Joop

60-plussers móeten aan de AstraZeneca. Maar waarom eigenlijk?

  •  
13-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
51088898173_4d0f65eec6_c

© cc-foto: IMF

Er wordt geen ruimte geboden aan specialisten in ziekenhuizen en aan huisartsen om extra kwetsbaren aan te wijzen voor een eerdere en passender vaccinatie. Degenen die de echt kwetsbaren kennen worden buitenspel gezet
Nederland is, mede dankzij de Gezondheidsraad, in een onzinnige vaccinatiekramp geschoten. Want wat is het geval? We hebben een vaccin: AstraZeneca, waar van alles mee mis is. Het bedrijf bleek een onbetrouwbare handelspartner, bleek aanvankelijk niet de beloofde aantallen vaccins te kunnen leveren, heeft van alle vaccinfabrikanten eerst onbetrouwbare cijfers over de bescherming gegeven en bleek daarna de slechtste beschermingsfactor en de meeste bijwerkingen te hebben.
Bovendien is na alle commotie de reputatie van het vaccin aan gort. Een groeiend aantal mensen bedankt, misschien uit rationele, vast en zeker vaker uit emotionele motieven, voor het vaccin en hoopt op een alternatief. Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de NOS blijkt dan zo’n 40% van de mensen tussen de 60 en 70 jaar op zijn minst bedenkingen heeft om AstraZeneca te krijgen. Maar de minister lijkt vooralsnog vast te houden aan de huidige vaccinatiestrategie: 60 plussers moeten aan de AstraZeneca, of ze nou willen of niet.
Reden voor de argwaan bij de bevolking is dat er catastrofale bijwerkingen zijn vastgesteld in de groep vrouwen tussen 18 en 60 jaar. Daar ligt een onvolledig en onzorgvuldig onderzoek aan ten grondslag. Emer Cooke, de directeur van het Europees Medicijn Agentschap heeft vorige week geconcludeerd dat het nog te vroeg is om vast te stellen dat de doelgroep 60- tot 70-jarigen de bijwerkingendans wel zal ontspringen. Het onderzoek waar de getallen uit voortkomen is immers gedaan onder dat deel van de bevolking dat het vaccin heeft gehad: grotendeels zorgpersoneel, dat wil zeggen vrouwen tussen de 18 en 60jaar… Tegelijkertijd geeft Jonathan Coutinho, neuroloog in Amsterdam UMC, in de Volkskrant van 9 april aan dat de ernst van sinustrombose (de belangrijkste bijwerking) echt niet onderschat moet worden en niet te vergelijken is met ‘gewone trombose’. De kans op de bijwerking zou ongeveer 1 op 100.000 zijn en beiden geven overigens aan dat wel doorprikken belangrijk is omdat Covid óók levens kost.
Maar dat is ingewikkeld geworden nu AstraZeneca zo gewantrouwd wordt.
Als we die kans op bijwerkingen vergelijken met andere medicijnen dat kun je echt de vraag stellen of bij die kans op zeer ernstige (dodelijke) bijwerkingen die medicijnen niet van de markt gehaald zouden worden. Medicijnen moeten tenslotte zo veilig mogelijk zijn. Alleen hier gaat het niet om een medicijn, maar om een preventief middel. En degenen die het vaccin ontvangen zijn niet ziek.
Een belangrijk aspect van de zaak, wat onderbelicht is gebleven in de publiciteit, is het feit dat het OMT, de Gezondheidsraad en het duo Rutte/de Jonge alleen het perspectief van de pandemiebestrijding lijken te kennen. Maar dat is een heel ander perspectief dan dat wat de burger heeft. Als Marion Koopmans (prominent OMT-lid) de risico’s van de bijwerking van AstraZeneca vergelijkt met ‘getroffen worden door de bliksem of doodgaan aan een hondenbeet’, dan vergeet zij dat de gewone Nederlander wel 3x zal nadenken voor hij in een zware onweersbui in het veld gaat lopen en bij het naderen van een agressieve hond een mooie bocht om het dier heen zal maken. De belangen van pandemiebestrijding zijn niet dezelfde als die van de individuele burger die eerst denkt aan zijn eigen veiligheid, gezondheid en integriteit. De overheid laat tot nu toe niet zien enig respect te hebben voor die belangen.
Tenslotte zien we dat de term “kwetsbare groepen” vooral een marketingterm van Hugo de Jonge is om de keuze voor de lockdowns en de vaccinerings-strategie te onderbouwen. Er wordt geen ruimte geboden aan specialisten in ziekenhuizen en aan huisartsen om extra kwetsbaren aan te wijzen voor een eerdere en passender vaccinatie. Degenen die de echt kwetsbaren kennen worden buitenspel gezet. Ondertussen zien we dat Nederland voldoende alternatieve vaccins heeft om de hele bevolking, zonder AstraZeneca, te kunnen vaccineren, en ook nog zonder significante vertraging. Bovendien bieden de vaccins van Moderna en Pfizer een veel hogere beschermingsgraad.
Dus wat zou er tegen zijn om het AstraZeneca-vaccin even helemaal links te laten liggen en eerst maar eens grondig  en internationaal onderzoek af te wachten en door te gaan met de aanwezige alternatieven, die veel meer vertrouwen onder de bevolking genieten? En mocht dat toch nog een te moeilijke keuze zijn voor het duo Rutte/De Jonge dan is er nog altijd de uitweg om mensen een keuzevrijheid te geven: AstraZeneca of een ander vaccin. Dát zou nou eindelijk eens een mooi invulling zijn van het mantra van Hugo de Jonge die vanaf het begin van de crisis bezworen heeft eerst voor de kwetsbaren te willen zorgen.
En geef de huisartsen en specialisten daarin een rol. Zij kunnen wél zorgen voor vertrouwen in de vaccinaties, waar OMT, Gezondheidsraad en het kabinet dramatisch falen. Maar ik vrees dat die in zijn optiek niet in de groep 60- tot 70-jarigen zitten, die morrend aan de AstraZeneca moeten of (en dat zullen er niet weinig zijn) deze ronde voorbij laten gaan en wachten op het betere alternatief.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (94)

