Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

61 Nederlanders omgekomen bij vliegramp Tripoli

  •  
12-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tulpen_300.jpg
Politieke partijen leggen campagne stil tot zaterdag ... Ministerie van Buitenlandse Zaken vormt crisisteam
Bij de Libische hoofdstad Tripoli is een vliegtuig verongelukt van de luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways. Daarbij zijn meer dan honderd mensen om het leven gekomen, onder wie veel Nederlanders.
Volgens de luchtvaartmaatschappij had de neergestorte Airbus 93 passagiers en 11 bemanningsleden aan boord. De ANWB spreekt over 61 Nederlandse slachtoffers. De meeste van hen vlogen via Kras.nl , dat een hulpnummer op de homepage heeft geplaatst. Een Nederlands kind van een jaar of 9 heeft volgens persbureau AFP als enige de crash overleefd. 
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is een crisisteam bijeen, zo meldde premier Balkenende tijdens een speciaal belegde persconferentie. Het team probeert te achterhalen wie er precies in het vliegtuig zaten. In een later stadium zal het crisisteam helpen met de identificatie en repatriëring van de slachtoffers. Ook is er door het ministerie van Buitenlandse Zaken een informatienummer opengesteld: 070 – 348 77 70.
Alle politieke partijen hebben inmiddels laten weten hun campagne-activiteiten per direct stil te leggen vanwege het ongeval. De meeste partijen zouden komend weekeinde het startschot geven voor hun campagnes.
Update 19:30 De campagnes worden stilgelegd tot zaterdag
Meer nieuws over de ramp bij  CNN.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

JoopSchouten
JoopSchouten12 mei 2010 - 10:34

Vreselijk....

Yggdrasil
Yggdrasil12 mei 2010 - 10:34

Relatief gesproken gebeuren er weinig vliegtuigongelukken echter bij ieder vliegtuigongeluk gaan er wel veel mensen in één keer. Er schijnen 61 Nederlanders te zijn verongelukt of laat ik het anders zeggen 61 mensen. Het getal 61 is ongeveer het aantal slachtoffers wat er maandelijks wel omkomt bij zomaar een bomaanslag in Bagdad. 61 zal ook wel een getal zijn van dodelijke ongelukken per dag op de wereld. Ik luister nu naar radio 2 die mij meldt dat vanwege de Nederlandse doden de programmering aanpast wordt door aangepaste muziek en het schrappen van vaste programma-onderdelen. Hier lees ik dat alle politieke partijen hun campagne activiteiten hebben gestaakt. Het zal wel een oneerbiedige uitspraak zijn maar hier ontgaat me het nut volledig.

Milieunet
Milieunet12 mei 2010 - 10:34

Heftig. Heel veel sterkte voor familie, nabestaanden en anderen die een dierbare plotsklaps hebben verloren.

reintuininga
reintuininga12 mei 2010 - 10:34

Ik begrijp volkomen dat men even stilstaat bij de dood van 61 mensen, maar om nu van alles te stoppen en niet verder te gaan.. dat gaat me te ver. Ik begrijp dit ook niet echt. 61 is het getal van het aantal mensen dat in het verkeer omkomt (volgens mij ligt het aantal verkeersdoden op dik 700 per jaar). Het is natuurlijk het aantal van 61 dat mensen opschrikt. Als het in porties komt valt het niet zo op.. Als een drankrijder ergens in Noord-Groningen een gezinnetje te pletter rijdt... Natuurlijk schrok ik vanmorgen toen ik het op het nieuws hoorde en natuurlijk waren mijn gedachten bij de slachtoffers en nabestaanden. Maar om het halve openbare leven stop te gooien gaat me te ver. Maar goed... vraag is hoe lang gaan we de verkiezingscampagne stoppen en daarna weer vrolijk door. Het lijkt wel iets op de twee minuten stilte in Amsterdam.. Ik vraag me altijd af wie de tijd behoudt... Dus wie geeft het startsein dat er weer campagne gevoerd gaat worden? Wordt er twee dagen gewacht, twee weken of toch maar tot het 10 juni is?

Maarten1984
Maarten198412 mei 2010 - 10:34

Met afschuw en verdriet heb ik van dit nieuws kennis genomen. 61 Nederlanders bevorderd tot de heerlijkheid. Hopelijk heeft het niet lang hoeven duren. Hopelijk kunnen de nabestaande dit ooit een plek geven. Wat een tragisch verhaal... - ik denk als het regent laat ze niet nat worden en als het stormt vat ze geen kou en ik denk ook dat dat denken niet helpt want je wordt nooit meer nat noch vat je een kou want het regent noch waait ooit meer voor jou - Bert Schierbeek.

