Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

&... 50 jaar voor Taylor

  •  
30-05-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
taylor.jpg
Ikea kapt oerbossen weg ... Italiaanse Parmezaan en balsamico boeren in crisis door aardbeving ... Homo's krijgen klik-app ... & Medal of Freedom voor Bob Dylan
Meer nieuws vandaag…
Charles Taylor, de oud-president van Liberia moet 50 jaar de cel in. Die straf werd hem vandaag opgelegd door het Speciale Hof voor Sierre Leone in Den Haag wegens zijn medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Sierre Leone en buurland Liberia. De burgeroorlog in Sierre Leone tussen 1991 en 2002 kosten aan 50.000 mensen het leven. (NOS)
Ikea kapt hout in eeuwenoude oerbossen in Noord-Rusland. Een nieuw rapport van Zweedse en Russische milieuorganisaties beweert dat het hout dat de meubelgigant gebruikt helemaal niet op economisch, ecologisch en sociaal verantwoorde manier geproduceerd wordt. Ikea doet met de slogan ‘We Love Wood’ voorkomen dat er verantwoord hout wordt gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat Ikea jaarlijks zo’n 560 hectare (zo’n 1000 voetbalvelden) omhakt in het Russische Karelië. (Trouw)
De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi is voor het eerst in bijna een kwart eeuw op reis naar het buitenland. Ze is gisteravond aangekomen in Thailand waar veel Birmese immigranten werken. Vanaf een balkon op een vismarkt in Bangkok sprak ze de menigte doe. (Radio 1)
Als we niet winnen met het EK ligt dat in ieder geval niet aan de rugnummers. Een aantal spelers heeft hetzelfde ‘geluksnummer’ gehouden als bij vorige grote toernooien. Robin van Persie draagt in Polen en Oekraïne rugnummer 16. Het getal dat verwijst naar de geboortedag van zijn soon Shaqueel. (AD)
Italië komt in de knel met de export van haar wereldberoemde culinaire producten. Parmezaan boeren verloren 500.000 kazen. Bij de schokken van gisteren kwamen daar nog eens een half miljoen kazen bij. Ook de producenten van de exclusiefste soort Balsamico-azijn is zwaar getroffen. Het duurt minimaal 12 jaar voordat de balsamico op smaak komt. (Radio1)
Bram Moszkowicz krijgt in september mogelijk een eigen talkshow. Gisteravond bij Knevel & Van den Brink zie hij dat hij dat niet uitsluit. De strafpleiter wilde nog niet op de details ingaan. Met welke omroep hij in gesprek is, is niet bekend. (Trouw)
In Utrecht kunnen homoseksuelen via een app aangeven waar en wanneer ze te maken krijgen met agressie of geweld. De app werd woensdag door burgemeester Aleid Wolfsen gepresenteerd. Met de app hopen de initiatiefnemers een beter beeld te krijgen van het geweld tegen homo’s. (Telegraaf)
Muzikant Bob Dylan heeft gisteren de Medal of Freedom gekregen van president Obama. De 71-jarige zanger kreeg de onderscheiding wegens zijn grote verdiensten voor de wereld door middel van woorden en daden. Ook astronaut en voormalig senator John Glenn en schrijfster Toni Morrison en de voormalige president van Israel Simon Peres kregen de onderscheiding. (Trouw)
Een Britse rechter heeft een vrouw die haar mede metropassagiers de huid vol schold veroordeelt tot 21 weken gevangenisstraf. De vrouw, Jacqueline Woodhouse begon haar racistische tirade toen ze op 23 januari dronken in de metro stapte. Een medepassagier had de scène van de vrouw gefilmd waarna het filmpje zich als een viral over het internet verspreidde. De video werd zeker 200.000 keer bekeken. (New Zealand Herald)
De Amerikaanse legendarische folksmuzikant Doc Winston is gisteren overleden. De gitarist die blind is sinds zijn eerste levensjaar stond bekend om de snelheid waarmee hij op zijn snaren kon tokkelen. Een grote bewonderaar van zijn muziek was onder andere Bob Dylan. Hij noemde Winston’s muziek ‘stromend water’. (Trouw)
Gebruikers van het Chinese equivalent van Twitter worden gestraft door de regering wanneer zij berichten posten die als aanstootgevend wordt beschouwd. Zo mogen gebruikers van Sina Weibo geen ‘vals nieuws’ verspreiden, privé informatie onthullen en anderen persoonlijk aanvallen. Iedere gebruiker krijgt een krediet van 80 punten. Wanneer ze over de schreef gaan, gaan daar punten vanaf. Wie onder de 60 punten komt krijg een waarschuwing. Wie zijn punten heeft opgemaakt, wordt van de website geschorst. (AD)
Winkeliers selecteren hun personeel steeds nauwkeuriger. Het kwam in 2011 veel vaker voor dat sollicitanten werden gecontroleerd of ze een frauduleus verleden hadden. Via het Waarschuwingsregister hebben de winkeliers toegang tot de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). Zij houden bij of iemand een school blazoen heeft. (RTL-Nieuws)
Britse dertigers wonen steeds vaker thuis. Het aantal is met drie miljoen tot een recordhoogte gestegen. Een op de drie mannen tussen de 20 en 34 leeft nog thuis of zijn na hun studie weer thuis komen wonen. Bij vrouwen is het één op de zes die nog thuis wonen. Zij zeggen in de knel te komen door de hoge huizenprijzen. Het Britse bureau voor Statistiek meldt dat het aantal thuiswonende jongeren sinds 1997 flink is gestegen. Jongeren in Noord –Ierland wonen nog het vaakst bij hun ouders. (The Sun) Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.