Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

80 doden bij zelfmoordaanslag IS in Kabul

  •  
23-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Kabuldemo
Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zaterdag 80 mensen gedood en 230 mensen gewond geraakt , dat melden de Afghaanse autoriteiten. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslag, die werd uitgevoerd tijdens een demonstratie van shi’itische Hazara, opgeëist. Twee terroristen zouden zichzelf in de mensenmassa hebben opgeblazen.
De aanslag lijkt bewust uitgevoerd op de Hazara, een overwegend shi’itische en zwaar gediscrimineerde etnische minderheid (9 procent). Onder de Taliban zijn duizenden Hazara gedood. De demonstratie, die tot de aanslag vreedzaam verliep, was erop gericht om een geplande route van stroomverziening om te buigen naar hun leefgebied. Op dit moment beschikt slechts 30 procent van Afghanistan over elektriciteit. De provincies in het midden van het land, waar veel Hazara wonen, behoren tot de armste van Afghanistan. Ziekenhuizen, verharde wegen of stromend water zijn er nauwelijks te vinden.
Afbeelding: ANP, Hazara-demonstranten protesteren zaterdag tegen discriminatie in Kabul
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.