazi Zullen we de lijn maar meteen doortrekken en het volgende ook maar uit de woorden- en spreukenlijsten halen: Blanke vla, het ziet me zwart voor de ogen, op zwart zaad zitten of het ziet zwart van de mensen wanneer het ergens erg druk is. De devaluatie van het woord racisme en humor gaat wel erg snel zo. En tot slot wil ik nog melden dat het koloniale verleden van Nederland niet iets is waar ik trots op ben, maar ik kan onmogelijk verantwoordelijk gehouden worden voor iets waar ik nog mijn voorouders überhaupt maar iets mee te maken hebben gehad.

3 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij11 jan. 2016 - 17:38

[ noch mijn voorouders überhaupt maar iets mee te maken hebben gehad.] Een 'kaaskop' heeft net als eenieder 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders, 16 voorouders, 32 voorouders et cetera. Van uw 8.000 voorouders van nu tot 1600 liepen er rond 1600 dus 4.000 voorouders van u rond. Grote kans dat er in die 8.000 één iemand zat die iets met slavernij te maken had. Grote kans ook dat je ergens afstamt van Karel de Grote. Misschien bedoel je dat binnen de familienaam Lemmers geen slavernijhouders zaten. Maar dan cijfer je consequent de vrouwelijke tak van je voorouders weg. En dat is discriminatie ;-) En dan hebben we nog de Kelten, Germanen en Friezen die slaven hielden of verhandelden tot het christendom kwam. Met zoveel voorouders hebben nakomelingen van slaven automatisch ook verre voorouders die slavenhandelaar waren.

Roy Lemmer
Roy Lemmer12 jan. 2016 - 9:36

@ Fransss en Vrij 11 januari 2016 om 18:38: Wat een simpele redenatie om iemand monddood proberen te maken en daarbij ken je mij niet noch onze voorgeschiedenis. Maar wellicht is jouw manier van denken goed om de gehele slavernij discussie direct te stoppen, want in lijn met jouw gedachten heeft blank, donker, geel, rood, blauw of oranje direct of indirect iets met slavernij van doen. Hiermee is dus niemand een ander een excuses meer schuldig. Alles opgelost volgens jij redenatie. Echter ik noem niemand neger, we doen als sinds de jeugd niet aan Sinterklaar en discriminatie is niet aan mij besteed. Ik vind een excuses t.o.v. kaaskop en mij consequent een "witte" noemen niet prettig.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 jan. 2016 - 11:15

@ Roy Lemmer 12 januari 2016 om 10:36 [ om iemand monddood proberen te maken ] Waar haal je dat vandaan, dat is helemaal niet waar. [ want in lijn met jouw gedachten heeft blank, donker, geel, rood, blauw of oranje direct of indirect iets met slavernij van doen. ] Klopt, maar het is indirect, via de voorouders. De hele wereld en alle kleuren mensen zijn slaven en tevens slavenhouder geweest. Daar ben je een nazaat van, of je wilt of niet.

MarinusCalamari
MarinusCalamari11 jan. 2016 - 10:06

[[[[De verheerlijking van ons koloniale verleden voert de boventoon en de Gouden Eeuw – een bijzondere benaming voor een schaamtevolle periode waarin Nederland rijk is geworden over de rug van de vele slaven – wordt geroemd vanwege de Nederlandse handelsgeest.]]]] De economische motor achter de Gouden eeuw werd grotendeels gevormd door volkomen legitieme activiteiten als landontginning, nijverheid en Europese handel. Slavernij en kolonialisme speelden een veel kleinere rol dan anti-racisme activisten ons meestal willen doen geloven. Het idee dat Nederland rijk(er) is geworden door slavernij en kolonialisme heeft een kern van waarheid, niemand ontkent dat de Gouden eeuw een heel duistere kant had, maar om de Gouden eeuw te reduceren tot slavenhandel en kolonialisme is niets meer of minder dan historisch revisionisme. Ik doe daar niet aan mee als u het niet erg vindt.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij11 jan. 2016 - 17:05

Wij waren destijds het Koeweit van Europa. Zonder turf geen gouden eeuw.