karel_2
karel_21 mei 2021 - 10:11

Heel goed gezegd. Het is van de gekke dat ik voor een gedwongen keuze kom te staan terwijl ik ongelooflijk kwetsbaar ben zelfs voor de vaccinatie. Nu blijkt notabene ook nog dat ik ondanks de vaccinatie het toch nog kan krijgen en de gevaccineerde mij nog kunnen besmetten! Hoe erg is het dat als je 60 plus bent je leven beëindigd wordt door de heren. Dat een specialist en arts mij geen astrazeneca willen geven maar ik het wel moet nemen volgens de twee heren? En daarbij te horen krijg dat ik überhaupt wrs niets te kiezen heb ook niet na juli. Schandalig! Hoeveel ministers die tussen de 60 en 67 jaar zijn worden ingeënt met astrazeneca? Het lijkt meer op een concentratiekamp. Lopen naar de ovens want anders schiet ik. Ongelooflijk. En dan ook nog alles open zetten want dan kunnen de mensen weer naar het keukenhof? Over onze gezondheid ? Wanneer denken we na? De corona crisis: Mensen opgesloten en de dieren lopen buiten? Keukenhof is open want de tulpen staan er zo goed bij. De mensen in de buurt krijgen alzheimer van het gif wat gestrooid moet worden voor de tulpen. . Afin als er maar verdient kan worden? Ooit gedacht aan eens geen gif te strooien? Nee want dat gaat er 1 tulpenjaar aan kapot. Tot we weten hoe we zonder gif ook tulpen kunnen laten groeien? Denk na Nederland want de dieren zijn onze ondergang en het gif! Op naar de volgende crisis! Wist u dat 12.000 Nederlanders in 1 jaar alleen al overlijden aan luchtvervuiling? 17.000 aan corona tot nu in anderhalf jaar. En wij ziek gehouden worden door al het gif? Maar we willen groeien economisch? Meer en meer ipv beter gezonder? Tijd om eens een kabinet te vormen waar de brug naar de bevolking gemaakt wordt en dat doe je niet met gemiddelden en halsstarrigheid.

1 Reactie
Merel4
Merel48 mei 2021 - 18:06

Beste Karel, ken jij de petitie pfizer/moderna voor elke 60-plusser die dat wil op petities.nl al? Teken en vertel het vooral verder. Weet dat je niet de enige bent er zijn vele 60-65 jarige over het hele land verspreid die hier alleen mee zitten.

Winton
Winton16 apr. 2021 - 8:22

Goed verhaal op één wezenlijk punt na, de catastrofale bijwerkingen zijn gevonden bij voornamelijk vrouwen tot 65 jaar. De site van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie meldt (9 april j.l). dat in de rapportages van de zeer zeldzame trombosegevallen vrouwen van onder de 65 over gepresenteerd lijken. Duitsland maakt melding van gevallen onder voornamelijk vrouwen van 20 tot 63 jaar en bij Lareb kwamen de meldingen binnen van vrouwen tussen 25 en 65 jaar. Dit maakt de beslissing dat mannen én vrouwen tussen de 60 en 65 jaar aan de AstraZeneca móeten nog onbegrijpelijker. Het zou dus ook nog eens zo kunnen zijn dat mannen van onder de 60 jaar (veel) minder risico lopen op de gevreesde bijwerking dan vrouwen tussen de 60 en 65 jaar!

Joost Spits
Joost Spits14 apr. 2021 - 6:34

In grote lijnen ben ik het eens met Twaalf Minnema. Het antwoord op de telkens terugkomende vraag waarom moet de 60plussenrs dan toch aan de Astrazeneca is voor mij duidelijk. Het is een kwestie van geld in combinatie met de afweging van een aanvaardbaar of onaanvaardbaar risico. Daar zit de crux! De voorinvestering van het AstraZeneca vaccin mag niet verloren gaan. Bovendien kost het vaccin per shot

11 Reacties
Joost Spits
Joost Spits14 apr. 2021 - 6:44

Bovendien kost het AZ vaccin per shot slechts €1,76. Het Pfizer vaccin kost zo' n €14,00 per shot. Dat gaat de overheid per hoofd van de bevolking aanzienlijk wat kosten. Voorts betekent dat kapitaalvernietiging van Astrazeneca, indien dit vaccin door de gootsteen gespoeld wordt. Wat de overheid doet is het (zekere) risico afwimpelen op de burger. Misschien wel aardig om te vermelden: Ik vroeg mijn huisarts die in dezelfde leeftijdscategorie zit als ik, welk vaccin hij had. Antwoord: Pfizer. Maar mij proberen ze Astrazeneca door de strot te duwen.... Nog niet misschien...

Joost Spits
Joost Spits14 apr. 2021 - 6:47

Excuus: Twaalf moet zijn Tjaako. De tekstverwerker ging zijn boekje te buiten.

adriek
adriek14 apr. 2021 - 10:25

Ik deel (al meer dan twintig jaar) met enige regelmaat de tip dat het sterk aanbeveling verdient om schrijfsels even rustig door te lezen alvorens op de 'zend' knop te duwen. Het kan een hoop onduidelijkheid schelen, soms is het zinvol nog wat nuance aan te brengen waardoor een ondoordacht emailtje ineens niet in een ruzie uitmondt, het voorkomt onnodige spel, schrijf of (tegenwoordig) autocorrectiefouten, en er zijn nog wel meer voordelen te bedenken... (nb: ik ben allerminst fautloos)

erikbos
erikbos14 apr. 2021 - 12:13

" Het is een kwestie van geld " Onzin Nederland heeft in totaal 34 miljoen vaccins van Pfizer en Moderna gekocht. Het probleem zit in de levertijd. Veel van die bestelde vaccins kunnen pas in het derde en vierde kwartaal geleverd worden. Het is dus een kwestie van vaccineren met de vaccins die nu beschikbaar zijn, kosten zijn van ondergeschikt belang. Dat had u ook kunnen zien als u even had opgezocht hoeveel vaccins Nederland in totaal heeft besteld meer dan 80 miljoen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 apr. 2021 - 12:55

@Eirda, bij langere epistels helpt het ook eerst maar eens een apart teksfile aan te maken via een tekstverwerker met spellingscorrectie. Dat komt de coherentie ten goede en er kan dan ook worden besloten de meest aperte onzin alsnog te schrappen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 apr. 2021 - 17:18

Sommige mensen hebben ook de urgentie niet door vrees ik.

Pater
Pater14 apr. 2021 - 17:31

@Danielle, Joost Voor het goede begrip: als Danielle schrijft "Sommige mensen hebben ook de urgentie niet door vrees ik." is dat Daniellestaal voor: Joost, je hebt kennelijk niet door hoe urgent de voortgang van de vaccinaties is. Dat heeft niks met de prijs te maken, Pfizer wordt maximaal bijbesteld. Het risico juist voor 60+ dat je ernstig ziek wordt door het vaccin is vele malen groter dan het risico van het AZ-vaccin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 apr. 2021 - 21:54

Artikel uit 2020. Interview met Agnes Kant. Voor de vaccins waren goedgekeurd, https://www.trouw.nl/zorg/coronavaccin-kan-hoofdpijndossier-worden-door-de-vele-bijwerkingen~b022868f/

