Joop

50Plus in het geweer tegen pin-only overheidsloketten

  •    •  
16-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
43694023160_c27b9d54c8_k

© cc-foto: Marco Verch https://flic.kr/p/29z6hNU

Kamerlid Martin van Rooijen van 50 Plus heeft in de Kamer het beleid van gemeenten aan de kaak gesteld die geen contant geld meer accepteren. De Nederlandse Bank (DNB) stelde al eerder dat papiergeld bruikbaar moet blijven. De inmiddels 21 gemeenten die cash-geld afschaften lopen voor de troepen uit want bijna de helft van alle betalingen worden nog contant verricht. Burgers kunnen in transacties met de overheid, anders dan consumenten, niet naar een concurrent overstappen die wel papiergeld accepteert.
50Plus wordt gesteund door andere fracties schrijft Trouw maar de minister wil nog niet in actie komen:
"De Kamer deelt zijn zorgen. “Wat is een wettig betaalmiddel waard als zelfs gemeenten het niet meer accepteren?”, vraagt Henk Nijboer (PvdA) zich af. “Gemeenten hebben een voorbeeldfunctie”, vindt Michiel Ronnes (CDA). (…) Ook minister Hoekstra van financiën vindt dat gemeenten waar alleen met een pinpas kan worden betaald met een oplossing moeten komen. “Het is belangrijk dat contant geld beschikbaar blijft, zeker voor kwetsbare groepen.” Maar hij ziet ‘nog geen reden tot ingrijpen’."
In sommige gevallen, zoals in een Zeeuws ziekenhuis, is het pin-only beleid vrijwillig teruggedraaid.
cc-foto: Marco Verch
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Ch0k3r
Ch0k3r16 jan. 2019 - 15:51

"Wat is een wettig betaalmiddel waard als zelfs gemeenten het niet meer accepteren?" Draai het eens om. Wat is een gemeente waard als ze de wet niet meer accepteren?

adriek
adriek16 jan. 2019 - 11:56

50plus moet niet zeuren. Zo moelijk is pinnen niet, en mensen die niet in staat zijn om het te leren zijn waarschijnlijk ook niet in staat (meer) om met contant geld om te gaan. Chargerend, maar ook realistisch, en natuurlijk ook maar een mening...

6 Reacties
janus leanus
janus leanus16 jan. 2019 - 12:36

Zo lastig is het houden van een kas ook weer niet. Sinds dat gedoe met die Europese betalingsrichtlijn, waardoor andere partijen dan de bank jouw betalingen misschien zouden kunnen inzien, doe ik het liefst niks meer met de pin.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jan. 2019 - 13:41

@ Eirda - dat is inderdaad gechargeerd. Want er zijn nogal wat mensen die contant willen afrekenen, en dat betekent niet dat zij geestelijk zó beperkt zijn dat ze niet slaagden voor de cursus 'succesvol omgaan met een betaalautomaat, daarbij inbegrepen contactloos betalen'. Dat is hun goed recht, en contant geld is een wettig betaalmiddel, dat om deze reden geaccepteerd moet worden door de overheid.

Ozon
Ozon16 jan. 2019 - 13:51

Eirda Vast, maar als de aanvraag van mijn paspoort gelijk valt met het stukgaan van mijn bankpas, zou ik toch graag een paspoort willen kunnen betalen, en niet een week moeten wachten op een bankpas (waardoor wellicht zelfs reis in duigen valt). Daarnaast blijft privacy zo’n dingetje. Hoewel ik nagenoeg alles pin, wil ik wel de mogelijkheid behouden om met behoud van privacy ergens te kunnen betalen: cash dus...

Klaas Punt
Klaas Punt16 jan. 2019 - 15:21

En, Ozon, als de bank in jouw voorbeeld vraagt om jouw pas dan sta je ook met je mond vol tanden. Dan ook nog dat nieuwe ziekenhuis waar je bij inschrijving je pas mag tonen, jammer van die tumor. Ik vind het van de zotte. Dat dat restaurant geen kas heeft, nou ja, drink ik ergens anders mijn koffie. Maar voor een gemeentehuis is dit doorgeslagen kostenbesparing, maar ze zijn er voor de burger, jong en oud, en dan moet je dit niet willen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker16 jan. 2019 - 19:57

Zwaar mee oneens. Als ik jou mijn pinpas laat zien, dan kan jij niet zo zeggen wat ik nog te besteden heb. Maar met contant geld, zie je dat direct. Je weet direct wat je hebt, vaak zelfs als je het niet wilt weten. Als je zaken cash doet, dan zie je vaak de voorraad sneller slinken dan je wilde en doe je sneller een pas op de plaatst. Budgetteren gaat dan al een stukje vanzelf. Ik durf rustig te roepen dat de toename van mensen met probleemschulden, komt door de pin-pas. Mensen halen het ding maar snel door apparaten en boem is ho. Geen waarschuwing dat het erg snel gaat. En na die boem, kan er snel een stuk maand over zijn. En wat dan? Dan moet je wel in de rode cijfers.

Ozon
Ozon16 jan. 2019 - 20:04

janus leanus 16 januari 2019 at 13:36 “Zo lastig is het houden van een kas ook weer niet” Inderdaad, gemeenten moeten niet zo zeuren. Zo moeilijk is het beheren van een contanten-kas niet, en mensen die niet (meer) in staat zijn dat te leren, of foutloos uit te kunnen voeren, zijn waarschijnlijk ook niet in staat een digitale kas bij te houden of hun functie uit te voeren; die hebben niets te zoeken in een dergelijke baan. Chargerend, maar ook realistisch.