noMan2
noMan211 jan. 2016 - 10:02

Dat historisch besef ontbreekt hem ook op gebied van de vrouwengeschiedenis. Ook vrouwen werden gezien als bezit en op markten verkocht. Het zijn ook vrouwen geweest die een grote rol gehebben gespeeld in het afschaffen van de slavernij. Seksisme en racisme zou niet meer van deze tijd moeten zijn. Na alles wat er is gebeurd is, het zo onterecht om die pijn maar in leven te houden als vorm van vermaak. We hebben hier te maken met diepe collectieve trauma's, wat we bij de joden wel snappen. Dus hoewel we voor de gein ook geen treinen vol joden naar Auswitz laten rijden, worden er nog wel serieus in vrouwen gehandeld (in alle kleuren). De Afrikaanse slavenhandel is afgeschaft, nu de vrouwenhandel nog! Hoe kunnen we meer menselijkheid verwachten, wanneer er nog steeds zo onmenselijk met vrouwen wordt omgegaan?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 jan. 2016 - 11:41

Alle reden om te eisen dat we mensen met 2 x chromosomen niet langer vrouwen noemen. Het is veel meer dan 400 jaar dat ze door de vrouwenhandel getraumatiseerd zijn door dat woord.

Zephyr2
Zephyr211 jan. 2016 - 9:29

Tja, het valt niet mee om je slachtoffer bestaan in stand te houden. Ik ben geboren Tukker en heb Afro-Amerikaanse kinderen. Zij noemen mij nu neger en ik noem ze Tukkers. Humor om te lachen.

cornelis36
cornelis3611 jan. 2016 - 8:14

Ze snapt "t echt niet.

kapitanlaipose
kapitanlaipose11 jan. 2016 - 7:57

Zwarte pijn is minder waard dan joodse en blanke pijn

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh11 jan. 2016 - 8:46

En dat baseer je op?

kindval
kindval11 jan. 2016 - 10:15

"Zwarte pijn is minder waard dan joodse en blanke pijn " Kom op kapitan, je kunt beter dan dit soort niet serieus te nemen kretologie..

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje11 jan. 2016 - 7:20

"Neger betekent namelijk ook: handelswaar/lading van een schip" Sinds wanneer is dat? Ik zelf schat zo sinds de intrede van de zwartepietdiscussie. Oh ja, nog een ander dingetje. Wat moeten we in dit verband doen met de beroemde speech van Martin Luther King. Daar heeft hij het zeker 15 keer over "neger". Verbieden maar?

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas11 jan. 2016 - 18:31

“De beroemde speech van Martin Luther King” Toen gold het woord “negro” (“neger” in het Nederlands) nog als politiek correct, maar dat is sinds de opkomst van Black Power niet meer het geval. Etiquette verandert nu eenmaal, soms vrij snel. . Ter vergelijk: vroeger kregen vrouwen in de laagste stand de titel “vrouw”, in de middenstand “juffrouw” en “mevrouw” in de betere standen. Dat is veranderd naar onderscheid tussen getrouwde en ongetrouwde vrouwen (terwijl de titel “vrouw” geheel verviel), maar later raakte ook dat weer achterhaald, dus nu mogen alle vrouwen, ongeacht stand of huwelijkse status, verwachten “mevrouw” genoemd te worden. Achterhaalde termen nog gebruiken kan beledigen, want er zijn vaak redenen dat een term achterhaald is geraakt.

Molly Veenstra
Molly Veenstra11 jan. 2016 - 0:57

'Zelfs een domme heikneuter – zoals Finkers zich wenst te noemen' Nee dat klopt niet. Finkers wenst graag 'neger' genoemd te worden. Want dat betekend 'glanzend zwart'. En dat klinkt een stuk beter dan tukker, oftewel: 'domme heikneuter'. Finkers wilde graag ruilen.

JohnVKR
JohnVKR10 jan. 2016 - 22:44

Ik zat soms ook met mijn wenkbrauwen te fronsen bij Finkers. Maar ik bedacht me, het is humor dus het is denk ik wel leuk. Het probleem is denk ik niet zo zeer Finkers, het probleem is dat de grappen over allerlei bevolkingsgroepen op de Nederlandse tv vrijwel uitsluitend door witte mensen worden gemaakt, met uitzondering van zo nu en dan Dino en Raymann. Maar 99 van de 100 grappen op de Nederlandse tv zijn afkomstig van witte mensen. Dat maakt dat je er steeds vaker een nare smaak van in je mond krijgt. Want het is niet alleen Finkers. Het zijn Youp, Freek, Hans, Henk, Theo, de Kwis, Cojones, Koefnoen en ga zo maar door. Als er evenwicht op de Nederlandse tv zou zijn, zijn de grappen van Finkers en al die anderen geen enkel probleem. Maar omdat dat evenwicht er niet is, krijg je er gek genoeg toch een rare smaak van. In dat opzicht begrijp ik de auteur van dit artikel wel, al weet ik nog niet of ik het ook met haar eens ben.