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 8:11

DanielleDefoe Sommige mensen volgen ook nauwgezet de meest recente bevindingen en rapporten van Lareb. Er zijn ook mensen die niet willen weten dat er mensen zijn die wel alle reden ergens toe kunnen hebben. Ook al beseffen mensen het epidemiologische belang en accepteren ze bijwerkingen, kun je niet mensen aanvallen en voor onbenullen uitmaken zolang jij het individuele risico van mensen niet kent. Het mag dan wel oorlog zijn, je behoeft je niet vrijwillig voor het kanon te plaatsen zonder afweermiddelen als die er wel zijn, nl. een ander vaccin. Het gaat hier niet om wel of geen vaccin. Het is zo gemakkelijk praten als je zelf jong en gezond bent en onwetend van je eigen risico Het gaat helemaal niet over enige risico's lopen en/of de last van bijwerkingen en het accepteren ervan, het gaat om onnodige risico's lopen als je die kunt vermijden. Dat is de hele opzet van de onderzoeken nl. Je haalt een artikel aan uit 2020, we zitten nu in april 2021. Bij Lareb kun je alle eigen onderzoeken lezen, ook gepubliceerde. Waarom zouden ze die onderzoeken doen denk je? Waarom mis ik van iemand die ik ken als accuraat wat dat betreft nu ineens tot na deze eerste verwijzing tot nu toe, tenminste nog de meest recente verwijzingen. Dat vraag ik me al een tijdje af.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 apr. 2021 - 22:44

@Minoes ik beweer niet anders dan dat er zsm zoveel mogelijk mensen moeten worden gevaccineerd om uit de pandemie te komen. Dat is een concensus standpunt waar ik het mee eens ben. De overheid heeft een vaccinatiebeleid dat rekening houdt met risicogroepen, niet met individuele wensen hoe gemotiveerd ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 apr. 2021 - 10:07

Het Lareb inventariseert klachten over de bijwerkingen van de vaccins. Het bestaan van bijwerkingen is normaliter geen reden om niet te vaccineren ook niet bij mensen met gezondheidsproblemen. Alleen (eerdere) allergische reacties zijn tot op heden een (absolute) contra-indicatie. Die kunnen bij alle vaccins optreden.

Tineke Spiering
Tineke Spiering14 apr. 2021 - 6:31

Na de eerste vaccinatie met astra zenica heel erg gaan twijfelen door de heftige bijwerking die ik zelf heb ervaren. Dus ja ik twijfel heel erg of dat ik 7 mei om de tweede ga. Gelukkig leven we in een (vrij) land waar jezelf mag beslissen.

7 Reacties
rvb2
rvb214 apr. 2021 - 9:48

Jammer genoeg leven we niet in een vrij land, er geldt een avondklok. U krijgt mijn meest cynische bedankje voor het verlengen van de lockdown, samen met alle andere vaccinweigeraars.

adriek
adriek14 apr. 2021 - 10:27

@rvb: vooralsnog id Tineke geen weigeraar, ze twijfelt slechts. De avondklok is een noodmaatregel, nood breekt wet zoals u weet. (Ook ik heb mijn twijfels over de zin en effectiviteit van een heleboel maatregelen, maar ik aanvaard ze wel, deden meer mensen dat maar...)

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 apr. 2021 - 12:01

"Heftige bijwerking', wat houdt dat in? Een paar dagen ziek, zwak en misselijk en toen was het weer over? Er bestaat geen medicijn zonder mogelijke bijwerkingen, ook paracetamol niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 apr. 2021 - 12:27

Volgens Lareb ( en de bijsluiter) behoort een paar dagen ziek, zwak en misselijk tot de mogelijkheden.

rvb2
rvb214 apr. 2021 - 13:47

@DanielleDefoe: een paar dagen ziek, zwak en misselijk is eigenlijk amper te noemen als bijwerking. Het is meer een bewijs van werking bij vaccins. Vaccins zetten het lichaam aan het werk, met redelijk vaak lichte verschijnselen tot gevolg. Een medicijn zonder bijwerking is ook een medicijn zonder werking.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 apr. 2021 - 1:23

Tineke Spiering Het schijnt dat bij Astra Zenica de tweede prik minder heftig is. Bij BiotechPfizer schijnt dat vaak andersom te zijn. De hulp van mijn dochter was ook heel ziek geweest van Astra Zenica, zou het niet meer doen als ze het nog moest doen. Heel hoge koorts ook, boven de 40. Ik weet niet of het je helpt!

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 apr. 2021 - 1:28

DanielleDefoe Volgens Lareb het volgende! Biontech pfizer/ astra zenica Hoofdpijn 31% Pfizer 67% Astra Zenica Niet lekker voelen 22% Pfizer 66 Astra Zenica Vermoeidheid 33% Pfizer 63% Astra Zenica Spierpijn 36% Pfizer 61%. Astra Zenica Koorts (> 38) 5% Pfizer 39%. Astra Zenica Dit na 1 prik.

Greendutch
Greendutch14 apr. 2021 - 6:27

waarom wordt astra zenica niet alleen aan mannen gegeven als alleen vrouwen trombose krijgen? probleem opgelost!

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman14 apr. 2021 - 11:02

Vrijwel alleen vrouwen hebben het gekregen (zorgmedewerkers). Er is helemaal niet bekend wat het risico is voor mannen (en evenmin voor mensen boven de 60).

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 apr. 2021 - 12:37

In de wetenschappelijke publicaties over alle vaccins (dus ook Pfizer/BioNtech) werden de opgetreden bijwerkingen niet apart naar sekse gerapporteerd. Inmiddels heeft Janssen dat wel gedaan.

J.janssen2
J.janssen214 apr. 2021 - 6:21

Dat zou het mooist zijn de keuzevrijheid...of het AstraZenicavaccin of een ander vaccin. Of huisartsen en specialisten een rol kunnen spelen in het herstellen van het vertrouwen in het vaccin betwijfel ik. In ieder geval bij mij niet....waar ze niet eens in staat zijn mij behoorlijke voorlichting te geven over de behandelmethodes van een veel voorkomende aandoening neem ik alles maar met een korreltje zout....ook de medische sector is blijkbaar al aangestoken met het Rutte doctrine virus

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman14 apr. 2021 - 5:58

Precies. Dit is wat ik al van het begin af aan roep, nog vóór die bijwerkingen aan het licht kwamen. Moderna en Biontech bieden veel betere bescherming, en zijn *wel* betrouwbare producenten. 60-65-jarigen stonden ook lange tijd in de routekaart ingeboekt voor Biontech, en van de ene op de andere dag moesten ze opeens AstraZeneca. Ik wil een vaccin waarbij ik weet dat ik niet meer zoiek wordt. AstraZeneca beschermt wan wel 100% tegen op de IC terecht komen, maar pakweg 60% tegen ziek worden. Dan moet ik me nog steeds zo blijven gedragen als nu, want of het tegen long covid beschermt is nog helemaal niet duidelijk.

1 Reactie
Merel4
Merel47 mei 2021 - 19:33

Ken jij de petitie pfizer/moderna voor iedere 60-plusser die dat wil op petitie. nl al?