ColorHugo949
ColorHugo94912 mei 2010 - 10:34

Wat een ramp. Sterkte en condeleances voor de nabestaanden familie en relaties.

CemileMerhamet
CemileMerhamet12 mei 2010 - 10:34

Het lijkt me zóó vreselijk voor die jongen van 10 die het overleeft heeft; straks als hij bijkomt zal hij van vreemden horen dat z'n ouders omgekomen zijn...ik hoop dat z'n ouders niet aan boord waren... Hoe leg je dat aan een kind van 10 uit? Echt een nachtmerrie. Ik heb er geen woorden voor.

jingjang
jingjang12 mei 2010 - 10:34

Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden. Voor de slachtoffers, rust zacht. Voor de nabestaanden heel veel sterkte bij de verwerking van het verlies van jullie dierbaren.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mei 2010 - 10:34

Ik hou helemaal niet van vliegen, één keer gedaan, maar moest veel drank op, hetzelfde toen ik terug kwam. Het drama van vandaag is nu een reden om vanaf nu zie alles die met vliegen te maken heeft afschaffen uit mijn leven. Als ik een vliegtuig nu zie, moet ik aan een vliegende haan denken, meer niet. GECONDOLEERD NABESTANDEN EN WENS U ALLE STERKTE.

Yggdrasil
Yggdrasil12 mei 2010 - 10:34

Toen ik mij afvroeg op dit forum wat de toegevoegde waarde was van allerlei aanpassingen aan de TV en de plotselinge stop van de politieke partijen en de commentaren las toen begon ik ernstig aan mezelf te twijfelen en aan mijn eigen moraal. Maar ik hoor zojuist in de DWDD dat Hugo Borst dezelfde gedachte heeft. Maar zoals anderen ook al constateerden is er wel de ruimte voor de reclameblokken terwijl ik me de periode nog kan herinneren dat bij een ramp van enige omvang de reclame het eerst werd geschrapt. Straks komt Peter R., dan kan ik weer gaan zappen.

stolat
stolat12 mei 2010 - 10:34

Wat een slagveld, die beelden in Tripoli. En wat ontzettend raar dat het staartpunt met logo zo fier tussen dat alles is blijven staan!

tm2000
tm200012 mei 2010 - 10:34

Heel erg zuur nieuws weer dit. Tot nu toe weinig positief voorjaar gehad, news-wise... "Verschillende politieke partijen, waaronder PvdA, VVD en SP, hebben laten weten hun campagne-activiteiten per direct stil te leggen." - Ik zie totaal de link niet? Volgens mij proberen ze allemaal het VVD kunstje, hoe minder in het nieuws, des te hoger in de peiling.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten12 mei 2010 - 10:34

? '...het VVD kunstje, hoe minder in het nieuws, des te hoger in de peiling'. ? (Leuk bedacht Tim Tim.) Ik zou zeggen 'Het VVD kunstje is: hoe minder je in het nieuws komt, hoe minder je jezelf hoeft te verantwoorden, dus hoe hoger je in de peiling komt. : )

Jarig2
Jarig212 mei 2010 - 10:34

Heel erg! Vreselijk iedere keer om zoiets te horen. Moest vanmorgen nog denken (voordat ik dit nieuws hoorde) aan hoe "gewoon" een auto ongeluk eigenlijk is. Is iedere dag aan de orde. Je zal vanmorgen in dit rotweer door een botsing uit je auto geslingerd worden en zwaargewond op het wegdek liggen. Auto's zoeven langs je heen. Je hebt pijn, je hebt het koud, nat en je kunt je niet meer bewegen. Je bent bang en het duurt vreselijk lang voordat er hulp komt. Ook vreselijk en kennelijk toch zo gewoon. Of zie ik dit verkeerd?

1 Reactie
tm2000
tm200012 mei 2010 - 10:34

Nou bedankt voor de opbeurende woorden, en ik mag straks weer in de auto naar huis :). Als dit overigens echt is wat zonder aanleiding door uw hoofd gaat stel ik voor een andere radiozender op te zetten in de auto.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mei 2010 - 10:34

pfff tragedie mensen gaan op vakantie, terug naar het koude nederland en halen het niet op 1 wees na. en waar zeurt men over dat er even geen hip hoi plaatjes gedraaid worden en politieke partijen even niet zichzelf aanprijzen

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil12 mei 2010 - 10:34

Een andere vraag dan maar, rechtvaardigt deze ramp de vraag of de Nederlandse wielrenners in de Giro d'Italia maar af moeten stappen. Of dat iedereen uit solidariteit het werk neer moet leggen.