1 Reactie
Westen
Westen11 jan. 2016 - 8:17

Aangezien 2 procent van de nl bevolking zwart is en van de 10 nu meest bekende komieken er 2 zwart zijn dan is volgend uw redenatietrant net omgedraaid. Dino of Rayman dient te worden ontslagen in ruil voor een aziatische vrouw of turk. Of is Dino nu eenmaal veel grappiger en anders en verdient hij daarom zijn plek?

Stiek
Stiek10 jan. 2016 - 22:23

Hoef je niet meteen boos te worden, het was maar een grapje.. Net als de rest van z'n optreden, ook wel 'cabaret' genaamd. Dus gewoon met een flinke korrel zout nemen, anders wordt het wel heel erg flauw..

PietManeo
PietManeo10 jan. 2016 - 22:18

"1 juli is dus de dag van Keti Koti. Het is de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en die symbool staat voor de afsluiting van een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis. Een dag die zwart en wit samen zouden moeten herdenken. Net zoals we dat op 4 en 5 mei doen. Stil staan bij het verleden, vooruitkijken naar de toekomst, en het vieren van vrijheid, gelijkheid en verbondenheid." Dan is het des te frappanter dat de anti-zwarte piet beweging het nodig vondt de dodenherdenking op 4 mei jongstleden te misbruiken voor een protest. En nog wel door zich om te draaien. Dat toont een grote minachting voor de gevallenen die men niet gauw zal vergeten.

1 Reactie
Dale S
Dale S10 jan. 2016 - 23:27

Waarvan akte.

spagaat
spagaat10 jan. 2016 - 22:17

Finkers zou natuurlijk prima en zonder ophef een grap over Joden kunnen maken. Wat een onzin dit verhaal zeg.

clara51
clara5110 jan. 2016 - 22:02

["Het feit dat zoveel mensen de oudejaarsconference van Herman Finkers alleen maar geweldig vinden en er zelfs in de media niemand het racisme in de conference benoemt, veroordeelt of in ieder geval kritisch bespreekt, zegt veel."] . Misschien heeft de auteur over het hoofd gezien dat zoveel mensen de voorstelling waardeerden, omdat de passage over het zwart van piet een lekker zwaar aangezette parodie was op het zwartepietendebat. Zowel de standpunten van de mensen die tegen het zwart van piet zijn, als die voor het zwart van piet zijn, werden meesterlijk op de hak genomen. Geen van beide kampen werd ontzien. . Als je dat niet ziet, en woedend overeind springt zodra het woord neger valt, dan had je inderdaad een beroerde avond. Ik ben hartstikke voor het afschaffen van het zwart van piet, heb me daar suf over gedebatteerd, ook hier op joop, en heb in tijden niet zo lekker om mezelf kunnen lachen. Kan ik de auteur ook aanraden. . Misschien heeft de auteur ook even over het hoofd gezien dat het cabaret was, en geen regeringsverklaring. Maar als ze werkelijk van mening blijft dat Finkers een onversneden racist is, dan zou ik als ik haar was een klacht indienen bij de Vara. Want dat kan natuurlijk niet, een cabaretier die de vrijheid neemt zomaar jan en alleman op de hak te nemen.

Jan Pieter2
Jan Pieter210 jan. 2016 - 21:11

Kleine toevoeging. Niet Finkers maakt zwarte mensen belachelijk, integendeel zelfs. Nogal wat zwarte mensen doen dat vooral zelf, zich belachelijk maken. De column hierboven illustreert dat perfect. Is Zwarte Piet het land eigenlijk al uit :)?

1 Reactie
AnthonyB
AnthonyB11 jan. 2016 - 17:36

"Nogal wat zwarte mensen doen dat vooral zelf, zich belachelijk maken. De column hierboven illustreert dat perfect." Alleen is de schrijfster van de column dan weer niet zwart.