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 apr. 2021 - 5:42

Een alternatief is niet zomaar voorhanden. Dus tegen de tijd dat die onderzoeken klaar zijn zullen massas meer mensen ziek of dood zijn. Snapt de schrijver dat niet? Volgens mij is hij niet beleids adviseur, maar risico manager.

itsme3
itsme313 apr. 2021 - 21:55

Mag ik uit uw verhaal begrijpen dat u liever nog een jaartje of wat in lockdown gaat en geen probleem hebt met nog wat (tien)duizenden extra doden? Ik wel. Gewoon prikken dus.

FromValue
FromValue13 apr. 2021 - 19:34

Het is niet dat je dood neervalt na een shot Astra Zeneca. Het risico om aan Covid te overlijden is significant hoger.. zelfs de wandeltocht naar het vaccinatiecentrum is gevaarlijker. De samenleving zit nu al een jaar zo'n beetje op slot om de zwakkeren en ouderen te beschermen. Veel zestigplussers hebben de mond vol gehad over solidariteit. Zelfs de oorlog is erbij gehaald. Dunkt mij dat dat solidariteitsprincipe wederkerig is en dat we nu even zonder wappie geneuzel ons zelf laten vaccineren.

11 Reacties
LaBou
LaBou 14 apr. 2021 - 6:22

Neem zelf dat "minimale" risico in plaats van dat geneuzel over solidariteit. Blijkbaar mag de een wel een risico lopen dat je zelf wilt vermijden.

GSchultz
GSchultz14 apr. 2021 - 6:52

Dat met die solidariteit valt wel mee en dat merk je ook de aan reacties. Dat terzijde, want deze redenatie is gewoon fout. Het is niet zo dat ik als 60-plusser gekozen heb voor dit beleid. Integendeel, ik ben er een tegenstander van precies om het intens valse gelul over die solidariteit, wetende dat die er niet is en wetende dat het de zoveelste rekening is die ik moet gaan betalen voor mensen die zich gedragen als kuddedieren en de overheid rucksichtloss accepteren als veehouder. Die onverantwoordelijke en luie mentaliteit blijft maar als een trein doordrammen. En zie hier, de zogenaamde rekening wordt gepresenteerd. Moet gewoon mee-marcheren met die verachtelijke houding omdat jullie zogenaamd solidair zijn geweest met mij. Dat heet niet solidair, dat heet transactioneel. En het gaat om een transactie waar ik geen enkele invloed op heb en ook nooit om gevraagd heb. Het solidair noemen en oproepen tot solidariteit in een samenleving waar solidariteit de laatste 40-50 jaar uitgeslagen is, is een gotspe. En zo kachelen jullie maar door. Noem mij a-sociaal, het zal mij een worst wezen, als 60 plusser heb ik bar weinig sociaal gedrag zien de afgelopen 30 jaar en de 20 jaar daarvoor enkel de afbouw daarvan mede dankzij dat onverantwoordelijke en achterlijke kuddegedrag.Dat betekent niet dat vruggah alles beter was, bij lange na niet, maar de hypocrisie is echt tot ongekende hoogtes gestegen. Solidair my a., zelfs de 1e golf was meer een experience dan dat er een greintje solidariteit te bespeuren was. De voorstelling duurt nu te lang en nu komt de ware aard naar boven.

Duralex
Duralex14 apr. 2021 - 18:03

Ik zie de solidariteit niet FromV, wel de transactie waar Schultz het over heeft. Solidair is toch vooral dat je naast inplaats van tegenover elkaar gaat staan. Ik merkt daar weinig van bij de vaccin fetisjisten, door wie ik me niet heel serieus genomen voel. Als autonoom denkend wezen kan ik prima zelf uitmaken of ik zo'n fijne experimentele prik wil. Een stampvoetende kleuter met de functie van minister werkt dan toch vooral averechts. Ik begrijp uit je post dat je er een haast religieus genoegen in schept anderen te overtuigen toch vooral zo'n prik te halen. Religieus want de feiten zijn twijfelachtig. Sowieso een kernwaarde bij wetenschappelijk onderzoek, durf in twijfel te trekken en wees voorzichtig met conclusies. Maar ach, wie ben ik om je dat genoegen te onthouden? Ik laat me wel vaccineren. Zo dat is er uit. Ja ik laat me tzt wel vaccineren om al die kletsers over groepsimmuniteit en solidariteit de wind uit de zeilen te nemen. Maar niet omdat het er toe doet. De kans dat ik met mijn fiets verongeluk is groter dan dat C me de das om doet. En de lange termijn gevolgen van vaccinatie zijn onbekend. Groepsimmuniteit niet meer dan een hypothese. U bent de vorige pandemie toch nog niet vergeten? Ook van die fijne vacccins. Exoerimenteel ook. En roen dedd ik ook niet moeilijk, nee. Maar nu wel. Dat die vaccins destijds never nooit zijn goedgekeurd, helpt natuurlijk niet. Naar die Osterhaus heeft het er toch maar mooi doorheen gedramd. Twijfel aan alles en wantrouw pharma. Ze verdienen het. Ps zo'n vaccin alleen bij mijn huisarts en op voorwaarde dat het niet geregistreerd wordt buiten zijn praktijk. Zo'n Ausweis is echt wel goed bedacht als je Oeigoeren wilt kaltstellen, of palestijnen, maar hoort niet in een rechtsstaat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 apr. 2021 - 1:34

LaBou Nieuwsuur van vanavond gekeken, dan weet je precies hoe het zit. Ik wist dat al en velen hier ook maar doen vervolgens liever of hun neus bloedt. We hadden nu al veel meer vrijheden kunnen hebben. Waarom dat juist niet zo is, kun je hier horen.

LaBou
LaBou 15 apr. 2021 - 10:26

Minoes, het is bekend dat je niet mag generalisen en er zijn ook jongeren die anders denken maar ik lees hier vooral berichten van jongeren die, kort gesteld, vinden dat ouderen maar de risico's moeten lopen die ze zelf niet wensen. Daarnaast spelen eigenlijk in alle berichten over uitspattingen in coronatijd jongeren een hoofdrol. Tel daarbij het eindeloze geklaag op over alles wat ze wel niet moeten missen en dan kom ik tot de conclusie: solidariteit? Wat solidariteit? Welke solidariteit? GSchultz formuleert het misschien wat hard maar wel duidelijk, dus daar kan ik me wel bij aansluiten. Ik kan wel zeggen dat het omruilen van het te gebruiken vaccin vooral de indruk wekt, al dan niet terecht, dat je, als je eenmaal de 65 bent gepasseerd, je niet meer meetelt en dus rustig risico's mag lopen die jongeren niet wensen te lopen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 apr. 2021 - 19:52

De vrijheid risico's te nemen is momenteel beperkt. Keuzevrijheid mbt vaccins zal voorlopig niet meer betekenen dan dat mensen van zestig jaar en jonger zelf mogen beslissen of ze met AZ ingeënt willen worden of niet, op het moment dat alle zestigplussers een prik hebben gehad. Daar komt geen enkele dosis Pfizer mee vrij.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 8:15

LaBou Je bent het dus helemaal met mij eens! Dat is wat ik kan vaststellen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 8:23

DanielleDefoe Dat klopt gewoon niet. Er zijn vele subgroepen van mensen onder de 60 die allemaal eerder gevaccineerd werden en worden, waar Astra Zenica voor vrijgemaakt is. Er kan dus gewoon geruild worden met de mensen boven de 60 die Pfizer zouden krijgen., dat is wat ze zeggen. Je redenering klopt niet. Er zijn nl. mensen die op dat moment nog helemaal niet gevaccineerd waren en zijn waaronder veel 70 plussers. Door alle subgroepen en de benodigde vaccins en de plaats van gebruik in combinatie met voorraad loopt nl. niets gesmeerd en alles door elkaar. Je hebt zeker niet gezien wat er met Moderna is gebeurd.

