Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

580 werklozen lopen door reintegratie-klus risico op chroom 6- vergiftiging

  •  
09-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
train
In Tilburg zijn er 580 werklozen die een mogelijke chroom 6- vergiftiging hebben opgelopen. Tijdens een reintegratie-klus bij de NS-werkplaats moesten zij met een goedje verf van oude treinstellen schuren, waar hoogstwaarschijnlijk de stof in zat. Dat meldt het Brabants Dagblad. 
De toenmalige werklozen zijn tussen 2004 en 2011 aan het werk gezet bij gemeentelijk reintegratiebedrijf tROM. Chroom-6 wordt gebruikt voor een goede hechting en het tegengaan van roest, maar tijdens het slijpen en schuren kan de giftige stof vrijkomen. Als je in aanraking komt met een kleine hoeveelheid kan het al kanker of longaandoeningen veroorzaken.
De gemeente Tilburg informeert mensen maandag en dinsdag per brief. Zij worden geadviseerd naar een arts te gaan, ook al is er geen speciale test en verdwijnen de sporen van het stofje na 120 dagen uit het bloed. Vakbond FNV Spoor en letselschade-advocaat Yme Drost heeft geschokt gereageerd:
"Dit zijn wel heel veel mensen. Onbegrijpelijk dat NS al die tijd niet heeft geweten welk gevaarlijk spul er op treinen zat. "

Meer over:

gezondheid, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.