Tom Meijer
Tom Meijer10 jan. 2016 - 21:10

Er is een groot misverstand over de herkomst van de welvaart van de Nederlandse landen na c.a. de 12e eeuw tot en met de 'Gouden Eeuw'. Die welvaart is voor het grootste deel afkomstig van de Oostzeehandel, vooral van de graanhandel en van de Hollandse industriële revolutie. De handel op de Oost en later die op de West zijn van beduidend minder belang geweest. De slavenhandel werd vooral gevoerd op de West en vormde maar een deel van de totale handel. De bijdrage aan de Hollandse welvaart was betrekkelijk bescheiden. Dat doet uiteraard helemaal niets af aan de gruwelijke misdadigheid van de handel en het houden van slaven. Die gruwelijkheden werden overigens zoveel mogelijk voor het moederland stilgehouden.

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij11 jan. 2016 - 17:12

En die Oostzeehandel was vooral mogelijk doordat wij zo goedkoop houten schepen konden bouwen. En dat kwam weer omdat we de zaagmolen met krukas hadden uitgevonden. Met die schepen konden we weer hout halen uit het Oostzeegebied, wan hier waren de bomen op.

Tom Meijer
Tom Meijer11 jan. 2016 - 20:30

reageer op: Fransss en Vrij 11 januari 2016 om 18:12 En dat is dus de "de Hollandse industriële revolutie". Zonder deze revolutie zou de zgn 'echte' industriële revolutie op zijn minst veel langer uit zijn gebleven, ja misschien zelfs nooit begonnen zijn.

Dale S
Dale S10 jan. 2016 - 21:09

Goed ze vindt Finkers niet grappig. Mag. Ik vond het zeker niet zijn beste show maar hij had grappige momenten. Zijn grap over tukkers en de naamwissel was leuk gevonden maar nauwelijks confronterend, net als de rest van de show: Leuk, maar nauwelijks confronterend. Nu gaat deze schrijfster heel gevoelig doen over wat termen en probeert het Zwarte Piet/Racisme kaarsje te laten branden maar ik vind het zoeken naar spijker sop laag water. Ook het eeuwige slavernij verwijt begint een beetje hol en vooral eenzijdig te klinken. Alsof blanken en Het Westen het alleenrecht hadden op slavernij. Misschien moet de schrijfster zich wat meer verdiepen in dat slavernij verleden. Het is een verhaal met een lange historie dat zich niet echt leent voor louter zwart / wit denken. Misschien is deze Link naar de (zwarte) schrijver Dr Thomas Sowell een tip om eens wat dieper op de materie in te lezen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Sowell https://www.youtube.com/watch?v=ao7FKReHYKY

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 jan. 2016 - 11:23

Heftige conclusies van Thomas Sowell: "No people of any color can be trusted with unbridled power over any other people for such power has been grossly abused by whatever race, class or political authority that has held that power, whether under ancient despotism or modern totalitarianism as well as under serfdom, slavery or other forms of opression". . Volgens hem kon de afschaffing van de slavernij aan vrijwel de hele wereld opgelegd worden omdat de westerse grootmachten zoveel koloniën hadden. Een beetje Cruijffsiaans 'elk nadeel heeft zijn voordeel'.

Jan Pieter2
Jan Pieter210 jan. 2016 - 21:05

Hoe diep kunnen we zinken ... . Tsja. Maar we konden er op wachten d.i. bovenstaand commentaar. Ik stel voor bij de politie aangifte te doen tegen de Neger Herman Finkers vanwege racisme en discriminatie. Voor degenen die Finkers en humor in zijn algemeenheid wel begrijpen en waarderen hier nog een link. Pas op: humor gevaar! Veel plezier met geen jager geen neger. https://youtu.be/BoBHukTJ1Qs

Joop2
Joop210 jan. 2016 - 20:39

Begrijpt deze dame dan niet dat wat zij hier doet nu juist door Finkers belachelijk wordt gemaakt? Racisme roepen om het roepen.... Dat deze dame een blog heeft, ach dat heeft bijna iedereen, maar dat ze hier een podium krijgt? Ik schat de bijdragen ( waar ik het zelden mee eens ben , maar soit...) meestal toch op een hoger niveau in.