Pater
Pater16 apr. 2021 - 8:24

Keuzevrijheid is mooi in situaties waarin anderen niet de dupe worden van je gedrag. Iedereen mag natuurlijk een AZ-prik weigeren, maar wat mij betreft kom je dan wel achteraan de rij. Na de zomer ofzo.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 17:40

Pater Mensen die een anafylactische reactie krijgen binnen 4 weken mogen ook geen tweede prik van Pfizer hebben. Die dan ook maar weigeren te helpen als ze die om die reden zouden zouden weigeren? Gelukkig wordt daar wel degelijk op gelet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 apr. 2021 - 23:15

@Pater individuele keuzevrijheid zit er voorlopig niet in. Merkel heeft zich laten prikken met AZ maar dat zal het wantrouwen dat inmiddels is ontstaan wel niet wegnemen, waardoor er AZ op de plank zal blijven liggen terwijl er dagelijks mensen ziek worden en doodganan aan covid.

rvb2
rvb213 apr. 2021 - 16:59

Neem die prik nou gewoon, al is het maar uit respect voor alle mensen die weinig gevaar lopen en toch hun hele sociale leven hebben opgegeven ter bescherming van deze nu zeurende ouderen. Gun die mensen een einde aan de complete uitzichtloosheid.

4 Reacties
Kaas2
Kaas213 apr. 2021 - 19:55

Dit dus, De jongere generatie die nauwelijks risico loopt heeft gigantische offers gebracht voor de groep kwetsbaren in de samenleving. Het complete sociale leven ligt bijna een jaar plat om de kwetsbaren uit de samenleving te beschermen. Je zou verwachten dat die groep kwetsbaren er nu alles aan doet om dat offer zo klein mogelijk te houden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 22:39

Verwacht niet teveel van uw oproep.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 8:26

Rob Dat heb ik gezien!

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 8:37

Verwacht niet teveel inderdaad, het zijn allemaal egoïsten. Behalve als het andersom is natuurlijk niet. Boven de 60 allemaal dor hout.

Pater
Pater13 apr. 2021 - 16:14

Astra Zeneca "de slechtste beschermingsfactor"? Waar haalt Minnema dat vandaan? 60-80% effectief is vrij goed. beter dan Jansen. "Degenen die de echt kwetsbaren kennen worden buitenspel gezet.": ja, de huisartsen hadden meer regie moeten hebben. Overigens zijn het juist de huisartsen die het hardste roepen dat AZ gewoon doorgeprikt had moeten worden. En het is ook weer niet zo dat de GGD's zonder urgentiecriteria werken; die zijn te vinden op de websites van de GGD's. "De belangen van pandemiebestrijding zijn niet dezelfde als die van de individuele burger die eerst denkt aan zijn eigen veiligheid, gezondheid en integriteit." Nee, dat is ook de functie van de overheid bij een pandemie, we kunnen dan niet de individuele belangen op de eerste plaats zetten. "Ondertussen zien we dat Nederland voldoende alternatieve vaccins heeft om de hele bevolking, zonder AstraZeneca, te kunnen vaccineren, en ook nog zonder significante vertraging." En opnieuw is Minnema aan het fabuleren. Nu het Jansen-caccin vooreerst niet op de markt wordt gebracht is er juist grote behoefte aan het AZ-vaccin. Dat betekent, jammer genoeg, dat keuzevrijheid niet mogelijk is. "Emer Cooke, de directeur van het Europees Medicijn Agentschap heeft vorige week geconcludeerd dat het nog te vroeg is om vast te stellen dat de doelgroep 60- tot 70-jarigen de bijwerkingendans wel zal ontspringen." Dat is ook niet te vinden op de RIVM-site. De afweging is, dat 60+ meer kans heeft op ernstige gevolgen bij besnetting dan jongeren, en dat de risico-afweging dus net iets anders uitvalt. M.i. verkondigt beleidsadviseur Minnema fabels en gevaarlijke wappie-opinies; een beetje een onruststoker. Nou is dat natuurlijk relatief, want de grootste onruststoker, met een aaneenschakeling van verwarrende berichten op zijn naam, vanavond weer een persconferentie heeft.

2 Reacties
Pater
Pater13 apr. 2021 - 16:20

"vanavond weer een persconferentie heeft." moet zijn: "geeft vanavond weer een persconferentie."

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 22:41

De huisartsen hebben ook de bijsluiters gelezen neem ik aan. Er zijn geen echte contra-indicaties bekend.

De Vries3
De Vries313 apr. 2021 - 16:13

De data is dusdanig dat we niet eens weten wat het beste is, het heeft geen enkele zin om mensen te laten kiezen. - Accepteer gewoon wat je wordt aangeboden, of wijs het af en sluit achteraan in de rij voor de mensen die willen kiezen of gewoon alles weigeren.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 19:26

Dat is nu ook ongeveer de praktijk.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 apr. 2021 - 16:00

Waarom is hier geen enkele columnist die viroloog is of een aanverwante wetenschapper? Allemaal commentaren van lieden die overal verstand van menen te hebben behalve van besmettelijke ziekten en de bestrijding ervan.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 18:55

Herzenberger schreef er wel een, in de NRC, zij is micro-bioloog.

Woeki Hypo
Woeki Hypo13 apr. 2021 - 18:57

@FransAkkermans1947, 13 april 2021 at 18:00, "Waarom is hier geen enkele columnist die viroloog is of een aanverwante wetenschapper?" Goede vraag. Misschien om de volgende reden. Je houdt het niet voor mogelijk in onze Verlichte kennis maatschappij, gedomineerd door hoogopgeleiden, maar er is tegenwoordig censuur met repressie (o.a. ontslag): https://www.knack.be/nieuws/belgie/zonder-tegenspraak-kan-van-wetenschappelijke-vooruitgang-geen-sprake-zijn/article-opinion-1721153.html Die wetenschap blijkt in de praktijk (maar helaas ook al in theorie) gewoon maffia trekken te hebben. En/of onderhorig te zijn aan (globale) politiek of belangen. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 apr. 2021 - 19:54

@DanielleDefoe Die ken ik maar met 'hier' bedoel ik joop.nl.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 20:30

Geen idee. De wetenschapper waar Hypo het over heeft, schreef een open brief op facebook.

