Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Probleem Keulen speelde al vóór vluchtelingencrisis

  •  
07-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
videokeulen
‘Aandansen’, een belachelijk eufemisme voor het aanranden en beroven van slachtoffers, liefst in groepjes van drie of meer mannen. Omdat de buit onmiddelijk wordt doorgegeven aan een handlanger, kan de primaire dader onschuld claimen. Een Duitse videoreportage van Der Spiegel, gemaakt in de zomer van 2014, laat duidelijk zien hoe deze roversbendes te werk gaan in Keulen (specifiek op 4.44 en 5.22). De video beschrijft een bekend en groeiend probleem. Jonge mannelijke veelplegers, veelal afkomstig uit Marokko, Tunesië en Algerije, jagen in groepjes op passanten die ze kunnen beroven. De praktijken zijn lastig te bestrijden, omdat de politie veel te weinig capaciteit heeft en omdat de daders zorgen dat ze geen papieren bij zich dragen waarmee ze geïdentificeerd (en dus uitgezet) kunnen worden.
De video is om meerdere redenen interessant. Ten eerste blijkt uit de publicatiedatum en de bron dat er dus geen sprake is van een mediadoofpot met betrekking tot criminaliteit door asielzoekers. Asielzoekers die vanwege hun land van herkomst geen recht op asiel en geen permanente status hebben, en dus ook geen vluchteling zijn. Een bekende veelpleger wordt zelfs geïnterviewd in zijn kamer in een plaatselijk azc. Nadat hij zijn kant van het verhaal heeft mogen vertellen zegt de voice-over honend: “Ja, zo kun je je criminele gedrag ook goedpraten.”
Verder blijkt uit de beelden dat het ‘aandansen’, met het been inhaken op je slachtoffer en vervolgens met je kruis tegen hem of haar aanrijden, op zichzelf al een aangifte voor aanranding rechtvaardigt. De getuigenverklaringen en de twee aangiftes van verkrachting wijzen erop dat de aanvallen op Nieuwjaarsnacht nog veel extremer waren, maar mogelijk is er dus sprake van bekende veelplegers die escaleerden in gedrag.
De video maakt bovendien duidelijk dat vrouwen, maar ook mannen, onmogelijk met ‘gedragsregels’ of ‘armlengtes afstand’ kunnen voorkomen dat ze ten prooi vallen aan dergelijke criminelen. Hopelijk volgt grondig onderzoek en een snelle identificatie en arrestatie van de daders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.