PaddyPower
PaddyPower10 jan. 2016 - 20:20

Zucht. Zo'n artikel, dat je denkt, waar moet ik beginnen met een antwoord. Al ben ik als blanke man natuurlijk meteen gediskwalificeerd. Grappen over de holocaust worden bv. vol op gemaakt. Neger is een normaal Nederlands woord voor een negroïde persoon (= zwarte persoon). De slavenhandel was verschrikkelijk, en ja Nederland deed hier ook aan mee. Niet iets om trots op te zijn. Onze rijkdom hebben onze voorouders op vele manieren verworven (oa. de vaart op de Oostzee https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Moedernegotie ). De trans-Atlantische slavenhandel wordt op de Nederlandse scholen terecht behandeld. Onder belicht wordt juist de rol van Ashanti en andere Afrikaanse stammen, of de westerse slaven in Afrika https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Barbarijse_zeerovers .

gotlib
gotlib10 jan. 2016 - 19:56

Moet dat nou echt om een boven alle verdenkingen staande conferencier met alle geweld uit zijn verband te rukken?

Rob Bloemkolk
Rob Bloemkolk10 jan. 2016 - 19:49

Finkers maakt voorstellingen waarin hij soms op typisch Nederlandse wijze de draak steekt met heilige huisjes. Zonder in een geschiedenislesje Nederlands cabaret te vervallen: dat gaat al veertig, vijftig jaar zo, vanaf Neerlands Hoop (Freek de Jonge & Bram Vermeulen) tot Hans Teeuwen en Theo Maassen. Voorbeeldje: 'Ik zat laatst bij een opvoering van Anne Frank's dagboek en die was zo slecht dat het publiek, toen de Duitsers voor de deur stonden, riepen': 'Ze zitten in het Achterhuis! Ze zitten in het Achterhuis!' Een tekst van Freek de Jonge uit, ik denk: de jaren 80 of 90. Smakeloos? Beledigend? Antisemitisch? Harteloos? Waar ik om lachte en nog steeds om moet lachen, zijn de schijnbaar eindeloze dubbele bodems. Hij schopt een heilig huisje om, vertelt tegelijk dat veel Nederlanders weinig tot geen compassie hadden met de Joden (wij zitten in de zaal te lachen) en dan is er de lachwekkende tragiek van het slecht spelende gezelschap. Terwijl ik lach, voel ik ongemak. Alleen in Polen werden meer Joden afgevoerd en vermoord, een stukje vaderlandse geschiedenis dat nog steeds moeilijk valt. En volgens mij heeft hij dat ook tijdens die voorstelling gememoreerd. Wij weten van hem dat hij geen antisemiet is. En dankzij zijn timing, mimiek en voordrachtskunst werkt lachen bevrijdend en is een duistere pagina uit onze geschiedenis krachtig benoemd. Zo kan je ook naar Finkers kijken en luisteren. Finkers is geen racist. Hij speelt met beladen begrippen, in de hoop deze tijdelijk van hun lading te ontdoen. Even lucht. Even los van kleur of geschiedenis. En tegelijk is het juist zijn speelse, licht absurde benadering die het racisme dat inderdaad in onze cultuur zit ingebakken en is gecultiveerd, voor ons benoemd en ongemakkelijk laat voelen. Zo heeft het in ieder geval bij mij gewerkt.

Westen
Westen10 jan. 2016 - 19:41

N*ger? Is het voortaan dan ook w*tte ? N*gger gelijkstellen met n*ger is compleet onzinnig en maakt de soms terecht discussie compleet onmogelijk. Verder zal mevrouw bij een aflevering van south park meteen flauwvallen na 5seconde

Steve3
Steve310 jan. 2016 - 19:16

"Dat blijkt ineens compleet anders te liggen wanneer het om slavernij, racisme en het leed van zwarte mensen gaat. Dan is het morele kompas ineens compleet afwezig." Dat is op zich wel een rake constatering. En humor is inderdaad iets persoonlijks, je vindt het leuk of niet, daar zit weinig licht tussen. Ik vind Finkers persoonlijk leuker dan een Jochem Meijer, puur om de stijl, wat Jochem Meijer doet is ook leuk, maar dat is vooral energie en nog meer energie (en briljante stemmetjes) . Finkers' humor is subtieler en dat vind ik persoonlijk knapper.

timblanks
timblanks10 jan. 2016 - 19:16

Uit een show van Hans Teeuwen: "Net als bijvoorbeeld laatst was ik naar de bioscoop geweest en daar had ik een hele mooie film gezien en die heette... dat was ehm... Schindlers List heette die. Ja maar die is mooi hoor! Dat was 'n hele mooie belangrijke film, want kijk de mensen praten altijd wel over de Joden enzo, terwijl eh nou die Duitsers dat waren ook geen lieverdjes hoor." Ik geloof niet dat er toen kamervragen zijn gesteld.