HappyBuddha
HappyBuddha13 apr. 2021 - 15:54

169 doden op 35 miljoen prikken. Niet meer prikken jongens. Te gevaarlijk.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen13 apr. 2021 - 14:15

Laat de wappies maar in hun sop gaarkoken. Iedereen die met AZ gevaccineerd wil worden zou zich nu via een website moeten kunnen aanmelden en dan op volgorde van binnenkomst van de aanvraag geprikt moeten worden.

Martin007
Martin00713 apr. 2021 - 13:50

Nu dacht ik toch dat alle personeel van ziekenhuizen en woon/zorginstellingen was gevaccineerd. Blijkt dat niet zo te zijn. Ik ken een mevrouw van 68 jaar die vrijwilligerswerk deed in een verzorgingshuis. Ze werd ziek en is een week geleden gestorven. Dus ouderen die gewoon thuis wonen en zich gedeisd houden, worden gevaccineerd en mensen die werkzaam zijn in een tehuis waar ze wellicht met honderden bewoners in aanraking komen, mogen wachten op hun beurt. Wie hier de logica van inziet, mag het mij uitleggen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 14:18

Vrijwilligers zullen niet onder het personeel vallen. Niettemin tragisch.

Rutger Groot
Rutger Groot13 apr. 2021 - 13:45

Het probleem met onze aanpak is dat er allemaal " terzake kundigen" spreken over dit onderwerp - laat dit aan medisch specialisten, logistieke experts etc. over. Deze bijdrage van weer een " beleids adviseur" voegt weinig toe, daar hebben we er al veel te veel van bij de overheid, evenals communicatie adviseurs.

18 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 14:23

De Jonge zal zich weinig aantrekken van artikelen op Joop.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 apr. 2021 - 14:35

Gelukkig maar, Danielle. Want waar deze beleidsadviseur volledig aan voorbij gaat, is dat het bijwerkingenprofiel van COVID-19 altijd nog aanzienlijk ernstiger is, ook onder jongeren, dan de risico’s verbonden aan vaccinatie. Hij maakt, met andere woorden, een valse vergelijking.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 15:14

Hanneke het was me opgevallen. Dit artikel draagt in mijn ogen dan ook niets bij.

Mark Huysman
Mark Huysman13 apr. 2021 - 15:48

Danielle en Hanneke: Helemaal met jullie eens (voor de verandering). Daarbij denk ik dat het ook niet klopt dat 1 op de 100.000 hersentrombose zou krijgen. In het Parool staat dat er 169 meldingen zijn op een totaal van 34 miljoen vaccinaties. https://www.parool.nl/nederland/astrazeneca-verbod-voor-60-minners-druist-in-tegen-algemeen-belang~be7d3027/ Dat is niet 1 op de 100.000 maar 1 op de ruim 200.000.

LaBou
LaBou 13 apr. 2021 - 16:26

Als het risico voor 60-plussers minimaal is, is het dat voor 60-minners ook. En andersom: als het risico voor 60-minners te groot is geldt dat ook voor 60-plussers. Het is van tweeën één. En dat gelul over kansberekeningen doe je maar als je zelf onderwerp bent van die berekening. Wat nu dreigt te gebeuren is dat een risico dat een bepaalde groep niet wenst te lopen wordt afgeschoven naar een andere groep.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 17:32

Huysman de 1 op 100.000 is een voorzichtige schatting, maar daar gaat het al lang niet meer om.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 18:42

Het is nu eenmaal bekend dat 60+ meer kans heeft op ernstige gevolgen bij besmetting met corona. Daarom wordt er bij deze groep meer voordeel verwacht van vaccinatie dan bij de 60-. De balans zal een stuk lager liggen dan bij 60.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 20:02

LaBou Inderdaad! Er zijn daarnaast nog meer mensen met onderliggende aandoeningen boven de 60. Die kunnen zelfs al aan de eenvoudige bijwerkingen overlijden die vele malen heftiger zijn bij het ene dan het andere vaccin, en daarna aan het feit dat ze minder beschermd zijn, met een prik maar ook met een bepaald vaccin. Voor wie dat allemaal wel uitmaakt.. Mensen die ondanks vaccinatie of dankzij die ene vaccinatie wel in het ziekenhuis terecht komen daar waar anderen dat normaliter niet doen en alsnog aan covid overlijden. Die wordt door de gezonde natie weggehoond. Dan sta je te boek als iemand die na vaccinatie aan de onderliggende aandoeningen is gestorven of degene die een te 'fragiele' gezondheid had of toch al oud was of pech gehad heeft. Daar kun je alles onder wegvegen. Dan maakt het niet uit of ze 60 zijn of 80, dan zijn ze vooral dom en egoïstisch. Gewoon prik erin en klaar!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 20:03

die worden

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 apr. 2021 - 7:01

DanielleDefoe ' En daarnaast meer risico op alsnog besmetting met juist dit vaccin omdat ze minder antistoffen aanmaken dan jongeren. En zeker met maar een prik en langere tijd tot de tweede, en zeker met een of meer onderliggende aandoeningen telt dat op. Die laatste nemen toe met de leeftijd. Je gaat in alles uit van een compleet gezonde 60 plusser en 60 minner en een gelijke respons op het vaccin wat anti-stoffen betreft en vaccinatie en dus alsnog besmetting. Dat is niet reëel. Waar je anders zegt je op de wetenschap te baseren roep je nu iets omdat het geroepen wordt en beter uitkomt. Wat voor de een opgaat gaat blijkbaar niet voor de ander op. Weet je hoeveel er al gezegd is en hoe vaak er al tegen het advies van diezelfde gezondheidsraad is ingegaan en tegen het argument m.b.t. het vollopen van de IC's? Nu gaan weer 15.000 vaccins naar allerlei belangengroepjes. Over solidariteit gesproken. Ouderen en zieken hebben geen lobby's, die zitten thuis opgesloten en wachten tot ze een ons wegen. Hoeveel jongeren denk jij dat er al anti-stoffen hebben en waarom? Is dat misschien omdat ze zo solidair waren met anderen. Oh in Engeland hadden ze wel gezien toch hoe weinig mensen daar problemen hadden met Astra Zenica? Waarom hebben ze dit probleem dan niet gesignaleerd en gedefinieerd? Of klopte er iets niet aan wat ze vertelden. En als het een niet klopt klopte het ander dan wel? Of was alles collaterale damage en namen ze alles op de koop toe. Waarom was het een argument en is dat het nu niet meer? Ik begrijp heel veel en heb wel degelijk begrip voor anderen, ben wel degelijk solidair, maar ook dat is hier niet evenredig terug te vinden, nl. o.o. nada! Is het ook nooit geweest. Ik heb geen greintje aan de verspreiding van dit virus bijgedragen en geen ziekenhuisbed bezet, noch heb ik er iemand ingejaagd, heb me alles ontzegd en niet alleen ik, ik ben niet voorgedrongen op anderen wat vaccinatie betreft. Ik niet. Als het aan de gezondheidsraad had gelegen waren alle mensen van 60 jaar en ouder al lang gevaccineerd en beschermd geweest met het BiotechPfizer vaccin en niet half. Dan hadden de IC's er al langer anders uitgezien en waren we al allemaal al stukken vrijer geweest als we ons allemaal aan de regels hadden gehouden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 apr. 2021 - 9:58