paulvr2
paulvr212 mei 2010 - 10:34

Heel erg voor de nabestaanden. Maar wat een puinhoop de tv er weer van maakt. Niet gewoon afwachten tot er meer nieuws is maar fantasieverhalen ophangen over de mogelijke oorzaak, filmpjes die lieten zien welke andere luchtrampen met Nederlanders er in de laatste 50 (ja, vijftig!) jaar zijn geweest en meer van dat soort meuk. Ik denk dat bij de piëteit die de politiek toont door hun campagnes stil te zetten ook een piëteit van de media hoort: sobere berichtgeving waarin alle feiten zo spoedig mogelijk worden weergegeven en voor de rest een gepaste stilte totdat er passagierslijsten bekend gemaakt worden, totdat de inhoud van de zwarte dozen (die tot mijn stomme verbazing oranje blijken te zijn) onderzocht is, enzovoorts. Van opgeklopte lucht wordt niemand beter.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO12 mei 2010 - 10:34

Inderdaad, @Paul, bij zo'n tragedie past terughoudende, sobere berichtgeving.

SirCharles
SirCharles12 mei 2010 - 10:34

"die tot mijn stomme verbazing oranje blijken te zijn" Is verwarrend doch die hebben praktisch een oranje of andere felle kleur omdat ze dan makkelijker zijn te vinden.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mei 2010 - 10:34

De politiek zet zijn campagnes tijdelijk op de "back burner', de reguliere radio en tv uitzendingen zijn ge-cancelled, Benno Baksteen zit geduldig te wachten tot ie aan de beurt is maar.....ALLES moet wijken voor heilige STER reclame, die moét eerst ! Het is om te kotsen. Wáár liggen tegenwoordig de prioriteiten ?

1 Reactie
RolandBru
RolandBru12 mei 2010 - 10:34

En ze sluiten de nieuwsuitzendingen gewoon af met het weerbericht, alsof er niets aan de hand is... Even serieus: die nieuwsredacties en -berichten worden mede mogelijk gemaakt door adverteerders. Wil je dat adverteerders hun advertenties even terugtrekken (als dat op korte termijn zou kunnen) maar wel gewoon betalen? Wil je dat advertenties even niet worden uitgezonden en dat adverteerders dan ook niet hoeven te betalen? Wat jij waarschijnlijk eigenlijk wil is EEN publieke zender, zonder enige vorm van reclame. Ben ik met je eens.

paulvr2
paulvr212 mei 2010 - 10:34

Om 18:15 zette ik Radio 1 aan, een gewoonte tijdens het bereiden van de avondmaaltijd. Maar ik zette hem al heel gauw weer uit: het nare propagandistische gehalte werd al binnen enkele minuten niet meer te harden. Eerst werd verteld hoe de Lybische regering alle familieleden van de slachtoffers van harte uitnodigde om naar Tripolis te komen en dat men hen op alle denkbare manieren zou opvangen, helpen en ondersteunen maar onze meneer Verhagen meende te moeten zeggen dat dat niet verstandig zou zijn. Direct daarop een belofte van de Lybische overheid dat men alle onderzoeksgegevens en ander nieuws dat vrijkomt onmiddellijk door zou geven, gevolgd door het commentaar van de Nederlandse presentator die in twijfel trok of die belofte überhaupt iets waard was. Als je zo volstrekt onnodig beledigend met mensen omspringt zegt dat meer over jezelf als Nederlander. Het is tenslotte een piepklein land, de laatste keer dat ik het opzocht had het anderhalf miljoen inwoners. Ik vind het een wrange manier om met verdriet van nabestaanden om te gaan. Soms schaam ik me echt om Nederlander te zijn.

1 Reactie
AfKam
AfKam12 mei 2010 - 10:34

Dit gevoel bekroop me ook toen ik naar PW keek. Er waren veel insinuaties en suggestieve opmerkingen over Libiers. Zelf de positieve punten werden geneutraliseerd. Een nieuw vliegtuig was dus opeens geen pre terwijl bij eerdere rampen oude toestellen wel snel als een medeoorzaak werden gezien. Overigens werd beweerd dat de reden dat het hier een nieuw vliegtuig betreft komt door dat de maatschappij uit export van olie wordt gefinancieerd dus eigenlijk dat het een verlieslijdende onderneming is. In het programma werd ook geopperd dat de passagiers rechtstreeks, zonder tussenstop in tripoli hadden kunnen vliegen en bij de zapservice kwam een mevrouw aan het woord die had afgezegd omdat KLM veiliger is. Heel vervelend als je nabestaande bent om met dit soort onzin geconfronteerd te worden. De media levert ook zijn eigen bijdrage aan het stigmatiseren van nationaliteiten en bevolkingsgroepen.