1 Reactie
Dale S
Dale S10 jan. 2016 - 22:22

http://www.joop.nl/author/johnsnow Dat was uit een tijd dat Links nog humor had. Min of meer. Het ligt er maar net aan welke etnische minderheid wel of geen problemen mee hadden. Joden hebben enorme zelfspot. Dus dan mag het. Mohammedanen daarentegen hebben geen zelfspot dus mag je daar geen grappen over maken. Negers hebben vreselijk goede humor en een gezonde dosis zelfspot (de lijst zwarte komieken is dan ook erg lang) Maar o wee wanneer een blanke grapjes over een zwarte gaat maken, dan gaat het mis. Want ik als blanke moet het hebben over 'mensen van kleur' of 'de donkere gemeenschap', als ik het woord neger of zwarte bezig dan ben ik een racist. Maar dan vooral in de ogen van de Linkse moralist (ongeacht kleur) Maar ik heb een "troef": ik ben zelf een immigrant en ik heb zwarte kinderen. Twee prachtige meiden (en net een mooi kleinkind erbij). Mijn vrouw is van Curaçao en daar ben ik al 29 jaar gelukkig mee getrouwd. (ik ben zelf een Welshman en woon al 34 in Nederland. Maar dit zie je niet aan de buitenkant en ik spreek accentloos Nederlands.) Die "troef" heeft mij in menige discussie met Linkse moralisten de winnende hand gegeven en stelden deze de onterechte aantijging van racist zeer snel bij. Dan ineens ben ik geen racist meer. Hoe hypocriet kan men zijn? (niet dat ik een racist ben maar waarom zou een witte man met een zwart gezin geen racist kunnen zijn?) Dit is een schoolvoorbeeld van de Linkse denkwijze: De niet aflatende zoektocht naar goed en kwaad met het eigen moraal als gids. Nou dit kompas is de weg kwijt. Volledig kwijt.

timblanks
timblanks10 jan. 2016 - 19:11

"Wij Nederlanders waren toen zelf slachtoffer van een agressor en we zaten vrijwel zonder uitzondering in het verzet, de meesten overigens pas na de oorlog." Lekker generaliserend, Sandra. Overigens is het grote onzin. Nederlanders beweren helemaal niet dat ze in het verzet hebben gezeten.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer10 jan. 2016 - 21:14

Nou, het aantal mensen die 'iets tegen de bezetter' gedaan had was toch echt na de oorlog wel iets groter dan die tijdens de oorlog in werkelijkheid was. Het wrange was bovendien dat mensen die dat in werkelijkheid ook gedaan hadden daarover meestal niet praatten.

Nick Ros
Nick Ros10 jan. 2016 - 19:04

Van Dale : ne·ger (de; m,v; meervoud: negers) = lid van een van de zwarte rassen die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig zijn (tegenwoordig meestal zwarte)

chrisvandenheuvel
chrisvandenheuvel10 jan. 2016 - 19:02

"Hoe anders zouden de reacties zijn geweest indien hij in zijn conference een grap over joden en de holocaust zou hebben gemaakt." Geniet toch een keer van het leven en stoort u zich toch niet overal aan. Er werden grappen gemaakt over gelovigen, over Geert Wilders, etc. Is daar ophef over? Nee. Waarom niet? Omdat men weet dat het een grap is en men niet alles zo serieus neemt.

Bachstra
Bachstra10 jan. 2016 - 18:54

Ik heb het stuk gelezen en nagedacht. Wat de schrijfster ook vraagt. En ik zie het eerlijk gezegd niet. Zie niet wat haar probleem is. Natuurlijk is er slavernij geweest maar dat dit nu nog zo'n grote impact heeft op mensen ontgaat mij. Kan zijn dat ik het verkeerd zie maar kan ook zijn dat Sandra het verkeerd ziet en de zaken overdrijft. Ik vond Herman een prima uurtje vermaak op de laatste dag van het jaar.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer11 jan. 2016 - 18:22

Om eerlijk te zijn vind ik het spijkers op laag water zoeken, ik heb gelukkig de tijd van slavenhandel niet meegemaakt en ik voel me daar verder ook niet verantwoordelijk voor, sterker ik irriteer me aan mensen die constant in de zielige slachtoffer rol moeten duiken en in een conference het woordje neger gaan tellen. Dan ben je pas echt zielig.