De vaccinatiestrategie was nu juist gebaseerd op voorrang voor de medische risicogroepen en Pfizer was gewoon het eerste vaccin dat werd goedgekeurd. Er is niet genoeg vaccin om iedereen op korte termijn van een vaccin naar wens te voorzien nog afgezien van de logistieke problemen bij de zoveelste koerswijziging. Wachten op iets beters is geen optie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 apr. 2021 - 12:08

DanielleDefoe Die vaccins waren er wel, waren zelfs al toegezegd, maar gaan nu zeer waarschijnlijk naar 60 minners. Er wordt waarschijnlijk geruild. Als je 60 minners toch wil vaccineren moeten die nu eenmaal een ander vaccin krijgen. Dat wordt voor vele groepen nu dus BiotechPfizer. Die moeten inderdaad ergens vandaan komen. Dat is bij degenen waar ze gepland stonden en ook niet zonder reden, de mensen die lang hebben moeten wachten en nu eindelijk aan de beurt zijn. Mensen die kwetsbaar zijn met risicovolle aandoeningen die niet meer meegeteld werden op je 70e als zodanig. Het een heeft nu eenmaal consequenties voor het ander. Juist bij tekorten. Ik heb heel andere redenen geen AstraZenica te wensen, dat gaat niet over angst voor deze bijwerking. Het gaat niet over wel dan geen vaccin. ook gewone bijwerkingen, de gangbare kunnen in verhoogde mate voorkomen en een risico vormen, ook de mindere bescherming en de tijd tussen twee vaccinaties kunnen zorgen voor onvoldoende bescherming dat het niets oplevert voor degene die de vaccinatie krijgt. Die kan nog gemakkelijk ernstige covid krijgen. De Engelsen die eerst leidraad waren tellen nu ineens niet meer als graadmeter als leidraad blijkbaar. Wees er in ieder geval consequent in en oprecht. Als je 'argumenten' gebruikt en je meent die te kunnen gebruiken, gebruik ze dan consequent. Je kunt die gewoon uitwisselen zonder elkaar te beschuldigen van egoïsme, mensen zijn niet allemaal gelijk ook niet die boven de 60. Ik kan momenteel geen afspraak maken vanwege een prednison-kuur. Die heb ik niet voor niets. Het thuiszitten heeft mij veel gezondheidsverlies opgeleverd. Er is een groep die steeds overal de klappen op moet vangen. Dat is de groep 70ers met risico die niet apart genoemd worden, als risicovol beschouwd, juist omdat ze net 70 zijn (en dus oud denk ik dan maar) Dat ben je weleens beu na meer dan een jaar alles accepteren. Het is de achteloosheid waarmee en het dedain waarop dingen gezegd worden dat mij raakt. Mag het eindelijk eens na meer dan een jaar thuiszitten, en afstand houden van alles wat je dierbaar is. Als ik covid krijg heb ik geen IC bed meer nodig, zelfs geen ziekenhuisbed. Dan is het einde verhaal. Daarom is die hoge beschermingsgraad voor mij wel belangrijk. Daarom zijn de mate waarin de bekende bijwerkingen, de malaise genoemd, voorkomen voor mij wel degelijk belangrijk. Maar blijkbaar mag je dat niet zeggen. Ik heb niet lopen feesten op het strand, in de bossen en de parken in de zomer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 apr. 2021 - 17:50

[k heb niet lopen feesten ...] Ik ook niet en ik zit sinds de UNI in maart dichtging alleen thuis. Mijn vakantie bestond uit een paar dagen ziekenhuis voor een operatie. Nog steeds zeer tevreden over de no-nonsense chirurg.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 apr. 2021 - 0:50

DanielleDefoe "De vaccinatiestrategie was nu juist gebaseerd op voorrang voor de medische risicogroepen en Pfizer was gewoon het eerste vaccin dat werd goedgekeurd. Er is niet genoeg vaccin om iedereen op korte termijn van een vaccin naar wens te voorzien nog afgezien van de logistieke problemen bij de zoveelste koerswijziging. Wachten op iets beters is geen optie." Dit is een pertinente leugen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 apr. 2021 - 1:01

DanielleDefoe Dat is niet wat ik gezegd heb. Ik zeg niet dat jij gefeest hebt en je niet aan de regels hebt gehouden. Dat je al die tijd echt thuis hebt gezeten zonder op straat en/of in de bus of winkel te komen is ook weer niet waar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 apr. 2021 - 8:18

@Minoes, ik ga naar de super en ik reis op late uren. Ik ben niet bang genoeg on binnen te blijven, maar mijn familie en vrienden heb ik behoudens jongeheer Defoe ruim een jaar niet meer gezien. Jongeheer Defoe is twee keer langs geweest uit Stockholm.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 apr. 2021 - 19:00

PS mijn persoonlijke omstandigheden acht ik irrelevant voor de urgentie. Experts benadrukken regelmatig dat er zsm moet worden gevaccineerd met de vaccins die in voorraad zijn. Daar ben ik het dus mee eens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 8:35

DanielleDefoe Ik weet dat allemaal en natuurlijk heb je dat gedaan, dat is niet war ik zeg,. Ik heb het over heel andere groepen en ook hier weer, waarom dat wel de persoonlijke omstandigheden van die groepen meegeteld. Het gaat er mij om dat als je de ene keer de Engelse versie als maatgevend beschouwd en de andere keer die niet als maatgevend dan krijg je wel een heel moeilijke discussie. Eigenlijk vond ik de berichten vanuit Engeland toen al niet relevant omdat ze te weinig gegevens hadden laat staan publiceerden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 13:28

De voorraden klotsen niet tegen de plinten en beleidswijzingen werken steevast vertragend.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 13:29

wijzigingen

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 13:34

Met alleen Pfizer redden we het niet.

Kit2
Kit213 apr. 2021 - 13:24

Je vergeet het echte gebrek van AstraZeneca. Je kunt naar twee dingen kijken bij de effectiviteit van een vaccin: naar de werkzaamheid op individueel niveau en de effectiviteit op de groepsimmuniteit. Astra Zeneca werkt met zijn 66% beschemring voor groepsimmuniteit BINNEN Nederland. Voor het individu is het een heel ander verhaal. Wie met AZ geprikt wordt kan de komende jaren niet op vakantie in landen waar het virus nog heerst: je hebt weliswaar een lagere kans op ernstige ziekte of ziekenhuisopname maar wordt alsnog strontziek in een land waar je dat niet wil worden en zeker niet op vakantie. Welk vaccin je krijgt gaat in hoge mate je bewegingsvrijheid in de komende jaren bepalen.

