Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

50Plus ontslaat medewerker die anonieme donatie van 15000 euro wilde aannemen

  •  
20-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Krol volop op campagne

© 2017-03-02 11:04:14 AMSTERDAM - 50PLUS-lijsttrekker Henk Krol voert in Amsterdam-Noord campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. ANP BART MAAT

De manager van het partijbureau van 50Plus is ontslagen , nadat ze zich bereid had getoond een anonieme donatie van 15.000 euro cash aan te nemen. Partijvoorzitter Geert Dales spreekt van “een ernstige vertrouwensbreuk” en benadrukt dat dergelijke giften “volstrekt ontoelaatbaar” zijn.
Een onderzoeksjournalist van de Telegraaf benaderde politieke partijen namens een fictieve donateur die zogenaamd anoniem wenste te blijven. Alleen 50Plus bleek bereid het complete bedrag te accepteren en adviseerde om het geld in een envelop vol contant geld af te leveren bij het partijbureau. Andere partijen gaven het advies om het geld te doneren via een stichting, de donatie op te knippen over meerdere jaren of het geld via verschillende familieleden in kleinere bedragen over te maken. Slechts drie partijen (SP, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie) wezen de donatie van de hand met verwijzing naar de regel dat donaties van meer dan 4500 euro per jaar openbaar moeten zijn. De PVV reageerde helemaal niet op de mail.
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil opheldering van de genoemde partijen. Een woordvoerder stelt desgevraagd:
"Hoewel de wet in materiële zin hierbij niet overtreden is, lijken partijen niet in de geest van de wet te handelen”, zegt een woordvoerder van het ministerie."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

De Vries3
De Vries320 jul. 2019 - 22:29

Zo zie je maar weer hoe ouderen tegen geld aan kijken. Ikke ikke ikke.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 jul. 2019 - 21:22

SP, FvD, PvdD en PVV, toch wel partijen die met grote regelmaat de grond in worden geboord. Het zet dus weer te denken hoe hypocriet alles in elkaar steekt.

1 Reactie
Zapata
Zapata21 jul. 2019 - 13:48

En dat is het, zie ook het grote zwijgen omtrent deze kwestie van lieden die anders altijd vooraan staan om heel verontwaardigd en gekwetst anderen de maat te nemen.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks20 jul. 2019 - 15:42

Integriteit en politieke partijen blijken zich weer eens slecht te verdragen. Ik zei het in januari ook al in het topic over partijfinanciering; schenkingen zouden beperkt moeten worden tot natuurlijke personen met stemrecht en de verplichting voor partijen tot openbaarmaking van alle schenkingen.

Zapata
Zapata20 jul. 2019 - 15:19

Zo zo, het fatsoenlijke niet populistische midden gaat hier wel heel erg onderuit. Pecunia non olet. En regels zijn er vooral voor anderen.

Bert de Vries
Bert de Vries20 jul. 2019 - 14:52

Het is alleszeggend: op SP, FvD, PvdD en PVV na zijn alle partijen bereid om te rotzooien. Van Jesse Klaver tot en met Lodewijk Asscher. En uiteraard alle rechtse en christelijke partijen. Met als kanttekening dat de PVV per definitie afwerend is als het over financiën gaat. Natuurlijk mag deze kennis geen rol spelen bij een oordeel over partijen. Zo'n oordeel moet gewoon zijn gebaseerd op vooroordeel, bijvoorbeeld bij VVD, D66 en GroenLinks, of op het woord van de Heer, bijvoorbeeld bij CDA, CU en, godbetere, SGP. En nu gaan al die foute partijen natuurlijk de fatsoensrakker uithangen, en gaan ze werken aan aanscherping van de regels en enzovoorts, enzovoorts. En intussen onophoudelijk anderen de maat nemen, want dat moet ook gebeuren.

2 Reacties
itsme3
itsme321 jul. 2019 - 14:08

De enige partij die bereid is om te rotzooien is 50plus. De rest weest de donateur gewoon op de wettelijke mogelijkheden.

Bert de Vries
Bert de Vries22 jul. 2019 - 9:51

itsme, alle partijen op SP, PvdD, FvD en PVV na gaven tips om de wet te ontwijken. Wetsovertreding is ëén ding, ontwijken van de wet is soms, en zeker hier, veel en veel ernstiger.

Joop den Uil
Joop den Uil20 jul. 2019 - 14:08

ik denk dat telegraaf heel andere resultaten had verwacht; toch fair dat ze open zijn over de reacties. In mijn ogen is het een goed advies om de donatie uit te smeren over enkele jaren. Grappig dat de ''verwachte'' graaiers het meest volgens de wet willen werken (rechts = rechtsbewust)