overlever
overlever10 jan. 2016 - 18:47

Geen grap over joden en de holocaust?. Nederland zou te klein geweest zijn en er zouden Kamervragen volgen? Droom lekker verder. Gekwetst zijn bij iedere grap of uitspraak zit in de mens zelf.

slopsma
slopsma10 jan. 2016 - 18:47

Weer een huilie huilie verhaal over slavernij, en dat de Nederlander, (wie dat ook moge zijn) daar zich niet genoeg van bewust is. wat wil ze eigenlijk, is mijn vraag. een mea culpa van alle "witte"nederlanders? Wanneer is het goed? ik snap er onderhand weinig meer van, of er moet geld in het verschiet zijn. Dan snap ik het wel weer.

Haastig
Haastig10 jan. 2016 - 18:40

Prima idee, 2e pinksterdag laten vallen, Keti Koti er voor in de plaats.

Piet de Geus
Piet de Geus10 jan. 2016 - 18:36

Lijkt het even over de nieuwe Seth Gaaikema te gaan, draait het er uiteindelijk toch weer op uit dat wordt geprobeerd Zwarte Piet niet alleen over de kerst maar ook nog eens over oud- en nieuw te tillen. Dat is nog zoutelozer dan de praatjes van Finkers.

Mark Gh
Mark Gh10 jan. 2016 - 18:35

Ach gut. Als niemand het ziet is het er misschien ook niet en "zie" je het alleen omdat je dat heel graag wilt.

Driedubbel
Driedubbel10 jan. 2016 - 18:23

Laten we alvast één feit ontkrachten. Finkers maakt wel degelijk grappen over joden. Zoek maar op de grap van hem waarom Hitler maar één bal had. Er zijn geen kamervragen over gesteld. Iedereen snapt dat Finkers als caberetier zijn ding doet, en verdomd goed! Moet hij rekening houden met alle pijntjes in de samenleving? Nee, natuurlijk niet! Dat is niet te doen. Gelukkig niet, want ook iemand als de 'braboneger' heeft zijn eigen humor. Het kan gelukkig, daarom snap ik de laatste zin niet die begint met 'We hebben in Nederland...' . Ik behoor niet de 'we' hoe hard de schrijfster het ook probeert.

Van der Wal
Van der Wal10 jan. 2016 - 18:19

Ik heb de Van Dale niet liggen, een zoektocht op internet levert alleen 'negerhandel' op met de betekenis 'slavenhandel'. 'Neger' zonder meer betekent dat dus niet. Maar goed. Nederland met een VOC en een Gouden Eeuw is een vorm van Nationalisme, en dat is fout. Nederland met een slavernijverleden is even Nationalistisch, maar dan van het soort waarvoor je je moet schamen, in plaats van het soort waar je trots op moet zijn. waarom zou dat soort Nationalisme opeens goed zijn? Omdat je je moet schamen? Verder ben ik toch wel erg benieuwd naar de uitzonderingsposities die bedongen gaan worden. Krijg je de Slavernij-erfzonde (want dat is het) per direct mee zodra je hier asiel aanvraagt, zodra je je Nederlandse paspoort overhandigd krijgt, of als je je eerste bord erwtensoep tegen heug en meug naar binnen hebt gewerkt? Of moet je hier geboren en getogen zijn uit ouders waarvan je direct ziet dat het originele kasskoppen zijn die nog aan de Hoekse en Kabeljouwse twisten hebben meegedaan? En wat van de nakomelingen van de Afrikaanse verkopers? Die wonen ondertussen ook al hier. Net doen alsof ze ook Slaaf zijn geweest?

2 Reacties
slopsma
slopsma10 jan. 2016 - 18:51

Precies mijn punt! Ik snap er weinig meer van. Maar ik heb het (onderbuik) gevoel dat er meer speelt. En dat kon wel eens ordinair geld zijn! Ik weet het niet!

Tom Meijer
Tom Meijer10 jan. 2016 - 21:23

"Nederland met een VOC en een Gouden Eeuw is een vorm van Nationalisme, en dat is fout." Volgens mij is dat geschiedenis. En geschiedenis is niet fout, die is. En het was vooral de WIC en niet de VOC die zich met slavenhandel bezighield.