9 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 13:46

Beetje uitkijken met vakantiebestemming dan maar.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 apr. 2021 - 14:53

Met 100% garantie tegen “ernstige ziekte” lijkt me toch beslist het doel bereikt. Ook in het buitenland. Wat blijft is dat er een risico is op infectie; de effectiviteit ligt bij 76% (en zelfs 85% bij 80-plussers). De bijwerkingen van AstraZeneca zijn peanuts vergeleken met een COVID-19. Maar na al het zwabberbeleid, kan ik me de scepsis van velen wél goed voorstellen. Die scepsis hebben we te danken aan alarmistische koppen, paniekpolitiek, én het willen regeren over de hoofden van mensen heen. Informed consent van hogerhand afgeschaft. Belachelijk, mensen zijn (meestal) geen onnadenke, onmondige kinderen. Laat ze zelf, eventueel in overleg met de huisarts een afweging maken. Toen in Duitsland mensen zich aan konden melden voor AZ liep het storm.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 15:17

In Nederland is de animo onde ouderen in de randstad weer niet groot, ook al raden de huisartsen aan de prik wel te nemen.

Pater
Pater13 apr. 2021 - 16:17

@Kit Waar haal je die onzin vandaan? AZ-vaccin geeft geen garantie op preventie maar werkt heel goed in het voorkomen van ernstige gevolgen, zoals zware ziekte en ziekenhuisopname.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 19:40

Pater Maar niet bij alle 60 plussers, niet die met evengoed 'bepaalde' onderliggende ziekten. Daar mag echter niet over gesproken worden!

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg14 apr. 2021 - 4:24

@ Minoes En voor die mensen zou het goed zijn in samenspraak met de huisarts een afweging te maken. Overigens denk ik dat als iemand een dermate slechte gezondheid heeft, dat aan te nemen is dat een vaccinatie dodelijk zou kunnen zijn, een SARS-CoV-2-infectie een met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een doodsoordeel zal blijken. Zeker met de Britse variant in omloop en besmettelijkere varianten “in aankomst” (indien niet al onder ons), net als het gegeven dat thrombose zich doorgaans goed laat behandelen, lijkt het me slechts in uitzonderlijke gevallen raadzaam vaccinatie uit te stellen. Verlaagde bloedplaatjes en stollingsneiging komen ook bij COVID-19 gevallen in het ziekenhuis voor (en ze belanden in het ziekenhuis waar ik werk allemaal op de CT om longembolieën uit te sluiten - vrijwel allemaal negatief, overigens).

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 apr. 2021 - 4:33

Hanneke Kouwenberg Die 100% garantie is er niet voor alle mensen, voor alle aandoeningen, ook niet en zeker niet voor mensen boven de 60 die al meer dan een jaar thuis zitten, meer aandoeningen hebben of een bepaalde aandoening hebben en hun kinderen niet konden ontvangen, zich ook uit solidariteit wel aan de regels hielden zodat de scholen konden openblijven, de ic's niet overstroomden etc.. En als je nu iemand die het hele jaar afgezonderd heeft geleefd, alle regels in acht heeft genomen, gaat verwijten zich met 'jongeren' niet solidair te verklaren, verklaard te hebben, niet met de ziekenhuizen en het personeel, dan zou ik daar als zogenaamde jongere die zich niets van de regels aangetrokken heeft er ook maar eens iets bij afvragen. Niets is zwart-wit. De beelden van de zomer al vergeten? Was dat solidariteit, de beelden van de verzorgingshuizen al vergeten. Was dat solidariteit? Moesten mensen, ook ouderen en zieken zich ook niet aan de regels houden om de IC's te ontlasten, de ziekenhuizen te ontlasten, het virus in te dammen, de scholen open te kunnen houden, de reguliere zorg, of gaat het ook daar nu ineens niet meer over. In de zomer ging heel jong Nederland los, met koffers vol ging men op vakantie, de stranden puilden uit, de illegale feesten en bijeenkomsten waren niet te tellen. Het ene na het andere lobbygroepje stelde de vaccinatie van ouderen achterop tegen een tweemaal uitgegeven advies van diezelfde gezondheidsraad in. En die ouderen en zieken zaten thuis, afgezonderd. Ging het toen ineens niet meer over de ziekenhuisbezetting, het aantal slachtoffers daarvan, de reguliere zorg? Hoezo solidariteit. Ouderen in tehuizen zaten opgesloten te vereenzamen in diezelfde tijd zieke mensen idem. Hoezo solidariteit? Het virus kwam van buiten. Solidariteit was geweest het virus zo snel mogelijk in te dammen en daar allemaal aan bij te dragen. Ik heb het niet gezien. Des temeer virus er rond ging des temeer dit zijn weerslag had op ouderen en kwetsbaren en het zichzelf moeten opsluiten. Velen hadden er lak aan. Met als gevolg; Die ouderen moesten zichzelf beschermen en binnen blijven terwijl half Nederland feest vierde. Bijna een jaar verder zijn al die mensen nog niet gevaccineerd met het voor hen best werkende vaccin, dat is voor een heel groot deel naar jongeren gegaan, naar de lobby-clubjes. Inderdaad die hebben ouderen en zieken niet, die lobbyclubjes. Het is een feit dat ouderen minder anti-stoffen vormen met hetzelfde vaccin dan jongeren. En dat veel ouderen helemaal niet met dit vaccin uit het ziekenhuis gehouden worden is ook een feit. Overigens hebben de meeste besmette 80 jarigen nog nooit de IC gezien, ook weer zo'n bericht dat steeds naar buiten werd gebracht maar niet klopte. Die stierven op andere plaatsen dan daar, uit het zicht van de 'meute'.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 apr. 2021 - 7:52

Hanneke Kouwenberg 14 april 2021 at 06:24 Hoe eerder de prik mijn richting uitkomt hoe beter, kan niet schelen welke. Voor zover ik heb begrepen zijn "onderliggende" kwalen helemaal geen reden om AZ te weigeren en is het behoudens de minieme kans op thrombose een goedwerkend vaccin. Komend jaar hopelijk kerstmis in Stockholm ipv opnieuw moederziel alleen thuis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 apr. 2021 - 0:58

DanielleDefoe Dan moet je je eens beter informeren. Ik dacht dat jij altijd iemand van het ophalen en aanhalen van gegevens was, hier zie ik er niet veel van. Vanavond Nieuwsuur gezien? Ik begrijp het onderonsje met Hanneke wel. Kijk eens naar Nieuwsuur van vanavond zou ik zeggen. Ik dacht dat jij altijd overal feiten vandaan haalde. Hier zie ik alleen maar aannames. Vooral die jullie beiden goed uitkomen. Mensen met onderliggende ziekten kunnen nog jaren en jaren een goed leven leiden., Maar als jij kanker hebt wil je natuurlijk wel behandeld worden.